Отключих темата. Да я чистя назад няма смисъл. Но в новите мнения ще трия глупостите.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тюркска теория
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
През тези дни попрочетох някои неща за зороастризма и още повече ми се струва, че е малко вероятно това да е била религията на българите. Преди всичко тази религия има изключително своеобразен погребален обряд. Според вярванията мъртвото тяло е нечисто и не трябва да омърсява нито една от стихиите - земята, огъня, водата и въздуха. Затова телата се оставят в отворени отгоре кули, където се разкъсват от лешоядите. След това костите се хвърлят в кладенци - осуарии. Очевидно, че и трупополагането и трупоизгарянето са недопустими за зороастрийците, пък и не вярвам никой от хронистите да не спомене тази зрелищна погребална церемония. Особено пък арабските автори, които отлично са познавали зороастрийците, наричани от тях "гебри" и които към десети век вероятно все още са били мнозинство в Иран.
И няма как да се пропусне поклонението към огъня. Макар че той не е самото божество, а само негов образ на земята, то за един външен човек култът към огъня е същността на тази религия. В нейните храмове със столетия той непрекъснато е поддържан неугасващ от жреци с бели дрехи и бели превръзки на устата.
Иначе наистина храмовете са били правоъгълни с околовръстен коридор за процесии, така ,че не мога да отрека хипотетичната възможност да е имало и зороастрийски храмове в България, но не ми се струва никак вероятно това да е била основна или дори масова религия сред българите.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеПрез тези дни попрочетох някои неща за зороастризма и още повече ми се струва, че е малко вероятно това да е била религията на българите.
koeто не пречи да е била религия на част от българите. което не пречи те /точно тази част/ да са говорили и/или на тюркски и/или на славянски и/или на някакъв друг индоевропеиски.
което какви ги прави?
ако е в нета - може ли линкче?Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
Тюрките също почитали огъня и това е отбелязано от хронистите. Специално във връзка с религията на прабългарите мисля, че този култ не се споменава никъде, което обаче нищо и не значи предвид това, че хронистите изобщо пишат съвсем малко за религията и култовете на прабългарите. Та затова, по-важно е какво се споменава, а не какво не се споменава.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
http://religiology.org/index.php?subj=20 - това даже е на български. Менюто му е вляво.tonev написа Виж мнение
ако е в нета - може ли линкче?
Comment
-
Споменават се кръвни жертвоприношения, напълно недопустими за зороастрийците и противорещи на тази религия погребални обряди.IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа Виж мнениеТюрките също почитали огъня и това е отбелязано от хронистите. Специално във връзка с религията на прабългарите мисля, че този култ не се споменава никъде, което обаче нищо и не значи предвид това, че хронистите изобщо пишат съвсем малко за религията и култовете на прабългарите. Та затова, по-важно е какво се споменава, а не какво не се споменава.
Comment
-
Не е задължително всички прабългари да са имали единна религия. Групите с различен произход може да са имал техни собствени култове. Но мисля, че в изворите няма някакви ясни данни за зороастризъм. Това имах предвид, като казах, че е важно какво се споменава.
Единствен аргумент, при това не съвсем безспорен, остава планировката на няколко храма.
Но какво ли значение има. И да е имало прабългари-зороастрийци, това по-скоро се дължи на чуждо влияние, и то не мисля, че може да служи като доказателство за произход, освен ако не твърдим, че прабългарите са бактри.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 22-07-2008, 22:21.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
А религията предшестваща ревизията на Зороастър? Религията на т.нар. Турански кръг (откъдето може да са (пра)българите, без да са перси или арийци (тук не прокламирам нищо))?Thorn написа Виж мнениеПрез тези дни попрочетох някои неща за зороастризма .......
Както и да е по-горе постнах един въпрос. Би ли ми отговорил, може и логически.
