Не знам, може. Но тогава не виждам симъсл в това вмятане.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Македонци ...
Collapse
X
-
Аз не виждам нищо осъдително в това, че са решили да работят и живеят там. Т.е., няма за какво да се оплакваме от това, след като държавата ни е в това състояние, в което е. Да не говорим, че фактът, че си се родил в България, респективно си получил българско гражданство, съвсем не те задължава да живееш и работиш в България - въпрос на личен избор е.
Та във връзка с темата - би могло да речем германците да се оплакват от българските граждани, избарил да живеят и работят в Германия, но не и ние.
Comment
-
Е, Лзл, въпрос на възгледи. Моите са такива и ги изразявам винаги, когато сметна за нужно. Впрочем, ти също не прикриваш своята склонност към авторитарното управление .
Впрочем, тук съвсем не съм съгласен с твоето заклучение - според него излиза, че гражданите на една държава са своеобразни нейни "роби". Което съвсем не е така. Не забравяй, че "грижите", които държава полага, са общо зето заплатени от родителите ти под формата на данъчни и други задължения. Така че по-скоро става въпрос за взаимно споразумение, което може да бъде разтрогнато от всяка от двете страни, когато условията не я удовлетворяват. И ако някой има морално право на възражение, това ще са близките и родителите на човека, който е избрал да емигрира, но съвсем не държавата в чието и да е лице.
Comment
-
Sir Gray, явно живееш в Германия или някъде навън. Нямал съм за цел да те обидя тебе лично, но мисля това, което казах, така че...
Само, че споразумението се разтрогва след като едната страна е изпълнила задълженията си, а другата тепърва трябва да го прави. Родителите ми се грижат за мен, но когато аз трябва да се грижа за тях ме няма и за това съседът, който е тук, трябва да се грижи и за "техните" и за "наш'те", а пък аз ще цъкам от страни, че нищо не става в България, че не вървят работите на добре и ще ги съжалявам искрено, че им е тежко. Днеска ти ще ми дадеш 100 лв., а утре аз ще ти дам на тебе 100лв. Искаш ли да го разтрогнем когато аз реша?
За морално право не знам, знам за финансовото...По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Мнооого опростяваш нещата. Първо, дали аз (да речем, че съм въпросният емигрант), ще се грижа за родителите си или не е мой проблем. Важното е, че докато съм бил в тази държава аз съм изпълнявал задълженията си към нея така както тя е изпълнявала своите към мен. Но никой не бива да бъде закрепостяван към държавата на основание на това, че видите ли тя била платила пари за да го отгледа. Защото тези "пари" са платени от семейството на съответният човек. Впрочем, дори и да става въпрос за сирак (в този случа се предполага, че парите са изцяло платени от държавата), пак не бива да има закрепостяване. Става въпрос за определена степен на свобода, която всеки човек трябвада притежава.
Впрочем, това евъпрос на лично разбиране - дали смяташ себе си за поданик на държавата или за гражданин. Всеки си решава сам за себе си, но не мисля, че някой има право да налага своето мнение на другите.
Comment
-
Ами не, не е твой проблем, а проблем на държавата, т.е. на всички хора. И какви са ти по-точно задълженията до завършването на образованието? Да не убиваш и крадеш?
Да, съгласен съм, че трябва да имаш свободата да живееш където искаш (между другото, някои държави не са съгласни, квоти, визи...). Обаче в нашия случай (България) пречиш на достатъчно много хора. Хайде предпожи кой да се грижи за твоите родители. Защото на приказки е много хубаво - свобода, не знам си какви ценности и т.н., ама не защищат.По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Дайте да се разберем сега какво значи държава:географско понятие ли е яде ли се пие ли се?!А макетата с техните паспорти от 1 срана бива нека зимат ама от друга...абе ей татари сме били такива сме били ми ходете си при славяните тогава толкова плюят устетата им против нас пък освен нас никой не се застъпва за тия малки педалчета където се тупат в гърдите че Александър Македонски им е дЕдо...За тях само дядовия......Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Мда, накъде отиде темата ... айде и аз да забия един пирон в ковчега й:
Значи, след като правителството всячески (именно всячески, по всеки възможен начин, за който се сетят държавните чиновници) пречи на хората да работят тук, как можем да съдим хората, намерили си работа навън?
По въпроса с родителите, Лзл - ами, нещата стоят точно 100% наопаки. Именно човека, работещ навън, може да помогне на родителите си. А за държавата, която при всеки възможен случай гледа да те ритне, мисля че е ясно - докато сме с тази администрация и тези чиновници, нещата няма да ги бъде.
А кое е истински вредно за нас? Струва ми се, че и тук отговора е ясен. СССР, или по-точно руския модел на управление, 'командно-волевия' административен модел. ТОва ни остана в наследство от Империята им и от това наследство много трудно ще се отървен. Най-вероятно със смяна на поколенията, чак тогава ще стане.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Да, прав си. Онова го бях пропуснал, но си е така. Османо-съветски. Яка комбинация, още ни гони махмурлук от нея ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
А на мене ми прави впечатление че някой (да не кажа всички) от участниците в дискусията си нямат хал хабер от паричнитв потоци в една държава. Какви са тези глупости кой за какво плащал? Кой кого издържал?? Според мене могат да се упрекват ( и то с много натяжки) само хора получили ВЕСШЕ образование преди то да стане платено.
Ето аз за мен си знам че нищо не дължа на държавата, образованито съм си го плати (к'во да правя дори тогава моята специалност беше само платена), в армията съм служил, даници и осигуровки плащам редовно и на целичт си дохо (после тесзи дето работят в частни фирми нека ми разпраят че при тях било зле).=> на държавата нищо не дължа и никаква аванта не получавам. Пък някой ако успее да ме обеди в противното...
Comment
-
---
messire Woland написаЗначи, след като правителството всячески (именно всячески, по всеки възможен начин, за който се сетят държавните чиновници) пречи на хората да работят тук, как можем да съдим хората, намерили си работа навън?
А за държавата, която при всеки възможен случай гледа да те ритне, мисля че е ясно - докато сме с тази администрация и тези чиновници, нещата няма да ги бъде.
А те чиновниците от кой зависят?
Добре, казвате всеки да прави каквото си иска, еди кой си е виновен. Ама айде предложете как да се справим с последвалите проблеми?
Gaden Gogi, ами ти й дължиш и си го плащаш. И аз имах предвид най-вече тея, които са завършили средното образование и заминават. А и държавните университети на самоиздръжка ли са? Дразня се на хората, които висят по кафенетата по цял ден и викат, че няма работа. И после заминават за някъде, ама там вече си търсят работа и се амбицират и работят както трябва.
Хайте кажи кой издържа пенсионерите, не са ли техните деца? Като си запознат с паричните потоци в държавата можеш да ни просветлиш и нас.По моя преценка съм обективен.
Comment
Comment