България и Македония

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • killcreak
    новак
    • Nov 2012
    • 5

кало написа
    То не е нито българско, нито македонско, в съвременния смисъл на тези епитети.
    Да бяха имали възможност да четат лекциите Ви, г-н кало, не биха кръстили Василий "Булгароубиец"

Comment

• jordani_vt
      ветеран
      • Sep 2009
      • 510

Македонската армия ще се разоръжава. По-голямата част от притежаваното оръжие е подарено, но сега се оценява като остаряло. Взето е странното решение да се разпродаде, а с получените пари да се закупи ново (как ще стигнат?). В бюджета за тази година са предвидени средства освен за заплати само за нови униформи, но само за старшите офицери и оркестъра.

Во¼ската планира да ги продаде неперспективните ракетни системи за противвоздушна одбрана „Игла“ и „Стрела 10“, оклопните транспортери „М113“ и „Леонидас“, хаубиците од 122 мм и од 105 мм и ракетните системи БМ-21 „Град“ и 128 мм „Пламен“.
      http://www.novamakedonija.com.mk/New...tIzdanie=22842

Comment

• Лейн
        ветеран
        • Feb 2006
        • 7116

killcreak написа
        Да бяха имали възможност да четат лекциите Ви, г-н кало, не биха кръстили Василий "Булгароубиец"
        Да биха, ама - не, не са чели нищо май. Точно както и вие, г-н килкрийк.

Comment

• messire Woland
          -
          • Jan 2003
          • 10623

killcreak написа
          Не е добре още първият Ви пост тука да е в такъв стил. Аз лично бих Ви препоръчал да преосмислите нещата още малко.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• killcreak
            новак
            • Nov 2012
            • 5

кало написа
            Да биха, ама - не, не са чели нищо май. Точно както и вие, г-н килкрийк.
            Много точно наблюдение, без ирония. Дали пък ако не аргументирахте тезите си по-добре, вие историците (допускам, че сте историк), такива неуки индивиди като мен нямаше да ви репликират. Аз например от вас разбрах, че държавата на Самуил не е била нито българска, нито македонска (в "съвременния" смисъл на "българска" и "македонска"). Каква е била тогава? Едно линкче да бяхте сложили, та да можем и ние да се образоваме.

messire Woland написа
            Не е добре още първият Ви пост тука да е в такъв стил. Аз лично бих Ви препоръчал да преосмислите нещата още малко.
            Да отдам ли чест, като редник с 2 поста към генерал с 8400+? Отвъд заядливоста аз съм тук дай боже да науча нещо, не да поучвам.
            Last edited by killcreak; 31-03-2013, 21:48.

Comment

• Лейн
              ветеран
              • Feb 2006
              • 7116

още по-странно ще да ви се стори, че дори не е била "държава" в съвременния смисъл на думата (който се появява около поне 500 години след Самуил). Не съм историк. И не, нечие образование не става с линкчета

Comment

• Пилот
                Генерал-полковник
                • Feb 2005
                • 2876

Ако трябва да се говори малко по-спокойно и по същество - това което кало казва най-вероятно е, че българската нация като такава се обособява през 18-19 век най-грубо казано, както и останалите по Балканите. Преди това има християни които са примерно преобладаващо от български етнос, но идеята за държавност и самосъзнание в модерния смисъл на думата "българин" е някъде оттам като време.
                „Аз, Драгомир, писах.
                Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

• killcreak
                  новак
                  • Nov 2012
                  • 5

кало написа
                  още по-странно ще да ви се стори, че дори не е била "държава" в съвременния смисъл на думата (който се появява около поне 500 години след Самуил). Не съм историк. И не, нечие образование не става с линкчета
                  Да ви опресня паметта - "То не е нито българско, нито македонско, в съвременния смисъл на тези епитети.". Това сте писали преди три години. Първо не става въпрос за "държава" в съвременния смисъл на думата (с кого изобщо спорите, със себе си ???), а за царство. Второ, в историографията е приет термина "Първо Българско Царство" за субект, който предхожда Самуиловото такова. Ако допуснем, че Самуиловото не е българско, защото още няма национални държави и националност, как така има Първо Българско?

Пилот написа
                  Ако трябва да се говори малко по-спокойно и по същество - това което кало казва най-вероятно е, че българската нация като такава се обособява през 18-19 век най-грубо казано, както и останалите по Балканите. Преди това има християни които са примерно преобладаващо от български етнос, но идеята за държавност и самосъзнание в модерния смисъл на думата "българин" е някъде оттам като време.
                  И? Да изтрием "български" от всичко, което предхожда 18-19 век най-грубо казано? Лексикологичен ли е спорът?
                  Last edited by killcreak; 31-03-2013, 23:09.

Comment

• Лейн
                    ветеран
                    • Feb 2006
                    • 7116

Не знам дали си струва изобщо да поддържам тоя разговор (щото не добавя стойност към нищо), но в цитираното от Вас май присъства уточнението а "в съвременния смисъл на тези епитети". Ако не вдявате това, то разговорът е напълно безсмислен. Колкото до "държава", то Вие използвате този термин („Аз например от вас разбрах, че държавата на Самуил не е била нито българска, нито македонска“), а аз уточнявам, че вероятно го употребявате неправилно.

