Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тюркска теория

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Маготин, би ли привел доказателства за каната, че не е българска?! Специално за багатура там, той има брада, което е много нетипично за монголоидите.
    Не 7, а 77 пъти по 7...

    http://www.mathematicalanthropology.org/

    Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

    Comment


      По въпроса за "забравянето" на езика. Това не е никакъв аргумент. Уморих се и аз и други да повтаряме аналогията с франките, но ще я припомня пак. Франките се германско племе. Дори по времето на Карл Велики говорят немски. Знаем го от Егинхардовата му биография "Vita Caroli" V И в края на краищата проговарят латински или по точно романски език, а всичките им поданици стават известни като "франки", макар, че франкски произход имат незначителен процент от тях.

      А като даваш пример за англичаните, нека си спомним и другите народи, обитаващи осторовите. Ирландците и шотландците забрявят езика си за някакви си два-три века, първоначалните им келтски диалекти се запазват само като изчезващи реликти и сега изкуствено се възстановяват. Ако бяха минали хиляда години никой нямаше и да подозира, че всъщност са келти.

      Пък и хубаво казваш забравили тюркския. Обаче не забелязвам да си спомнят и иранския.


      thorn

      Средновековните църкви в България

      Comment


        От всички примери само този за франките става. Ирландците и шотландците (келтите) са покорени, а не са включени като пълноценен народообразуващ фактор, доста от тях са избити. Въреки това изчезването на техният език въобще не е толкова бързо. Самите те емигрират масово към Новия свят още от 17-ти век. По-късно тяхната асимилация се ускорява от индустриализацията и все по-силният информационен обмен и вътрешна и външна миграция, или накратко, от глобализацията.
        Без тези явления, нямащи нищо общо със ситуацията през 7 и 8-ми век, е много съмнително дали тези езици щяха да бъдат реликтни. Накратко, същественото в случая с прабългарите и идването им на балканите е, че са били няколкостотин хиляди (вкл. Куберовите) при положение, че цялото население в Мизия, Тракия и Македония без Константинопол и Солун едва ли е повече от 1 млн. Те са били в по-напреднала фаза на народностна консолидация, по-боеспособни (най-малко заради конницата), с по-голям опит - и военен, и дипломатически - в контактите си с Византия.

        Comment


          Карта за нагледност



          thorn

          Средновековните църкви в България

          Comment


            Обаче не е много нагледна. Това с червеното трудно се чете. По-специално между Туран и Бактрия.
            Last edited by Коцето; 28-07-2008, 00:01.

            Comment


              Коцето написа Виж мнение
              Обаче не е много нагледна. Това с червеното трудно се чете. По специално между Туран и Бактрия.
              Нямах под ръка по-голяма карта. Там съм отбелязал Партия /първоначалната територия/ и Согдиана.


              thorn

              Средновековните църкви в България

              Comment


                Darkas написа Виж мнение
                Маготин, би ли привел доказателства за каната, че не е българска?! Специално за багатура там, той има брада, което е много нетипично за монголоидите.
                Разбира се, че не е "монголоид", както не е монголоид неговата жертва, не са монголоиди и останалите лица, изобразени по двете интересни кани от съкровището. Че няма никакви скули, освен във въображението на неспециалисти, се вижда и на лицето на т.нар. принц върху митологичен предтеча. Това, което феновете на тюркската теория не искат или не могат да забележат, са формите на съдовете, съдържанието на сцените, изобщо от взиране в имагинерни скули в сцената с триумфиращия хан им пречи да възприемат предметите и да разберат тяхното значение.

                Ако кана ¹2 беше българска изработка, трябваше да открием още такива кани, метални и керамични, в собствено българските комплекси. Но тя не е българска, а късносасанидска или имитативна от някое ателие, работещо в персийски стил и с персийски сюжети. Нейните аналози, и като иконография, и като форми на съдовете, са безспорно персийски. Как каната се е намерила в български или аварски ръце, е съвсем отделен въпрос.

                Колкото до изказаното мнение, че т.нар. фенове на тюркската теория прилагат двойни стандарти, напълно се присъединявам. Изхождайки от наложена изкуствено и без доказателства теза, в години на тотален контрол над мисленето, те продължават да повтарят тази теза без да могат да обяснят аргументирано как тя се съчетава с нарастващия брой доказателства против нея. Примерът с т.нар. тюркски думи в българския език е един от многото за прилагането на двойния стандарт. Взирането в съмнителния Мостич, вместо в стотиците европеиди от некрополите, е друг пример.

