Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тюркска теория

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Thorn: "...А ти случайно прелитащи - защо реши, че работата е ясна, като очевидно не е? И не смятам, че тюркската и хунската теория са несъстоятелни до степен на хумористичност - напротив те са доста обосновани и като степен на подкрепеност с доказателства може да се сравнява с тях само иранската теория, макар и не в такъв хард зороастрийски вариант какъвто предлагаше маготин..."

    Краткото ми изразяване беше, защото след 11 страници развитие като тюркска и 15 страници като хунска - което е едно и също, общо 26 форумни страници - това трябваше да е най-ясната теория от всички теории (може и носител на форумен рекорд ), а темата да е вече затворена. Обаче въобще не си личи да е така - неяснотата си е същата, както в началото. Причината е, че тюркска/хунска теория въобще няма изложена в рамките на няколко реда или абзаца, където доказателства от вида 1.физическа антропология; 2.погребални обряди; 3.езикови остатъци; 4.артефакти, жилища, керамика; 5.приемственост във времето и пространството с други култури; - да водят по всеобщо приемлив начин до извод за съответния произход (почти всички 11 твои доказателства, Торн, са лингвистични, а всеобщото мнение е, че лингвистиката не трябва да има основна роля; а много от тях са спорни). За сравнение в "Славянската теза" имаме образцов пример в статията на Рашо Рашев, (любезно предоставена от Юлиан). Нека насреща да видим същото.
    В края на краищата трябва да достигнем до съгласие поне за преобладаваща вероятност за истинността на някоя от теориите. Например така:
    _magotin_ написа Виж мнение
    Скито-сарматски произход с известно тюркско влияние по линия на хунската инвазия в Европа ми се струва много стабилна теория, зад която българските учени и много от чуждите вече застанаха ... Антропологическият облик в съчетание с изкуствената деформация, която се появява в късносарматската култура ²-²V век си е повече от валиден критерий, за сиво-черната излъскана керамика /със сармато-алански произход/ не мисля че има какво да се коментира...
    Дотук като на лаик (поне си признавам ) това ми се струва обосновано.

    ПП Повечето читатели на такива неща са лаици - например учениците, четящи учебника по история .
    Last edited by случайно прелитащ; 24-07-2008, 21:56.

    Comment


      Пак намествате лингвистиката като доказателство за на една или друга теза. А материал? Няколкото запазени думи просто не вършат работа. Както се казва, изберете правилния отговор:

      1. Прабългарите са тюрки ( примерно ), следователно говорят на тюркски език;

      2. Прабългарите говорят на тюркски език, следователно са тюрки;

      Comment


        Отклонение: bulam aç означава "смесено зърно". В случая ни интересува само първата дума.

        Comment


          "Отклонение: bulam aç означава "смесено зърно". В случая ни интересува само първата дума."
          Да отклонение- хам- бъргер -също прилича на българ ,нали???

          Тюркската теория ,страда от 2 основни грешни направления -

          1.Натрупване грешките следствие на спекулация на авторитетите на разни академични учени ;
          2.Натрупване на спекулациите на политическа основа ;

          Comment


            Thorn написа Виж мнение
            Митак, сега и тебе ли да те модерирам? Егати и аргументите! Изпадаш до нивото
            Що бе въобще не се притеснявай .

            Comment


              Юлиан Август написа Виж мнение
              Митак, вложеното от теб отрицателно отношение към съчетанието "смесен народ" не е меродавно.
              Уаууууууу. Нищо не съм влагал. Просто преведох!


              Юлиан Август написа Виж мнение
              Интересно дали един жител на САЩ би се срамувал от това, че дъжвата му носи името на една федерация от различни полусамостоятелни щати, населени с различни по произход, цвят, религия и т.н. жители ?
              Спаммм с политическа насоченост!


              Юлиан Август написа Виж мнение
              Интересно как ЕС се гордее днес със същото нещо - че представлява "бъркоч" от различни народи ?
              Спаммм с още по-политическа насоченост!!! Къде гледат модовете ????


