Не ми се искаше да се намесвам в темата, защото не съм специалист и не мога да заема позиция. Все пак едно нещо ме подразни, към което ще се отнеса тук. Мисля, че би следвало да се радваме, че на този форум се поддръжа едно високо ниво и че това предизвиква интереса и на специалисти към него. Добре е да се мисли за това, че последните рядко имат време за форумни изяви. Неуместни са тоест нападките в стил кой бил известен и всепризнат и кой не, особено от хора, които не са издръжали на изпитанието да публикуват свои неща в международни издания и да бъдат изложени на сериозна критика. На село всеки е цар, както знаем, а по форумите всеки може да се представи за гений. Нека имаме уважение към нашите учени, защото последните издишат напоследък, особено финансово, и въпреки това е удивително как някои от тях си вършат работата на ниво.
Никой от немските ми професори не се е оплакал или изказал неуважително за българските и руските източници, които цитирам на тема български език и българска история. Напротив, за тях това е възможност да се запознаят, в мой превод, с идеи, които иначе не са им достъпни, освен ако не научат български и руски, а това е рядкост. Ужасна е тази българска тенденция изобщо да плюем всичко, което е наше, дори и да не знаем за какво точно говорим. Нека имаме уважение към себе си, без да изпадаме в глупава безкритичност, разбира се. И нека не забравяме, че това, че някой е "западен" автор, не го прави "всепризнат" по подразбиране. Самата мисъл за това е ненаучна. Няма всепризнати в науката, защото винаги има критика и несъгласни, и в това й е смисълът. Прочела съм толкова глупости написани от много известни автори, че съм спряла изобщо да се водя по такива повърхностни критерии.
Извинявам се за "проповедта", но ми се стори важно да кажа това.
Никой от немските ми професори не се е оплакал или изказал неуважително за българските и руските източници, които цитирам на тема български език и българска история. Напротив, за тях това е възможност да се запознаят, в мой превод, с идеи, които иначе не са им достъпни, освен ако не научат български и руски, а това е рядкост. Ужасна е тази българска тенденция изобщо да плюем всичко, което е наше, дори и да не знаем за какво точно говорим. Нека имаме уважение към себе си, без да изпадаме в глупава безкритичност, разбира се. И нека не забравяме, че това, че някой е "западен" автор, не го прави "всепризнат" по подразбиране. Самата мисъл за това е ненаучна. Няма всепризнати в науката, защото винаги има критика и несъгласни, и в това й е смисълът. Прочела съм толкова глупости написани от много известни автори, че съм спряла изобщо да се водя по такива повърхностни критерии.
Извинявам се за "проповедта", но ми се стори важно да кажа това.
Comment