Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия върху свободата на пазара

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Възможен сценарий, но далеч не единствен.

И, като цяло, негативните примери за квоти и пр. са по съществото си АРГУМЕНТ ЗА СВОБОДАТА НА ПАЗАРА.

Това е понятие, много по-широко от междудържавните или междусъюзни отношения. Там да, има нечисти игри и закон на джунглата, защото няма защита на малките. Което не е така ВЪТРЕ в държавните и щатски и на други съюзи, вкл.ЕС икономически системи.
    Думата "тръст" е валидна за запада до началото на 20 век, когато започва антитръството закнодателства. А те надушиха, че договаряш цени с конкурентите и т.н., жална ти майка! И то наистина, не както в нашата Балканска среда.
    Навън обаче да, слабите ги цакат. И колкото по-са негодни да си създадат защита, т.е. да генерират читава политика и да излъчат некорумпирани елити, толков по ще ги цакат. Обаче:
    1) Вината си е тяхна, а не на цакащите ги, които просто си искат печалбите.
    2) Малките имат един единствен шанс - ДА СИ НАМЕРЯТ ПАЗАРНАТА НИША. Не да квичат, че всички други са виновни за бедите им, да се радикализират политически по тоя начин и да потъват съвсем в разни екстремизми, левичарства и пр.дивотии, а да си изградят икономика, годна да работи.
    Ирландия, Прибалтика, Полша, Кипър - всичко това се справи със задачата, със или без квоти. Навремето Япония, какво не направи - цели компании вкупом от шефа до метача се отказваха от заплати, работеха извънредно с поклон, изразяващи взаимно уважение, на което само те са способни, но заляха пазара. Майката му е да предложиш конкуретноспособна стока, каквато страната ти е годна да произведе. За това пък трябва да има ред в държавата, конкуренция, защита на собствеността, комуникации и образование /т.е.ЦЕННОСТИ!/ и да пляскаш корупцията по пръстите, т.е. да я държиш в приемлива рамка.
    Ако не правиш това а хвърляш вината на големите играчи, СВЪРШЕН СИ /както и става със разните трети светове, тънещи в корупция и екстремизъм/. То това и обсужва корупцията, я. Като атакуваш пазрания примцип, налагаш себе си като олигарх или монополист....

То и ние имаме защитни мита за селскостопанските продукти и ей го сега, заради наводнението каква спекула се вихри, а не са пострадали толкова много площи.

Какво значи всичко това? ЗНАЧИ, ЧЕ ПАЗАРЪТ ТРЯБВА ДА Е НАИСТИНА СВОБОДЕН.

ПП
    Абе някой знае ли дали квотите за третия свят, където и за каквото ги има, биват ПОПЪЛВАНИ. Т.е., да не би той да има излишъци на стока? Щото май ми се струва, че не произвежда нищо ....
    Ето, вчера гледам новини, Китай задръстил европейските митници със стоки. Надвишил си квотите и се прави, че не е усетил, та стоката стигнала до Европа. И сега, какво ще правим? Ще плаща денгуби и накрая ще я конфискуват митниците? Ми нека - тя пак ще отиде на европазара и ще пише "Maid in China" пък загубите ще потънат в Китайско море.. Или ще му ги пуснат по изключение.

Когато видим такова нещо със стоки от окаяния трети свят, за чиято мизерия вините запада, тогава можем да говорим.

Comment

KG125 написа
      Ама тоя човек всъщност апелира за истиниски свободен пазар! За махане на някакви там квоти и ограничения! Ма ОК, така трябва. Това не е критика срещу пазара, а срещу ограниченията му.
      Колко печели един полизай или една мед. сестра само по себе си нищо не означава, така, че въпроса сам по себе е доста тъп.

Иначе мога ли само като цяло да ти направя забележка, че си доста неосведомен - като информация и като теоретична база - за да водиш спорове на тази тема толкова настървено и самонадеяно.

