Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските историчари - П.Добрев и ко.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Това е вече по-сериозно. Само че, ще цитирам нещо тук и ще питам защо има атаки на такова ниво, та се налага да предизивкат такава http://www.sarakt.org/zora-1.htm аргументация? Много по-ясно, нормално и лесно е не да са залива аудиторията с преценки, не да се отправят манипулативни лични атаки, а да се отговори по съществото на материята, с посочване на неточностите и несъгласията и съответно аргументите. Нещо, за което е направен опит в темата напоследък и в пуснатия откъс от стара тема. Иначе въпросът по същество, което е в дъното на всяка теза и антитеза се измества с някакви глупости.

    Според мен обаче трябват още аргументи, защото още има опасност да се оплита всичко в иронични общи забележки, а те не могат да убедят никого, а и защото възраженията по същество са малко.

    Петър Добрев има няколко книги, подробно изложение на аргументацията си. Не ми се вижда възможно всичко това, каквото и да е то, да се опровергае с няколко реда. Може наистина да не е прав, но това няма как да се докаже накратко.
    Няма и как да стане с иронии, с разни емоционални опити за принизяване на авторите и пр. Неслучайно посочих отговор на П.Добрев срещу някаква там атака по-горе.
    Ако той е толкова неправ, за какво са всичките тия атаки, чието ниво никак не е високо? /Естествено, имам предвид това, на което той отговаря, не това, срещу което възразявам тук./

    Накратко, без претенции, до какво се свежда аргументацията в линковете:
    - няма достатъчно данни за старата българска история и език;
    Ами няма, то за много исторически явления няма достатъчно данни, това още нищо не значи. Изводите се правят на база на наличните данни, и несъмнено ще имат характер на предположения, в известна степен. Предположенията в историята – това е огромна тема. Не може само зарад тази особеност на дисциплината някой да бъде наречен шарлатанин, защото поне 50% от учените в света са в определена грешка по определен въпрос.
    - не може само по няколко думи, макар и много, да се стига до изводи за определена принадлежност;
    Така е, не може,но може да се търси посоката, а тя може и да е вярна. Това също още не е основание да се счете тезата автоматично за шарлатания.
    - сравненията на езиците са некоректни, защото не се държи сметка за стари и съвременни думи и не се държи сметка за граматичните особености.
    Може да има основание, но думите имат основни характеристики – звучене и значение, и някои други, но тези са съществените; и ако по повечето от тях думите съвпадат, значи има основание да се правят сериозни предположения и изводи. Естествено, с необхдимите резерви.
    Т.е. и тук обвинението в шарлатания е пресилено.
    - Петър Добрев се “самопрепоръчвал”. Това обаче е свързано с личността на автора, а не с тезите му. Не са редки случаите, когато хората се плъзгат в неправилна лична посока, аз не знам дали това е така по отношение на Петър Добрев.Обаче това няма нищо общо с основателността или неоснователността на една теза. Тя е тази, която трябва да се гледа, а не как някой оценява себе си в книгите си.
    Също така, какво значи “самопрепоръчва се”? Че това може да се каже за всеки, който пише книги.

    Е, може ли сега неизбежните непълноти да се приравнят на пълните измислици на “историчарите”, като например, че Самуил е македонски цар, когато фактите са такива, че спор не може да има!? Нито един източник не казва това, а много казват обратното.
    Следователно, това са несравними неща, а като ги приравнявата, просто ритате по “българската страна” без нужда. Така че, стига сте наричали български историци “историчари”. Достатъчно са ругали България отвън, та да я ругаем и отвътре. Критиката си е критика, въпросът е в степента й.
    Спорете, но не ругайте.

    А най добре, прочетете в оригинал "за"-то и "против" - то, те най-добре говорят сами за себе си, само трябва да се преценяват по съществото на тезата, а не по странични съображения.

    Ето на, става ясно, че няма окончателно изградена теория за произхода на /пра/българите /макар, че казаното изобщо не важи само по този въпрос/. П.Добрев застъпва в първите си книги тезата, че "тюркската" теория няма никакви основания. Има разни мнения, ирански корен и т.н., да не ги изброявам.
    Това, че се търси значи ли, че е шаралатанство?! Естествено, че не.

    Comment


      #47
      usssr, преди време тук ханс и още няколко души бяха направили един внимателен анализ на една статия по съвременни проблеми (Ирак и т.н.) от един най-общо казано "ястреб". Там бяха обърнали внимание на подбора на думите, на внушенията които носят и т.н. Чудя се дали да не направя един подобен речников, стилистичен и смислов анализ и на това, което си писал ти. Така или иначе аз все още не съм писал сериозно по темата. Все повече се изкушавам да го направя.
      С две думи това, за което претендираш ти е да третираме П. Добрев като сериозен и смислен представител на нашата историография. Изпитвам сериозни съменния дали е възможно да го "легитимираме" (колкото и скромен и несъществен да е този акт в цялостния обществен контекст, той все пак е значим за нас самите по отделно като личности и като малко "форумно общество' ) чак до там и имам големи възражения въобще срещу подобни опити.
      За мен (в качеството ми на читател и любител на историята) П.Добрев не заслужава нищо повече освен голямо неуважение.

