Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фолк-история

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Историята не точна наука.Аз ви обяснявам,че не вярвам на закостенелите досегашни представи на т.нар. мейнстрийм,вие продължавате да ми пишете за методологии за изследвания.НЕ ВЯРВАМ В ТЯХ.За мен всичко е скалъпено и принадено.Историята не е математика ,където има аксиоми.Да ме прощават професионалните историци но науката история е к...ата на властимащите.В моя скромен живот съм виждал бая обрати.През 4-и клас 1989 учехме в училище ,че Стамболов е бил диктатор и русофоб ,подчинил България на империалистическите западни интереси (все едно руските не са империалистически).Само след няколко месеца Стамболов стана велик държавник извел България към европейски път на развитие.Всичко това от една и съща учителка.Просто пример давам.

Comment

Ясно - не можете да отговорите, но това не ви пречи да имате твърдения. Естествено, голословни. Измисляте си история, която да ви харесва, така ли? Ами, давайте.

Comment

Що пък ,да не си измислям ,като цялата история в този регион е измислена в съвремието.Например имало ли е Византийска империя?Според оцелелите извори от епохата ,това си е Римската империя и то не Източната,защото след 476 Римската империя пак е само една по времето на Флавий Петър Сабатий тя възвръща голяма част от териториите на Западната посестрима.Кога е измислен терминът Византия.Или и той си е съществувал от време оно.Чисто юридически ,това си е Римската империя,не неин наследник а самата тя.Pax Romana.Съвременните интереси на някои държави обаче са предопределили нейното по късно обособяване ,като нещо различно ,по скоро някакъв скромен наследник.

Comment

О, открихте топлата вода! Впрочем терминът "Византия" се употребява още през Средновековието и не датира от Ренесанса, така че водата е хладка. Но когато някой само вярва или не вярва, а не знае, не анализира и не аргументира, хладката вода може да мине и за топла - поне в някои случаи.

Comment

Разбира се, че склави, склабои, склавинои не са славяни щом опрем до вярата. Аз вярвам, че са марсианци и всички слависти, византинисти, филолози и т. н. и т. н. вкупом трябва да си изядат дипломите и да паднат ничком пред ветиринаря и да провъзгласят на всеослушание: "Един е Ценов, а Пасков е неговия пророк!" Какво тук значи някаква си методология, когато имаме насреща си откровение свише.
            Liberte, egalite, fraternite
            Viva la revolution
            Zalmoxis написа
            Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
            http://hristoen4ev.blogspot.com/
            dibo написа
            Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
            - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

boilad написа Виж мнение
              Разбира се, че склави, склабои, склавинои не са славяни щом опрем до вярата. Аз вярвам, че са марсианци и всички слависти, византинисти, филолози и т. н. и т. н. вкупом трябва да си изядат дипломите и да паднат ничком пред ветиринаря и да провъзгласят на всеослушание: "Един е Ценов, а Пасков е неговия пророк!" Какво тук значи някаква си методология, когато имаме насреща си откровение свише.
              Амин.Иначе ,ако разсъждавам на базата на вашата теза "индианци" и "индийци" са едно и също ,то на английски си е така де.Макар че в съвременният английски този термин не се ползва за коренните жители на Америките от политкоректност.Та ,ад се върнем за за историята к...ата на властимащите.По сериозно огромна част от средновековната история трябва ,да се преразгледа и в методиките ,би трябвало ,да се включат нови дисциплини ,като ДНК -анализ,нещо несъществувало преди 20 години,да не говорим ,че фундаментите на съвременното(официално) гледище към историята ,са изградени някъде към 19-и век.Да не забравяме ,че например ,някои френски учени новатори оспориха съществуването на личността Жана Дарк.Доста сериозни аргументи дадоха в подкрепата на тезата,че това е личност ако я е имало въобще извадена от нафталина след Френско-Пруската война в ,която Франция губи областа Лорейн(Лотарингия).Преди това в 450 годишният промеждутък,не е споменавана много ,много освен внякакви средновековни уж документи.
              Last edited by Todor; 31-08-2019, 22:01.

Comment

boilad написа Виж мнение
                Както знаеш, Пасков манипулира източниците, които развява като "доказателства". Но невежата му публика няма как да разбере това и верва ли, верва.

Comment

Да не забравяме ,че например ,някои френски учени новатори оспориха съществуването на личността Жана Дарк.
                  Много са назад, Пасков и сие оспориха съществуването на цял народ, тия само на една личност. Тц, тц, тц живи за оплакване, трябва да зимат челен пример от ветеринаря.
                  Viva la revolution
                  Zalmoxis написа
                  Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
                  dibo написа

Comment

Много е забавно, когато лаиците почнат да дават акъл от висотата на незнанието си.