ПП – „Отвъд заядливоста аз съм тук дай боже да науча нещо, не да поучвам.“ Ами, пробвайте да го направите, вместо да вършите обратното. Успех в това начинание!

ПП2 - няма бог

Comment

• killcreak
                      новак
                      • Nov 2012
                      • 5

кало написа
                      Не знам дали си струва изобщо да поддържам тоя разговор (щото не добавя стойност към нищо), но в цитираното от Вас май присъства уточнението а "в съвременния смисъл на тези епитети". Ако не вдявате това, то разговорът е напълно безсмислен. Колкото до "държава", то Вие използвате този термин („Аз например от вас разбрах, че държавата на Самуил не е била нито българска, нито македонска“), а аз уточнявам, че вероятно го употребявате неправилно.

ПП – „Отвъд заядливоста аз съм тук дай боже да науча нещо, не да поучвам.“ Ами, пробвайте да го направите, вместо да вършите обратното. Успех в това начинание!

ПП2 - няма бог
                      Допускам, че "държавата" не е правилния термин. Кое би било на място, "царство"?

Между другото, нямам нищо против да ми пишете на лични съобщения. Щом тази дискусия няма стойност, да не затормозяваме останалите.

Comment

• Лейн
                        ветеран
                        • Feb 2006
                        • 7116

Драги ми, килкрийк, а защо изобщо да водим този разговор, ако не разбирате основни понятия в него? Нямам намерение, както, предполагам никой тук, нито да образовам някого (нямам и претенцията за това), нито да го убеждавам в някаква различна гледна точка. Просто излагам своята. Имате пълното право да вярвате в какво си искате

Comment

• Zalmoxis
                          ветеран
                          • Nov 2007
                          • 969

Comment

• killcreak
                            новак
                            • Nov 2012
                            • 5

кало написа
                            Драги ми, килкрийк, а защо изобщо да водим този разговор, ако не разбирате основни понятия в него? Нямам намерение, както, предполагам никой тук, нито да образовам някого (нямам и претенцията за това), нито да го убеждавам в някаква различна гледна точка. Просто излагам своята. Имате пълното право да вярвате в какво си искате
                            "Нямам намерение да защитя тезата си, но съм прав". Ай ходи у лево.

П.П. За лека нощ - съжалявам, надцених ви. Вместо да разбера какво е било Самуиловото царство , разбрах защо не е било "държава" (в съвременния смисъл на думата), и че не е било "българско", пак в съвременния смисъл на думата. Другото което разбрах е, че хора като вас нямат никакво намерение да "образоват" масите, но с лека ръка ще лепнат на всеки етикет "кръчмарски събеседник". Ъъъ .... "Наздраве"?

Аз за момента нямам гледна точка, поне що се отнася до Самуиловото ... а де, царство(?), а за вяра пък да не говорим.
                            Last edited by killcreak; 01-04-2013, 00:47.

Comment

• Shenandoah
                              редовен
                              • Jan 2008
                              • 248

В неделя ВМРО-ДПМНЕ изгуби кметския пост в централната община на Скопие, досега заеман от етнически сърбин, явяващ се ключова фигура в градоустройствената, архитектурната, скулптурната, идеологическата, етноконструиращата и корупционната вакханалия "Скопие 2014". Веднага подир бявяването на резултатите в нощта след изборите в македонската столица изникнаха неочаквано над 40 нови статуи, част от тях досега държани в пълна тайна от общество и медии. Правят се предположения, че може би това ще е последната фаза в развитието на проекта заради очакваните спънки от страна на новия опозиционен кмет на общината.

ФОТО ВЕСТ: Четириесетина нови споменици и скулптури денеска осамнаа во центарот на Скоп¼е

Лично за мен е удовлетворително, че несъстоятелната теза за множество паралели и силна близост между македонската и българската ситуации, която беше агресивно налагана и в този форум от последователи на криворазбрания краен "либерализъм" в разрез с действително случващото се отвъд Осогово, вече е в отстъпление. За идеологически непредубедените наблюдатели, които следяха македонското развитие, "Скопие 2014" не беше принципна изненада, а по-скоро продължение на отдавна съществуващи идеи и властови практики, тяхна хипертрофирала до карикатура материализация.

Comment

• Shenandoah
                                редовен
                                • Jan 2008
                                • 248

П. п. Списъци на статуите на исторически фигури върху новата сграда на външното министерство и моста "Око":

ЕКСКЛУЗИВНО: Скулптурите на новата зграда на МНР

http://glas.mk/2012/10/24/skulpturit...zgrada-na-mnr/

ВИДЕО: Од Публи¼ и Буди¼ до Углеша, 32 скулптури на мостот „Око“

За завършек - един анонимен акт на смехова гражданска съпротива срещу вакханалията:

Comment

Working...