Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тръгват масови обиски заради пиратски филми и музика

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Стига с тези изсценировки. Всяко действие на полицията някои хора инстинктивно го наричат "изсценировка", "поръчка", "целенасочено преследване", "лов на вещици" и т.н. Не само в България се преследват пиратите, по целия свят ли вървят "изсценировки"? Властта преследва пиратството и поне засега то си остава една крачка напред. На Запад са с едно-две нива по-напред в борбата с разпространяването на нелегалния софтуер, затова там директното дърпане от сървъри е вече отмряло. И на торентите им видяха сметката постепенно. Сега на мода е PTP връзката. И за нея ще измислят някакво решение, тогава ще се появи някаква нова система за обмен и т.н.
    Като снаряда и бронята
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Динайн, в случая по-скоро става въпрос именно за поръчкова работа, така че напразно възразяваш. От една страна, у нас полицаи покровителстват "официалното" пиратство и прибират доходите от него, а свободните сървъри, торентите и p2p бъркат директно в джоба им (защото ако повечето хора с компютри могат безплатно да дръпнат съответната програма, филм, игра или мюзика, защо да плащат на пиратите по 10-15 лв на СД (или на останалите, обиращи "пяната" -по 4-5 лв.)). От друга страна, става въпрос за поръчка на филмовите разпространители и на някои големи компании, чиито права се нарушават. Странното е, че полицията ни която никого не хваща и въобще особена работа почти не върши, изведнъж се хвърля с ентусиазъм срещу "пиратството" (реално ударът не бе насочен срещу него), а не може да се спарви с преките си задължения.
      Та затова хората говорят за "инсценировка". Нямаше да е така ако първият удар бе срещу пирати - т.е., хора които свалят незаконен софтуер, записват го на носители и го продават - една голяма тумба такива вършат дейността си най-официалон в центъра на София, но кой знае защо винаги са прескачани от подобни акции (то е ясно защо, де). За сметка на това полицията използва какви ли не приоми за да удрят по потребителите и възможността им сами да се снабдяват с пиратски продукти (а не чрез посредници, от които е ясно кой прибира дял).

Не само в България се преследват пиратите, по целия свят ли вървят "изсценировки"?
      - предполагам, че по "целия свят" по-рядко се случва да се гони пиратството и в същото време на 100 метра от министерство на вътрешните работи официално да се продават пиратски стоки, на сергии, на които се плаща тротоарно право и т.н.

Comment

Динайн, в случая по-скоро става въпрос именно за поръчкова работа, така че напразно възразяваш.
        Голъм, всъщност знам как действа организираната престъпност, не падам от Марс А "поръчкова работа" си е доста популистки израз и не очаквах точно ти да го използваш. Във всеки случай говориш толкова авторитетно, все едно някой министър ти се изповядва ежеседмично, така ли е?

От една страна, у нас полицаи покровителстват "официалното" пиратство и прибират доходите от него,
        Предполагам че нямаш доказателства за такова нещо, затова ще приема че по-вероятната версия е че полицията е подкупвана от организираните пиратски мрежи.

От друга страна, става въпрос за поръчка на филмовите разпространители и на някои големи компании, чиито права се нарушават
        Е това е меко казано тенденциозно. Ако ми откраднат колата, аз се оплача в полицията и крадците бъдат задържани, би ли го нарекъл "моя поръчка"? Освен това който плаща, той избира музиката, така си е откакто свят светува. Естествено че полицията ще гледа да защити първо интересите на влиятелните хора и организации.

Странното е, че полицията ни която никого не хваща и въобще особена работа почти не върши, изведнъж се хвърля с ентусиазъм срещу "пиратството" (реално ударът не бе насочен срещу него), а не може да се спарви с преките си задължения.
        Не знам някога дали си се занимавал с някаква законоопазваща дейност, но да ти кажа на всички им се живее. Може би полицаите обичат да се занимават с "пирати", понеже: 1. пред тях им е лесно да се правят на бабаити 2. там е най-малък шанса някой да ги застреля 3. арестите са от най-лесните в бранша (купища доказателства накуп и по правило неагресивни арестанти, всичко това в някоя затоплена панелка; не е като да обикаляш кварталите на лов за наркопласьори, където могат да те заколят) Всичко това е колкото насеризно, толкова и на майтап. Но факт е, че повечето "пирати-аматьори" не са свързани с никоя по-сериозна престъпна групировка или правителствена организация, следователно са най-уязвими (няма покровител, евентуален отмъстител ).