Comment

Блажени са невежите. За пореден път се убеждавам, че щастието не е в бирата и истината не е във виното.
                      Viva la revolution
                      Zalmoxis написа
                      dibo написа

Comment

T.Jonchev написа Виж мнение
                        Много е забавно, когато лаиците почнат да дават акъл от висотата на незнанието си.
                        Много е забавно ,когато лаиците правят за смях професорите и техните закостенели теорийки двувековни.От мен искате аргументи,дадох колкото можах и имам време,но от ваша страна ,методиките изследванията.Ами обяснете на простите хора какви са тези дяволски методики.И защо ДНК е мръсна дума в закостенелите исторически среди.Май не пасва на теорийките ви.
                        Last edited by Todor; 31-08-2019, 23:02.

Comment

Не се давете в злоба, драги г-не, това вреди на здравето.
                          Никакви аргументи за нищо не сте дали и след последното изявление вече се чудя знаете ли какво е аргумент. Да подхвърляте някакви твърдения кой знае къде дочути и повярвани, не е нито аргумент, нито доказателство за каквото и да било. Всеки може да приказва нещо, но да го докаже е съвсем друга работа.
                          Защо ДНК да е мръсна дума за историците? Разбира се, че не е, само че за разлика от дилетантите ние не се бъркаме в другите науки, за да даваме акъл на специалистите от други научни области как да си вършат работата. Това най-напред е въпрос на етика.

Comment

Митът за Жана д'Арк не отговаря на истината

Митът за Жана д'Арк - нецивилизованата селянка, която Господ "упълномощава" да спаси кралство Франция, е много далеч от действителността, уверяват Марсел Гай и Роже Сензиг в книгата си "Аферата Жана д'Арк", съобщи Франс прес.

Самото име на героинята е невярно, смята журналистът от в. "Ест републикен" Марсел Гай, извършил над 10-годишни изследвания по този въпрос. Известни са 19 писма, написани от Жана. 5 от тях, три от които носят нейния подпис, са видени от двамата автори на книгата и в нито едно от тях Жана не е наричана "д'Арк".

Скромният й произход също е подозрителен. Жената, представена като селянка по време на съдебния процес в Руан, е заявила, че никога не е отглеждала овце или други животни. Жана е умеела много добре да язди кон и владеела френски език, на какъвто се е говорело в кралския двор, пише в труда на двамата автори.

Обстоятелствата около смъртта й също са неясни. Докато историческите данни сочат, че Жана д' Арк е умряла на кладата през 1431 г., стотици документи свидетелстват, че "девственицата на Франция" е била забелязана в Метц, Арлон /Белгия/, Кьолн /Германия/ и Орлеан след 1436 г.

През 15-и в., както и днес, общественото мнение е било манипулирано, заявява Марсел Гай. Жана д' Арк - това е тайна дипломация. Легендата е хубава, но истината - още повече, допълва той.

Тезата на двамата автори, подкрепена от редица документи, е, че Жана, чието истинско име е Жана д'Орлеан, е била психологическо оръжие на френската корона в борбата й с англичаните. "Операцията Девственица", замислена от Йоланда д'Анжу - херцогиня на Бар и Лотарингия, кара Жана да чува гласове, за да бъде обявена за пратеничка на Бога и да всее страхове у противниците си.

Тази стратегия функционира по време на военните й кампании. Легендата не се потвърждава и от това, че през 1436 г. Жана вероятно се е омъжила за Робер дез Армоаз. Митът е съживен в края на 19-и в., когато Франция търси своя икона. Жана от Лотарингия става символ на Френската република. Канонизирана е през 1920 г. БТА

Comment

Ха, ха, това ли са вашите аргументи? Не ви ли се струва, че присвоявате или най-малкото преповтаряте нечии твърдения?
                              Аз не зная кои са Марсел Гай и Роже Сензиг, но като чета това, което сте постнали copy/paste, ми се струва, че са точно дилетанти. Защо ли? Защото специалист няма да се чуди на подписа, тъй като ще е наясно, че апострофираното "дьо" се явява в употреба стотина години по-късно. Освен това хипотезата за задкулисната роля на Йоланта Арагонска е въведена в историческо обръщение още в първата четвърт на миналия век, така че нито е нова, нито пък може да бъде доказана. И. т. н.

Comment

Да, точно както предположих: Марсел Гай е журналист, репортер по съдебни дела, а Роже Сензиг е бивш разузнавач. Несъмнено висококомпетентни по началото на XV век лица.

Comment

Working...
                                X