Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия върху свободата на пазара

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ае Ник, извинявай, че малко 'оф-топик' ама беше споменал нещо, че образованието извън Щатите не се било признавало... Аз бях доста потресен от този факт. Тва и за англо-сферата ли важи?

И адски ма заинтригува за чикагските и ню-йоркските българи, признавам си! Мое да пуснеш един лек коментар на лична, да не спамваме академичната ни дискусия...
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

Comment

Еее, Дзверо,

То коя "политическа класа" не гледа да ти го подаде на два ката? И едните, и другите са маскари! Целта им е онождането на обикновените люде. :aaa: Ама тук като че ли по не боли...
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
        То коя "политическа класа" не гледа да ти го подаде на два ката? И едните, и другите са маскари! Целта им е онождането на обикновените люде. :aaa: Ама тук като че ли по не боли...
        Ник, тук са подписвам със всичка сила! И мога само да допълня един от изводите или малкото избори: "If you can't beat them, join them!"
        Обяснявах му на КГ, оня йок, от Искъру по-дълбоко нема... Много ясно, че по-малко боли. Усетиха се овреме. Ако дадеш повече от кокъла, дори само привидно, си оставаш на власт под една или друга форма. Руснаците тва не можаха да разберат сиромасите, че управление чрез съгласие е признак на истинска сила и мощ, не управление чрез груба сила.

Между другото Венецуела също дават помощи. Даже, Чавес има нова програма, отпреди бедствието да продава бензин/петрол по-евтино на крайно-бедните групи в САЩ. Паднах от смях разишли, бая съй избъзикал с американците. Ония и без тва от край време го мразят в червата.

Абе някой от вас следи ли какво става във Венецуела от около 5 години?

(собствен патент)

Comment

Ник, в общи линии е така, но даже и обикновенният гражданин има относителна вина за това. Такова бягане от отговрност- те са виновни, ма те са си такива - е неприемливо.
          Сори, ама това са хора, на които с голяма вероятност не им пука за живота на собствения им народ, да не кажа друго, а създават на страната си конфликти в международен мащаб, водени във висша степен даже не от националните, а от частните си интереси. Без да говорим за манипулации на изборите и т.н.
          Е аджеба от къв зор го преизбрахте тоя? Явно парите са му свършили добра работа....
          Хората, смятащи се за интелифентни, имат барен задължението да следят за подобни уроди. Хубаво, веднъж сгрешихте - или ви излъгаха. Ама как аджеба и втори път? Нали свободи, емокрация, незнам си какво.
          Че и в комплект със Тони Блейката го преизбрахте... Никак не не Блейка и той...
          А викаш - относително.
          Ще го гледаме това относително; дано да остане в абсолютна стойност.
          Аз доста говорих за ората и системата, която безогледно унищожават по принципите на "научния капитализъм" - новата версия на научния комунизъм.
          Как мислиш, ураганите в Япония, Индийския океан, Сащ, сериозните - явно циклони по никое време - в Европа, предизвикали наводнения не само в Бг, ами аккто чух вчера от пребиваващи там - и в Италия - мислиш ли че са случайни?
          И на мен ми се иска да си мисля, че са случайни. Ама ако не са, не разчитам на убийци и разбойници да ми споделят истината за това...
          А даже и да са случайни - ок, случайни са днес. А утре?
          Или може да мислим каот оня малоумник от статиите: "Атмосферата ще ни стигне поне за няколко века".
          Като минат няколкото века, ще дишаме метан с метанова уредба по 4 стинки литъра.
          Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Batko Charly написа
            Абе някой от вас следи ли какво става във Венецуела от около 5 години?
            Стягай куфарите, бате - вървят към социализъм! Така вика Уго Чавес, няма майтап.

Между другото, тези дни за 721 и 722 път се убедих, че държавна поръчка, международен проект и т.н. значат плащане на заплати срещу, в най-добрия случай, симулиране на работа. Дано твойте австралийски данъци са дошли тука по програмите на ООН, че селските тарикати да имат с какво да си плащат кафетата.
            Last edited by lzl; 06-09-2005, 21:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
            По моя преценка съм обективен.

Comment

lzl написа
              Стягай куфарите, бате - вървят към социализъм! Така вика Уго Чавес, няма майтап.

