Съввременна България е 7-8 милиона (с емигрантите).Русия ,да кажем е 150 милиона,да кажем с разните азиатски племена е 100 милиона грубо.Щом в България има хиляди диалекти ,не ли логично в руският да са десетки хиляди.Не ли въпрос на някаква рулетка кой диалект ,ще е избран за официален език.Понеже в България на тази малка територия знам какви различия има представям си в Русия как е.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фолк-история
Collapse
X
-
Todor написа Виж мнениеВпрочем може би не е най подходящото място ,но наскоро гледах предаване по Виасат Хисчъри и там ,твърдяха,че Тибетците на практика биологично не са хора т.е. представители на видът Homo Sapiens ,а са преки наследници на на друг вече изчезнал човешки вид т.нар. "Човек на Денисов".От там се обяснява и приспособеността им да живеят на огромна надморска височина.Интересно ли през днешният 21-и век ,колко ли време ,ще е нужно да се признае или не подобно биологично различие?
Comment
-
Todor написа Виж мнениеСъввременна България е 7-8 милиона (с емигрантите).Русия ,да кажем е 150 милиона,да кажем с разните азиатски племена е 100 милиона грубо.Щом в България има хиляди диалекти ,не ли логично в руският да са десетки хиляди.Не ли въпрос на някаква рулетка кой диалект ,ще е избран за официален език.Понеже в България на тази малка територия знам какви различия има представям си в Русия как е.
Comment
-
Типичен отговор на съвременен учен.То и в кръвта на французите има средно 4% неандерталска кръв.Тук май ставаше дума за много по висок процент.Какво ли би станало в съвременният свят ,ако се докаже ,че някои хора всъщност не са.хора.Не биха ли били заинтересовани учените ,да скрият подобни открития,за да не се стига ,до ксенофобия.Иначе и конят и магарето са различни биологични видове,но могат ,да се съешават успешно(Макар потомството им да е безплодно)Също и при лъвове и тигри.
Comment
-
Todor написа Виж мнениеТипичен отговор на съвременен учен.То и в кръвта на французите има средно 4% неандерталска кръв.Тук май ставаше дума за много по висок процент.Какво ли би станало в съвременният свят ,ако се докаже ,че някои хора всъщност не са.хора.Не биха ли били заинтересовани учените ,да скрият подобни открития,за да не се стига ,до ксенофобия.Иначе и конят и магарето са различни биологични видове,но могат ,да се съешават успешно(Макар потомството им да е безплодно)Също и при лъвове и тигри.
А колкото до биологичните разлики, те си съществуват и без да постулираме различни "видове". Достатъчно е да погледнеш няколко негри, да им изследваш характеристиките. И да не се изненадваш, ако някоя от тях се окаже в тяхна полза
Todor написа Виж мнениеЧе хайде да сравним родопският диалект с руският,май са близо и със съвременният книжовен български?
Comment
-
Да кажем това е въпрос на тълкуване дали различните видове Хомо са подвидове или са различни видове.Щом ,като могат ,да се съешават помежду си и наследството им не е безплодово значи са подвидове на един и същи вид.Но съвременните учени смятат някои изчезнали човеци за отделни видове(не знам на каква аргументация).Та и тук е и интересният въпрос ,знаем ,че Китай е в сложни(меко казано) отношения с населението на Тибет.Та ,ако се докаже ,че тези хора не са от видът Хомо Сапиенс ,това не е ли основание на правителството на Китай ей така ,да ги избие на практика ,ако не са от Хомо сапиенс те са животни и правителството на Китай не знам , да е подписвало международен договор,че не могат да избиват животни на собствена територия;.Знам това малко звучи ,като фантасмагория и ако е възможно администраторите ,да преместят тези няколко въпроса в този раздел.
Comment
-
Todor написа Виж мнениеАбе те ли са написали Кирилицата бе "аланкьоолу"?Не е ли написана от българският държавен служител Климент Охридски.А пък братята под Глаголица ,не са ли възпроизвели всъщност старата ни азбука наречена "прабългарски руни" ?
Така че - ако искате действително да си изясните даден въпрос, какъвто напр. е езиковият - просто се вслушайте в Кухулин, защото той е добър специалист в тази научна област и не само знае какво говори, но и прави неистови усилия да ви го обясни. Ако обаче самочувствието ви позволява да твърдите по категоричен начин неща, които всъщност не разбирате и от такава позиция да критикувате професионалистите - трябва да знаете, че в този форум подобно нещо не се адмирира.
Comment
-
Todor написа Виж мнениеми се отговаря с аргументи ,които съм уточнил ,че не признавам за меродавни.
Todor написа Виж мнениеДа кажем Пасков твърди, че Златарски разчита неправилно т.нар.от съвременна гледна точка Средногръцки ,аз тук нито един аргумент ,не видях с който да е опроверган.
