И все пак - отклонихме темата към чукундурите!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кубрат от кого е бил зависим преди 632 - от тюрките или от аварите?
Collapse
X
-
Thorn написа Виж мнениеОк, какво пречи да има оногундури западно от Дон?
Thorn написа Виж мнениеОтделно дето хипотезата за тъждество на оногури и оногундури е доста разпростаранена, практически мейнстрийм.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеЗащо смяташ, че е тези оногури не са били под властта на Кубрат? Ако приемем, че на запад от Дон има оногури, то би могло те да са под аварска власт в някакъв момент, а ако приемем, че Кубрат е от тях се отстранява противиречието в изворите - т. е. няма проблем че "господарят на оногурите" въстанал именно срещу аварите.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеВ някакъв момент вероятно ще се запозная по-подробно с материята. Същевременно, ако ти вече си се запознал и имаш желание, може да пишеш по-подробно кое как се датира и как се вписва в контекста. Например, какви аргументи изтъква проф. Рашев за определянето на тези гробове.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Равенски космограф
Далее в равнинной местности расположена чрезвычайно обширная как в длину, так и в ширину < страна >, которая называется Хазарией; этих хазаров вышеупомянутый Иордан называет агацирами 10. Через эту страну хазаров протекает множество рек и среди прочих большая река, которую называют Куфис 11...Last edited by Thorn; 03-01-2021, 00:25.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеГробът от Мадара е с най-пълни паралели с днепровската подгрупа (пак по Рашев) - цял кон над човешкия скелет.
Камен Станев, Масов гроб 80 от Кюлевча – опит за историческа интерпретация, 2008
Първото чукане в гугъл...
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеЕ, окей. В такъв случай въпроса остава като неясен. Плетньова твърди, че по това време няма прабългарски гробове, а Рашев твърди, че има.
Мнението на Стан е интересно и той също като специалист би могъл да бъде коректив на изнесеното от Рашев.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеВсичко това е чудесно, обаче археологическия аргумент от предната страница изчезва, поне в контекста на настоящата тема - васалитета на уногундурите.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
boilad написа Виж мнениеДоколкото никой аргументирано не е опровергал Рашев, позоваването на него е напълно релевантно.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеБи ли уточнил в какво точно се състои аргумента ти? Има в България едно погребение с кон върху тялото, има и няколко паралели северно от Черно море. Да речем, че няма паралели в Кавказ. Как от това следва, че погребенията са на уногундури?Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеИ все пак - отклонихме темата към чукундурите!
Comment
-
monte christo написа Виж мнениеАз пък си мисля, че те са ключът към разплитането на възела. Дайте да ги оправим тези племена: кое - къде; защо е там; отъждествявания едно с друго?Last edited by Thorn; 03-01-2021, 18:06.
Comment
Comment