Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Участието на траките във формирането на българската народност

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Според мен на тези земи живеело тракийско население,което се проследява по писмени извори до 7век. и което не може да изчезне изведнъж или да бъде унищожено от славяните,дори само затова,че някои от траките и славяните са преминали на страната на Византия през тази епоха.
    Кой ги качил ,не знам ,но ако не са ги качили те значи ти сам опровергаваш схемата,че славяните били пещеходци и живеели в блатата. :mhehe:
    Това ме навежда отдавна на нещо друго ,как моряците от Норвегия слезли от лодките да не използвам един термин ,скочили и разбили конните народи,които и да са те в Принднепровието ,чак до Крим???

Comment

Княже защо мислиш че Мадарския конник няма нищо общо с прабългарската култура?

Comment

Ресавски ,не съм казал ,че няма ,но е направен по рано и че Тервел или някой друг от българските князе е пратил послание.

Comment

"Кой ги качил ,не знам ,но ако не са ги качили те значи ти сам опровергаваш схемата,че славяните били пещеходци и живеели в блатата."

Чакай, откъде черпиш информация, че славяните са имали конница?
          "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

RIZAR, това тук никой не оспорва. Няма да е зле, когато защитаваш една теза, най-напред да я очертаеш ясно. Обаче ти залагаш на софизма, че ако тракийското население на полуострова не е било унищожено, то то е дало голям принос в културния и генофонд на бъдещата българска народност, а това са две различни и не взаимообусловени неща.
            Тезата, че цялото старо население е било "етнически прочистено" следствие на варварските нашествия аз също не подържам, както и повечето потребители тук. Обаче между т.н. от теб "стари траки" и романизираното население на Балканския полуостров, които варварите заварват, е огромна. Разни затънтени планински племена може и да са пазили част от старите обичаи, но населението е градовете и околните села, което сформира ядката на обществото, е типично ромейско- това са римски граждани, говорещи разпространения в империята гръцки /а по-просветените и латински, предполагам/ , изповядващи православно християнство. Е, как тогава да приема усилията ти да докажеш тракийският произход на езически празненства като Русалиите- много от които още с недоказан такъв ? Защото именно славянските нашествия унищожават църковната структура, възтановена чак при Борис.

ПП, Сторм, славяните не са стояли на едно място... Контактите с империята ги карат да усъвършенстват войнските си умения /то това се отнася за всички варварски народи, просто контактите са в различен период от време/, а за нападението им през 581г. Йоан Ефески казва: "Те разбогатяха – имат злато и сребро, стада от коне и много оръжия и се научиха да воюват по-добре от ромеите". Конница се сформира около постоянните дружини на славяските князе и първенци. Изобщо, навсякъде една и съща история...
            Last edited by Юлиан Август; 22-02-2008, 15:09.
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Да благодаря ти,Юлиане за конструктивните съвети,които ми даваш .Ще се постарая да изложа по методично защитаваната от мен теза,а не разхвърляно или подкрепено с разни софизми,което донякъде е вярно ,защото не мога да докажа ,че Титус Флавиус Петрос-е чичо Слави Петров,но мога да докажа,че в неговите легион основните бойци са били траките и кападокийците.

Обаче между т.н. от теб "стари траки" и романизираното население на Балканския полуостров, които варварите заварват, е огромна
              Прости ми но ,аз никъде не съм отричал този факт.
              Kaзах ,само ,че траките дори и романизирани са съхранили обичаите ,произхода си и религиозно-фолклорните обичаи,независимо от това,че са "мелхитите"/православните романи/.
              Например докато арменците , сирийците и египтяните се цепят до последно ,изненадващо е ,че траките държат до последно на Православието и не е проблем да заменят някой и друг император.

Русалиите е латински обичай,действително не отричам,но нестинарството е познато само в Южна България/по -точно само в Странджа и Сакар/ и е доказано тракийско.

