Съобщение

Collapse
No announcement yet.

US консерватори съставиха списък на 10-те най-вредни книги за XIX и XX в.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    KG125 написа
    Дали "Неговата борба" или "Капиталът" са донесли повече беди е дълъг разговор извън тази тема.
    Бедите обаче са факт и посочените идеи са допринесли много за тях.
    Посочи ми един текст от Библията, в частност от Новия завет с негативно съдържание. Или от другите книги.
    Защото при Маркс има.
    Посочи и с какво повлияха негативно Божествена комедия" на Данте Алигиери, "Държавата" на Платон, "Политика" и "Никомахова етика" на Аристотел, "Божият град" и "Изповедите" на Августин. "За демокрацията в Америка" на Алексис дьо Токвил от 1835 г. и "Размисли върху революцията във Франция" на Едмънд Бърк от 1790 г. федералистките текстове на Александър Хамилтън, Джон Джей и Джеймс Мадисън от 1887-1888 г.Едиповата трилогия на Софокъл, "Крал Лир" и "Хамлет" на Шекспир, "Илиада" и "Горгий", но и "Съвременността" на Пол Джонсън, "Пътят към робството" на Хайек и "Животинската ферма" на Оруел.

    И Платон, и Томас Мор са дали един модел за това как се строят обществени модели. НО НИКОЙ НЕ Е ПОВЕЛ ТЪЛПИТЕ ДА ИЗБИВАТ ХОРАТА заради техните утопии. А МАРКС ТОЧНО ТОВА ПРЕПОРЪЧВА - насилие, класова борба и т.н. и т.н. То се и случва. Там е разликата.

    Стига само да видим как Маркс се отнася към собствеността. И какво стана заради неговите теории. Или смяташ, че той щеше да спре 1917-та, ако беше жив? Че той е искал това да се случи в целия свят, едновременно, та Ленин го е ревизирал за "отделно взетата страна".

    Книгите, макар и да се пишат с най-добри намерения (тук е мястото да те питам според теб "Майн капмф" с какви намерения е писана), си оказват своето въздействие. В добра или лоша посока.
    Което разбира се не значи, че трябва да се палят по мегданите. Но да се четат и то всичките е задължително.

    Употребяваш, сигурно случайно, думата "забранени". Пак да напомня, че оценките, които коментираме НИЩО НЕ ЗАБРАНЯВАТ.

    Ти определено не желаеш да разбереш, че това, за което ти говоря не е сляпото следване на емперическата същност, а на идейната. Идеалното положение е да се вземе една книга, самостоятелно, извън параметрите на това кой е нейният автор или каква е била неговата историческа роля и да се оценява само и единствено резултата от самата книга. И какво виждаме? Че и в името на Библията и в името на Моята Борба някой е повел тълпите да избиват хора, заради утопиите (в най-широк смисъл), написани и изказани в тях. Тогава къде е разликата едната да е в единия списък, а другата в другия? И то не говоря да не присъства, а две толкова близки по резултатност книги да се намерят в две толкова крайни в своята същност класации. Кое е това, което позволява тогава на Библията да е сред препоръчителните? Това, че е свещената книга на една религия? Ами тогава къде са Коранът или Ведите, свещените писания на китайците? Чистият религиозен аргумент сам по себе си и сам в себе си не важи. И като съблечем една книга от нейната привидност, остава реалността - едно творение, изпълнено с насилие (остави ти Новия завет, Новият завет каква част е от Библията?), аморално и в името на което, дори то самото директно да не призовава към насилие, тъплите са били водени за унищожаване на други хора. Хора са умирали заради написаното и в Моята борба и в Библията. Ей това ти казвам, че има невероятна арогантност и пропаганда в така направения списък, който, ако оставим на страна, че е глупаво дори да се замисля, е абсолютно неравнопоставен.
    А какво повече прави Платон от Маркс? Проповядва същото равенство, но поне е имал идеята да раздели обществото в 3 основни категории, във вътрешността на които да има въпросното равенство. Всеки философ да е равен на другия такъв. Още една утопия, дори да е на много по-малък, вътрешен ешалон - има огромна разлика в мозъчния потенциал на хората и не може само въз основа на няколко обединяващи ги фактора да се опита да се създаде някакво въображаемо равенство. Все едно днес да кажеш, че всички политици са равни, защото са политици. И да ти кажа, колкото повече старея, толкова повече се убеждавам, че такова нещо като равенство няма. И това дори не ме притеснява, притесняват ме повече онези крайни лебералисти, които със зъби и нокти ще се опитат да ми докажат, че това не е неравенство, а социално неравнопоставяне на индивида. Глупости, глупости ти казвам! И най-социално да са равнопоставени, глупаците винаги ще са неравни на останалите.
    Остави това, че Маркс е трябвало да знае, че програмата му е била неизпълнима, той сигурно го е знаел, но е знаел и че всяка теория сама по себе си е грешна, само че някои дават по-малки отклонения между предсказаноте и отчетеното след тяхното пренасяне в реалността. Е, Платон е имал щастието да не бъде пренесен в реалността, докато донякъде идеите на Маркс оцеляват и се реализират. Но, и искам да ме разбереш добре, всичко това е незасягащо моя дискурс, понеже аз се интересувам само от това, че теоретично между двете книги в техните идеи няма особено голяма разлика. Нали съдим книги, а не, автори или последователи, тогава нека изчистим книгата от всичко останало и съдъм по нейната същност, а не форма.
    И Дарвин е проповядвал промяна и доста сериозно е разклащал устоите на религията, тогава защо не е в този списък? Защото както ти казах, този списък е със силно политическо-ориентиран характер и ако преди 1 век, когато дарвин е бил забранен, се е пазел индивида и религиозния човек, днес се пази най-вече масата, тълпата, избирателя, с две думи, политически манипулираемото животно. Ето затова тази класация е пълен боклук - защото, ако приемем, че такава може да се създаде, то тя е създадена повече от манипулативно.
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