              Юлиан Август написа Виж мнение
              Византийските хроникьори назовават прабългарите по различен начин, освен като "хуни"- не само като "българи", а и като отделни племена като "оногондури", "утигури", "кутригури" и т.н. От това могат да се направят два извода:
              - или "българи" е сборно понятие за тези племена, които са сродни до голяма степен и сумарно /сборно/ могат да бъдат наречени "българи"
              - или "българи" е нещо различно от "оногондури", утигури", кутригури" и тези племена не са прабългарски, ами някакви други. Обаче хроникьорите не правят разлика между тях, явно и самите племена не са се отличавали толкова.
              Изобщо, къде в изворите името "българи" се отличава от имената на отделните племена ? За мен това означава, че самото име обозначава съюзът между тях, когато той е съществувал - неслучайно има период, когато то не се използва изобщо, а се описват дразгите и войните между кутригурите и утигурите.
              Обещах да трия глупостите - както виждаш засега го давам доста скромно.

              Thorn
              Last edited by Thorn; 25-07-2008, 00:02.

              Comment


                Dat veniam corvis, vexat censura columbas....

                Оставям го само защото е на латински. Ти за гълъбче ли се имаш?

                Това ще е последният неизтрит оффтопик
                Last edited by Thorn; 25-07-2008, 00:29.

                Comment


                  Случайно прелитащ, просто не съм съгласен, че трябва да пренебрегнем лингвистиката. Фактът е факт - поне от 10 век волжските българи говорят на тюркски език, без на Волга да са в тюркско обкръжение, а и сведението на Махмуд Кашгари е в най-добрия случай за черните българи, ако не и за дунавските. Военно административната терминология е тюркска, тангра го има поне в един надпис /и в късна книга/, и т.н. Няма да пиша повече, защото ужасно ми се спи. А страниците стана ха много защото Маготин започна в същата тема да излага и иранскта теория.

                  Впрочем според мен зороастрийството, което той толкова усърдно защитаваше е напълно неприемлива хипотеза, точно заради погребалния обряд. И трупополагането и трупоизгарянето са кощунствени действия от зороастрийска гледна точка.


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    Thorn написа Виж мнение

                    Второ - думата бъркоч е натоварена с подигравателно значение в съвременния български. Има други думи с подобно значение, които са по-неутрални - смес, сплав, обединение, съюз. Защо избираш точно дума, която у СЪВРЕМЕННИТЕ българи ще предизвиква емоционални асоциации, които нямат нищо общо с темата.
                    Хаха! Обясни го тогаз от гледище на смес, сплав (ма това си е съвременна дума, надявам се и знаеш значението) обединение (това сериозно ли? Ще рече, че ние сме измислили европейското обединение) и съюз ( аа и Съветския съюз пак ние сме измислили).


                    Thorn написа Виж мнение
                    Трето - името е старо и е възможно още прабългарите да не са знаели какво точно означава. Да не е изключение да носиш гордо някакво име, чието първоначален смисъл не знаеш. Спомни си преводите на латинските имена като Цицерон или Клавдий.
                    Не са знаели така ли! Хем са говорили тюркски а? Гордо си носят името... Смесочия и смесоч. Което с доста по-късна дата се изкарва тюркско, а самите тюрки ((пра)българите де, не го знаят. Яко не сериозно! А Ромеите и те ли не са знаели? Те май си имат думи и за бъркоч и за смес и за обединение и за съюз. Ма са предпочитали българи.

