Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въоръжение на пехотата за градски бой

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

начи - кой отряд - или си мислим, че само с едно отделение от десет души ша превземем всеки град? по принцип трябва да има щурмови отряди, разделен на щурмови групи и групи за огнева поддържка. в първите влизат картечари, сапьори, РПГ-исти, автоматчици, РПО. Поддръжката - бордовото оръжие на БМП, танк, АГС-17 например, 12,7-мм картечница, снайпери...

и ако трябва - ша стреля по сградите и с ПТРК, стига да има ефект...

Comment

Ставаше дума за въоръжението на 8-9 членен отряд.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

кало написа
        нищо не жертвам... бе ти пипал ли си РПГ-7? знаеш ли колко тежи?
        А ти? Идея си нямам колко тежи, но със сигурност знам, че в заредено състояние е по-дълъг от Мухата
        Един отряд без предварително подготвена позиция може трудно да носи една Малютка. А ако добре си спомням нещото беше с радиокомандно насочване(за разлика от съвсем удобно преносими ПТРК като Javelin) и съпровождането на танковете от някоя и друга Пума(в израелския случай) която просто да погърмявва по позицията и да създава психически дискомфорт на оператора на Малютката е съвсем надеждна защита
        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

аз - да

малко по-дълъг - е,и? пак повтарям - боецът с него нито е по-голяма цел, нито е особено по-трудно подвижен от боеца с картечница или автомат например...
          а колко време ти трябва да произведеш изстрел от РПГ-7 с граната и колко от Муха, увиснала на гърба ти? а да знаеш, че реалната далечина на изстрела с РПГ-7 е мааалко по-голяма от този на Муха?

Един отряд без предварително подготвена позиция може трудно да носи една Малютка. А ако добре си спомням нещото беше с радиокомандно насочване(за разлика от съвсем удобно преносими ПТРК като Javelin) и съпровождането на танковете от някоя и друга Пума(в израелския случай) която просто да погърмявва по позицията и да създава психически дискомфорт на оператора на Малютката е съвсем надеждна защита
          нямам представа какво може или не може един отряд или какво какво би станало, ако... има ясни факти - какво се е случило при употреба на Малютка в указаните случаи - другото е дървена философия...

Comment

Според http://world.guns.ru/grenade/gl02-e.htm РПГ-7 с оптичния мерник тежи 6.3 кг без гранатата, тя тежи още 2.2 кг, значи заредено излиза 8.5 кг (близо съм бил със спомените)

С тази снимка да оставим ракетите и да се върнем към темата

Comment

Съжалявам, че не мога да участвам в дискусията през деня, защото стана много интересна. Да видим до къде стигнахме:
              1. обсъдихме гладкоцевните пушки - имаше и за и против - съвсем нормално! Между другото спец. частите на всички западни армии ползват такива обикновено Мозберг, Франчи SPAS 12/15 или Бенели супер90/М-3/М-4/NОVA за градски бой. За руснаците не съм чувал, ама те са 70 год. на ляво.Тези пушки са със същите универсални планки за монтаж на оптики каквито са и на щурмувите автомати освен на АК и варианти, които пак са от ляво - в смисъ че планката е захваната странично от лявата страна.
              2. Обсъдихме и гранатометите- същата картинка, а истината е че на бойното поле има приложение и за ръчните и за подцевните. Нали за това е екипа.
              А сега: все още никой не се е хванал за избора ми на снайперова пушка - да припомня това е Блазер R-93 "Снайпер".
              И още никой не е отворил стария спор М-16/М-4 или АК/АКУ.

Comment

АК или М-16, та това е "вечното дерби" при огнестрелните оръжия. Има ли военен конфликт някъде по света, тези двете задължително участват, а оценките за техните бойни качества не закъсняват. Много статии са писани по въпроса, много мнения са изказани, някой верни, а други не. Аз лично съм страстен привърженик на руския автомат. АК е истински оръжеен шедьовър, оръжие с легендарна слава и революционна конструкция, оценена и всепризната по целия свят. Прогнозите са, че ще се задържи на въоръжение поне през първата половина на XXI-ви век.

