Съобщение

Collapse
No announcement yet.

''разкрасеният'' паметник

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Bsb, мисълта ми бе, че не е кой знае колко по-различен от много подобен тип паметници (как да се изразя по-точно... ъъъ, фигурални), които съм виждал. И малко повече ми допада от споменатия от теб паметник на Аспарух (който се доближава до стила на онова голямо нещо с подходящото прозвище край НДК), главно защото модернистичните (възлизащи към арт деко) елементи ми идват малко в повече и не ги намирам за допринасящи с каквото и да е към идеята. Накратко, ако ще има статуи, то предпочитам да са по-реалистични (или поне максимално изчистени), отколкото да са абстрактно-модернистични. Но това си е особеност на вкуса.
    Ако е за въпрос, за паметник предпочитам някакъв тип обелиск, т.е. въобще без каквито и да е фигури. Примерно: докторският паметник (в едноименната градинка) е това, което ми харесва. Просто няма как с промяната на вкусовете и времената да започне да изглежда твърде патетично-комичен (а и възлиза към купчината камъни - древен начин за отбелязване).
    Обаче това си е въпрос на стилистика, а основното е съдържанието.

Проблемът си остава паметта, отношението към паметници, наличието или липсата им, са все следствия. Нормалният отговор е с контра-въпрос: "а ти какво си направил по този проблем?".

Comment

Pkolev, аз не виждам нищо интересно или странно в това - напротив, съвсем нормално е. Съвсем същият резултат би получил и у нас, ако ситуацията бе огледална на тази.

Comment

Дибо, за картата намерих това, че и аз се заинтересувах:

далеко и далеко неполным данным во Франции имеется 327 захоронений воинов русской императорской и советской армии, не считая Сен-Женевьев-де-Буа, Батиньоль, Кокад, Ментону, и т.п. И не считая объектов времен войны с Наполеоном (около 10).
        из них 74 времен второй мировой войны... из них 5 с числом похороненых более 1000 человек...

Оцветяването е готино, обаче е поругаване на войнска чест!

Comment

Ще допълня с няколко коментара от руски сайтове по повод разкрасяването :

«Так что то, что Болгария была освобождена Советской армией - большая ложь.» — я когда прочитал сначала даже не поверил — читал бегло, но прочитав ещ¸ раз, я возмутился до глубины души: как вообще так можно говорить?!
          Болгары по жизни предатели. Только с памятниками воевать и могут.
          Я не сил¸н в болгарском и не хочу Вас лично ни в ч¸м упрекать.
          Просто хочу предложить расскрасить Бухенвальд, Освенцим и Треблинку в Диснейленд! Как по Вашему? Хорошая ид¸я? Нравится?
          Для нас это память о тех кто воевал против АБСОЛЮТНОГО зла и жестокости!
          Надеюсь Вы достаточно хорошо владеете русским, чтобы понять, о ч¸м я говорю.
          Чудные вы , болгары. До сих пор не вернули этот памятник братскому народу. в москву стоять.
          Най-малоумното мнение, което прочетох (не мога да намеря линк) беше : Българит обичат Русия и руснаците. Ние сме ги освободили два пъти. Много от тях говорят руски, а дори буквите им са съветски.

Репортажът на EuroNews също е забавен!
          http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

pkolev написа Виж мнение

Прави впечатление, че руснаците масово не познават историята си. Голямо чудене пада на чия страна е воювала България и тук таме се срещат знаещи.
            И в България доста хора не познават историята си .Четох материали написани от журналисти според които паметника е посветен на съветските войници загинали при освобожденито на България

fishki.net като цяло e предназначен за потребители с бегла обща култура ,в специализираните форуми където има много повече интелигентни и начетени хора ,нещата са други http://waralbum.ru/bb/topic/113/

Comment

Голум, това което ме учуди е силната поляризация и ненавист. Огромна част от мненията бяха от типа "Хайде да им отмъстим", което ако се анализира вероятно ще доведе до извода, че те приемат тези паметници като даденост и като нещо, което е задължително да стои до края на света.