Comment
-
Мога да дам няколко обратни аналогии:
1. В земите на Волжка Българи през миналия век татари са носили гордо името........ българи;
2. Сега в България циганите са Роми;
3. Преди 20-тина години, когато бях в Гранд Кабилия и Пьоти Кабилия (Малка и голяма Кабилия първата около Оран, втората около Бежая (Божи (свещица) на френски), представители на местното население (не араби), убедено твърдяха, че са потомци на древните римляни и едва ли не единствените. А всъщност са потомци на берберите (руси, къдрави и доста от тях със сини очи).
Най-общо казано членовете на един етнос (когато той самия не е властващ, или е в малцинство или е в зависимост) се опитват да се изкарат потомци на някой велик такъв без значение от док-вата.
Но дори и през османската окупация, българите (с редки изключения) са се наричали българи (или бъркочи), а към края, когато османците вече са турци с още по-голяма сила.
Нека разгледаме и надписа на Иван Владислав: Аз съм бъркоч по род. Това просто няма смисъл. По-голяма част от историците занимавали се с тоз период приемат рода на Никола Мокри (чийто внук е Иван Владислав) за (пра)български и ако не част от управляващото семейство (има и такива теории), поне част от управляващия елит.
А и какво е обяснението за Стара Велика Бъркочия? Кубрат е бил в Константинопол (това поне е ясно) и е могъл да даде разяснения, а ромейте са имали термин за бъркоч, но са приели българския такъв (или бъркочкия). Защо?Last edited by Thorn; 24-07-2008, 17:53.
Comment
-
Митак, сега и тебе ли да те модерирам? Егати и аргументите! Изпадаш до нивото на ......... /пиип/
Първо етимология от типа "смесен народ" е само една от възможните етимологии. Знаеш, че има и сума ти други, коя от коя по-интересни от типа на "ловци на самури" и т.н.
Второ - думата бъркоч е натоварена с подигравателно значение в съвременния български. Има други думи с подобно значение, които са по-неутрални - смес, сплав, обединение, съюз. Защо избираш точно дума, която у СЪВРЕМЕННИТЕ българи ще предизвиква емоционални асоциации, които нямат нищо общо с темата.
Трето - името е старо и е възможно още прабългарите да не са знаели какво точно означава. Да не е изключение да носиш гордо някакво име, чието първоначален смисъл не знаеш. Спомни си преводите на латинските имена като Цицерон или Клавдий.
А ти случайно прелитащи - защо реши, че работата е ясна, като очевидно не е? И не смятам, че тюркската и хунската теория са несъстоятелни до степен на хумористичност - напротив те са доста обосновани и като степен на подкрепеност с доказателства може да се сравнява с тях само иранската теория, макар и не в такъв хард зороастрийски вариант какъвто предлагаше маготин.
И изобщо - дръжте се по-сериозно. Последните посинги и на двамата са под всякаква критика
Last edited by Thorn; 24-07-2008, 18:06.
Comment
-
Митак, вложеното от теб отрицателно отношение към съчетанието "смесен народ" не е меродавно. Интересно дали един жител на САЩ би се срамувал от това, че дъжвата му носи името на една федерация от различни полусамостоятелни щати, населени с различни по произход, цвят, религия и т.н. жители ? Интересно как ЕС се гордее днес със същото нещо - че представлява "бъркоч" от различни народи ?
Византийските хроникьори назовават прабългарите по различен начин, освен като "хуни"- не само като "българи", а и като отделни племена като "оногондури", "утигури", "кутригури" и т.н. От това могат да се направят два извода:
- или "българи" е сборно понятие за тези племена, които са сродни до голяма степен и сумарно /сборно/ могат да бъдат наречени "българи"
- или "българи" е нещо различно от "оногондури", утигури", кутригури" и тези племена не са прабългарски, ами някакви други. Обаче хроникьорите не правят разлика между тях, явно и самите племена не са се отличавали толкова.
Изобщо, къде в изворите името "българи" се отличава от имената на отделните племена ? За мен това означава, че самото име обозначава съюзът между тях, когато той е съществувал - неслучайно има период, когато то не се използва изобщо, а се описват дразгите и войните между кутригурите и утигурите.
ПП. Ромите не се родеят с Рим. "Рома" на цигански означава човек.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment

Comment