Между другото, тези дни за 721 и 722 път се убедих, че държавна поръчка, международен проект и т.н. значат плащане на заплати срещу, в най-добрия случай, симулиране на работа. Дано твойте австралийски данъци са дошли тука по програмите на ООН, че селските тарикати да имат с какво да си плащат кафетата.
              Знам аз кво вика Чавес. Човека, макар, че го гони няква яка фобия и ми се струва леко изпращял, има много добри идеи със силно изразено чувство за социално съзнание. Не съм съгласен с подхода като цяло обаче. Имам предвид формата. Сега чакам да се видя с бивш съученик, той пише десертация по въпроса (политика и икономика) и беше там 3 месеца мисля. Аз на западните медии много не вярвам, те кой знай кво хубаво няма да кажат за него, макар, че дори сред тях се намират положителни оценки.

Втория си параграф ако можеш да го преведеш, няма да ти се разсърдя.

D3BEP написа
              ..водени във висша степен даже не от националните, а от частните си интереси. Без да говорим за манипулации на изборите и т.н.
              Е аджеба от къв зор го преизбрахте тоя? Явно парите са му свършили добра работа....
              Хората, смятащи се за интелифентни, имат барен задължението да следят за подобни уроди. Хубаво, веднъж сгрешихте - или ви излъгаха. Ама как аджеба и втори път? Нали свободи, емокрация, незнам си какво.
              Че и в комплект със Тони Блейката го преизбрахте...
              Пропусна Хауърд. Той усърдно лижи американски и английски задници и гори от желание Австралия някакси да почнат да я забелязват на картата, та да са покаже и той, барабар Петко с мъжете. И в усилията си да покаже колко обича Щатите, тоя кретен даже подписа едно скапано споразумение за свободна търговия (FTA), от което австралийците има да духат супата с години напред. Смятай дори нямаше дебати в медиите. Никой не знаеше за какво точно става въпрос. Хората вече почнаха да вият по малко, минали са само 5/6 месеца.

Въпроса обаче е плачевен. Каква е тая демокрация, какво е това социално и политическо съзнание, след като и тримата тарикати се оказа, че са лъгали за оръжията в Ирак и никой не ги пипна? Даже, за възнаграждение ги преизбраха... Да живее свободния пазар и демокрацията!
              Last edited by Batko Charly; 06-09-2005, 21:38. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

(собствен патент)

Comment

Nick написа
                ...В момента бензин окт.89 тук е $2.79/галон.
                Корекция. В обедната почивка ходих да заредя и що да видя, тунджата станала $3.09/галон за една седмица! Вот гады, что захотят, то и делают! Казват, че е заради мръсната Катрина, и че няма страшно, повече от $3.50 нямало да се качи. За слизането не се казва. :not:
                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Да, а сега си представи какво става на един неплатежоспособен пазар. Кажи ако закъсате там, у америката, да ви пращаме буркани с джумерки да има кво да ядете.
                  А 89 октана отговаря на нашия 95, да не се обърка някой.

Батко, "леко изпращял"? Оня го дават как си пушат пури с Кастро и си гукат - това леко изпращял ли е? Направо е изтрещЕл А идеята ми беше, че за пореден път се докоснах до магията "международен проект", и отново е тотално разхищение на пари. КПД на тез пари е 0%, буквално. Не знам от кога не си в България, но за някои работи трябва да ги видиш, че да ги повярваш (и разбереш) .

Comment

lzl, ти пък...
                    Сега ли чак разбираш какво означава международни проекти за финансиране по определени фондове?
                    Макар че смея да твърдя, че държавните поръчки не са аджеба това, което ги описваш. Има нагласени търгове и предварително договорени печеливши, обаче не знам какви точно търгове визираш; модернизацията на армията о голяма степен ще мине по ЗДП, както и много сериозни проекти.
                    Ник, бензинът ли трябваше да ти вдигнат, братле, за да усетиш далаверата? Късноо, късно. Той Буш трети мандат не може и да има, ама и живота на хората няма кой да върне.
                    Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

До Дзвера, за адвокатскването:
                      Грешка! Ти се явяваш неплатен адвокат на всевъзможните леви утопии. Аз се явявам само техен неплатен коректор, за да може "махалото да стои в точката на хармонията".

Batko Charly написа
                      Между другото получих и-мейл от една балгарка в Чикаго днес, която искала да се мести в Австралия... Икономиката била много зле и всичко вървяло надолу, имала собствен бизнес ма не знам си какво.
                      Пък аз получих мейл от една българка във Франция - ще се местят с мъжа си французин в САЩ. Икономиката била зле, не знам си какво си, та ще бягат

Batko Charly написа
                      Ае Ник, извинявай, че малко 'оф-топик' ама беше споменал нещо, че образованието извън Щатите не се било признавало... Аз бях доста потресен от този факт. Тва и за англо-сферата ли важи?
                      Ти да не се замисляш за Щатите? Мани ги, там има див капитализъм и хората страдат. Ела си я у нас, я в Европа - там е "далаверата" с образованието. Е, няма да ти е темпа на развитие като в САЩ, но затова пък ще си социално "покрит"...