Друго, което поне на мен ми направи силно впечатление е силната воля за спомени и уважение към Отечествената война. Моят дядо е воювал при Балатон, раняван е, но някак си моят интерес по-скоро научен. При тях има нещо друго. По-скоро генетично преклонение, от колкото друго. Както и да е - не мога да намеря точните думи в момента.
              Analog man...

Comment

страхил написа Виж мнение
                И в България доста хора не познават историята си .Четох материали написани от журналисти според които паметника е посветен на съветските войници загинали при освобожденито на България

fishki.net като цяло e предназначен за потребители с бегла обща култура ,в специализираните форуми където има много повече интелигентни и начетени хора ,нещата са други http://waralbum.ru/bb/topic/113/
                Сайта, който си линкнал е доста интересен. Благодаря!
                Analog man...

Comment

Бях русофил преди,но вече не съм.Не съм за комунизма.Не съм за паметника.Не съм за "разкрасяването" му.Нямам си на идея и не мога да хвана логиката защо толкова много хора го харесват.Някой да има обяснение?Само да опитам има ли предположения някакви кой го е направил.Някакви "фешънчета",американофили,нацистки групи,обикновени хулигани?
                  Гледам,че говорите за липсата на всякаква обща култура на голяма част от народа,според мен 70-80 процента от българите не знаят историята си.Аз полу българин полу украинец и знам повече неща от някакви 20,30,40 годишни българи(не че са чисти,просто такива няма).Това е срамно.Както се казваше в едно предаване "за да знаем кави ще бъдем,трябва да знаем какви сме били".

Comment

цензурирано

Паметника дори не е на "СА, победила нацистка Германия", а на "СА-освободител, от признателния български народ"...
                    Last edited by gollum; 22-06-2011, 11:30. Причина: Извън темата
                    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Предполагам, че за да спрем провалянето на темата в политика, тук вече ще е добре някой сведущ да изнесe данни за човешките загуби на българския народ от режима на цар Борис ²²² - примерно, от 1934-та нататък, за да видим дали някои може да са имали основание да говорят за освобождение. И ще се радвам ако може този път да не изпадаме в уточнения на етикетчетата - било ли е баш фашизъм или не. Само цифри и факти, моля.
                      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Ако се прави такова нещо не е зле да се сложат и данни за жертвите след т.нар. освобождение, донесено от съветските войски, за сравнение

Comment

Изтрих два поста и редактирах един: писано бе изцяло извън темата. Ако желаете да обсъждате алтернативни сценарии - имате цял раздел за това. Pkolev, връзката с файловете за тениски, ако желаеш, пусни я в отделна тема в този раздел. Напомням, темата е за конкретно събитие, свързано с конкретен паметник, а не за това какви били тези или онези исторически действащи лица (хора, идеологии, режими - няма значение). Темата поначало е на ръба, но доста хора пишат по същество.

pnp5q, не мисля, че твоето предложение е по темата, но това е лично мое мнение. Факт е, че този паметник съществува. Не е построен (поне доколкото знам) по съветска препоръка или със съветски средства, т.е. построен е по инициатива на хора, които са мислели така (сред тях е имало и такива, които са смятали, че отговарят подходяща на определена конюнктура, но е имало и от едните, и от другите). Говорил съм с хора (всичките пенсионери, някои вече не са между живите) които са възприемали (и продължават да възприемат) нещата по този начин, т.е. "освободиха ни". Независимо каква статистика ще се състави, няма как тя да даде обективен отговор по този въпрос, защото става въпрос за субективно усещане и лични идеали / виждания. Все едно да смятаме, че съветската армия е "освободила" Германия. Без значение какви са престъпленията на национал-социалистическия режим, той е избра ни подкрепян от по-голямата част от населението на държавата. В България нещата стоят не чак толкова по-различно.
                          Да обобщя: имало и има все още хора, за които промяната в режима и устройството на държавата са "освобождение". И хора, които смятат точно обратното. Това не е въпрос, който се решава с гласуване, с мнозинство или нещо подобно. И двете страни си имат своите основания, но фактически и юридически (според мен, де, не съм авторитет по въпроса) случилото се е окупация, а не освобождение: СССР обявява война, неговата армия окупира страната (вярно, без съпротива от страна на българските въоръжени сили).
                          Но, честно казано, не мисля, че този въпрос е кой знае колко свързан с това, което се обсъжда тук.

