If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
На мен сраженията ми харесаха. Едно, че са доста по-информативни от преди, второ, някак си нещата са по-подредени. Сега има и един показател, от който може да се съди кой печели сражението.
Авиацията: задават се мисии, върху цяла област, за определено време, като може да се зададе дали мисиите да са дневни, нощни или 24-часови.
Аз се пуснах с България и през 1940 година нападнах Югославия, тъй като не искаха да ми отстъпят Македония. Авиацията ми се състоеше от три звена: две - изтребители за поддръжка на пехотата (има и други видове, но аз не ги бях развил) и едно - тактически бомбардировачи. Зададох им мисия за атака на пехотните части на противника само за през деня и в рамките на този месец те успяха да участват в почти всяко сражение на сухопътните ми сили, а през останалото време атакуваха и деморализираха пехотата на югославяните.
В сухопътните сражения има една новост: когато задам атака към конкретна провинция, сражението започва почти веднага, един вид още от границата й. Съответно, когато кавалерийско-танковите ми части атакуваха Ниш, то сръбските части бяха разбити още в рамките на първия ден, но ми трябваха още няколко, докато превзема изцяло изоставената от тях провинция.
Друга новост: партизаните. След като свършиха бойните действия и анексирах Югославия (стана бързо и големите държави нямаше как да реагират, аз започнах войната веднага след нападението на Германия над Холандия и Белгия), започнаха да се появяват партизани, но само далеч от районите, където имаше мое бойни части. Даже в една провинция започна въстание (аз очаквах намеса отвън и войските ми седяха далеч от крайморските провинции). Видях, че може да се задава действие за борба с паритзаните и сложих няколко части да пазят, като освен своята, те пазят и съседните провинции. След това реших да направя "гарнизонни" дивизии с допълнителни полицейски бригади, за да пазя територията. Май така е по-добре, но след като гарнизонната дивизия се сложи някъде, няма начин да бъде преместена.
Качих си я и минах туториала. Много хитро е решено получаването на пари - от излишъка на стоки Обаче не са ли технологиите малко по-опростени от необходимото?
albireo написа
...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Всъщност, технологиите наистина са по-малко сякаш от преди, но пък са по-абстрактно решени. Инак зад всяка технология стоят средно по 5 "малки" технологии. На практика, все още е много опростен социалния модел, но може би за подобна игра не е нужно повече.
Е, може би технологиите (големите технологии) са станали по-малко и поради това се е развалил синхронът на технологичното развитие и хода на играта. А и времето е твърде малко - от 1936 до 1948 година. Може би ако имаше вариант за по-произволни сценарии, не толкова свързанис текущата реалност и не толкова затворени във времето ...
Пуснах си с немците да поцъкам, взех Полша, ама французите взеха да дращят по западния фронт и сега ще събирам там сили. А тия 10 фортификации по Мажино много ли са силни? Бих предпочел да не нарушавам неутралитета на Белгия и Холандия, да съм добър, даже си хабя политическите точки да местя режима в посока демокрация
А, също така си качих пач 1.1.
И сега обаче основния ми проблем е непрозрачността на сраженията - бум-бам там пуцат се обаче въобще не се разбира какво всъщност става и така просто не знам коя част в какво е добра...
принципно това със сраженията е един голям проблем в играта. Но в тази версия има малко повече "прозрачност" - има там едно бутонче, от което можеш да разглеждаш меню за всяко протичащо сражение. Там виждаш как се движи битката (като една линийка в два цвята е индикатора) и основните показатели на участващите съединения. Но основен показател е нивото на организация, защото от него и от бонясите атака/отбрана, зависи ефективността на съединението в сражение. А на това меню можеш да получиш представа за ефективността на всяко от съединенията си.
Ако правилно си спомням, всичките данни в играта са в текстови формат, така че модването не би трябвало да изисква никакви специализирани инструменти. Но вероятно за да стане що-годе прилично ще трябва да се отдели ммнооого свободно време .
А и играта е още нова и тепърва ще излизат пачове за баланс. Например прехващачите са безмислени в момента.
Интересно е решението с полевите командири и ранговете им. Само че ми се искаше да има и трето, армейско ниво. Т.е. то може да се симулира, но на ръка...
albireo написа
...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Абе бива ли я тази игра, не съм я играл. Любимите ми игри са на тема ВСВ (най-вече Блитцкриг) ама тази ми се струва повече икономика и развитие на териториите.
Comment