                    Comment


                      Юлиан Август написа Виж мнение
                      Митак, вложеното от теб отрицателно отношение към съчетанието "смесен народ" не е меродавно. Интересно дали един жител на САЩ би се срамувал от това, че дъжвата му носи името на една федерация от различни полусамостоятелни щати, населени с различни по произход, цвят, религия и т.н. жители ? Интересно как ЕС се гордее днес със същото нещо - че представлява "бъркоч" от различни народи ?
                      Пак се изказваш неподготвено!
                      United States of America какво му е за срам! Или пък Европейския Съюз (има много езици за това не го пиша (на английски френски или фламански, на гръцки не го знам), да не обидя някои. Иииии Щатите са заселени от началото на 16-ти век с прадедите на сегашните им данъкоплатци не пиша за индианците, а Европата от как свят светува, но без да прокламира Смес-авицата. Има-ло е обаче Римска Империя (а тя поне в името си няма нищо общо със смесването, обединението и т.н). Напротив с доминацията! Че и когато не е имало римляни пак е имало Римска Империя . Всъщност кат се замисля сега даже няма Римска Империя ама има доста римляни в БС например (оооо неразумни и юроде ).
                      Last edited by mitaca; 25-07-2008, 01:16.

                      Comment


                        Thorn написа Виж мнение
                        Случайно прелитащ, просто не съм съгласен, че трябва да пренебрегнем лингвистиката.
                        Това не е за мен, но и аз ще взема отношение. Къде я видя ти лингвистиката при (пра)българите на Балкански п-в?

                        Thorn написа Виж мнение
                        Фактът е факт - поне от 10 век волжските българи говорят на тюркски език, без на Волга да са в тюркско обкръжение, а и сведението на Махмуд Кашгари е в най-добрия случай за черните българи, ако не и за дунавските.
                        Това за волжките добре, но оттам за дунавските е спекулация. Виж си правилата и пиши кои си нарушил (не че и аз не мога де, но ти си титуляр пък и ти си постнал правилата (които са си добри де)).

                        Thorn написа Виж мнение
                        Военно административната терминология е тюркска, тангра го има поне в един надпис /и в късна книга/, и т.н. Няма да пиша повече, защото ужасно ми се спи. А страниците стана ха много защото Маготин започна в същата тема да излага и иранскта теория.
                        Няма Тангра на надпис. Това което визираш (да приемем че е Тангра) попада под едно правило: (мързи ме да се ровя за латинския) един свидетел не е свидетел!. Военно административната терминология! Хаха я дай по-стари тюркски аналози! Да не излезе, че тюркските наименования преди това са български. ТУК И СЕГА (не веднага де )ИСКАМ ДА ВИДЯ ПОСТНАТИ ТЮРКСКИТЕ ТЕРМИНИ ПРЕДИ ТЕЗИ НА ДУНАВСКИТЕ БЪЛГАРИ (уфсс схвана ми се безименния пръст на лявата ръка да държа шифта ).


                        Thorn написа Виж мнение
                        Впрочем според мен зороастрийството, което той толкова усърдно защитаваше е напълно неприемлива хипотеза, точно заради погребалния обряд. И трупополагането и трупоизгарянето са кощунствени действия от зороастрийска гледна точка.
                        Така е! Но маздаизма не е толкова неприемлива.

                        Comment


                          mitaca написа Виж мнение
                          уфсс схвана ми се безименния пръст на лявата ръка да държа шифта
                          Защо не ползваш клавиша "Caps Lock"?

                          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                          Comment


                            Така е! Но маздаизма не е толкова неприемлива.
                            Каква е разликата между зороастрийство и маздаизъм? Не го питам като майтап или заяждане.


                            thorn

                            Средновековните църкви в България

                            Comment


                              Thorn написа Виж мнение
                              Каква е разликата между зороастрийство и маздаизъм? Не го питам като майтап или заяждане.
                              Дуализма. Маздаизма не е дуалистична религия. Зороастър издига Ариман почти до нивото на Ахура Мазда или Ормузд. Богомилството също се смята за дуалистична религия но не е (имах тема май и тук), според мен де, не ангажирам никой.

                              Comment


                                "Не го питам като майтап или заяждане." /Торн/

                                Торн ,прочети как зороастрийците са драли Манес или християнските мъченици ,пък тогава разсъждавай маздеизма или зороастрийството дали са религии на цветенцата и пчеличките...

                                Comment

                                Working...
                                X