Batko Charly написа
                      Знам аз кво вика Чавес. Човека, макар, че го гони няква яка фобия и ми се струва леко изпращял, има много добри идеи със силно изразено чувство за социално съзнание.
                      ?! Батка, притесняваш ме. Ако сериозно имаш такива забежки, значи лесно допускаш радикализма, и то от едни грешни и теоритични позиции. Вярвай ми, нещата си имат граници. Утре и за Кастро ще кажеш същото.

Batko Charly написа
                      Пропусна Хауърд. Той усърдно лижи американски и английски задници и гори от желание Австралия някакси да почнат да я забелязват на картата, та да са покаже и той, барабар Петко с мъжете.

Въпроса обаче е плачевен. Каква е тая демокрация, какво е това социално и политическо съзнание, след като и тримата тарикати се оказа, че са лъгали за оръжията в Ирак и никой не ги пипна? Даже, за възнаграждение ги преизбраха... Да живее свободния пазар и демокрацията!
                      И като как това състояние на лизане може да се опише на рационален икономически език? Конкретно какво точно стана? Защото със същия успех някой може да твърди, че това е най-голямото икономическо постижение на Австралия и пак ще е казал толкоз, колкото теб.
                      Обясни подроно, плийз.

Какво пак плачеш за тоя Саддам, бе!!! Чавес, Садам.... Ти на помниш какво разрушиха край Багдад израелците през 80-тте, ама аз да ти кажа - цял атомен реактор. Сигурно и там са били фенове на "мирния атом".
                      С атаката на Кувейт той се постави извън международните закони и периодът, в който го оставиха да диша до свалянето му трябва да се разглежда като глътка въдух от криворазбрани политически съображения за "необходимата достатъчност на намесата".

D3BEP написа
                      l
                      Ник, бензинът ли трябваше да ти вдигнат, братле, за да усетиш далаверата? Късноо, късно. Той Буш трети мандат не може и да има, ама и живота на хората няма кой да върне.
                      Хайде, хайде, какъв толков живот. Поскъпнал бензина, Буш ли е виновен?! През 73-та като поскъпна кой е виновен? Хората са се изправяли пред какви ли не по-страшни работи, ти драматизираш поскъпването на един безнин.

По тая логика у нас всички са загинали отдавна, ама на, нема изтребване.
                      Last edited by ; 07-09-2005, 02:59. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

KG125 написа
                        Батка, притесняваш ме. Ако сериозно имаш такива забежки, значи лесно допускаш радикализма, и то от едни грешни и теоритични позиции. Вярвай ми, нещата си имат граници. Утре и за Кастро ще кажеш същото.

И като как това състояние на лизане може да се опише на рационален икономически език? Конкретно какво точно стана? Защото със същия успех някой може да твърди, че това е най-голямото икономическо постижение на Австралия и пак ще е казал толкоз, колкото теб.
                        Обясни подроно, плийз.

Какво пак плачеш за тоя Саддам, бе!!! Чавес, Садам....
                        КГ, мисля си последния човек в тази дискусия да ми прави забележки за радикализъм и грешни теоретически позиции. Аз на теб ти давам аргументи от около 3/4 различни, ти дори и не си в състояние да правиш разлика между тях. За тебе светът е много прост: добри или лоши, всичко е черно или бяло, а позициите според теб са - ако не си десен, ляв си! Доста ми напомня на Буш, ако не сте с нас, сте срещу нас...

За Кастро си имам лично мнение, надали съвпада с твойто.

А Чавес, мога да ти кажа, едно от нещата които направи беше хората да си научат конституционните права - говоря за масите - и два пъти са опитваха да го свалят. Кво стана, имаше референдум, хората гласуваха за него и не могат го барна! Дай ми пример с една от твойте възлюбени икономически развити демокрации дето има подобен пример. Едно, хората не си знаят конституцията и правата, две дори след разолбичаването на такива лъжи като оръжията за масово унищожение, пак никой не посмя да ги барне ония тримата хубавци.

Никой не плаче за Садам, ама вие много бързо забравихте, че вие го направихте който е, и докато ви служеше добре го потупвахте по гърба.
                        После пак забравяте, че не е толкова да се плаче за Садам, колкото за гнусните лъжи с които се подведе общественото мнение за да има такава война. Че тва си е държавно и международно престъпление. После Блеър са оправдава "Ама не сте ли съгласни, че света е по-добро место за живенне без Садам?" Много хитро! А какво стана с ония оръжия?

