If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
това изявление вече ми е достатъчно да заключа, че най-вероятно си на около 16 години, а огнестрелно оръжие въобще си виждал само в нета и на кино. другото, което става ясно, е, че очевидно не си запознат с английския език. с две думи - бегай да играеш, дечко.
а когато се наиграеш и се захванеш с уроците по английски, дерзай, за да може след време да прочетеш ето това - http://www.globalsecurity.org/milita...3-22-9/c07.htm
Ясно е, че в спора М-16 / АК няма да излъчим победител. Лично аз предпочитам първия в последните му варианти /познавам и двете оръжия , но не задължавам никого с мнението си/. Колкото до снайперите считам , че СВД става ако не разполагаме с нещо по-добро /избора наистина е голям/.
Понеже в предишни постове стана въпрос за гладкоцевни пушки /говорим за градски бой и не се изхвърляйте за разстояния от рода на 500 метра/ дайте да обсъдим предимствата и недостатъците им. Имам предвид различните системи - Помпи , полуавтомати, комбинация от двете , болтови, револверни /има и такава изгъзица/, тобулаторен или сменяем пълнител. Предлагам текове , двуцевки и дрилинги да не обсъждаме.
Предварително изказвам мнение , че гладкоцевната пушка не е алтернатива на автомата а много ценно допълнение повишаващо възможностите на отделението.
Кало, не знам кой какво е казал, но за автомат с "увисваща" цев никога не съм чувал. Малко на urban legend мяза...
Градска легенда и то стара. За пръв път я чух в началото на 80-те, по време на отбраната на Бейрут. Само че там били увиснали цевите на АК, защото "тъпите арабуки им извадили шомполите, подпиращи цевта"... :mhehe: Източникът на информация, както винаги, беше анонимен, но достоверен ("Бе човекът с очите си го видял, няма да ме лъже я").
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
М-да, Узи, бе нали ти я започна тази тема, не помниш ли какво се пише в нея?
Естествено, че помня. Никъде не сме обсъждали предимствата и недостатъците на различните системи. Нека започнем с пълнителите:
Тобулаторен /тръбен/- предмства достатъчна вместимост - напр. при Мозберг 500А до 8 патрона 12х67, 7 - 12х70 или 6 - 12х76. Някой модели имат възможност за монтиране на удържител - напр. за Байкал 5+3 патрона 12х70. Тобулаторния пълнител много добре се вписва в линията на оръжието и не създава пречки при боравенето. Доказана надеждност. Възможност за мн. бърза промяна на типа боеприпас който ще се ползва. Достатъчно бързо пълнене като това може да извърши и без да е изпразнен напълно. Недостатъци : при евентуална повреда пълнителя не може да се подмени в полеви условия - други не се сещам.
Кутиобразен /...как се наричаше? - абе като на автомат/ - предимства: възможност за мн. бързо презареждане на оръжието /чрез смяната му/.Други май не се сещам. Недостатъци : "стърчи" извън линията на пушката следователно създава затруднения при боравенето с нея. Малка вместимост - до 5 патрона К-12 напр.Франчи Спас-15 / при Маверик са 3бр./ Невъзможност за бърза смяна на типа боеприпас. Необходимост да се носят резервни пърнители , които макар и снарядени намаляват носимия боекомплект.
Дисков пълнител - предимства: като на предходния плюс голяма вместимост - 12-15 патрона К-12. Недостатъци : наистина е твърде голям и неудобен. Останалите - като на кутиобразния.
Револверен - това няма да го коментирам - вече казах, че според мен е "изгъзица" а и единствената пушка която съм виждал с такъв беше някакъв изчанчен модел на ИЖМАШ.
Изводи : според мен гладкоцевната пушка най-добре си пасва с тръбен пълнител.
Хубава статия при която ако игнорираме рекламата на Сайга / между другото едно нелошо оръжие/ в много, но не всички отношения покрива моето мнение по въпроса.
Само че там били увиснали цевите на АК, защото "тъпите арабуки им извадили шомполите, подпиращи цевта"... ").
...а на РПК щръкнали нагоре , заради двуногата :1087:
Без майтап , присъствал съм на "прерязване" на кожения ремък от нажежената до вишнево цев ... въпреки неодобрението ми :x Нажежаването се извърши с халостни патрони ...
...а на РПК щръкнали нагоре , заради двуногата :1087:
Без майтап , присъствал съм на "прерязване" на кожения ремък от нажежената до вишнево цев ... въпреки неодобрението ми :x Нажежаването се извърши с халостни патрони ...
Ами ще го пререже, като някой му е взел карабинката, а ремъка е хванат директно за антабката ,която са намира на газовата камера, но това не е при АК74, а при АК47.
Сержант Алексей Воронин написа
Не мислех изобщо да пиша в темата, но не мога да се сдържа... :1087:
Heckler & Koch, изпитано руско оръжие :mhehe:
П.П. Във вечния двубой между АК и М4 печели G36. Не видях никой в цялата тема да споменава това име
Приемам ти забележката, но искам да поясня ,че предпочитам дългоцевно руско. викинга не е лош ,но има още какво да се пипне по него.
Last edited by tconiotconev; 09-02-2008, 07:35.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Comment