    Comment


      Пак да кажа - бъркаме в понятието и оттам идва всичко. "Вредни" е просто оценка на преобладаващото въздействие на тия идеи. Нищо повече.
      В името на християнската религия са се водели войни между държави или други субекти на религиозен принцип. Преследвани са "еретици"; обаче заради ГРЕШНИЯ Й ПРОЧИТ. ТЯ НЕ СЪДЪРЖА ТАКИВА НЕЩА, А ГОЛЕМИ МОРАЛНИ ПОСЛАНИЯ.
      НО Е В ОСНОВАТА НА ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ МОРАЛ, НАЛИ? Което не ще кажеш лесно за Манифеста...

      ПЛАТОН и прочие си пишат утопиите и толкоз.
      МАРКС и прочие ПРЪВ ПРЕДЛАГА НАСИЛСТВЕНА, СИСТЕМНА, С НАУЧЕН ПОДХОД ПРОМЯНА НА СВЕТА ПО МОДЕЛА НА СВОЯТА УТОПИЯ, доста нелицеприятна, трябва да признаем. СЛЕДОВНИЦИТЕ МУ ГО СЛЕДВАТ ДИРЕКТНО - "ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА" и толкоз!
      /ЗАТОВА МАРКС НИКЪДЕ НЕ УСПЯ БЕЗ НАСИЛИЕ И ТО ЧУДОВИЩНО/.

      И да, понеже идеите и реалността са здраво свързани, затова нещата не може да се разделят на емпирични и идейни. Това са теории, а "дървото на живота е живо" или как там Фауст се беше произнесъл.
      Last edited by ; 27-06-2005, 18:24.

      Comment


        KG125 написа
        Пак да кажа - бъркаме в понятието и оттам идва всичко. "Вредни" е просто оценка на преобладаващото въздействие на тия идеи. Нищо повече.
        В името на християнската религия са се водели войни между държави или други субекти на религиозен принцип. Преследвани са "еретици"; обаче заради ГРЕШНИЯ Й ПРОЧИТ. ТЯ НЕ СЪДЪРЖА ТАКИВА НЕЩА, А ГОЛЕМИ МОРАЛНИ ПОСЛАНИЯ.
        ПЛАТОН и прочие си пишат утопиите и толкоз.
        МАРКС и прочие ПРЪВ ПРЕДЛАГА НАСИЛСТВЕНА, СИСТЕМНА, С НАУЧЕН ПОДХОД ПРОМЯНА НА СВЕТА ПО МОДЕЛА НА СВОЯТА УТОПИЯ, доста нелицеприятна, трябва да признаем. СЛЕДОВНИЦИТЕ МУ ГО СЛЕДВАТ ДИРЕКТНО - "ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА" и толкоз!
        /ЗАТОВА МАРКС НИКЪДЕ НЕ УСПЯ БЕЗ НАСИЛИЕ И ТО ЧУДОВИЩНО/.

        И да, понеже идеите и реалността са здраво свързани, затова нещата не може да се разделят на емпирични и идейни. Това са теории, а "дървото на живота е живо" или как там Фауст се беше произнесъл.

