Със сигурност организацията на всичко това не е на проста глава...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Атентат в Бургас!
Collapse
X
-
-
Ако е "Хизбула", те не поддържат ли някаква "воинска чест" спрямо останалите подобни терористични организации, за да застанат открито зад атентата, т.е. имам предвид, че биха се "гордели" (или биха си "признали") по-скоро с нападение срещу израелски военен обект?A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеДинайн, имам един ужасно глупав въпрос, но ме човърка от много време а и обсъждахме темата в един международен форум.
Как биха реагирали множеството от израелците ако някоя голяма държава им даде място за нова държава примерно пет пъти по голямо от сегашната площ на Израел (Израел е едва ли не по-малък от пловдивска област) и далеч по пригодно за живот, или поне толкова за да могат израелците да се измъкнат от ужасната дупка където са се навряли? Ставаше въпрос за безвъзмездно и безусловно дарение. Обсъждаха се Тексас, Южен Сибир, Австралия...
Пилот написа Виж мнениеПериферията на едно летище винаги може да се удари.
Ако е "Хизбула", те не поддържат ли някаква "воинска чест" спрямо останалите подобни терористични организации, за да застанат открито зад атентата, т.е. имам предвид, че биха се "гордели" (или биха си "признали") по-скоро с нападение срещу израелски военен обект?
Comment
-
Минал съм през 20-тина летища досега и винаги все някъде се образува навалица от хора която е извън зоната за безопасност - дали е на 50 метра или на 100 метра от летището много голямо значение колко ще са жертвите и дали е по-трудно да се удари няма. Загубена кауза е да се опитваш да предотвратиш атентат в последните 2-3 минути.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Това се обсъждала в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Сега е началото на 21-ви век и една държава не се "премества" ей-така. Направо си е научна-фантастика. Как биха реагирали....този въпрос няма място в този форум, инфантилен е. Не искам да прозвучи като заяждане, но това е безсмислица.
Според мен (каквото и казах в другият форум) преместването на държавата е възможно, каквото прави идеята фантастична е че самите израелци биха били против такава идея - просто търсих потвръждение от някой който познава Израел по-добре от мен.
За другото Пилот е прав. На всички летища които съм виждал в САЩ и Европа охраната е вътре а не отвън. Отвън има платени но неохраняеми паркинги и по някоя полицейска кола да контролира трафика и да предодвратява задръствания пред терминалите. Явно летищата в Израел са по-скоро изключения като "външен охраняем пояс".
А че българските летища не са добре охранявани - просто не е вярно. Разлика в това отношение между летищата в САЩ и Софийското примерно, общо взето няма, освен че полицаите на Софийското летище са далеч по любезни и работят по-ефективно от горилите по американските летища. (да знам че звучи странно но е факт).This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Учудва ме броят на арабите в България, особено в университетите е пълно.Така че, ако са ползвали вътрешни информатори , едва ли са липсвали потенциални хора за това.Един приятел ми сподели, че някакъв негов колега от университета, ливанец, "изказвал" някакви радикални виждания, та идеята ми е че на фона на големият брой араби, да се изгради вътрешна мрежа едва ли ще е много трудноПолитикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало
Comment
-
AggressiveRefrain написа Виж мнениеВъпросът е от къде се е взел взрива,.
Сети се сега за събития станали наскоро.
Иначе много жалко за хората
Иначе тия брадатите тиквели обикновенно хал хабер си нямат от ислям и едва ли са чели нещо от Корана освен "аллах е велик"..което е тъпата част, аз лично във всяка сура я прескачах
Comment
-
AggressiveRefrain написа Виж мнениеУчудва ме броят на арабите в България, особено в университетите е пълно.