Развиващите се страни не само, че взимат заеми от други места, ами, даже Световната Банка е един от малките актьори в крайна сметка. НО, Световната Банка има реноме на институция на която може да се вярва. СБ също така дава много по-изгодни условия и осигурява експертиза и технология. СБ и МВФ имат различни функции, но като цяло работят за да се развива икономиката добре в целия свят, за да няма глад, болести, кризи и в крайна сметка нови унищожителни войни. Те заедно с СОТ и ООН служат на един грандиозен либерален проект - да се осигури световен мир, чрез интегриране на света в една глобална икономика, където международната търговия цъфти и равнището на живот се вдига за ВСЕКИ. С други думи, осигуряване на мир и благоденствие чрез всеобща икономическа зависимост и икономически разцвет.

Сега след тази лекция, драги ми КГ125, става ли ти ясно защо Запада има задължения към 3я свят, освен, факта, че имат неизкупена вина от колониалното си минало? Също така, поизясни ли ти са защо 3я свят взима заеми точно по този начин? Ако ще ми играеш по принципа на "всеки да се оправя сам и както може" говорим за реализъм и социален дарвинизъм на международно ниво. Вземи да си научиш уроците. Запада предлага нещо съвсем друго - мир чрез световна икономика от която ВСИЧКИ печелят, да няма недоволни. Едно обещават, друго вършат на практика.

Аргумента на Стиглиц е критика от дясно. Той точно потвърждава, че ония не са си виновни сами, както на теб ти се иска, а, че дори когато играят по изискванията на Запада за реформи, в крайна сметка духат супата, щото биват прецаквани по еидн или друг начин. Та хич не се опитвай да го извърташ тва което той пише, щото познавам материала добре. Става дума за тва, че ония апелират към и изискват свободна търговия, а в крайна сметка не я практикуват. После, той говори за принуждаването от тия институции да се прокарват десни реформи и да се отварят икономиките предварително, преди да са узрели и укрепнали. Питаш що не отказвали. Причини много, а и нещата са много по-сложни отколкото изглеждат. Много семпло гледаш на нещата, предполагам предимно защото не си добре осведомен.

За Тайван и компютрите им ти казах отдавна ЗАЩО и как. Ама както обикновено, много не ти влиза в главата. Повтаряш едно и също като счупен грамофон. За това и много пъти се отказвам да обяснявам или да ти търся повече информация - файда няма!

Какъв текст на какъв швед? И не знам какво си ми писал за пдф-файла, ще си прегледам пощата, но го ти го бях пратил.

Данни за квоти, тарифи и ограничения можеш да намериш на офоциалната страница на СТО или СОТ.

KG125 написа
      Какво значи всичко това? ЗНАЧИ, ЧЕ ПАЗАРЪТ ТРЯБВА ДА Е НАИСТИНА СВОБОДЕН.

Ето, вчера гледам новини, Китай задръстил европейските митници със стоки. Надвишил си квотите и се прави, че не е усетил, та стоката стигнала до Европа.
      Пак факти и поредното погрешно тълкуване. Ако и всички политици са такива, малеееее!!! Тва единствено означава, че няма добър контрол над спазването на законите. Институциите са прекалено слаби за да налагат спазването на законите, и е един от основните недостатъци на българската държава днес.

За Китай пак не е точно съвсем така случая ама и за дъмпинг и прочие ли трябва да почвам да обяснявам. Става въпрос за статута на Китай в СТО и за множеството проблеми поради недоразумения със този статут.