Нямаше да е така ако първият удар бе срещу пирати - т.е., хора които свалят незаконен софтуер, записват го на носители и го продават - една голяма тумба такива вършат дейността си най-официалон в центъра на София, но кой знае защо винаги са прескачани от подобни акции (то е ясно защо, де).
        Както казах, най-вероятно са подкупвани редовно. Тоест "сергиджиите" си плащат рекет на полицията или някой друг, който държи полицията за каишката. Това прави ли пиратстването "на дребно" по-малко престъпно?

- предполагам, че по "целия свят" по-рядко се случва да се гони пиратството и в същото време на 100 метра от министерство на вътрешните работи официално да се продават пиратски стоки, на сергии, на които се плаща тротоарно право и т.н.
        Съжалявам че трябва да те разочаровам. Не мога да говоря за целия свят, но само в Тел Авив има 2-3 много централни места, на които има съвсем същите сергии като на Славейков. Познавам и множество публични домове по главни улици (въпреки че проституцията е незаконна) с ей-такива големи табели. Познавам и "борсата" за контрабадни цигари и алкохол и "борсата" за крадени бижута, където всичко си е изложено по сергии и витрини. Крадените и контрабандни дрехи пък се продават на всеки пазар. Нито едно от тези места не е скрито по някакъв начин или се премества въобще. Всичко е въпрос на подкуп

Comment

Нека да си изясним понятията.
          Кражба и злоупотреба с авторски права във всички случаи е единствено използването на обекта за търговски цели. Единствено изключение е компютърният софтуер.
          По въпроса не е нужно да спорим, а да отворим закона за авторското право и сродните му права.
          Нашият закон е български ,защото живеем и дърпаме предимно в България.
          Р2Р не е пиратство. Даже и сървърите не са, но войната се води с много пари и малко ценности.
          Защото: Нима библиотеката има авторски права върху всички книги?
          Ами тогава как и защо ги разпространява?
          За домашно, за лично ползване и за образователна цел в нормалните държави няма проблем. Няма проблем и според българското законодателство с изключение на проблема с компютърния софтуер. И този проблем според мен идва от подкупи на високо равнище, а не от специалният статут на компютърния софтуер спрямо другите обекти на авторското право. Не виждам защо едно научно откритие да седи по - долу от тъпия медиа плейър да речем.
          А за другото - инсценировка?
          Полицията уби трима човека. После излезе директорът й и каза:
          - Няма страшно! Ние само се майтапехме!
          Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Download music, movies, games, software and much more. The Pirate Bay is the galaxy's most resilient BitTorrent site.
            Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Тая работа с пиратите на площад "Славейков" е отдавна известна, имаше даже и статии в пресата, но не съм си ги записал някъде. Бяха отпреди 3-4 години някъде. А и е показателно, когато някой наивник се опита да продава дискове там, също като другите пирати - полицията идва и го прибира, но останалите сергии не ги пипа Това как ще го наречеш? Защото точно такъв беше случаят тогава. А и като ще се борят срещу пиратството, нека наистина започнат от най-известния му и нагъл вариант - все пак на упоменатия площад се продават съвсем свободно и именно в нарушение на закона, на най-видно обществено място. Защо не започнат от тях например? От най-очевадния пример, който се вижда от почти всеки, посетил столицата ...
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Dinain написа
                Предполагам че нямаш доказателства за такова нещо, затова ще приема че по-вероятната версия е че полицията е подкупвана от организираните пиратски мрежи.
                Естествено че нямам доказателства (най-малкото не в юридическия смисъл), не съм се и опитвал да събирам, а и не бих могъл (не ми е и работа). Но мога да реша какво представлява ситуацията за мен си според достъпната инфорамция (а да си призная, специално за връзките между полицията и пиратите на пл. "Славейков" имам и "вътрешна" информация).