        Значи според теб Маркс е виновен за всички злини на този свят!? Чудно как никой насам не го е разбрал... т.е. има и такива, които мислят като теб за Маркс, но членуват в радикалните партии и са малко. А вчера като бях в Стендал и един германец с явна гордост ми разправяше, че оттук била на Маркс жена му.... Прости хора, какво да ги правиш. Ами въобще всички философи трябва да ги забранят. За приноса на Маркс към икономиката няма да говоря, там си има икономисти, които са учили на запад и всички са изучавали Маркс. Явно не са знаели колко е вреден. Изобщо идеите трябва да се забранят. Най-добрия подход! Ами представи си че някой сбърка...
        Между другото какво си чел от Маркс, че толкова го ненавиждаш?
        Проблемът на форума :damnyou:

        "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
        Паисий Хилендарски

        Comment


          Хайде сега и ти за всички злини. Само за тези, които е съпричинил. Що се отнася до това кой е разбрал, то това са народите на всички соцстрани в една или друга степен.
          Само радикалните партии отхвърляли Маркса?! Хайд-хайде.

          Икономическата теория не може без него, дума да няма, но никой не говори за тази му част, а за ПРЕДЛОЖЕНИЯТА МУ ЗА БЪДЕЩЕТО. Които са още по-вредни, защото след като си е изяснил нещата, не е могъл да не отиде и по-напред и да види какви глупости предлага.

          То и аз да бях от Трир, и аз щях да ти посоча родното му място. Или ще ми кажеш, че Западна Европа с трепет чака завърщането му

          Уф, изпити държах навремето; кво сега да се простирам.

          И, хайде моля, къде, кой и като как така ще да говори за забрани?!
          Спокойствие, обсъждат се само ефектите. Например, за Огюст Конт не знам какво точно го виждат вреден, но виж Маркс - това да. И то само в частта му за бъдещето.
          Затуй казвам, че тия оценки са частично правилни.

          mellisa написа
          Нали съдим книги, а не, автори или последователи, тогава нека изчистим книгата от всичко останало и съдъм по нейната същност, а не форма.
          И Дарвин е проповядвал промяна и доста сериозно е разклащал устоите на религията, тогава защо не е в този списък? Защото както ти казах, този списък е със силно политическо-ориентиран характер и ако преди 1 век, когато дарвин е бил забранен, се е пазел индивида и религиозния човек, днес се пази най-вече масата, тълпата, избирателя, с две думи, политически манипулираемото животно. Ето затова тази класация е пълен боклук - защото, ако приемем, че такава може да се създаде, то тя е създадена повече от манипулативно.
          Дарвин с нищо никому не е навредил, освен на разни религиозни фундаменталисти, заблудени, разбира се. Те не са пазели индивида от него, а собствените си заблуди. Там противостояние индивид - държава няма.
          А това е същността на Маркс - индивидът да се подчини. И като е знаел, че му е грешна теорията, да го е казал! Можеше да спести 60 70 милиона живота.
          ФАКТ - идеите му навсякъде се налагат само и единствено със сила!

          Точно идеите са с негативен знак, точно за това става дума. И за приноса им към живота. Защото ако Дарвин тласна биологията напред, Маркс създаде и тласна тоталитаризма, оправда го с най-голямото социално преобразование в историята (коете не се получи!!!) и доведе до чудовищно отричане на най-доброто политическо постижение на човечеството откакто свят светува.
          С това лиши милиони, а може и милиарди от достъпа до великолепното технологично ниво на 20 век. Не говорим колко от живот и собственост.

          Уф, искам по-кратко, ма не мога.
          Last edited by ; 27-06-2005, 18:43. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

          Comment


            KG125 написа
            Пак да кажа - бъркаме в понятието и оттам идва всичко. "Вредни" е просто оценка на преобладаващото въздействие на тия идеи. Нищо повече.

            И да, понеже идеите и реалността са здраво свързани, затова нещата не може да се разделят на емпирични и идейни. Това са теории, а "дървото на живота е живо" или как там Фауст се беше произнесъл.
            Могат, могат, защото на едните идеи е липсвал историческият шанс за реализация, те на са на същата равноправова база като останалите. Така че не можбем да ги °съдим° емпирически, а само идейно. Платон не е могъл да създаде (или пък последователите му) идеалната република, не знаем какво е щяло да последва от това, може би зло, по-голямо от това, възникнало след Капиталът и Маркс? Така че, ако искаме истинска равонправност, трябва да гледаме само и единствено съдържанието, не и реализацията.
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

            Comment


              Да, ама на Маркс идеите имаха ВСИЧКИ исторически шансове за реализация. По едно време компартиите владееха половината земно кълбо и имаша НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ да наложат каквото си поискат.
              И наложиха какво?

              Или вечно ще дъвчем темата за добрите идеи и лошото изпълнение? Точно заради тяхната претенция за всеобхватност, този "икономически фундаментализъм" те отрекоха всичко друго и разрушиха света, до който се докоснаха, в степента в която се докоснаха. Между ГДР и Севрна Корея наистина имаше разлика.

