lzl написа
Ми виж ся, то "равномерно" е може би пресилено да се каже или поне лесно да му се загуби смисъла. По-равномерно би било по-подходящо.
Иначе основната ми мисъл е, че ако системата ще се пробутва на народа с лозунги от рода на "ще има за всички" или "ще бъде по-добре за всички" или "всички ще печелим", това само по себе си предразполага някакво по-справедливо разпределение на благата. В (крайно) десните системи повечето отива за една малка част на върха.
Ако пък ще карам по съвсем марксистка линия, работниците по принцип не получават залуженото за труда си, защото такава е същността на капитализма, да експлоатира - удома и навънка. Но хайде да не опирам до този аргумент, нито съм върл марксист, нито имам дълбоки познания да следвам тази линия и да имам добре оформено мнение точно по този въпрос.
Какво обаче имам под рапределение на благата. Предимно става въпрос за тва държавата да осигурява образование, здравна система, инфраструктура, пенсионни фондове и що-годе приемливи условия за работа. Частната инициатива също би трябвало да е в играта, но според мен в баланс с държавната. И не говоря за гнил държавен апарат от рода на комунистическите. А дясната тенденция е да се намаляват държавните услуги на брой и да се предоставят повече частни, които всъщност са доста по-скъпи. От каквото познавам от данни като цяло, особено в англо-саксонските държави през последните деситилетия са се увеличавали доходите на тези на върха на социалната стълбица, а на тези най-доло е намалявал. Това разбира се включва не само данъчните реформи, но и съкращаването на държавните услуги.
Другият момент също е интересен - ами ако си по-кадърен? Гаден Гоги явно не ме е разбрал, щото аз не съм казвал някой да се лишава от печалба и възможности. Въпроса обаче не опира често и до кадърност, хайде да не се залъгваме. Ами ако нямаш пари да учиш в престижен университет или колеж? Ами ако не си връзкар или син/дъщеря на баровци дето да те уредят на топло? Ами ако не си от правилния етнически или расов произход? Ами ако си жена? Привелигированата класа винаги ще търси начин да запази позицията си, това е здрав разум.
И Гоги, оцеляването не се диктува задължително от пазара, а благата не се разпределят задължително според способностите. Тва нито е чисто, нито е просто. Виж на теория може, както явно са та учили. Пазара е (повтарям) абстрактна човешка констуркция. Зад него стоят сумати индивиди, кои с повече, кои с по-малко влияние и всеки дърпа чергата към себе си. С други думи пазара не е неутралния арбитър, който искат да го изкарат. Пример: Fosters е шибана австралийска бира, която се продава само навън. Компаниятя обаче също се занимава с продажба на австралийско вино в чужбина, целяйки да не допуска друга австралийска конкуренция на пазарите на които е стъпила. Най-малкото в Англия. Та ако аз реша утре да почна да продавам австралийско вино, тия ще ме накарат да фалирам, сваляйки цените си безбожно ниско.
И още нещо. В световната икономика например, държавата е един от най-мощните актьори. Държавите освен, че често се договарят, също толкова се конкурират търсейки да запазят интересите си и икономическата, и следователно политическата си мощ. В такъв смисъл изкривяват логиката на пазара съвсем. Да не говорим пък за финансовите спекуланти. После, по принцип най-мощните държави кроят законите за международна икономическа и финасова активност, така, че рядко може да става въпрос за "Fair play" и разбира се за това как пазара награждава най-способните.
Иначе KG125 откъде да си търсиш инфото...
Ми най-малкото почваш да сърчваш през няколко различни търсачки:
google.com, teoma.com, askjeeves, metacrawler, dogpile. После, ще е добре да потърсиш институти за статистика и после институти изследващи стандарта на живот. Евробарометъра има много изследвания от този род. Виж и страницата на ООН, нали годишно пускат рапорти? И ще се наложи да поразпратиш по някой и-майл. Последно, можеш да се поровиш из страниците на университетите. Там има много датабази и журнали, а отделно можеш и да докопаш някой професор дето точно с тва да се занимава и да те насочи.
Написах "living starndards comparison " в теома и виж какво ми извади от раз.
http://www.huppi.com/kangaroo/8Comparison.htm Тва е линк от предния сърч, горе-долу за тва говоря.
Comment