Nick написа
Виж мнение
А и тази идея съм я срещал и другаде, като например в един разказ, в който хората живееха в рекламна симулация, само дето сега не мога да си спомня името на автора.
Разбира се, самият "Конгрес" е брилянтна книга. Трудно е да определя любима за мен негова книга. А последно си препрочитах "Фиаско".
Навремето, като тийнейджър много голямо впечатление ми бяха направили споменатата от теб "Сенна хрема" и разбира се - "Непобедимият".
. Става си отвсякъде за приятно прекарване на времето. И двете книжки очевидно се базират на множество (исторически) прочетени преди това, макар че "Стрейндж и Норел" определено води...но това, доколкото разбрах, е книгата на живота на авторката, която я е писала ок. 10 години или повече. Спокойно мога да споделя мнението на Нийл Геймън, че в крайна сметка се е получил шедьовър и честта на британската литература е защитена по най-добрия възможен начин - в духа на Луис Карол, Дикенс, Бронте, а защо не и Толкин? Прекрасна приказка за възрастни, а защо не и за по-малки, в която можем да открием онази добродушност и възпитание, присъстващи напр. в "Шумът на върбите". Задължително за "нео-викторианците" (цит. по "Диамантената ера" на Нийл Стивънсън, но тя, както и "Невромантик", може би по-трудно биха се възприели от широката публика. И все пак единственият човек, на който съм давал "Невромантик", й стана абсолютен фен, макар и никога преди да не беше чел нещо подобно и после ме молеше едва ли не на колене за "Нулев брояч", но...не му я дадох, тъй като книжката ми на "Невромантик" ми бе върната в ужасно състояние
. Да си я търси по сергиите или в нета
)!
Leave a comment: