Съобщение

Collapse
No announcement yet.

''разкрасеният'' паметник

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Жалко е ,че това се се случва в навечерието на 70 годишнината от нахлуването на фашистка германия
    на територията на СССР. И те (немците) тогава вървяха в ''крак с времето'', и бяха актуалните супергерои
    но биха отбой.

Comment

сещам се за една друга аналогия.българия е като наложница,която сменя снимката на нощното си шкафче с появата на всики нов "благодетел"-не звучи добри но за съжеление е вярно

Comment

pnp5q написа Виж мнение
        Ау, че интересна тема! Поне три интересности се сетих веднага!
        1) Това е то, гениалното докосване. С няколко мазки превърнаха паметника на предишния ни Голям Брат в паметник на текущия...
        2) А в линка от dibo има и други интересни коментари - "все едно да изрисуват надгробния паметник на дядо ти". За някои от руските коментиращи като нищо е вярно...
        3) А приложената карта показва паметниците на руската/съветска армия към тази година... във Франция.
        [ATTACH=CONFIG]17173[/ATTACH]
        1)
        По какво си приличат съветските войници и американските анимационни герои? – Нито един от тях не е загинал на българска територия. Следователно, ако едните имат право на паметник в центъра на София, защо да нямат и другите?

2) Съмнително да е вярно, освен ако не е например от онези 237 съветски подводничари от пет подводници, загинали по българските брегове на Черно море по време на Втората Световна война, на които има паметник в Созопол или пък да е от 37-ма отделна армия, която е разположена в Югоизточна България 1944-1945 и която дава известно количество жертви по различни небойни причини.

3) А може ли линкче към тази карта, защото в главата ми напират разни логични въпроси към нея?
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

Comment

НАШИТЕ ДЕДИ БЯХА НАРИЧАНИ ОКУПАТОРИ В МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ И ПАМЕТНИЦИТЕ ИМ УНИЩОЖЕНИ ПРЕЗ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ПЕРИОД И КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СЪРБИТЕ И НАС ТОГАВА.
          Малка, но съществена. Затова обърнах внимание на въпроса на руснака - защо ни е действително този паметник? Защо толкова народ се идентифицира с него? Защо изпитва такава неистова нужда да го защитава и чак (изумително за българина) да го поддържа с доброволен труд?
          И веднага изниква един друг въпрос - а къде е паметника на БЪЛГАРСКАТА армия? Нали в нейните редици в края на краищата са воювали и загивали нашите предшественици? Защо нямаме такъв? Защо не сме го изградили? Как така за паметника на съветската армия военнопатриотичните съюзи днес и утре ще пишат гневни декларации, а липсата на паметник на БЪЛГАРСКАТА армия не предизвиква в тях интерес?
          We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

Comment

dibo написа Виж мнение
            Малка, но съществена. Затова обърнах внимание на въпроса на руснака - защо ни е действително този паметник? Защо толкова народ се идентифицира с него? Защо изпитва такава неистова нужда да го защитава и чак (изумително за българина) да го поддържа с доброволен труд?
            И веднага изниква един друг въпрос - а къде е паметника на БЪЛГАРСКАТА армия? Нали в нейните редици в края на краищата са воювали и загивали нашите предшественици? Защо нямаме такъв? Защо не сме го изградили? Как така за паметника на съветската армия военнопатриотичните съюзи днес и утре ще пишат гневни декларации, а липсата на паметник на БЪЛГАРСКАТА армия не предизвиква в тях интерес?
            Ако трябва да си обясня този парадокс от моя гледна точка, нещата изглеждат така - БА има наистина геройски моменти, но крайният резултат не е забележителен. РККА напротив, остава да се помни във времето със забележителен краен резултат - спасява света от фашизма. Каквото и да говорим, някои фашистки елементи са изчистени и от българската територия.

С други думи, времето е своенравен съдник.

Comment

Между другото, къде е Уорлик и що не каже, че заличаването на рисунките е оскверняване на американската попкултура?! Ще бъде голям майтап общината да изчисти Шмайзера, и после Уорлик да писне, че иска комикс героите да бъдат възстановени веднага
              .

Comment

Защо ще го чистят? Че графитите върху паметника сами по себе си са паметник на отношението на младежта към този паметник!

За архитектурата на паметника - според мен е грозен, но има и други грозни паметници, това не е критерий. Това не е само исторически паметник, а такъв, почитащ чужда армия-окупатор. Не мисля, че трябва да се изтрие тази част от българската история, напротив, но в 21-ви век мястото на паметника е в НВИМ или нещо подобно. Да вдигнат горната статуя с кран/хеликоптер и да я преместят в двора на музея. Паметник на съветската армия и такъв на загиналите руски/немски/български войници са съвсем различни неща.