Comment
-
Араби наистина има мно-ого, при това ми се струва, че мнозинството са точно от "рисковите страни", аз впрочем съм израснал в София с такива...Бях малко изненадан, че в Истанбул, което е най-близо в географски план, дюнерите са различни от "наш'те".A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Премествам темата в Общи приказаки, защото ако трябва да спазвам всички изисквания на форумния правилник, ще трябва да Ви трия наред. Знам, че не е много честно от моя страна, но в момента нямам много време да съм модератор, а темата е така да се каже гореща и ще набере бързо скорост.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Атентатът в Бургас е един от най-неприятният инцидент от този тип, който се случва в България от началото на демокрацията. За тероризмът по време на възродителния процес е написано много и няма какво да го коментираме. По-неприятно в случая е, че досега нашите служби живееха с убеждението, че България е удобна дестинация за почивка или за срещи и терористите не биха предприели нищо, с което да го застрашат. Че ДАНС работи по тези въпроси, работи, но въпросът е с каква ефктивност. Да имаш компютър с USB порт само в стаята на шефа, да водиш под отчет всеки един отпечатан лист, да нямаш право на телефон с камера и да ти набиват в главата че има много ограничени ресурси и те трябва да бъдат използвани единствено, когато е наложително, не е идеалният мотив за работа. За съжаление обаче голяма част от кадрите, които са там не са достатъчно добре подготвени, защото просто няма кой да ги научи. Една академия на МВР не ти дава достатъчна подготовка. Да не говорим, че закриха и факултет сигурност там. Трябва да има от кого да се учиш. След създаването на ДАНС и закриването на НСС, голяма част от кадрите които учеха специалност национална сигурност бяха изпратени по районни полицейски управления, където станаха дознатели и оперативни работници. Това стана, защото в един момент в ДАНС излезе от МВР, започнаха да се взимат връзкари, натегачи и меко казоно доста некомпетентни хора. По едно време това беше отчетено като грешка и върнаха кадрите, които бяха завършили сигурност в системата. Но тогава тези момчета, които имаха желание да се развиват и най-вече имаха желание да работят се озоваха без опитни наставници. Разликата между работата в ДАНС примерно 7-ми отдел, който именно се занимава с арабите у нас и тежките престъпления в 3-то РПУ е от земята до луната. Голяма част от старите кадри, които имаха опит бяха пенсионирани при преструктурирането и така младите нямаше от кого да бъдат подготвени. Като се сложи комбинацията млади специалисти без опит+връзкари става манджа с грозде и резултатът е налице. Не дай си боже тук тръгне да става нещо по-сериозно от това ние нямаме реално кой да му противостои. Дори един ГДБОП е по-добре комплектован от личен състава и има по-добре развита агентурна мрежа. Ще си позволя да публикувам съжденията от стената на фейсбук на един бивш висш офицер от ДС, човек който е професионалист в тази сфера:"Да кажа няколко думи за причините, поради които се стигна до тази трагедия в Бургас, въпреки предупрежденията на израелските власти. Високо самочувствие и нулев професионализъм от страна на ДАНС и НРС, липса на агентура, хаос в информационните системи, надувки на правителството и изцепката на Бойко че ние не можем да имаме проблеми с арабите, щото сме им дали възможност да ни правят дюнери. Най-важното е, че ДАНС нямат агентура. И кой ще им стане агент, като утре някоя комисия може да му извади папката. Колко агента на държавна сигурност бяха разконспирирани? Десетки. Това е резултата. Предотвратяването на извършването на терористични актове е задача ¹1. Тази работа не става с четенето на вестници. Резултата е трагичен и ясен. Убити и ранени. И идват от МОСАД да ни свършат нашата работа. Това е толкова унизително". Човекът го е написал с болка и разчорование. Гибелта и унищожението на българските служби е една от най-големите грешки на прехода. Ншето разузнаване беше разбито, хората, които бяха работили в него получиха прякора "ченгета", а хората сътрудничели на него станаха доносници. Че е имало такива, спор няма. Едно ВКР даже успява натопи баща ми, че е бил агент на ЦРУ и Китай едновременно, та едва се оттървал човека от военен съд. Имало е такива моменти, които наистина хвърлят сянка върху службите. Но всяка една страна, която иска да съществува трябва да разполага с добре смазан разузнавателен апарат. Да се гради ново разузнаване от практическа кота нула е доста трудно и изисква много законодателна воля и вложения. За съжаление като липсва едното и другото си остава да си плюем в пазвата и да си викаме бай бабо да не стане...sigpicSi vis pacem, para bellum.
Comment
Comment