Между другото КГ125, мярнах нещо по-горе, чен е съм вярвал в добрата човешка природа. Ти наясно ли си, че на човешката природа в западната традиция се гледа предимно като естествено зла и/или несъвършена?
      Last edited by Batko Charly; 25-08-2005, 18:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
      (собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
        ...Сега след тази лекция, драги ми КГ125, става ли ти ясно защо Запада има задължения към 3я свят, освен, факта, че имат неизкупена вина от колониалното си минало?
        Еее, Чарли, ти пък нищо не каза този път. Що за аргумент е това за вината? Писнало ми е да ми се вменява вина - от черните за робството, от мюсюлманите - за "световното християнско подтисничество", от третия свят - за колониализма. На нас българите това пък е станало национална черта: виновни са ни византийците, после турците, после фашистите, после комунистите и руснаците, сега нещо американците не харесвате. Ние иначе сме най-най-най-хубавите, само дето вълната ни пречи, така ли?
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Не, не сме по - добри. И ние да сме на тяхно място, вероятно по подобен начин ще влачим.
          Макар и да не знам, американците май са единствените политици, които избиват и собствения си народ, при това едва ли не методично...
          Всички са противни, но по своему.
          КГ125....
          Ако има как да ми гарантираш, че големите веднага след като усетят далаверата няма да се възползват от нея, ще те призная.... Свободен пазар с висок доход на всеки е стратегическа цел. Тя гарантира висока производителност, консумация и процент от цялата тая система за седящите на върха на пирамидата.
          Пред тази цел, лежаща някъде в бъдещето им се открива една друга възможност - да изцицат няколкостотин милиарда като прецакат свободния пазар, ама тук и след малко и при това - поне според тях - при съществен риск ако не го направят те, някой друг да го направи. Което да кажем ще отложи свободния пазар с половин - една година и ще намали влиянието на бизнесмените да кажем от Мароко...
          Дали ще изтърват кокала?
          Аз мисля, че не само че няма да го изтърват, но и към него се стремят. Гледай да видиш, как поетапно ще си отваря САЩ пазара ако лично тя въобще си го товори, как ще води войни, терористи, ще реже едно, друго и така.
          Тази политическа система -вече говорихме - е продукт на собствеността. Да очакваме тя да се откаже от влиянието си в полза на някакви общочовешки ценности, е просто абсурдно. Икономиката ще остане зависима от нея. Свободна и аполитична икономика няма да има.
          Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

D3BEP написа
            ...Тази политическа система -вече говорихме - е продукт на собствеността. Да очакваме тя да се откаже от влиянието си в полза на някакви общочовешки ценности, е просто абсурдно. Икономиката ще остане зависима от нея. Свободна и аполитична икономика няма да има.
            Свободният пазар е преди всичко концепция и тя трябва да се разглежда единствено като динамично равновесие - това са ключовите думи. Т.е. има много моменти, където условията за свобода на пазара не са спазени, но тенденцията е към спазването им.

А има ли дефинируеми "общочовешки ценности", но такива, с които всички да сме съгласни? Май няма - с изключение на дефинираните от Фройд.

И да приключа на по-оптимистична нотка, нека цитирам Зощенко:
            "Так что, вообще говоря, неизвестно, сколько человеку всего нужно. Наверное, больше того, чем сколько ему нужно, и не менее того, чем сколько он хочет."

Какво мислите, перфектен пост-Фройдистки анализ на общочовешките ценности, а?
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
              Еее, Чарли, ти пък нищо не каза този път. Що за аргумент е това за вината?
              Ами ако беше един от тях надали щеше да мислиш по друг начин. Въпроса е дали си в състояние да се опиташ да ги разбереш поставяйки се на тяхно място или ще ми даваш реторика от позицията на силния, щот така по изнася. Помня и какво беше писал за индианците в Америка, ама не ми се захващаше и с това. Запада се индустриализира на гърба на колониите си, тва е неоспорван факт, но на никой не ми се говори за тва. Тенденцията е същата - колониалната зависимост - която днес е икономическа. = Нео-Колониализъм. На 3я свят не му се позволява да се развие и се заставя да произвежда предимно първични суровини или ... да умира от глад. Говорех онзи ден с един приятел бразилец, който каза нещо много умно - на всеки му се иска да се превърне в hi-tech & service industry общество.
              Но кой ще произвежда храна, метали, мебели, коли и прочие? Света има нужди от слуги. Ако ще има малко богати, то няма как да стане без много бедни. Та тва си е едно нормално (гадно за някои) развитие. Аз го разбирам , но се вбесявам, кога се опитват да ма баламосват с мазни приказки.

Намери да прочетеш накратко за dependency theory или world systems theory. Ще ти стане ясно за какво говоря. wikipedia.org ги обяснява накратко, но виждам не е била допълнена със съвременни данни.