Kizil Deli, и да се направи това, какво ще даде? Ако едните жертви са с х повече от другите, какво? Това определя дали имаме освобождение или окупация ли? Мисля че за всеки обективно гледащ на въпроса ситуацията е ясна - окупация. Да, има хора, които гледат емоционално на нещата и са свикнали, че това е "освобождение". В една свободна държава имат правото на свое мнение по този въпрос, но то не ни задължава с нищо.

pkolev написа
                          Голум, това което ме учуди е силната поляризация и ненавист. Огромна част от мненията бяха от типа "Хайде да им отмъстим", което ако се анализира вероятно ще доведе до извода, че те приемат тези паметници като даденост и като нещо, което е задължително да стои до края на света.
                          Pkolev, повтарям се, но нищо необикновено не виждам тук, у нас (а вероятно и в която и да е друга държава в сходно положение) коментарите в сходна ситуации биха били същите на произволен сайта за новини и/или забавление. Направи си мислен експеримент: представи си, че някакъв български паметник (там няма паметник на българската армия, разбира се (но ако ги бяхме "освободили" щеше да има ), така че нека да е някакъв друг тип паметник) в Македония бъде изрисуван по подобен начин. Какви реакции би намерил на средностатистически сайт от този тип под такава новина? Съвсем същата типова подборка, защото хората, които пишат подобен род коментари в Интернет не се променят много според нацията и културата (поне по мои наблюдения).
                          Посегателство върху нещо, което се възприема през призмата на националното винаги е първосигнална и е естествено да е такава. Ясно е, че в която и да е държава едва ли ще има повече от 1-2% от хората, които биха писали на такова място, които да са добре запознати с естеството на обсъжданото. Всички останали ще го възприемат през вече използвани ключове. В конкретният случай това са сходни събития с други подобни паметници, най-често в бивши съветски републики или държави, където тези паметници стоят най-често върху "реална кръв" на съветски войници. И реакциите на всяко поругаване са съвсем естествени. Нашият случай в тази ситуация минава под общият знаменател, освен за хора, които имат малко повече време от това да реагират на първия дразнител и са малко по-добре запознати с контекста. Но такива са единици, а дори и за тях ще го има елементът "може и идеята да не е лоша, но не е трябвало точно с този символ / по този начин".
                          За тях темата все още е много чувствителна и възприемат загубите си в тази война и цялото си участие като нещо "свещено", част от националното им самосъзнание. Едва ли можем да се чудим, че мислят така и като го знаем, че реагират по този начин. У нас по сходен начин стоят нещата с турското робство и едва ли има смисъл да припомням какви са реакциите при сходни поводи.
                          Last edited by gollum; 22-06-2011, 13:02.

Comment

Руснаците винаги са имали изгода от това да ни "освобождават".Това,че някои хора нямат собствено мнение и слушат и попиват безразлично какво им говорят,има такива и винаги ще има.Обаче според мен наборите,които са живели по времето на комунизма са толкова невежи повечето.Не казвам,че всички са така,но повечето.Толкова изпростели хора,сива тълпа.
                            Само така и не разбрах защо са го нарисували този паметник.Сигурно е някакъв експеримент с невежите хорица,щъкащи по улиците ,които намират за интересно всичко шаренко.Почват да говорят глупости и да се правят на философи.Прост народ,слаба държава!

Comment

gollum написа Виж мнение
                              [СССР]/ САЩ обявява война, неговата армия окупира страната (вярно, без съпротива от страна на [българските]/ иракските въоръжени сили).
                              Ех, каква успоредица се получи, без да искам. При това и с формалния повод имаме паралел - в Либия: {намерение за} изтрепване на част от собствените поданици (като минимум - евреите). Затова не ми харесва изпадането на темата в дискусия "освобождение/окупация".
                              "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Ами ако не ти харесва най-лесното е да не продължаваш дискусията в тази посока . Това няма отношение към това, което се обсъжда тук.

Comment

Working...
                                X