Dinain написа
                Е това е меко казано тенденциозно. Ако ми откраднат колата, аз се оплача в полицията и крадците бъдат задържани, би ли го нарекъл "моя поръчка"?
                Не, но кражбата на кола е углавно престъпление. Каквото притежаването на филм или музика не е. И да напомня, единстевно разпространението на пиратски филми и музика е престъпление, а в случая с торентите за момента юридически не може да се докаже, че спада към "ръзпространението". Докато това, което се върши на площад "Славейков" е именно споменатото пресътпление, при това без всякакво съмнение.

Dinain написа
                Освен това който плаща, той избира музиката, така си е откакто свят светува. Естествено че полицията ще гледа да защити първо интересите на влиятелните хора и организации.
                Не знам дали това е "естествено", но този "който плаща" в твоята интерпретация сме всички ние, защото министерство на вътрешинте работи и полицията се издържат от бюджета, т.е. от данъците. И не бих казал, че тези, които в този случай "поръчват музиката" плащат повече данъци, че да имат това право. Виж, ако МВтР и полицията са частни охранителни фирми то да, съгласен съм, който "плаща", той "поръчва". Те обаче не са.
                Впрочем, това, което споменах е изявлението на Българското интернет общество (според тях работата е поръчкова). По отношение на преследавнето на торент-потребителите и откритото пиратство на площад "Славейков" имаше изявление и на главният прокурор. така че явно не са само някакви мои измислици .
                И въобще, полицията не е организация, която се занимава със "защита на интереси" (не и ако не сме в бананова република), така че ако го прави, явно въобще не се занимава с каквото са й перки задължения.

Dinain написа
                Не знам някога дали си се занимавал с някаква законоопазваща дейност, но да ти кажа на всички им се живее. Може би полицаите обичат да се занимават с "пирати", понеже: 1. пред тях им е лесно да се правят на бабаити 2. там е най-малък шанса някой да ги застреля 3. арестите са от най-лесните в бранша (купища доказателства накуп и по правило неагресивни арестанти, всичко това в някоя затоплена панелка; не е като да обикаляш кварталите на лов за наркопласьори, където могат да те заколят) Всичко това е колкото насеризно, толкова и на майтап. Но факт е, че повечето "пирати-аматьори" не са свързани с никоя по-сериозна престъпна групировка или правителствена организация, следователно са най-уязвими (няма покровител, евентуален отмъстител [img]images/smilies/vb_wink.gif[/img]).
                Това са "хубави" аргументи, но някак не са в полза на полицията като "блюстител на реда и закона". И са по-скоро в полза на "поръчковостта" на тая акция.

Dinain написа
                Както казах, най-вероятно са подкупвани редовно. Тоест "сергиджиите" си плащат рекет на полицията или някой друг, който държи полицията за каишката. Това прави ли пиратстването "на дребно" по-малко престъпно?
                Не, въобще не става въпрос за "редовни подкупи", по-скоро е обратното - това е канал, който хора от полицията използват за трупане на средства (както и за реализиране на прибрана по арести продукция). И както вече споменах - да свалиш филм или музика от торент не е престъпление според българското законодателство. Престъпление става ако продадеш/разпространиш (но торентите за момента не влизат в тази категория сопред нашето законодателство) това, което си свалил. И това не е моя позиция - това е изказване на главният прокурор на РБ. Докато тиражирането и продажбата на пиратски филми, музика и софтуер, което се извършва най-официално в центъра на София е без всякакво съменние пресътпление. ТОва е малко като да обявиш, че разпространителите на наркотици не са престъпници, такива са само тези, които ги използват и съответно да преследваш само последните.

Dinain написа
                Съжалявам че трябва да те разочаровам. Не мога да говоря за целия свят, но само в Тел Авив има 2-3 много централни места, на които има съвсем същите сергии като на Славейков. Познавам и множество публични домове по главни улици (въпреки че проституцията е незаконна) с ей-такива големи табели. Познавам и "борсата" за контрабадни цигари и алкохол и "борсата" за крадени бижута, където всичко си е изложено по сергии и витрини. Крадените и контрабандни дрехи пък се продават на всеки пазар. Нито едно от тези места не е скрито по някакъв начин или се премества въобще. Всичко е въпрос на подкуп
                Възможно е. Не съм бил в ИЗраел, не знам. Но съм чувал разказите на познати, окито са били в различни европейски старни, че и там естестевно същестувва пазарната търговия с пиратски музика, филми и софтуер. Но не е установена на законни сергии, неприкрито от служителите на реда, а се извършва от товрен куфар, набързо и ако наблизо се появи полицай всичко се прибира за секунди и укрива. Естестевно, може това да са отделин сулчаи, може и хората, които са ми го разказвали да са се заблудили.
                Впрочем, в случаят с пиратите на "Славейков" пак да повторя не сатав въпорс за подкупи.