КГ на икономически език не ми се обяснява, имам 40 листа пред мене подробен доклад, нямам време да го чета целия. Пък и да ти ги пусна, ти имаш 2 задачи, коитомоще не си изпълнил, още ли нови искаш? Абе, като правиш сделка с дявола, какво можеш да очакваш? Да си чул някога Щатите да подписват голямо споразумение, което да не е в тяхна полза? Австралия например има много строги изисквания за карантина на храна и като резултат от тва няма нито една от сериозните болести по животни и др. присъщи за Европа и света. Лобито не американските фермери обаче е много силно и ония ревнаха, че ако няма 'дерегулация' (ах колко я обичам тази дума!), няма да има Free Trade Agreement (FTA). После принудиха австралийците да направят разни други подобни реформи във фармацевтиката - знаеш едни от най-големите такива фирми в света са американски, а подходите им едни от най-агресивните. Австралия има закони и институции, дето пък стриктно проверяват внос на лекарства и всякви субстанции. Има си закони за какви вещества са позволени и кои не. После цените. ИМа си закони и за тях. Най-потресаващото е, че всички тия споразумения, особено когато се договаряха, бяха скрити от общественото мнение. Даже сега когато заседава една от новите двустранни комисии не се казва нищо конкретно.

(собствен патент)

Comment

Съгласен съм с Ник-безработен познат нямам.И не съм виждал.Само за последната година съм се запознал с 3 семейства(българско,латвийско и руско),които идват от Канада.Която има имидж на доста добра социална страна.За мое учудване всички разправят едно и също-тук(САЩ) е супер.Оказа се,че цените са по-ниски,данъците -също,а доходите по-високи.
                          Западна Европа е обречена,ако не смени политиката си.С 35-часова работна седмица и изпълнение на всякакви капризи на работниците,постепенно кризите ще се засилват.
                          Не виждам шанс,нещата там да се обърнат.

Колкото до разликата между чикагските,нюйоркските и да кажем тези българи в Сиатъл,съществува.И е в полза на тези от Ню Йорк и Сиатъл.И то явно,ако се гледа обаче комплексно-не индивидуално.Но това е наистина друга тема.

Смятам,че манталитета на българина в САЩ и на този в Западна Европа,също се различава.Радвам се,че редът,закона и работата се отразяват изключително добре на повечето от нашенците,тук.Смея да твърдя,че и имиджът ни е положителен.
                          По принцип се убедих,че незапознатия със САЩ,живее в огромна заблуда за тази страна.Робува се на клишета,легенди и митове,които са плод на пропагандата от Студената война и леви режими.

1 мит-американците са дебели-смея да твърдя,че е възможно най-верния от всички митове.Но да допълним,че затлъстяването при тях,не е от лошо .При това изобилие,е допустимо.Все пак,по-спортна нация не съм виждал.90% от познатите ми американци,спортуват активно.Навсякъде има условия за спорт и това не е лукс!Вчера в квартаното училище имаше мач между училищни отбори ,на който присъстваха около 4000 души.На осветление,на училищния стадион!
                          2 мит-американците са прости-напротив,достатъчно умни са,за да знаят,какво е важното в живота,как да живеят и как да си защитават правата.97 от 100-те най-добри университети в Света,са именно Щатски!Може да не знаят всичко за света,но знаят,как да си попълнят документите и данъчните декларации,за разлика от нас.Според мен са дори любознателни.
                          3 мит-расисти.Вярно до толкова,колкото всеки човек е расист.Няма друга страна в света,където да те приемат,дори от първия ден,като толкова равен и да не прави впечатление името,акцента,дори незнанието на езика им.Другаде и професор с 30 годишен стаж да станеш,пак ще ти викат имигрант и ще те смятат за неравностоен.
                          4 мит-полицейска страна.Няма лошо.Страхотно съчетание между права и задължения.Ако,например, щатските закони за пътищата се въведат у нас и се спазват,хиляди българи ще бъдат живи.
                          5 мит-емигрантите само мият чинии-щуротия!Вярно е,че има йерархия на развитието и че почти всеки стъпил тук,това му е първата работа,но обикновено продължава само няколко месеца.И най-вече докато научиш езика или придобиеш професия.Вече имаме доста голямо лоби лекари,преподаватели,частни предприемачи,адвокати.Много нашенци се занимават с търговия на недвижима собственост,застраховане,компютърни технологии(въпреки,че този отрасъл западна)..
                          6 мит не се събирай с българи.Най-голямата глупост.На мен са ми помогнали безкористно и от сърце десетки сънародници.Аз правя същото.Всяко стадо си има мърша,но такава задружност и готовност за помощ,не съм и допускал,че може да има.Най-голямата изненада,за мен.
                          7 мит-не знаят нищо за нас.Отново грешка.В учебниците им има достатъчно написано за България.Само един факт-Българският фолклорен ансамбъл в Чикаго е съставен 99% от...американци.Ръководител-японец!На последният концерт на Иво Папазов имаше организирани групи от съседните щати.Няколкохилядната зала се оказа тясна,а българите бяхме малцинство!
                          Има дни на българската култура,правят огромен подиум на пъпа на Чикаго и цяла седмица ехти българска музика.Изключително изживяване е да слушаш "Бяла роза",между гигантите от стъкло и бетон.Много магазини продават българско сирене,а в някои има цели щандове с учудващ избор от родното производство.Харесват морените,минералната вода,колбасите и консервите.От промишлеността-обувките.Въпреки високите им цени.Не посягат само към бозата.
                          8 мит-хората,емигрирали там,са загубени за България.Отново грешка.Загубени са били старото поколение емигранти.Причината е ясна на всички-стената между двата режима.Като гледам,в този форум,пишещите отвъд Океана,не сме никак малко.Сега светът е отворен и за никой не е проблем да си прекарва ваканцията или дори няколко месеца у нас,инвестирайки свежи и честни пари в България.Никога не си лишавам децата от 4 месечна ваканция в Родината,както правят и всички приятели и познати.Много хора се завръщат за постоянно,натрупали опит,средства за бизнес и един по-полезен мироглед.

