Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Македонци ...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За GSM-ите очевидно, че не беше добре направо, но така ще се научим.

Почти съм сигурен, че не съм в дълбока заблуда относно емиграцията, а и вече казах, че е функция с няколко аргумента, а не само на "рекламата".

Държавните чиновници и държавния апарат не са България - България сме ние всички - и тези, които са тук и тези, които са извън нея. И именно тези, които видят как е навън и после се върнат ще са от полза за промените тук
    Като изключим тея навън съм напълно съгласен и това се опитвам да кажа и аз.
    Иначе, тея, които се връщат със знания и опит (и парички може ) наистина помагат и то много. Не е нужно да откриваме топлата вода. И аз нищо против тях не съм казал. Лошото е, че голямата част от емигрантите заминават и не се връщат. Или и тук съм в заблуда? Бих се радвал, ако е така.
    По моя преценка съм обективен.

Comment

Тук, струва ми се, се допуска една фундаментална грешка - използва се понятие без то добре да е определено и осмислено. Става въпрос за понятието "България", което е духа на текущия спор.
      Тъй като същността, която това понятие се опитва да рамкира е твърде всеобхватна и същевременно неопределена (това важи за всяко понятие от този род), то разминаването в разбирането се корени в това, че понятието, което всеки от нас използва е частно спрямо общото (и в известен смисъл метафизично ) понятие за "България".
      Неизбежно (поради природата на явленията за които става въпрос), нашето разбиране за родината/държавата/обществото (списъкът може да се разширява и допълва почтипроизволно) е ограничено от способността на съзнанието ни да възприема околния свят, както и от комуникативните ни ограничения. В този смисъл, всеки от нас си изгражда собствена България, която включва нещата, които среща и възприема през съзнателния си живот (списъкът отново е дълъг, но може да поразсъждаваме върху него) и които определя в даден момент като присъщи или съставляващи България. Тази конструкция, обаче, остава единствено в съзнанието на индивида. Което на свой ред означава, че във всеки един момент понятието за България съществува в множество съзнания по различен начин и може да се определя като "обективно" съществуващо само дотолкова, доколкото им съвпадения между множеството отделни съществувания на ниво съзнание.
      В този смисъл, "България" на Лзл не включва емигрантите (но реално включва само много мъничко парченце от множеството на всичките съдържания във всичките съзнания), докато същото понятие съществуващо в моето съзнания (и това на Воланд, да речем), включва определени емигранти.
      Въобще, трябва да се има предвид, че всяка лична България включва ограничен брой места и личности и изключва огромен брой други. Изключването най-често върви по две линии: непознаване (което е естествено, като се имат предвид ограниченията в познавателния апарат на личността) и неприемане (отхвърляне на места и най-често индивиди, които не се въприемат като принадлежащи към личното пространство на България.
      В този смисъл, моята България включва определени емигранти (мои приятели и познати, които според мен запазват духовната си и в известен смисъл физическа връзка с България), както и определена част от средата, която обитавам ежедневно, като същевременно изключва голям брой хора, които несъмнено живеят на територията на България (например, почти всички цигани които познавам и циганите по-принцип, както и голям брой българи, които не смятам, че обитават тази България (да я наречем "духовен образ"), която аз обитавам).
      Въобще, личният духовен образ на България в много малка степен се покрива с юридическите или материални понятия за държавата. Това припокриване протича само в общите места на "духовния отпечатък", които поради обхвата си са и абстрактни - т.е., най-лесно се поддават на манипулация по отношение на смисъла, който се влага в тях, а оттук и могат да служат за манипулиране на индивидуалните "отпечатъци" на понятието. Но за мен именно индивидуалните отпечатъци са по-важни, доколкото те предтавляват личната (или дори интимна) връзка на индивида с понятието за България. Останалото най-често може да се характеризира като "общи приказки" или социални ритуали.

Comment

В този ред на мисли как смятате: трябва ли емигрантите да имат право на глас? и не визирам само изстъпленията на последните местни избори.