Nick написа
              "Так что, вообще говоря, неизвестно, сколько человеку всего нужно. Наверное, больше того, чем сколько ему нужно, и не менее того, чем сколько он хочет."
              Преведи ми го на български или на английски моля те. Майтап не си правя от известно време хич не вдявам на руски
              Last edited by Batko Charly; 25-08-2005, 20:29. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
              Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
              (собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
                Nick написа
                Преведи ми го на български или на английски моля те. Майтап не си правя от известно време хич не вдявам на руски
                "Така че, общо казано, неизвестно е колко му трябва на човек. Навярно повече отколкото му е нужно и не по-малко отколкото му се иска"
                Наистина ли не си запознат със Зощенко? Не си губи времето само с либерални/егалитарни/социални/писани-от-журналисти-без-хабер-от-практика теории, ами вземи прочети малко класика, хем в оригинал. Зощенко не се поддава на превод. Сигурен съм, че ще ти хареса - съдейки по написаното преди от тебе.

Comment

Batko Charly написа
                  Между другото КГ125, мярнах нещо по-горе, чен е съм вярвал в добрата човешка природа. Ти наясно ли си, че на човешката природа в западната традиция се гледа предимно като естествено зла и/или несъвършена?
                  Аз ще ти напиша и подробно за останалото, но ти наясно ли си, че това въобще не е така - нито явлението, нито приемането му на запад? Само Томас Хобс и то не докрай.

D3BEP написа
                  Не, не сме по - добри. И ние да сме на тяхно място, вероятно по подобен начин ще влачим.
                  Само че не сме. От дълбините на историята си пристигаме сто пъти над тях в социалното и иконимическо развитие. И продължаваме, докато те вечено са на нивото на Шака Зулу.

D3BEP написа
                  Макар и да не знам, американците май са единствените политици, които избиват и собствения си народ, при това едва ли не методично...
                  Драги ДЗВЕР, има едно ниво на интерпретация на фактите, под което не би трябвало да се слиза при никакви обстоятелства. А пък да се твърдят лъжи като "методично избиване на собствения си народ от американските политици" съвсем пък не бива.
                  Това трудно може да се каже даже за другарите Владимир Улянов-Ленин, Йосиф Висарионович Джугашвили-Сталин или Адолф Хитлер, какво остава за американските политици.
                  Last edited by ; 25-08-2005, 21:50. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