За църковната структура ще говорим ,когато ти представям,тезите относно "варварските нашествия".
              Last edited by RIZAR; 22-02-2008, 15:19. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Рицар - това с което си се захванал е адски трудно. Тази връзка много хора преди теб са я търсили и нищо не са доказали, така че е нужно много прецизно подбиране и тълкуване на без това оскъдните факти. Ако не си лингвист по-добре не се занимавай с имената и сходствата или потърси такъв човек да ги проверява, защото в етимологията си има правила - не може да стреляш напосоки. Иначе така можеш да докажеш каквото си искаш ( редица наши "историци" точно това правят ). В българския има думи, които звучат и се пишат абсолютно еднакво, но имат съвсем различни значения и произход. Какво остава за съседните езици? Успех!
                "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

RIZAR написа
                  Подсети ме Крилов за Юнона-юница,да знаеш славянския превод???
                  Тракийските вакханалии са всеизвестни в древна Тракия,да знаеш ,че елините не са могли да пият тракийско вино,ами са го разреждали с вода.
                  Празниците Герман и другите и всичко това можеш да прочетеш в "Медното Гумно на българите".Проф.Иван Венедиков отделя прабългарските от тракийските обичаи,а Ал.Фол е написал рецензията,но от нея си личи ,че май не е съгласен с първата и част,точно с прабългарската.

Ризар, пропуснал си е думата "вол" идваща от финикийското божества Баал, "коза" от Коза Ностра, "бизон" от където произлиза Бизантион, "ламя" произлизащо от Далай Лама, немската териториална марка идваща от тракийската дума за кон, marksman древнотрайкийска дума за конник, Персия - държавата на Персиан и т.н.

Що се отнася до Деонисий:

[IMG]Дионис (грц. Διόνυσος; лат. Bacchus - Бакхус, Бакх) е древногръцки бог , божество на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието. Почитан е и в Древния Рим (Бакхус, Либер), в Тракия (Загрей) и във Фригия (Сабазий). Празниците (Дионисови мистерии), посветени на Дионис, в Гърция се наричат дионисии, в Рим — вакханалии, в Тракия — розалии.

Според древните извори култът на Дионис в Тракия се отличавал от този в Гърция. Монети на тракийски царе (Аматок, Медок и др.) често изобразяват символи на Дионис - гроздове, двойна брадва, или самия Дионис.

като слънчев бог - преди всичко в Тракия, широко засвидетелстван култ. Макробий пише, че траките почитали Дионис, когото наричали Себадий, на връх Зилмисос в кръгъл храм. Покривът на този храм бил с отвор, откъдето да проникват слънчевите лъчи.

• Сабазий според древни автори е хипостаза на тракийския Дионис.

• като прорицател; култ само в Тракия, свързан с Марон, Рез, Орфей и др. Сближава се по този начин с култа на Аполон. Вероятно под тракийско влияние в светилището на Аполон в Делфи започва да се почита и Дионис, който замества там Аполон през зимните месеци. Херодот пише за прорицалище на Дионис на върха на най-високата планина в Тракия, а други автори споменават като място на прорицалището планините Пангей или Хемус. Според Херодот тамошните жреци давали предсказания, подобно на тези на Пития в Делфи. В това прорицалище се пазели и дъсчици със свещените писания на Орфей. Настоящи разкопки в Перперикон в Родопите дава основания да се смята, че откритото там светилище е именно този храм.

• Александър Велики се обявява "Нов Дионис" в походите си към Мала Азия. Той, както и Гай Октавий, бащата на първия император на Римската империя Октавиан Август, получават династични предсказания именно в светилището на Дионис.

• официален култ в Севтополис.

• през римската епоха на територията на България са засвидетелствани многобройни култови сдружения, посветени на Дионис, наричани „бакхейони“ или „тиаси“.