Това е най-големия и най-видния паметник в София.
                - София е единствената (доколкото знам) столица в Европа, в която няма паметник на основателя на държавата.
                - бюстът на Хр. Ботев е на изключително гадно място, почти не се вижда ако човек не знае, че е там.
                - няма статуя на В. Левски в София (макар поне паметник да има).
                - няма статуи или изобщо паметници на средновековните български владетели.
                - най-големия паметник в София е на С.А.
                - първият паметник в София е "Руски паметник".
                - пред символа на българската държавност - Народното Събрание, има паметник на чужд цар.

Има и куриозни неща като паметника на "Петоъгълния шестох*й" пред НДК.

Мавзолея - мисля, че беше грешка; ако беше преправен на "Музей на комунистическия режим в България" или нещо подобно щеше да е далеч по-добре. И, да - на негово място има тревичка и църкво-шатрата на алтернативния синод на Инокентий.

Аргумента, че сме меркантилни и продажници и е добре този паметник да ни го напомня (а и само по себе си той представлява израз на това) не мога да го приема. Махането/преправянето му би била крачка в правилната (отдалачеване от продажността и меркантилността) посока.

Впрочем, знаете ли къде е паметника на българските летци, загинали през ВСВ? Мисля, че е ако не минавах често оттам нямаше да знам.
                http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Впрочем, ето една анкета на бТВ :

Трябва ли да се демонтира паметникът на Съветската армия в София?
                  Да, трябва да се премести 7.24%
                  Направо да се разруши 7.36%
                  Категорично не, това е история 71.75%
                  Не ме интересува 12.88%
                  Друго - посочи в коментарите 0.77%
                  http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

честито! не се хабете, паметникът вече е изчистен! знаех си аз, че за друго може и да не се мръднат, но за това ще се спъргавят, в лош момент дойде, така да се даже раз-два-три изчистено и забравено!

Comment

Свинщина. Дето се вика, ако така се работеше за всичко в София, тука щеше да е Рай.
                      Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

демонтиран и розов:

Български и световни новини от бизнеса и политиката. Наука, технологии и медии. Инциденти и произшествия, съдебна система. Любопитно за звездите.
                        sigpic

Sword song and horn sound

Comment

Розовият танк е готин .

Дибо, прав си, на нас този паметник не ни трябва. Ако погледнем логично/исторически, от нищо не са освободили България тогава (освен от самата нея). Естествено, разбирам и хората (като дядо ми и баба ми), които смятат/ха обратното, защото тях конкретно са ги освободили (обаче има разлика между индивидуалната позиция/отношение и колективната, така че дори за някои хора да е "освобождение", фактически си е окупация). Ако все пак се търси някаква причина да има някъде някакъв паметник на съветската армия в България, то такава има. Казано просто, през тази война българската армия не води военни действия срещу съветската (ако правилно си спомням, някакви жертви не се дават и при окупацията), но води срещу немската заедно със съветската армия.
                          Подобно нещо обаче предполага скромен обелиск някъде на подходящо място (защо не близо до руското посолство).
                          Както и да е, простете ми това лирично отклонение. Паметник не ни трябва (особено такъв и на това място). Въпросът е, че той вече отдавна е там. И, което е донякъде по-съществено, дори за повечето от нас той да не означава нищо (за по-малко е символ, будещ значителни емоции, макар и противоположни), той е паметник на съветската армия, т.е. за Русия означава нещо. Т.е. въпросът има и някакво дипломатическо измерение, дори да оставим вътрешната политика настрана.
                          Това (за мен) е едната причина, поради която оскверняването (да не говорим за разрушаване) не е толкова проста работа. Другата е от етическо естество - за нас може и да е паметник на съветския окупатор, но за тях си е паметник на тяхната армия (загиналите във войната и т.н.). А след като България в крайна сметка се сражава срещу Германия заедно със СССР, това би трябвало да означава нещо и за нас.
                          Така че по-скоро преместване на паметника, ако трябва да стане, но не разрушаване, превръщане в нещо друго и прочее. Точно това решение ми се вижда най-неподходящо поради споменатите по-горе причини (и, не, не смятам, че само възможността да се дразни една от двете малобройни "агитки" е достатъчно основание за средния път).

Що се отнася до другото - липсата на наши си паметници, няма как да не се съглася Дибо, така е. Но едва ли причината за това е този паметник, липсата на място или нещо друго. Никой реално не е пречил дори едно време да се появят някои такива паметници, какво остава пък през последните десетилетия. Обаче ги няма. Може би вместо да се занимаваме с този паметник е по-добре да се направи нещо за поправянето на това положение. То не минава през разрушаване, оскверняване или друго подобно действие.

