Историята не точна наука.Аз ви обяснявам,че не вярвам на закостенелите досегашни представи на т.нар. мейнстрийм,вие продължавате да ми пишете за методологии за изследвания.НЕ ВЯРВАМ В ТЯХ.За мен всичко е скалъпено и принадено.Историята не е математика ,където има аксиоми.Да ме прощават професионалните историци но науката история е к...ата на властимащите.В моя скромен живот съм виждал бая обрати.През 4-и клас 1989 учехме в училище ,че Стамболов е бил диктатор и русофоб ,подчинил България на империалистическите западни интереси (все едно руските не са империалистически).Само след няколко месеца Стамболов стана велик държавник извел България към европейски път на развитие.Всичко това от една и съща учителка.Просто пример давам.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фолк-история
Collapse
X
-
Що пък ,да не си измислям ,като цялата история в този регион е измислена в съвремието.Например имало ли е Византийска империя?Според оцелелите извори от епохата ,това си е Римската империя и то не Източната,защото след 476 Римската империя пак е само една по времето на Флавий Петър Сабатий тя възвръща голяма част от териториите на Западната посестрима.Кога е измислен терминът Византия.Или и той си е съществувал от време оно.Чисто юридически ,това си е Римската империя,не неин наследник а самата тя.Pax Romana.Съвременните интереси на някои държави обаче са предопределили нейното по късно обособяване ,като нещо различно ,по скоро някакъв скромен наследник.
Comment
-
Разбира се, че склави, склабои, склавинои не са славяни щом опрем до вярата. Аз вярвам, че са марсианци и всички слависти, византинисти, филолози и т. н. и т. н. вкупом трябва да си изядат дипломите и да паднат ничком пред ветиринаря и да провъзгласят на всеослушание: "Един е Ценов, а Пасков е неговия пророк!" Какво тук значи някаква си методология, когато имаме насреща си откровение свише.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеРазбира се, че склави, склабои, склавинои не са славяни щом опрем до вярата. Аз вярвам, че са марсианци и всички слависти, византинисти, филолози и т. н. и т. н. вкупом трябва да си изядат дипломите и да паднат ничком пред ветиринаря и да провъзгласят на всеослушание: "Един е Ценов, а Пасков е неговия пророк!" Какво тук значи някаква си методология, когато имаме насреща си откровение свише.Last edited by Todor; 31-08-2019, 22:01.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеРазбира се, че склави, склабои, склавинои не са славяни щом опрем до вярата. Аз вярвам, че са марсианци и всички слависти, византинисти, филолози и т. н. и т. н. вкупом трябва да си изядат дипломите и да паднат ничком пред ветиринаря и да провъзгласят на всеослушание: "Един е Ценов, а Пасков е неговия пророк!" Какво тук значи някаква си методология, когато имаме насреща си откровение свише.
Comment
-
Да не забравяме ,че например ,някои френски учени новатори оспориха съществуването на личността Жана Дарк.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
Comment
-
Блажени са невежите. За пореден път се убеждавам, че щастието не е в бирата и истината не е във виното.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
T.Jonchev написа Виж мнениеМного е забавно, когато лаиците почнат да дават акъл от висотата на незнанието си.Last edited by Todor; 31-08-2019, 23:02.
Comment
-
Не се давете в злоба, драги г-не, това вреди на здравето.
Никакви аргументи за нищо не сте дали и след последното изявление вече се чудя знаете ли какво е аргумент. Да подхвърляте някакви твърдения кой знае къде дочути и повярвани, не е нито аргумент, нито доказателство за каквото и да било. Всеки може да приказва нещо, но да го докаже е съвсем друга работа.
Защо ДНК да е мръсна дума за историците? Разбира се, че не е, само че за разлика от дилетантите ние не се бъркаме в другите науки, за да даваме акъл на специалистите от други научни области как да си вършат работата. Това най-напред е въпрос на етика.
Comment
-
Митът за Жана д'Арк не отговаря на истината
Митът за Жана д'Арк - нецивилизованата селянка, която Господ "упълномощава" да спаси кралство Франция, е много далеч от действителността, уверяват Марсел Гай и Роже Сензиг в книгата си "Аферата Жана д'Арк", съобщи Франс прес.
Самото име на героинята е невярно, смята журналистът от в. "Ест републикен" Марсел Гай, извършил над 10-годишни изследвания по този въпрос. Известни са 19 писма, написани от Жана. 5 от тях, три от които носят нейния подпис, са видени от двамата автори на книгата и в нито едно от тях Жана не е наричана "д'Арк".
Скромният й произход също е подозрителен. Жената, представена като селянка по време на съдебния процес в Руан, е заявила, че никога не е отглеждала овце или други животни. Жана е умеела много добре да язди кон и владеела френски език, на какъвто се е говорело в кралския двор, пише в труда на двамата автори.
Обстоятелствата около смъртта й също са неясни. Докато историческите данни сочат, че Жана д' Арк е умряла на кладата през 1431 г., стотици документи свидетелстват, че "девственицата на Франция" е била забелязана в Метц, Арлон /Белгия/, Кьолн /Германия/ и Орлеан след 1436 г.
През 15-и в., както и днес, общественото мнение е било манипулирано, заявява Марсел Гай. Жана д' Арк - това е тайна дипломация. Легендата е хубава, но истината - още повече, допълва той.
Тезата на двамата автори, подкрепена от редица документи, е, че Жана, чието истинско име е Жана д'Орлеан, е била психологическо оръжие на френската корона в борбата й с англичаните. "Операцията Девственица", замислена от Йоланда д'Анжу - херцогиня на Бар и Лотарингия, кара Жана да чува гласове, за да бъде обявена за пратеничка на Бога и да всее страхове у противниците си.
Тази стратегия функционира по време на военните й кампании. Легендата не се потвърждава и от това, че през 1436 г. Жана вероятно се е омъжила за Робер дез Армоаз. Митът е съживен в края на 19-и в., когато Франция търси своя икона. Жана от Лотарингия става символ на Френската република. Канонизирана е през 1920 г. БТА
Comment
-
Ха, ха, това ли са вашите аргументи? Не ви ли се струва, че присвоявате или най-малкото преповтаряте нечии твърдения?
Аз не зная кои са Марсел Гай и Роже Сензиг, но като чета това, което сте постнали copy/paste, ми се струва, че са точно дилетанти. Защо ли? Защото специалист няма да се чуди на подписа, тъй като ще е наясно, че апострофираното "дьо" се явява в употреба стотина години по-късно. Освен това хипотезата за задкулисната роля на Йоланта Арагонска е въведена в историческо обръщение още в първата четвърт на миналия век, така че нито е нова, нито пък може да бъде доказана. И. т. н.
Comment
Comment