                ПП И на клибанариите ще им дойде времето. Засега се откриват и събират плочките от техните ризници в Плиска и в Преслав. Броят нараства всяка година, за ужас на "феновете" им. Явно впрочем за ромейските катафрактарии някои хора не са чували, нито са забелязали как си държат ръцете конниците от графитите в старите столици...

                И той ли е монголоид? Скулите как са?


                Този скулест образ нещо ме съмнява да е хунски...



                "Пък и хубаво казваш забравили тюркския. Обаче не забелязвам да си спомнят и иранския."

                Защото не знаеш кой ирански да търсиш...
                Last edited by _magotin_; 28-07-2008, 00:27.

                Comment


                  Цитат от книгата на И.Венедиков "Златния стожер"-
                  "Една причина повече да мислим ,че в земите ,населени то иранци ,Слънцето е играело значителна роял в религията , се сведенията на Херодот за масагетите.Според него /Херодот/ масагетите смятали Слънцето за свой покровител и дори за свой цар. Херодот разказва ,че царицата на масагетите Томирис се кълне със следните думи:"Кълна се в Слъбцето ,господаря на масагетите....".Много по-категорично е обаче друго сведение на Херодот ,където той пише за мсагетите :"Почитат само един бог-Слънцето ,на което принасят жертва коне.Избирайки тези жертви, мисълта им е да предложат най-бързия кон на боговете най-бързото от всички земни животни."/ цит. изд. стр .252/

                  Още не мога да намеря , точно цитата у Петър Голийски , но по С.Еремян "Армянские източники по история Средней Азии" ,М. 1979; цитирано у познатия ни П.Д. в арменската география пише:
                  "В Скития ?Апахтарк/ живеят 15 стари занаятчийски и търговски народи ...От 15-те стари народа един се нарича масагети , след него идва народа БУЛХ /старото арменско име на българите ,според П.Д../ от тамошните области са известни Согдиана и Сакастан..А между тях живеят 43 изостанали номадски племена ,едното от които се нарича Алхон,другото Валхон .....а останалите ..."

                  Да видим ,какво казва Страбон за МАССА -ГЕТИТЕ и откъде са дошли -
                  "Първите народи ,казва той,които започват с появавянето на Каспийско море са изобщо означени под името Даи , обаче по-племенно именуват Массагети и Саки ония ,които обитават на изток от Даите ,колкото до останалите , приет е обичаят да се наричат под общото име Скити." /Страбон XI. 8.2/

                  "Споменава се една колония от Траки, именувани Сарапари тоест главорези, разположени над Армения ,граничащи с Медияа и земята на племето гурани."/Страбон XI. 14.2. /
                  sara\pari- глава -секири ;
                  В планината между Ерзерум и Ереван , около изворите и горното течение на Аракс ,край страната на племето Гурани ,живели Тира-гети ,които имали град Ути-дева ,а по него нарекли страната си Утиана.

                  Апропо ,ще потърся текста у П. Голийски и тогава ,ще продължа с реда на мисли и цитати.

                  Comment


                    Хахаха, нямали бради монголоидите...



                    Хич даже нямат, ама никак. Едни такива мижави, триъгълни, с увиснали надолу мустаци, като... като от разни каменни глави и медальони от Плиска.
                    Изобщо, хубаво се хващат някои за антропологичния тип, ама няма как да обяснят, че не всички тюрки са монголоидни. Че дори днес има такива - като татарите, които 80% са си европеиди. Гледам си аз едни книжки за расовите типове, чета и Илдико Ханко, ами нц, няма такова чудо като тюркски антропологичен тип. Из тия изостанали книжки пише също, че иранският тип се отличвал с дългия си, гърбав нос /което се установява лесно и при черепите, по размера на носните кости/ . Ужас... Анатема.
                    Та до сега освен известно степно-иранско културно влияние, дето го има из цяла Азия, господа иранистите нищо не успяха да докажат. Ок.

                    Хайде една грозна монголоидка за лека нощ...
                    Quae fuerant vitia, mores sunt.