M...
                    Методично какво?
                    Само по общи спомени ще говоря.
                    Коя година беше американско - испанската война? 898?
                    Нз.
                    Та тогава населението, особено след гражданската война не е искало да преживява и нови войни.
                    Та - дано не греша, ма точно при нея американците си взривиха един кораб барабар с екипажа и обвиниха испанско торпедо. След като приключи войната, експертизата доказа, че държаният в бойна готовност кораб е гръмнал отвътре, при това не от съдържанието си. Ама го прикриха.
                    Втори път.
                    Втората световна война. Пърл Харбър.
                    Дам, героично загиналите американци.
                    Само дето командването са знаели за японската атака. Обаче ако я отразят, политически няма да обединят нацията... И както ясно се видя, Пърл Харбър не е достатъчен за да се ликвидират щатите.
                    И последно - тея дни - 2001 г.
                    Не знам кое са глупости и кое не са.
                    Около 2 часа минаха между удара на първия самолет и на последния.
                    Един американски самолет не се вдигна за да отрази атаката.
                    Бе нали имаха ядрен чадър, нали в небето им постоянно имаше по един суперсамолет, неуловим за радарите?
                    По -бързо падналият блок горя повече от час, другият близо два.
                    Почти през цялото време вятърът духаше настрани. Един хеликоптер не дойде, когато гореше гората - отиваха стотици и от океана гребяха.
                    Парашути, парапланери нямаше кой да хвърли на хората, които скачаха... Два часа бате, с велосипед ше стигна дотам.
                    Полицията изцяло неподготвена, районът не беше отцепен.
                    И за капак на всичко това: изпратиха нещастните пожарникари. Изпратиха ги с бидонче вода/противопожарна смес, тежащо 20 кг и с екипировка, тежаща още толкова да катерят 80 етажа по сграда, ударена от самолет, с няколко вторични взрива и видимо срутваща се с поне половин час закъснение - с падащи късове от нея и без асансьори. Единственото, което със сигурност можеха да направят, е да пречат на бягащите по стълбите. Изпратиха ги с туй бидонче вода да гасят керосин моля ти се. И им направиха кризисен щаб, който беше - забележи - във фоайето на срутващата се сграда.
                    Така че - не ми говори. Ясно е едно: ако не ги убиват собственоръчно, то поне със сигурност собственоръчно правят, та да умрат повече.
                    И това да избиват собствените си граждани в името на политическото обединение им е - как да го кажа - държавен обичай.
                    Last edited by D3BEP; 25-08-2005, 22:25.
                    Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Batko Charly написа
                      Колко печели един полизай или една мед. сестра само по себе си нищо не означава, така, че въпроса сам по себе е доста тъп.
                      Напротив – има значение, другарю лектор. Това дава обща представа за нивото на живот на средния човек. Събираш на няколко професии средния доход, преценяваш го спрямо цените на едно=две работи, като жилища и коли, смяташ за колко време може да ги изплати и получаваш една, разбира се груба и житейска, но представа за нивото на живот. Тъп не тъп, въпросът ми за Австралия остана без отговор. Нещо те притеснява да ми кажеш ли?
                      Осведомен-неосведомен – това е. Ако ти се струва нивото ниско, няма да се разсърдя, ако откажеш да разговаряш. Така де, ние в България сме тъпи балканци, а пък вие трябваше да идете на запад, та да достигните до блясъка на левите прозрения за света
                      Драги, СБ и МФВ може да правят какво ли не, но ти смислено обяснение защо 3 св. закъсва и никога, ама никога не си връща дълга и практически живее на гърба на развития, и то, за съжаление, като елитите му крадат парите а народите са стигнали до животинско състояние, нямаш.
                      Аз от една седмици ти казвам защо постановката “вината” е много тъпа, ти ми пишеш, че “СБ се грижи да има цветуща икономика в света”. (?!)
                      Е сега, от позицията на висока осведоменост, кажи – за ограничения на пазара ли апелира г-н Стиглиц, или за свободата му? Ако е за ограничения, какви? Защото аз го виждам да апелира, че няма забрани.

Дъмпинг-дъмпинг, хубаво, Китай правел дъмпинг, ама производството е налице. Когато 3ия свят направи така, че ще може да зарие Европа с търсени стоки, и той да прави такъв дъмпинг.

Batko Charly написа
                      На 3я свят не му се позволява да се развие и се заставя да произвежда предимно първични суровини или ... да умира от глад. Говорех онзи ден с един приятел бразилец, който каза нещо много умно - на всеки му се иска да се превърне в hi-tech & service industry общество. Но кой ще произвежда храна, метали, мебели, коли и прочие? Света има нужди от слуги. Ако ще има малко богати, то няма как да стане без много бедни. .
                      От мебели и храни също може да се печели. Твоят приятел бразилец бърка много понятията. Отде накъде слугите щели да правят мебели. Акционерите на IKEA по какво се различават от акционерите на Майкрософт?! Зад всяко производство стои капитал, нужда от продукта и печалба. Така че, отговорът е прост – мебели и ядене ще произвежда който може. Както и компютри.

Batko Charly написа
                      Запада се индустриализира на гърба на колониите си, тва е неоспорван факт, но на никой не ми се говори за тва.
                      Май ти повтаряш като папагал “запада се индустриализира на гърба на колониите си”. Обясних ти по-горе защо това е грешно и правилно тука NICK му вика “журналистическо” – “колониите” е понятие, създадено от колонизаторите. Това са или девствени земи с първобитни племена, които не могат да претендират за собственост върху нещо, защото не познават нещо повече от претенции за някоя крава и не познават думата “сосбственост”, или като Индия са съвкупност от предфеодални държави, с развита култура, които са поставени в сложна политическа зависимост и отношения, в резултат на които раджите им станаха милиардери. Е, да, изнесли са им ресурсите, само че кажи ми на кое точно от княжествата на Индия принадлежат те?
                      ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА ИНДИЯ В ДНЕШНИЯ СИ ВИД СЪЩЕСТВУВА ОТ СРЕДАТА НА 20 ВЕК. ТЯ СИ ВЗЕ РЕСУРСИТЕ от Англия и Англия й ги даде. Фактът, че иднийците сега живеят като кучета не говори в полза на антиколониалните движения....

