KG125 написа
Нали се досещаш и че не го правя и няма да го направя? И ако няма да го направя, то е защото аз, а не една книга ръководя собствената си мисъл и решение.
Не, този списък не е нито частично, нито изцяло нито никак правилен, този списък няма право да съществува, защото отхвърлям идеята, която ти изказваш и твърдя, че няма лоши и добри книги, има лоши и добри интерпретации. Авторите имали своя принос? Нима Хитлер е заставил някой насила да вярва или не в книгата му? Нима си на път да кажеш, че 100 милиона жертви през ВСВ се дължат на една книга? Или пък че всички, които са я прочели са реагирали еднакво и с насилието, което тя °проповядва°? Че М.Б. е била издадена в повече от 15 милиона екземпляра, нима 15 милиона германци са издевателствали и безчинствали? Ако има само един, един единствен човек, който е прочел хитлеровия бестселър и не е реагирал по никакъв начин, това е само по себе си доказателство, че книгата, като радиото и телевизията, като интернета днес е единствено и само преносител, а не създател и че личната отговорност при четенето, при възприемането и реагирането е над всичко останало. Свободният избор, Кей Джи! Свободният избор на личността е над всичко и няма книга, която да има по-голяма власт над мен от собствената ми аутодетерминация. Не превръщай книгата в частично или дори пълно оправдание за извършените човешки грехове.
Има вредни хора, а не вредни книги.
Comment