                    Comment


                      RIZAR написа Виж мнение
                      "Една причина повече да мислим ,че в земите ,населени то иранци ,Слънцето е играело значителна роял в религията , се сведенията на Херодот за масагетите...
                      Стига вече с това Слънце! Колко пъти трябва да повторя, че индианците също са почитали Слънцето? И те ли са прабългари? Пък и е крайно съмнително, че между масагетите и прабългарите има нещо общо.

                      _magotin_ написа Виж мнение
                      "Пък и хубаво казваш забравили тюркския. Обаче не забелязвам да си спомнят и иранския."

                      Защото не знаеш кой ирански да търсиш...
                      Това какво ще рече? Че в момента си пишем на ирански ли?

                      "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                      Comment


                        Нямам намерение да споря за `тюркския антропологичен тип`, защото, доколкото ми е известно, такъв не е уточнен. Ще ми се обаче да прецизираме примера:
                        Юлиан Август написа Виж мнение
                        татарите, които 80% са си европеиди
                        Това как следва да го разбираме - че Ордата, завладявайки Волжка България, е внесла 80% европеидност?
                        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

                        Comment


                          "Пък и е крайно съмнително, че между масагетите и прабългарите има нещо общо."

                          И какво му е съмнителното ,че арменците от 2-7-ми век. са знаели ,кои са българите ,а ти- не. Но ,ще изчакам да потърся извора у П.Голийски ...

                          Comment


                            Между другото, цензура П. Добрев греши с етимологията на думата -"Авиотохол" - син на сърната;
                            Опитите му да се опре на "пущунския '' му удрят на камък ,оказва се ,че "тъфъл" си е арабизъм и си е заемка от него ,знаете кога -едва след 7-8век.
                            Абсолютно признавам ,лингвистичната некомпетентност на икономиста автосегустивист ,мислещ се за месия на българската история....

                            Comment


                              Юлиан Август написа Виж мнение
                              Хахаха, нямали бради монголоидите...Хич даже нямат, ама никак. Едни такива мижави, триъгълни, с увиснали надолу мустаци, като... като от разни каменни глави и медальони от Плиска. Изобщо, хубаво се хващат някои за антропологичния тип, ама няма как да обяснят, че не всички тюрки са монголоидни. Че дори днес има такива - като татарите, които 80% са си европеиди. Гледам си аз едни книжки за расовите типове, чета и Илдико Ханко, ами нц, няма такова чудо като тюркски антропологичен тип. Из тия изостанали книжки пише също, че иранският тип се отличвал с дългия си, гърбав нос /което се установява лесно и при черепите, по размера на носните кости/ . Ужас... Анатема.
                              Та до сега освен известно степно-иранско културно влияние, дето го има из цяла Азия, господа иранистите нищо не успяха да докажат. Ок.
                              Хайде една грозна монголоидка за лека нощ...
                              Какъв е този на снимката, кой е източника и какво общо има с прабългарите? Важни неща са това, Юлиане.
                              Това е метис, вижда се от пръв поглед, така че гъстите бради при монголоидите ги забрави.
                              Ами толкова ли не можеш да направиш справка със съвременните монголци, корейци, японци? Маготин много добре се обоснова защо прословутата кана не е българска, така че стига с това.
                              Правиш ли разлика между какви СА тюрките и какви са БИЛИ тюрките преди 1300-1400 години? Тези сравнения са очевидни анахронизми.
                              Разбира се само с физическа антропология нещата не се изясняват, това го знаем. Но СЪВКУПНОСТТА от обективни данни, които дава предимно археологията, е важна.
                              Мисля, че адвокатските навици играят лоша шега на някого и превръщат дискусията в абсурд.
                              Last edited by случайно прелитащ; 28-07-2008, 11:01.

                              Comment


                                случайно прелитащ написа Виж мнение
                                Това е метис, вижда се от пръв поглед, така че гъстите бради при монголоидите ги забрави.
                                Така де, точно за метиси говорим. Метиси, а не монголоиди са били и ок. 30% от прабългарите. Въпросният Мостич също беше определен като европеид с монголоидни черти от самия проф. Йорданов в едно негово изказване. При разселването си на запад голяма част от тюркютите се метисират, асимилирайки ираноезичните племена от Средна Азия и Източна Европа още в първите столетия на ² хил. от. н. е.
                                Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 28-07-2008, 13:30.

                                "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                                Comment

                                Working...
                                X