кало написа
Виж мнение
Германия ползва МАСОВО
. Като се замислиш, естествено е при наличие на стратегическа равностойност (с някои изключения - Даниц, кало, Сайлър, Гоги, Иван мисля че са сред тях - дано не се обиди някой, ако го пропускам, - останалите май клоним към това становище) е неизбежно да се оформи някакво динамично равновесие, което може или да се излее в познатата от ПСВ форма (малко вероятно, според мен), или пък да клони повече към познатата ни от 50-те до края на 80-те години реалност. Моето мнение е, че в крайна сметка ще се стигне до второто след 4-5 години война най-много.
. Т.е. освен една група "центристи" (или "балансьори"
- това сме: аз, Воланд, ДийпБлу; loozer и bsb май клонят към това становище) има и поне две ясни становища. Някои смятат, че в крайна сметка АЛ ще победи (Даниц, Гоги, Сейлър, Иван). Други - обратното, че добавянето на СССР от другата страна на уравнението ще промени коренно нещата и благодарение на това ЕАП ще победи.
.
. Мисля че доста ясно съм написал какво и как ще се случи според мен, та да ми задаваш такъв въпрос. Но да повторя, щом си се захванал за последните ми мнения: смятам че до средата на 1942 г. е съвсем реално ЕАП да е превърнал Средиземно море във вътрешно (т.е. да контролира входовете му и бреговете му), както и към този момент да е в ход отнемане на съюзническите територии в Близкия изток (това едва ли ще приключи преди средата на 1943 г., главно поради логистичните трудности). Разбира се, на този етап всички държави в Европа ще се намират под контрола на ЕАП - къде доброволно, къде под заплаха (частична окупация или промяна на правителството), къде след война, т.е. окупирани.
. В ТР, както и сам се съгласяваш, Германия и СССР нямат флот, който да си заслужава да се спомене. Както и аз самият предложих в началото (когато, учуден от крайно АЛ-позицията, с която започна дискусията, описвах защо нещата никак не са "лесни" за АЛ) как ЕАП ще започне с ускорени темпове да влага ресурси и суровини в изграждане на флот и морска авиация. Проблемът е, че за всичко това е нужно време, при това - много време. Флотът не е просто съвкупност от кораби и хора (примерът с наполеоновите войни и въобще историята на морските конфликти между ХV- и Х²Х век го показва): за да се създадат самите кораби е нужен много опит и време (историята на корабостроенето от края на Х²Х век и първата половина на ХХ век е добър пример за това), все неща, с които ЕАП изостава сериозно (а СССР въобще тепърва прохожда). Дори построяването на равностоен на АЛ флот в количествено (не качествено) отношение, ще отнеме поне 5-6 години. Като се има предвид, че през това време АЛ няма да стоят със скръстени ръце, това се превръща в надпревара във въоръженията, подобна на дреднаутската, т.е. всичко ще зависи от потенциалите на двата съюза (икономически) и натрупания опит и въоръжения. Не виждам как ЕАП ще успее да постигне нещо повече от приближаване към потенциала на АЛ във военноморско отношение (според мен и това е нереално).
Comment