              Гледа ли кадрите, където един семейства се опитаха да побягнат от Севрна Корея и хванаха една жена с детето й. Не съм виждал по разтърсващо човешко страдание...
              И за какво? За нещо, което в страните, непознали маркс просто взимаш едно такси и самолет!

              Ето това е Маркс в действие.

              Comment


                KG125 написа
                най-доброто политическо постижение на човечеството откакто свят светува.
                Кое?

                А пропо, в Щатите се надига нова вълна на Креационизъм и Интелигентен дизайн На някои не им харесва, че в учебниците пише едно, а те вярват в друго :lol:
                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

                Comment


                  mellisa написа
                  Кое?

                  А пропо, в Щатите се надига нова вълна на Креационизъм и Интелигентен дизайн На някои не им харесва, че в учебниците пише едно, а те вярват в друго :lol:
                  "Декларацията за правата на човека и гражданина" и "Федералистът"

                  Какъв е тоя Интелигентен дизайн. Кажи повече, ако може?

                  Comment


                    KG125 написа
                    Уф, искам по-кратко, ма не мога.
                    Аз мисля, че всички, които някога са мечтали са виновни по принцип! :sm186:
                    Дай да видим защо да е виновен Маркс , а не Ленин или да кажем Томазо Кампанела!? :nut:

                    Сега като се позамисля още малко... само германците са виновни...

                    KG125 написа
                    Ето това е Маркс в действие.
                    Абе не е Маркс виновен бе човеко! :1087:
                    Проблемът на форума :damnyou:

                    "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                    Паисий Хилендарски

                    Comment


                      Тц, братко, не са, знаеш, че е така.
                      И Ленин е виновен, остава да не е.
                      Кампанела си е бил просто мечтател в лоши времена.
                      Мечтите какво са - фантазия. Всички ли фантазии са добри?

                      Comment


                        KG125 написа
                        Какъв е тоя Интелигентен дизайн. Кажи повече, ако може?
                        Същото, като Креационизма, но откакто Върховния съд забрани неговото проповядване и изучаване, смениха името и малко пооправиха външно фасадата - според това учение, светът и животът са били създадени от някакъв интелигентен разум (дизайнер) и то защото не може нещо толкова сложно да не е създадено от някой или нещо.
                        "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                        Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

                        Comment


                          KG125 написа
                          Тц, братко, не са, знаеш, че е така.
                          И Ленин е виновен, остава да не е.
                          Кампанела си е бил просто мечтател в лоши времена.
                          Мечтите какво са - фантазия. Всички ли фантазии са добри?
                          Моите - да! Сега тук като седя и гледам колежката отсреща... само хубави фантазии ми минават през главата! :shrug:
                          Проблемът на форума :damnyou:

                          "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                          Паисий Хилендарски

                          Comment


                            KG125 написа
                            Мечтите какво са - фантазия. Всички ли фантазии са добри?

                            Тук си прав - ако да мислиш за нещо е същото, като да го изпълниш, то тогава затворите щяха да са препълнени :aaa: И нямаше да има един верен мъж :mhehe:
                            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

                            Comment


                              Във всяка държава, особено в САЩ поради определена "културна младост" са се раждали и ще се раждат всевъзможни идиотизми.
                              Понеже обаче защото това са свободни общества, това се отвхърля относително лесно. Никое виждане на може да се наложи със сила и да окепази половин свят, както тук обсъждания Маркс.

                              Паденията на запада и постиженията му са си налице. Вторите - са много повече, щом всичко живо бяга да живее там. Чиста емпирика, без теория

                              mellisa написа
                              Тук си прав - ако да мислиш за нещо е същото, като да го изпълниш, то тогава затворите щяха да са препълнени :aaa: И нямаше да има един верен мъж :mhehe:
                              Хм, хм, за верния мъж темата е друга
                              Ама за лошите /harmful, wredni/ идеи си е така.

                              Avatarx написа
                              Моите - да! Сега тук като седя и гледам колежката отсреща... само хубави фантазии ми минават през главата! :shrug:
                              С такива фантазии не можеш да навредиш никому!

                              Каква пропаст между тях и Марксовите, а - плюскайки парите на Енгелс и немърдайки пръста си да нахрани седемте си деца, как може през главата му да са минавали фантазии за това как света няма морал и свобода?
                              Last edited by ; 27-06-2005, 19:03. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                              Comment


                                KG125 написа
                                Никое виждане на може да се наложи със сила и да окепази половин свят, както тук обсъждания Маркс.
                                И като изходим от това, че Енгелс е бил спонсора на Маркс... стигаме до идеята, че тия с парите са виновни за всичко
                                Проблемът на форума :damnyou:

                                "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                                Паисий Хилендарски

                                Comment

                                Working...
                                X