Todor написа Виж мнениеняколко пъти споменах Петър Добрев. За мен той убедително е разтъкувал "прабългарските'надписи базирайки се на индоевропейските(ирански,арийски все тая) езици.
Todor написа Виж мнениеТук все още има хора ,че т.нар. "прабългари" са тюрки.Защо на каква база ,твърдите това.
Todor написа Виж мнениеНяма прабългари.Има хора наследници на траките"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Г-н Йончев в по горният пост е уточнил ,че документите за епохата са недостатъчни.Удобно е цитирал едно житие на Климент Охридски от ,което той тълкува,че по вероятно Климент Охридски ,не е създател на кирилицата.Предлагам същите въпроси ,които сте задали на мен ,да ги зададете и на него.Сега базата еди кой си е учен ,а ти не издиша при мен.Имаше едно предаване по БНТ (не знам ,може и още ,да го има) БГ История ,там водещите канеха по 5 професионални историци ,да дебатират за разни теми от българската история.Понякога се стигаше и до махленски свади между тях.Все учени ,професори,академици.Интересно е за мен ,че г-н Йончев и г-н Кухулин лансират за епохата една версия ,която е силно приближена до съвременната руска версия.Не знам защо си мисля така ,но българските учени ,би трябвало ,някак си по патриотично да разсъждават ,разбира се без изкривявания ,като "македонизмът" .От няколко възможни версии ,би трябвало ,да се лансира най изгодната за България и българите.Наречете ме евтин патриот ,шовинист ,как ли не ,но наистина обичам Отечеството си и ми се струва ,че историческата роля на нашият народ е силно подценена международно и известна вина за това носят и т. нар. професионални историци (нашите ,те другите от "бурето барут" си вършат добре работата ,за техните си Отечества).И за майтап ДНК анализите показаха ,че населението на Република Македония има наистина много общо с древните македонци.Е вярно на практика и целият Балкански полуостров и само един Демостен остана ,да протестира.Last edited by Todor; 11-10-2019, 21:31.
Comment
-
Todor написа Виж мнениебазата еди кой си е учен ,а ти не издиша при мен"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеИ за целия форум - когато е самостоятелен (хеле пък - единствен) аргумент. Това, което имаме предвид под "Златарски е специалист по темата" обозначава, че в писанията на Златарски е търсено максималното възможно (от оскъдните данни) потвърждение - археологическо, изворово, косвени податки и т.н. - с цитиране на източниците, където са описани тези потвърждения. Докато например при Петър Добрев много видимо не е така - ами не е иранист човека, въобще и лингвист не е. Между другото, струва ми се, че ще Ви представляват интерес темите за прабългари и славяни в този форум, както и във форума БГ Наука - попрочетете, доста неща са цитирани от основополагащите тухли (с линкове) - и доста критика на някои съвременни интерпретации има. Така определено ще спестим време и нерви.
Comment
-
.Не знам защо си мисля така ,но българските учени ,би трябвало ,някак си по патриотично да разсъждават ,разбира се без изкривявания ,като "македонизмът" .От няколко възможни версии ,би трябвало ,да се лансира най изгодната за България и българите.Наречете ме евтин патриот ,шовинист ,как ли не ,но наистина обичам Отечеството си и ми се струва ,че историческата роля на нашият народ е силно подценена международно и известна вина за това носят и т. нар. професионални историци (нашите ,те другите от "бурето барут" си вършат добре работата ,за техните си Отечества).И за майтап ДНК анализите показаха ,че населението на Република Македония има наистина много общо с древните македонци.Е вярно на практика и целият Балкански полуостров и само един Демостен остана ,да протестира и да си пише "филипиките".
Comment
-
Todor написа Виж мнение.Не знам защо си мисля така ,но българските учени ,би трябвало ,някак си по патриотично да разсъждават ,разбира се без изкривявания ,като "македонизмът" .От няколко възможни версии ,би трябвало ,да се лансира най изгодната за България и българите.Наречете ме евтин патриот ,шовинист ,как ли не ,но наистина обичам Отечеството си и ми се струва ,че историческата роля на нашият народ е силно подценена международно и известна вина за това носят и т. нар. професионални историци (нашите ,те другите от "бурето барут" си вършат добре работата ,за техните си Отечества).И за майтап ДНК анализите показаха ,че населението на Република Македония има наистина много общо с древните македонци.Е вярно на практика и целият Балкански полуостров и само един Демостен остана ,да протестира и да си пише "филипиките".
Comment
-
А за това как се правят "епохалните открития" и как се фабрикуват "доказателствата" на войнстващите лаици, ето три файла с примери:Èñòèíè èëè íåèñòèíè_1.pdf
Оказва се, че не мога да кача другите два, тъй като са малко по-обемни от приемливото, но смятам, че и първият е достатъчен за онагледяване.
Comment
Comment