Comment

Това за което става дума е избирателност. Избирателност на законораздаването. Когато от 20000-30000 потребителя на един (от много) тракер арестуваш 3-ма, това е избирателно прилагане на закона. Много избирателно - или си ползвал зарове, монети и т.н. за да определиш кого да арестуваш или си приложил някакъв друг метод. Какъв друг метод? Ами гледаш им статута и коефициента. Само дето аз може да имам коефициент от 10 и да не съм качил нито един бит защитена информация. Откъде да знам какво са качвали тези хора, може да са качвали написан от тях софтуер, създадена от тях музика или филми. Ще видим ако стигнат до съдебна зала как ще се реши въпроса.
                  Но да се върнем на нашият проблем. Ако сравним всичко с алкохолното производство то борбата с ментетата(не че някой води такава) би минала не през "разбиване" на нелегалните пивоварни, а в ловенето на 3-ма дето пият ракия в пластмасови бутилки.
                  Когато закона си избира да накаже под един процент от нарушителите(акоо изобщо са такива) то това не е прравораздаване, а произвол.
                  Ако полицията беше арестувала тия от Славейков(и желателно шефовете им), ако беше арестувала десетки и стотици и даже хиляди потребители на тоеренти, то тогава бих се съгласил, че това може и да не е поръчкова акция. Когато обаче вместо поне няколкостотин ареста се извършат 3, но за сметка на това ужасно шумно, то това за мен не е нищо друго освен действие в полза на частен интерес. А когато полицията действа в полза на строго частен интерес това си е беззаконие.
                  Може и да е нормално за някоя африканска диктатура, но определено не е за европейска държава.

Comment

Ханс написа
                    Когато обаче вместо поне няколкостотин ареста се извършат 3, но за сметка на това ужасно шумно, то това за мен не е нищо друго освен действие в полза на частен интерес
                    И кой точно има интерес да Койчо, Байчо и Траян от Младост 3 да бъдат арестувани? Излиза че са много важни за някого. Аз това бих го нарекъл показна акция, демонсрация на сила, демонстрация на присъствие. Което е метод използван от всяка полиция и армия по света.

Ако сравним всичко с алкохолното производство то борбата с ментетата(не че някой води такава) би минала не през "разбиване" на нелегалните пивоварни, а в ловенето на 3-ма дето пият ракия в пластмасови бутилки.
                    Ами и това е метод. Не знам колко успешен, но има логика и в него - да се намали търсенето на ментета чрез "превъзпитаване". Което може да се направи чрез арести, чрез глоби, поощряване, заплахи и т.н. начини много. Всички казани за ракия из България не могат да бъдат намерени. Вярно е и че всички потребители на ментета не могат да бъдат намерени. Въпрос на стратегия е кой край на веригата да се атакува. Ако в една акция бъдат ударени 80% от казаните и се появи недостиг на ментета на пазара - ами въобще не е сигурно че потреблението на ментета ще падне с 80%. Ако в общественото съзнание не същестува разбиранете че "е лошо да се пият ментета", те ще продължат да си ги търсят по магазините. И липсващите количества просто ще започнат да се внасят контрабандно от чужбина.

Голъм написа
                    И не бих казал, че тези, които в този случай "поръчват музиката" плащат повече данъци, че да имат това право.
                    Плащат много повече, ама сега не ми се търсят данни.

Тук си чешем езиците. Преливаме от пусто в празно, като в някой вестникарски форум...