D3BEP написа
                      КГ125....
                      Ако има как да ми гарантираш, че големите веднага след като усетят далаверата няма да се възползват от нея, ще те призная....
                      Никой никога няма да ти гарантира, че “големите веднага след като усетят далаверата няма да се възползват от нея”. Нито, че думите и делата им ще съвпаднат. Свободна и аполитична икономика наистина няма да има. Затова трябва свобода, за да не се злоупотребява със слабите страни в играта. Това е агрумент ЗА СВОБОДНИЯ ПАЗАР, нали?

D3BEP написа
                      M...
                      Та - дано не греша, ма точно при нея американците си взривиха един кораб барабар с екипажа и обвиниха испанско торпедо. След като приключи войната, експертизата доказа, че държаният в бойна готовност кораб е гръмнал отвътре, при това не от съдържанието си. Ама го прикриха.
                      ...................Пърл Харбър..... командването са знаели за японската атака.
                      И последно - тея дни - 2001 г.
                      Не знам кое са глупости и кое не са.
                      ......
                      По -бързо падналият блок горя повече от час, другият близо два.
                      Почти през цялото време вятърът духаше настрани. Един хеликоптер не дойде, когато гореше гората - отиваха стотици и от океана гребяха.
                      Хайде-е-е, докрахаме я за световната конспирация. Моля ти се бе човек.
                      И все САЩ са в дъното й. Ако ти кажа, че и Сталин е знаел за немското нападание, но не е взел мерки, нарочно, да накара Германия да го нападне и представата ти за света ще се задълбочи съвсем

За тоя кораб нещата са толкова спекулативни, че повече не може да бъде. Но взрива е случаен, а ако някой е извлякъл политическа изгода от това, това е друго.
                      За Пърл Харбър - също спекулативно. Знаели са, друг път.

Само едно ще ти кажа - как си представяш СТРАНИЧНОТО приближаване на хеликоптер до сграда?!
                      Чисто и просто Щатите бяха толкова готови за такава атака, с граждански самолети, колкото руснаците бяха готови за театъра и Беслан. Защото атаките бяха до невъзможност абсурдни.
                      После - рухването на сградите никой не може да предвиди. Когато има пожар, реагира кой - ами пожарната, с наличните си ресурси. Ядреният чадър е за отразяване на балистични ракети, а не за гасене на пожари в небостъргачи.
                      Няма готовност - техническа, огранизационна и пр.
                      Хайде да не отклоняваме темата в конспираторология.

Nick написа
                      Свободният пазар е преди всичко концепция и тя трябва да се разглежда единствено като динамично равновесие - това са ключовите думи. Т.е. има много моменти, където условията за свобода на пазара не са спазени, но тенденцията е към спазването им.
                      Еми ей го, това е ключовата дума. Кой знае защо винаги някой замества понятието "свободен пазар" с "идеален пазар" и даже с "рай". Ако не е спекулация, е грешка.
                      Last edited by ; 25-08-2005, 22:44. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

KG125, пак се изказваш предимно емоционално подготвен според мен.
                        А примерно държавата на Великия Могол, прочута с богатствата си и пищния си живот, заветната цел на всички европейски търговци, от кога съществува?
                        Или пък примерно държавата, която е станала непреодолина преграда пред Александър велики въпреки победата над Пор?
                        И т.н. Коко е развита една територия зависи май повече от това колко е подтисната.
                        Страничното приближаване до сграда... Ок, ама защо странично? Аде, да не гасят. Да отидат да вземат хората поне?
                        Мислиш ли, че не е имало частни опити хора със собствени хеликоптери да се опитат да стигнат до сградата?
                        Според мен вероятно е имало. Какво ще да ги е спряло? Вероятно някаква забрана, запор върху полетите.
                        И как всичко излиза спекулация, а фактите все са в ущърб на "невинните"?
                        Както и да е.
                        Никого не спирам да обича американската политическа класа.