Comment

Моето лично мнение е, че не трябва да имат право на глас при избори - не и докато живеят в чужбина. Вероятно би трябвало правото им на глас да се възстановява след определен период от време живот в Родината - да речем, след 4 години.

Comment

И аз така мисля, поради много простата причина: те не плащат данъци в Бг, следователно не "допринасят" за държавата => не би трябвало и да влияят на нейните съдбини.

Comment

Парите от българите в чужбина (тези, които живеят навън и пращат пари на роднините си в България) са около 2% от БВП.
              Само за 2003 година това са минимум 700 000 000 $.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

МАКЕДОНЦИ :x Тези дето в момента се наричат македонци са си чисти албанци.Българите отдавна се изнесоха от района наречен македония.Онези дето са останали са пълни шубелии и мошенници.
                Аз ако бях начело на власта щях да им предложа да се обединат с България.Ако откажеха или по точно ако правителството откажеше такова ембарго щях да им наложа, че свят да им се извие.Помощи ли? Само сечено.Докато не изпукат всите предатели.
                Толкова много кръв сме проляли за македония а те се ебават с нас.
                Преди 1 -2 години бях на море имаше там и така наречените македонци.Така нагло и руснака не се държи в България.Все едно сме пълни бълъци.УЖАС.

Comment

messire Woland написа
                  Парите от българите в чужбина (тези, които живеят навън и пращат пари на роднините си в България) са около 2% от БВП.
                  Това че праща кинти наНЕГОВИТЕ си роднини какво общо има с Държавата? Че то парите харчени от туристи са още повече, значи по тази логика трябва и те да имат право на глас

Comment

Gaden Gogi написа
                    messire Woland написа
                    Това че праща кинти наНЕГОВИТЕ си роднини какво общо има с Държавата? Че то парите харчени от туристи са още повече, значи по тази логика трябва и те да имат право на глас
                    Какви са тия глупости? Откога гражданството се определя от това къде се плащат данъци??? Плащат се данъци там където се ползва инфраструктурата в дадения момент. Това че пребиваваш временно в някоя държава дава ли ти автоматично право на глас в управлението й???
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

3 500 000 години

Това ч ти (примерно) не допринасяш с нищо за държавата значи че и не може от тебе да зависи как тя да се определя.

Comment

gollum, правилна забележка относно възприемането.

messire Woland написа
                        А колко биха заработили тук, със същата мотивация и труд?
                        Статистиката достоверна ли е, къде го видя? А и БВП за 2003г. май беше ~20 млрд. долара.

Comment

Не забравяй, че става дума само за официално постъпили пари. Неофициалната оценка е около 2 млрд. долара.
                          А колко биха заработили тук? Най-вероятно 10 % от тази сума. В България заплатите са мизерни, като това важи и за частните предприятия.
                          Дали статистиката е достоверна? А има ли някъде в България достоверна статистика за каквото и да е? Струва ми се, че не. Статистиката отдавна е политическо и пропагандно средство.
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

А, ако се върнем на основната тема, ето една информация за размисъл: българско гражданство търсят (и получават) не само македонци (разбира се!). Български граждани стават например и граждани от бившите съветски републики (Молдова например). И което е още по-странно - за тях няма изискване за български език. А мотивите им за българско гражданство са разбираеми - искат да могат да пътуват свободно, след като нашата страна един ден стане част от ЕС. Тяхното гражданство става второ, т.е., те запазват основното си (на съответната република) и остават да живеят там.
                            Проект 22.06.1941 г.

Comment

Gaden Gogi написа
                              Това ч ти (примерно) не допринасяш с нищо за държавата значи че и не може от тебе да зависи как тя да се определя.
                              Такова невероятно общо и мъгливо твърдение не заслужава дори внимание.
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Съмнявам се, че щяхме да спечелим по-малко ако бяха тук...

И как така вземаш гражданство с един подпис? На един приятел май му искат да е живял 5 години тука.

Comment

Working...
                                X