Comment

Не знам колко успешен, но има логика и в него - да се намали търсенето на ментета чрез "превъзпитаване".
                      Да, превъзпитаваш 3-ма и воаля, проблема е решен. Избирателното прилагане на закона е безаконие. И нищо друго. Ако има закон и държавата смята, че той трябв ада се спазава тя трябва не да арестува 3ма, а всеки потребител. Не е казано, че трябва да стане за един ден. Може всеки ден да арестува по 3ма. За месец това са 90 човека за година са 1080. Сигурен съм, че ако има 1000 арестувани за една година(и няма 1000 оправдани, а оправдаването им е силно вероятно), тоест приемаме, че арестуваните са виновни и съответно осъдени, то ползването на пиратски софтуер ще намалее драстично.
                      И кой точно има интерес да Койчо, Байчо и Траян от Младост 3 да бъдат арестувани? Излиза че са много важни за някого. Аз това бих го нарекъл показна акция, демонсрация на сила, демонстрация на присъствие. Което е метод използван от всяка полиция и армия по света.
                      Cui prodest?

Comment

Динайн, не друго, но чак смешно ми стана как изкара нашите полицайчета чиста вода ненапита Когато е очевидно колко наредена е цялата работа.
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Ако някой голем творец има какво да каже, ще го каже независимо дали ще бъде оценен или окраден, именно защото е голям и творец. Същността на твореца е да твори и да дава, защото таланта е Божи дар, а не да се гуши с кинти на бедни тинейджъри и потребители от Балканите. По това се и се различава Човека с искрата от обикновените консуматори на изкуството му и от бездарните занаятчии, които си мислят само за бизнеса.

Един творчески поглед на истински творец Afroman в творбата му Jackin' Afroman.
                          (За адекватно разбиране трябва да се възприеме в музикално изпълнение.)

[Verse 1]
                          A little ditty, about the Afroman
                          A Mississippi rapper, doin the best he can,
                          Afro gon be a hip-hop star
                          Freestylin in the back of that police car

[Chorus]
                          Oh yeah, life goes on
                          Long after the Sheriff Department is gone
                          Oh yeah, I said life goes on
                          Long after the Sheriff Department is gone

[Verse 2]
                          Afro got some weed, and hit the bong
                          He hit the jackpot, when he wrote a hit song
                          +Because I got High+
                          Signed with Universal, cuz he was havin fun
                          But they took his money, like Enron

[Chorus]
                          And oh yeah, life goes on
                          Long after the thrill of riches is gone
                          Long after the thrill of riches is gone

[Verse 3]
                          Broke and alone, in a cheap motel
                          Afro spots survival, and he says "what the hell"
                          Mama said it's better to give, than it is to receive
                          Afro went to church and said "I believe"
                          Universal loved Afro when he was on top
                          But when he became a Christian, that's when he got dropped
                          But Jesus would comfort Afro when he prayed
                          Jesus said "Don't worry bout that money
                          People download your music off the internet anyway"
                          Jesus said

[Chorus]
                          And oh yeah, life goes on
                          Long after corrupt record companies go bankrupt
                          Long after corrupt record companies go bankrupt

[Verse 4]
                          So let em steal, let em do all this wrong
                          Let em make evil videos, and encourage evil songs
                          Keep rippin off artists for as long as you can
                          People go to the internet and make you a broke man (Laughing)

Comment

Грей, аз пък не знаех че изкарвам полицаите светци? Само се опитах да представя един поглед отвъд баналните клишета:

Пиратството и ментетата не са създадени от сергиите на Славейков и казаните за ракия. Точно обратното - сергиите и казаните ги има, защото има търсене за тези продукти. И докато има търсене, колкото и сергии да се затварят и търговци глобавят, тези продукти само ще поскъпват и ще достигат потребителите си по заобиколни пътища. Като в краен случай ще започнат да се внасят ексклузивно през граница, пълнейки гуши на граничари и контрабандисти. Така че не може да се стоварва отговорността върху полицията. Поне не само върху нея.
                            Last edited by Dinain; 13-05-2006, 02:50.

Comment

simple_stupid написа
                              Същността на твореца е да твори и да дава, защото таланта е Божи дар, а не да се гуши с кинти на бедни тинейджъри и потребители от Балканите.
                              Дрън-дрън. Таланта си е негов (на предполагаемия творец) и ще си прави каквото си иска с него. Ако иска ще го раздава, ако иска ще го продава.
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Аз си мисля, че пак се усвоява някой лев от бюджета.
                                Схемата е изпитана:Отпускат се пари за борба с пиратския софт. примерно 1 000 000лв. - 800 000 отиват по сметките на частни лица, 200 000 се отпускат на НСБОП.

Comment

Working...
                                X