Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Атентат в Бургас!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мир на прахта на починалите и бързо възстановяване на ранените. И съболезнования на семействата и приятелите им.

Възникват адски много въпроси как е допусната...
    Взривът е станал не в летището, а в автобуса, който е бил на паркинга. Мисля, че не само в България, но и в много други страни това са зони с по-слаб контрол, което е нормално - все пак не можеш да контролираш всичко. Не искам да оправдавам ограните на реда в България или разузнавателните ни служби. Но идеята ми беше, че за сега не можем да знаем дали този атентат е в резултат е на провал на службите ни за сигурност или не. Според мен, когато имаш човек, готов на самоубийствена атака, много трудно можеш да го спреш. Винаги се намира пролука за действие.

Предполагам, че борбата срещу такива атентати не може да бъде само на ниво да се увеличи сигурността на определени места като например летища, гари и т.н. Просто колкото и да се увеличава контролът върху такива обекти, винаги ще има други обекти, които са неподсигурени - например една проста автобусна спирка в София, рано сутрин, когато хората ходят на работа, може да има много хора концентрирани на малко място или пък опашката пред входа на дискотека или в метростанция или просто оживен площад в голям град. И това са само неща, които идват веднага на ума. По-скоро трябва да се наблегне и на разузнаването - какви хора влизат в страна, с какво се занимават. Такива неща. И също така да се води широк диалог с разузнаванията на други страни. Също би било хубаво държавата да се захване и да разследва какви чужди структури действат на територията на страната и да се захване да ги отстрани - например финансирани от Саудитска Арабия организации, които обучават млади хора на радикален ислямизъм.

Comment

Интересно ми е дали държавата, като следствие от този бомбен ужас, ще се възползва и ще поразчисти брадатите юнаци дето шетат из Родопите с Корани под ръка...
      Analog man...

Comment

От тук: No organization has yet taken responsibility for the terror attack. Hezbollah has denied responsibility.
        Analog man...

Comment

Въпросът е от къде се е взел взрива, защото автобус не се взривява с пиратки.Пропускът е че от някъде е бил внесен или произведен голямо количество екплозив.Иначе, щом беше осъществен атентат на летището в Москва, какво остава тук....
          Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

Не е ли възможно да е бил някакъв самоделен експлозив? Не може ли да се направи експлозив от материали, които свободно се продават?

Comment

Засега прицелът не е бил към българи, което явно показва, че който да е планирал атентата е мислил. Разбира се това не прави трагедията по-малка.
              Нито пък ме кара да се чувствам по-сигурен...но е рано да се говори за опашки в градовете като потенциални цели.
              ...
              сега си говорим с Воланд по скайпа и по повод антитерористичната охрана се сетих за книгата на един бивш член на дувдеван - Аарън Коен, която доста ме впечатли преди няколко години. Казва се Brotherhood of Warriors. Без разбира се да имам някаква конкректна информация, само мога да се надявам, че нашите оператори на терена и/или хората, които ги обучават имат поне малко досег с философията и нагласата за предотвратяване на терористични актове, за която авторът говори. Същевременно песимистът в мен се страхува, че това съвсем не е така .
              Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Засега прицелът не е бил към българи, което явно показва, че който да е планирал атентата е мислил. Разбира се това не прави трагедията по-малка.
                Нито пък ме кара да се чувствам по-сигурен...но е рано да се говори за опашки в градовете като потенциални цели.
                Нямах това предвид. Идеята ми беше просто, че и най-добрите служби за сигурност не могат да покрият всичко и винаги ще има обекти със сравнително висока концентрация на хора и ниска сигурност.

Comment

Само, който не е ходил в Родопите, той не знае какво чудо е там. Няма ДАНС, манс. Там всичко е Аллах, маллах и джамия до джамия. Даже в малкия Златоград има чисто нова, бая големичка джамия. И хората не знаят кой е дошъл да я построи, какви са строителите и т.н. И арабите много станаха тук, абе въобще сме като разграден двор.

Comment

Периферията на едно летище винаги може да се удари, това е ясно и не може да се направи много по въпроса ако вече има някакъв идиот с експлозив който е тръгнал към летището. Пропускът е в това, че не е забелязана организацията на атентата - много вероятно е ако става дума за Хизбула да са си имали няколко души влезли в България предварително и да са се подготвяли известно време. Това е момента в който трябва да се спират такива неща, не във финалните фази. Разбира се както се каза вече - важно е и службите на различните държави да си говорят бързо и ефективно за такива въпроси.

Особено гадно в цялата история е, че Хизбула няма да дойде до тук на екскурзия без да знае какво и как се случва - почти със сигурност са си имали някаква връзка в България с поне 2-3 души. Самият експлозив за бомбата също е малко вероятно да е бил пренесен през границата, има скенери и кучета и е твърде голям риск. Оттам и им е трябвала поне някаква миниатюрна подкрепа на местно ниво за да подготвят самата бомба.
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

a_godumov написа Виж мнение
                      Нямах това предвид. Идеята ми беше просто, че и най-добрите служби за сигурност не могат да покрият всичко и винаги ще има обекти със сравнително висока концентрация на хора и ниска сигурност.
                      Именно по този повод се сетих за споменатата книга и израелския подход към такъв проблем.

Comment

Пилот написа Виж мнение
                        Пропускът е в това, че не е забелязана организацията на атентата - много вероятно е ако става дума за Хизбула да са си имали няколко души влезли в България предварително и да са се подготвяли известно време. Това е момента в който трябва да се спират такива неща, не във финалните фази.
                        Именно

Comment

Експлозив спокоино може да се направи в домашни условия. Експлозива се казва ANFO и се използва доста в Афганистан за прочутите iedта които са най-големият убиец на американци.

Comment

albireo написа Виж мнение
                            Именно
                            Всъщност още не е ясно кой е виновния. Ако е някоя проста душа от Родопите, чиято глава е пълнена с глупости през Скайп, трудно ще се хване подобна организация...
                            Analog man...

Comment

Ейй, автоцензурата е гадно нещо. Изтрих няколко постинга, защото са писани под въздействие на емоции и не трябваше да стоят тук. Но тово не означава, че меннието ми за исляма не подобно и без да съм в афект.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Интересно, че атентата не е самоубийствен - пишат че бомбите са взривени дистанционно. Освен това никой не иска да поеме отговорност, което е странно за атентат от такъв мащаб. Дано не се окаже самодейност в която са замесени и български граждани.
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...
                                X