Накрая, чисто стилистично. Лично на мен този паметник не ми изглежда кой знае колко кичозен, безстилен или нещо подобно. Доста стандартен паметник си е (от фигуралните), самите фигури са достатъчно нормално изобразени, а и цялостното оформление не е кой знае колко безвкусно (особено на фона на някои други паметници от миналото, а има и по-нови примери). Така че предполагам, че това което дразни като кич не е самото изпълнение или стилистиката, а съдържанието, т.е. това, което е изобразено. Ако горе на пиедестала имаше фигура на Аспарух на кон (примерно), а по малките постаменти и страничните групи се редяха (примерно) средновековни конни и пеши воини, боляри и клерици, изпълнени в същата стилистика, нямаше да буди такива възражения.
                          Поне на мен така ми изглеждат нещата.

Comment

Малко статистика Набързо прегледах коментарите по линка във Фишки...

Някакви груби проценти:
                            - 97% ни смятата за простаци/пед***си/малоумни и всякакви други обидни названия; Същите настояват да ни се спре газта/туристите или директно да вкарат армия, за да ни научи на уважение;
                            - 2,9% считат, че това са някакви вандали, а българите като цяло харесват Русия;
                            - 0,1% харесват новия вид на паметника;

Прави впечатление, че руснаците масово не познават историята си. Голямо чудене пада на чия страна е воювала България и тук таме се срещат знаещи.
                            Analog man...

Comment

"Фигура на Аспарух на кон (примерно)" - нещо подобно е паметникът над Шумен. Нищо не си спомням и от него (освен стълбите до платото), но ето една картинка за впечатление: http://madaraomaya.com/pictures/pametnik-1300-big.jpg
                              Ето и статия, в която има картинки: http://bg.wikipedia.org/wiki/Създате...държава
                              И въобще, като потърсите по името, ще намерите доста страници и снимки.
                              Ами не ми се струва особено хубав, това е. За моя вкус е горе-долу толкова кичозен, колкото и Паметника на съветската армия или този на Виктор Емануил II, с който започнах участието си в темата.
                              Така че тук съм напълно съгласен, че съдържанието на паметниците е дори от по-голямо значение, отколкото външният им вид.

Що се отнася до въпросите, които dibo поставя - защо имаме едни, а нямаме други паметници, и защо се протестира срещу едно нещо, а не се прави нещо друго градивно, - отговорът е един: "а вий... вий сте идиоти!". С други думи, най-лесно е да се говори, ама като се стигне до дела, изведнъж се оказва, че всички имат нещо по-важно за вършене.
                              В интерес на истината в тази група би трябвало да включа и себе си, ама да не се задълбочаваме чак толкова.

И както казах в другата тема, проблемът ни не са паметниците или липсата им. Не помня къде беше - чел ли съм го, гледал ли съм го, - питат някакви ученици какъв е този паметник (на Съветската армия). Това е било при предишните разправии по въпроса. И те отговарят нещо от сорта (не гарантирам за точност) на "на съветската армия, която ни е освободила от турско робство". Мога да продължа и с истории за неосведомеността на руснаците за Втората световна война. Но мисля, че идеята е ясна. Полагането на цветя веднъж годишно пред паметника на Левски не означава, че се сещаме по-често за него.

(Май се сетих къде е паметникът на загиналите български летци - до Народното събрание. Ако правилно се сещам де, статуята с пилота с винта.)

P.S.
                              pkolev написа Виж мнение
                              Малко статистика Набързо прегледах коментарите по линка във Фишки...

Някакви груби проценти:
                              - 97% ни смятата за простаци/пед***си/малоумни и всякакви други обидни названия; Същите настояват да ни се спре газта/туристите или директно да вкарат армия, за да ни научи на уважение;
                              - 2,9% считат, че това са някакви вандали, а българите като цяло харесват Русия;
                              - 0,1% харесват новия вид на паметника;

Прави впечатление, че руснаците масово не познават историята си. Голямо чудене пада на чия страна е воювала България и тук таме се срещат знаещи.
                              Не забравяй, че тази статистика не е меродавна. Естествено, че ще пишат повече хора, които са "анти". Винаги е така. Освен това какво значи "не познават историята си". Като имаме предвид минималната роля на България на Източния фронт ("минимална", доколкото може да се смята за такава борбата със съюзническите бомбардировачи) преди да обявим война на Германия, естествено, че няма откъде да знаят на чия страна сме били.

Comment

Естествено, че ще пишат хора които бързо палят. Все пак е интересен почти 100%-овия негативизъм...
                                Analog man...

Comment

Working...
                                X