Като цяло,нашенците тук,са доста по-добре и с по-различна участ от тези в Западна Европа,Гърция,дори Англия и Скандинавието..за Русия не говорим.Истински минус на САЩ са мащабите,разстоянията и носталгията.

Мнението ми изглежда положително,до крайност,в полза на Щатите,но Ви уверявам,че е от личен опит.Изводът е добър,когато може да се сравни пряко едната,с другата гледна точка.Доволен съм,че съм имал тази възможност.Защото се оказа,че познанията ми от преди време за тази страна,са били само "приказки под шипковия храст".
                          Last edited by evergreen; 07-09-2005, 08:11.
                          "Търпение и време, време и търпение..."
                          Кутузов

Comment

Ето, още един глас в подкрепа! Може да сме жив зян в САЩ, ама като се сговорихме с evergreen виждате ли как хубаво ги редим нещата? А пък вие "Лошо, лошо ви се пише на вас, расистки жандармски експлоататори на третия и четвъртия свят!"

Comment

Батко Чарли,ако знаеш колко ми е трудно и невъзможно да убедя баба ме,че кубинците не ги мамят,да преплуват растоянието до тук на салове и че не ги задържат на сила,в опитите им да се завърнат в Куба...

Ник,разконсперирани сме!Не издавай,ще ни обявят в световен заговор за експлоатация на работническо-селската класа!
                              "Търпение и време, време и търпение..."
                              Кутузов

Comment

D3BEP написа
                                lzl, ти пък...
                                Сега ли чак разбираш какво означава международни проекти за финансиране по определени фондове?
                                Макар че смея да твърдя, че държавните поръчки не са аджеба това, което ги описваш. Има нагласени търгове и предварително договорени печеливши, обаче не знам какви точно търгове визираш; модернизацията на армията о голяма степен ще мине по ЗДП, както и много сериозни проекти.
                                Не сега, написал съм, че ми е за 721 и 722 път
                                Някои обществени поръчки симулират работа, няма как просто, когато хората знаят трябва да се "работи". Последните конкретни случаи не са големи като армията (там все пак ще ни дадат самолети, няма да се окажат макети или неработещи, друг е въпросът, че тез самолети са безполезни за нас...), а малки, които едва ли някои предполага, че съществуват. Между другото, казват се "обществена поръчка", аз се обърках. Та, това, че минава по някакъв закон (ако не се лъжа подготвят нов ЗОП) въобще не е гарант, че се върши работа. Мисля, че почти всички обществени поръчки, освен за малки суми, се изпълняват по този закон.

Само да попитам Батко Чарли, защо има толкова много европейци в САЩ, а няма американци в Европа?(да не говорим за Куба ).

evergreen, за 8-мия "мит" - абе, не знам защо, ама от България нещата не изглеждат така както от Америка...

Comment

Working...
                                X