Comment

кало написа
                  по-стабилен от кое? "и това ли е най-важното"
                  Ами ако искаш и от М-16. И не само стабилността е важна. Например с тази си компонировка АК никога не може да придобие възможностите на съвременен автомат от към монтажа на периферни устройства и не ми излизай с лафа , че на него също може да му се монтира оптика, фенер и т.н. обаче това важи само за последните модели, а нитовете на тази странично фиксирана планка имат неприятното свойство да се "разбиват" след не чак толкова дълга и тежка експлоатация. Пък и лесно се криви, а след това оптиката може само да ти пречи . Разбира се има и други недостатъци , но пък има и огрооооомни предимства. В заключение - ако утре трябва да тръгна на война аз ще бъда с АК , но ако имам известно време за подготовка тогава няма да бъда с АК.

Comment

Както вече беше многократно изтъкнато, в град много рядко ще се случи да се води стрелба на разстояния над 100 метра, а и снайперисти по високите сгради рядко стрелят на повече от 400-500. Там и е единственото място (високите етажи), където е ефективно да заеме позиция боец със стандартна пушка, т.е. неавтоматична, с калибър 7.62 или 12.7мм. Струва ми се непрактично обаче такъв боец да участва в щурмови отряд - там са достатъчни marksmen с М16/М4/М21 с оптически прицели или други подобни оръжия.

Comment

А аз мисля, че в екипа е нужно да има стрелец с мощен и мн.точен снайпер при това калибри като 7.62х51 НАТО или 7.62х54R не биха осигурили достатъчно мощ. Необходим е калибър като .338 Лапуа Магнум, който с пробивната си сила , точност и далекобойност би осигурил големи предимства отделението без да е тежък и неповратлив като .50 BMG. Освен това ролята на снайпериста е да осигурява щурмоваците от по-голямо рстояние, а не да се бие редом с тях.

Comment

Освен това ролята на снайпериста е да осигурява щурмоваците от по-голямо рстояние, а не да се бие редом с тях.
                        Аз точно затова го извадих от отряда щурмоваци, защото идеята е този отряд да действа заедно, а не една част да се позиционира на някакъв покрив и да дреме там. Тоест снайперистът не е част от отряда. И за какво не ти е достатъчен 5.56 или 7.62 куршум, слонове ли ще отстрелваш?

Comment

uzi71 написа
                          А аз мисля, че в екипа е нужно да има стрелец с мощен и мн.точен снайпер при това калибри като 7.62х51 НАТО или 7.62х54R не биха осигурили достатъчно мощ. ......Освен това ролята на снайпериста е да осигурява щурмоваците от по-голямо рстояние, а не да се бие редом с тях.
                          не си ли противоречиш малко?
                          Впрочемнякой да се е замислял защо IDF пращат Галил(дериват на АК) на съхранение и превъоръжават с М-16? още повече че едното е местно производство а другото импортно:sm100:

=========
                          колко кофти изглежда когато и списал едновременно с друг
                          Last edited by Gaden Gogi; 24-08-2006, 01:00. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Като стана думи за ръчни гранатомети, я да сложа малко снимков материал:

Това специално за Гоги, ММ-1 с 12бр. 40мм гранати

Comment

Ау каква снимка:

е те това е за градски бой..даже може да мине за хладно оръжие

Comment

Понеже не удобрихте картечните пистолети на Хеклер и Кох (куршумите им били с малка пробивност; е това все пак не са бормашини), та реших да дам ново предложение - това са руските автомати 9А-91, СР-3 "Вихрь" и снайперската безшумна винтовка ВСС "Винторез". Тези оръжия, благодарение на специалните 9 mm - ви боеприпаси, които използват, са в състояние до 200 метра да пробият всяка една бронежилетка, включително и от клас трети (с бронеплочи).

Comment

Working...
                                X