[/IMG]
                  Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                  [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                  きさまはしんでくださいませんか
                  [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Да ,това ще е отхвърлена докторска дисертация,може да се пробвам в белетристиката :tup: :tongue5:
                    Сега по сериозно.Абсолютно си прав .Лингвистиката освен,че ми куца,но на всичкото отгоре езиците са такава каша,че всеки си дърпа чергата към своя край.
                    Според Херодот тамошните жреци давали предсказания, подобно на тези на Пития в Делфи. В това прорицалище се пазели и дъсчици със свещените писания на Орфей. Настоящи разкопки в Перперикон в Родопите дава основания да се смята, че откритото там светилище е именно този храм.
                    Разбираш ли сега ,защо "битката " е толкова голяма???
                    Св.Йоан Златоуст ,казва ,че траките превели на своя език свещените писания.
                    В едно житие се говори за тракийски книги,които ако бъдат изгорени,други ще ги напищат отново и ще се учат да отдават правилна почит на Бога.
                    Патр.Фотий е запазил ,изчезналата история на Филосторг.
                    Адски трудно е да се докажве,какво е имал навпредвид,като е казал ,че тракийския език се е говорел по негово време-
                    -кое време,на Фотий,на Филосторг,коя Тракия ,тракийци??
                    Всичко това ,като и ЛИПСАТА на БИБЛИЯ БЕСИКА ,ме карат да продължавам,не с цел да се заяждам ,а с желанието да открия истината,а не постоянно да падам в Скитската яма...

Comment

resavsky написа
                      Княже защо мислиш че Мадарския конник няма нищо общо с прабългарската култура?
                      Не сам казал нищо общо - казвам че за мен няма доказателства които да го определят ясно като паметник на прабългарска култура. По по-дробно в другата тема го обсъждахме това и никой не успя да предостави аналогични паметници извън територия на днешна България. Защо именно тук прабългарите ще искат да правят такива неща, които преди това никога не са правили?! За мен е нелогично. Славяните също не са оставяли подобни следи никъде другаде, както казах - римляните и ромеиите ако бяха се захванали с такова нещо щяха да го направят много по-помпозно - затова ми се набива мислъта че този паметник е продукт на местна култура , която се е развила именно на тази територия - единствена такава за която се сещам е тракийската.

Ризар, както казах аз не опровергавам че нестинарството е тракийски обичай, просто искам повече инхформация защо той се отнася към тракийските обичаи - за това не ми стига твърдението "абсолютно доказано е".
                      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                      きさまはしんでくださいませんか

Comment

Напротив аналогични паметници има в Сасанидска Персия / при това от V - V² век/- скален релеф и надпис /най - често триумфален/.По всичко изглежда че именно от Сасанидска Персия е взаимствана идеята за подобен монументален паметник.

Comment

Би ли предоставил снимков материал и точното местоположение на този паметник? защото тогава още в онази тема се пновтаряше, но никой така и не го намери тоя паметник никъде.

请您死在地狱般的阵痛
                          きさまはしんでくださいませんか

Comment

И каква е връзката между релефа и тези в Персия ? Че си приличат ? Това нищо не доказва, освен прилика... А килимите на някои южноамерикански индианци приличат на български черги- какво от това ? Не виждам защо идеята да не е взаимствана от тр. Херос, чиито изображения е имало къде ли не наоколо, ами от държава през девет планини в десета... Изобщо дали някой в България тогава е предполагал за съществуването някога на държава с името Персия ? Щото по време на изработката на релефа отдавна вече е нямало такава...
                            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Ще дам информация ,Крилов ,бъди малко търпелив.Няма да е като Наръшкия надпис,но моля ,ако някой професор е сгрешил,не гонете мен от форума ,а него.Да вярно,че и на мене щяха да ми пищат двойка/2/ ,заради едно недоглеждане.
                              За тракийските вярвания са писали много и никой досега не е утвърден ,като авторитет.Всеки излиза с нова теза.

Comment

ние не гоним хората заради грешни данни - гоним ги за несъстоятолност на постевете

като този мой например

Иначе каквито и да са тезите все няккави аргументи в тяхна подкрепа са предложени - хубаво е да ги видим и обсъдим.

请您死在地狱般的阵痛
                                きさまはしんでくださいませんか

Comment

Working...
                                X