Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Македонци ...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Македонци ...

Още 4000 македонци с БГ паспорти за последните три месеца
    Явлението, което е характерно за последните три години, ще бъде актуално и в бъдеще, прогнозира македонската телевизия А1
    13.09.2004
    Още 4000 македонци получиха български паспорти през последните три месеца, съобщи македонската телевизия А1, цитирана от БНР.
    Това означава, че статистически по един член от всяко четвърто македонско семейство от източната част на Македония, е попълнил въпросника за получаване на български паспорт, в който има деликатни въпроси като: "Чувствате ли се българин?", "Потвърждавате ли, че вашите родители са българи?" и пр.

Според А1 българският паспорт, който отваря вратите към страни, където пазарът на труда функционира по по-качествен начин, се получава лесно, необходимо било само търпение.

"Чул съм от приятели, че трябва да се дадат 200 евро," казва жител на Щип, цитиран от македонската телевизия.

Според наскоро сдобилите се с български паспорт, има ново изискване за получаване на документа - желаещите трябва да говорят и пишат свободно на български. Това се отразило на броя на продадените българо-македонски речници, отбелязва още А1.

Заинтересованите да получат документа македонци ходили също на курсове по български в България. Трябвало е да учат месец или два.

Явлението, което е характерно за последните три години, ще бъде актуално и в бъдеще, прогнозира телевизията.

Преди няколко месеца македонският вестник "Дневник" излезе на първа страница с публикация "Още 15 000 македонци искат български паспорти".

Статията информира за дейността на македонски посреднически фирми и техните комерсиални тарифи от над 200 евро, срещу които се ангажират пред клиентите си да им осигурят така желания български паспорт.

"Незададен и ненаписан обаче остава въпросът защо интересът на македонските граждани е тъкмо към България, а не Словения, с която до вчера бяха в обща държава, или пък към съседна Гърция, която бездруго не признава нито името, нито паспортите на Република Македония", коментира по повод публикацията тогава БНР.

Абе, големи фурнаджийски лопати са и те, ама нейсе ...
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Чудно е защо не избират Словения. Може би поради визовите ограничения на ЕС и голямото разстояние. А Гърция, ами най-малкото гръцките закони не признават друго национално самоопределение за гражданите си освен "елин" или например "елин мюсюлманин", "елин славянин" (?!?).
    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
    нека четат пред вратите
    нашата памет остъклена
    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Ами, най-малкото , културно и езиково са много по-близо до нас, и аз на тяхно място бих станал по-скоро македонски , отколкото гръцки гражданин, поне като си поръчвам бира ще ме разбират без проблеми
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Ами, гърците надали зачитат великомАкедонизма на тия типове (и с право), а словенците надали биха ги пуснали. Само ние сме будали да им даваме отстъпки на тия нещастници. Вчера слушах по радиото, как коментираха, че "не било честно да им искаме да знаят български и да твърдят, че са българи", когато искат българско гражданство. Аман от навлеци ...
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Хуху, а после опищяваме небесата когато немците или някои други кажат "Аман от тия навлеци българите!"
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

То ние трябва да пищим от българите-германци...
            По моя преценка съм обективен.

Comment

lzl написа
              То ние трябва да пищим от българите-германци...
              Кои българи-германци?
              Проект 22.06.1941 г.

Comment

хаха, ник щайн - апотеозът на селското скудоумие...

Comment

Не, българите станали германци.

Comment

lzl написа
                    Не, българите станали германци.
                    Пак не ми стана ясно за кои говориш.
                    А това:
                    хаха, ник щайн - апотеозът на селското скудоумие...
                    да не е някакъв водещ на някакво телевизионно предаване. Чувал съм, че имало някакъв немец, които се подвизавал в една от кабелните телевизии.
                    Проект 22.06.1941 г.

Comment

Българите, които живеят в Германия, тоя път е ясно, смятам. А за ник щайн само лоши работи съм чувал .

Comment

Македонците сега ни се подмазват, защото чрез нас ще влязат по-бързо в ЕС.Иначе да си седят в тая тяхна затънтена провинция и да си страдат от великите мании - най-голям флот, най-силни танкови аримии, най-древна история и т.н.
                        П.В.

Comment

Лзл, а защо трябва да "пищим" от българите живеещи в Германия?

Comment

Gollum, може би ако сложиш кавичките на българи ще получиш отговор на въпроса си. Поне аз така разбирам lzl.
                            Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                            СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                            НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                            СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Кхъм......
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
                              X