Comment

Абе човек, ти май си неподготвен.
                          Когато Англия е завладяла ДНЕШНА Индия, не е иамло нито Могул, който също е завоевател, впрочем, нито Пор и Александър, а не знам си колко стотин раджи, които и до днес карат ролс-ройси, обсипани с брилянти, макар и вече след революцията и незвисимостта да не "пеят". За Африка да не говорим какво е имало.

Ти как си представяш изваждането на 3000 души от 100 етажна сграда, като:
                          1/ Я има 20-30 спасителни хеликпотера в Ню Йорк, я няма.
                          2/ Никой не знае какво става, какъв е тоя самолет и няма кой да съобщи на кметството, че летят и други;
                          3/ Частни опити? Ти на хеликоптер летял ли си? Къде са им на частните хеликоптери лебедките?!!! Половината ще пернат сградата с перките и ще паднат. Ами ако са и те араби?
                          Представяш ли си хаоса, който настава.

Кой ти очаква такова нещо. Пълна неподготвеност за такава атака, това е. Как можеш да знаеш за 2 часа кой от самолетите е агресор или кой не. Пилотите на отвлечените самолети са съобщили, но процедурите при отвличане са други - кацане на летище, превземане или преговори. Тия тука ги отвлякоха, за да убият хората. Как очакваш разни служби да реагират по този начин за 2 часа?! Че то само докато повярват и се намерят един-друг минава половин-един!

Как да очакват в Москва, че ще завладеят театър?!

Comment

Айде да не я задълбаваме тази дискусия, че световната конспирация може да ни гледа.
                            А виж, световна конспирация щеше да стане, ако бях споменал примерно че на същия ден 4000 души от еврейски произход не отишли на работа
                            1) 20 - 30 хеликоптера са много. 1-2 - барем да хвърли на хората противогази, парашути и т.н. Нямаше и един.
                            2) Кметството. Кой те пита за кметството. ФБР е знаело за отвлечените самолети. Не е трудно да се навържат нещата.
                            3) Мани частните опити, аз ги давам като пример.
                            А знаеш ли например, че две компании, на които са май 4 от 5те самолета са имали на борсата през целия си живот активност да кажем 100 единици дневно оборот?
                            И на 10.09/01г. приключват на 2500 единици дневно?
                            Същата работа и две застрахователни компании.
                            Ма айде да не говорим по тая тема, че третата световна може и да колят за такива приказки

Comment

Айде стига вече. Начел си се на дивотии, честно ти казвам. Евреите не отишли на работа /което си е чиста лъжа/, акциите на компаниите нещо си направили.
                              "Если в кране нет воды- виноватие жиды" му викат руснаците по такива поводи.

Отде да ги вземат тия противогази, как да ги хвърлят, бре!!! Отде ФБР за 1 час да вземе парашути и пр. И кой ще покаже на хората в горящата сграда как се скача парашут и КОГА В СВЕТОВНАТА ПОЖАРНА ПРАКТИКА ХОРА СА СКАЧАЛИ ОТ ГОРЯЩИ СГРАДИ С ПАРАШУТ?

И най-важното - никой не е очаквал сградите да паднат. Старали са се да ги загасят, да спрат полетите в целите САЩ /ти представяш ли си какво е това, като май повече от половината световен трафик е над тяхна територия?/

Ще ти дам един пример:
                              Като убиха по погрешка нашия войник в Ирак, имаше по БТВ дискусия и там един поицай критикуваше военните и каза: "Ето, Хамърът е брониран, защо не са стояли вътре?" Един полковник просто и ясно обясни, че при принудително спиране от лекобронираните машини именно се слиза, за да не станат хората мишена на РПГ.
                              Та, нека да се гледа адекватно, както би казал бившия ни премиер

Comment

ЗА ФБР не знам.
                                Ако беше в българия, щях да взема противогази от армията или гражданска защита.
                                ЗА компаниите е 100 % истина, провери.
                                За евреите се пошегувах.
                                От 400 метра много парашути могат да се отворят. Таванът на 110-ти етаж, не са горяли много такива сгради в световната пожарна история Или парапланери. Или нещо си.
                                Като те слушам, явно смяташ, че без парашут им е било по - добре?

Comment

Working...
                                X