      За останалото после, че работния ден вече напредва
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

      https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

      Comment


        #48
        Ussr, аз се постарах да докажа с аргументи и факти неглижирането на историческата истина у Божидар Димитров. Нямам книгата му за митовете, въпреки че съм я чел, ето защо не съм в състояние по памет да изредя всичките му грешки, неточности, изкривявания и пр., които, докато четох, преброих докъм 25, но може и да са повече, защото книгата бе за кратко време в ръцете ми. Разбира се, мога да я намеря и да пусна една предълга критика, но се питам дали има смисъл да го правя, ако това не променя нищо и всеки остава при своето презумптивно мнение. За жалост ние, българите, имаме лошия навик да спорим не за да откриваме истини, а заради самия спор - това е крайно непродуктивна загуба на време. Така че - по тезите на БД - готов съм да си дам труда да анализирам само в случай, че, ако не приемаш критиката ми - на свой ред аргументирано защитиш позицията, която считаш за правилна.
        За Петър Добрев: като казах, че се "самопрепоръчва" имах предвид не само книгите му, но и медийните му изяви: гледал съм го 2-3 пъти по телевизията и ми направи недобро впечатление, че освен от лингвистика (тогава всъщност не знаех, че въобще не е лингвист) смело се хвърляше и в археология, и в хронология, и в палеография, и в иконография. Уверявам те, че това са много специализирани и "тънки" области на историческото познание, в които човек не би трябвало да се вихри без много задълбочена подготовка. От всичките тези области аз владея добре (така поне смятам) само една - хронология. И това ми дава възможността да преценявам в тази тъкмо област П.Добрев - нея той не разбира. Но ако един старши научен сътрудник първа степен на БАН, какъвто е той, не е наясно, че когато не владееш една материя е по-добре да не наставляваш останалите в нея, какво да мисля за него? Естествено че имам резерви. Но все пак забележи, че се въздържам да давам преценки да лингвистичните му методи и резултатите от тях - давам си сметка, че не е моята област. Смятам, че е твърде нормално всеки специалист да се придържа към това - така е поне според мен.

        А инак - митовете трябва да се опровергават. Те са вредни и в преден пост посочих защо смятам така. Но ако старите митове заместим с нови - какъв е смисълът? Ще се въртим в кръг.

        Comment


          #49
          Само малка и не толкова съществена добавка към казаното по-горе.
          ussr, самата теза рядко е шарлатанство, тя може да е хипотетична, недоказана, спорна, вярна/невярна, но си е теза, дадена позиция. И като такава, както и ти казваш, си заслужава доказване/оборване.
          Шарланатията идва когато се стигне до методите на излагане на тезата и методите на аргументация. Които все пак са доста твърдо установени поне що се отнася до научни разработки. Докато П.Д. използва на прекалено много места нагласена или просто невярна аргументация, а за излагането и "самопрепоръчването" на идеите му се каза вече.
          С две думи накратко, самите идеи може да са вярни и желанието за търсене на нови насоки е похвално, но начинът по който те са защитени и целта, с която са изнесени от П.Д. са дотолкова предубедени или чисто и просто погрешни, че цялото губи драстично на научен авторитет. За какъвто обаче претендира при всеки удобен случай.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

          Comment


            #50
            @Sir Gray - добре, приемам. Но пак не можем да поставим Добрев и Димитров до тези, които сами се наричат "историчари". Различно е, нали?

            @T.Jonchev - и това приемам. Това може да се прецени като недоведен докрай опит за по-общо подход, от гл.т. на повече дисциплини /то именно такъв подход би разкрил картината максимално/; Степента на упрека е съвсем друга. Пак не можем да го сравним с "историчарството"

            @albireo - легитимацията всеки си я прави сам за себе си. Аз визирам повече некоректното сравнение с "историчарите".

            Comment


              #51
              Не е ли вече излишно претоварен този спор?В крайна сметка всеки има право на лично мнение за Добрев и Димитров и никой не е длъжен да се съобразява с него.Явно е че са налице две противоположни позиции и никой не мисли да отстъпва.

              Comment


                #52
                Ами да, всъщност аз нямам повече какво да добавя.

                Comment


                  #53
                  То някой ако въобще си е мислел поначало, че темата има някакъв друг смисъл освен чоплене на семки заслужава целувка по радиото
                  ussr написа
                  @Sir Gray - добре, приемам. Но пак не можем да поставим Добрев и Димитров до тези, които сами се наричат "историчари". Различно е, нали?
                  Но понеже това е директно отправено към мен, ще отговоря.
                  Не, не е различно по нищо. Методиката на Добрев е точно същата, като тази на македонските историци, така звучно наричани "историчари". Обективния плаузибилитет на тезите на едните и другите, както вече се разбрахме, няма отношение по "историчарството" (макар дори и по отношение на куриозност на тезите Добрев да се доближава стабилно до македонските си колеги). Или поне има само съпътстващо значение - основното е изкривяването и използването на лъжовни методи, при това нарочно, за доказване на тезата. Което и едните, и другите правят. И изкуственото инсцениране на собствената "наука" в името на "национално самочувствие" и тн. Което точно и едните, и другите с пяна на уста творят.
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

                  Comment


                    #54
                    Презлагам ви първо да прочетете тази книга http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=14602
                    www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

                    "...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

                    Comment


                      #55
                      Frujin Assen написа
                      Презлагам ви първо да прочетете тази книга http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=14602
                      Напоследък много внимателно подбирам книгите, които чета, има толкова много ценностни книги, които не съм чела, пък времето си тече и са ми останали само няколко десетилетия (живот и здраве) за четене. Това, Фружин, само като му видя заглавието и анотацията, го изключвам от плановете си.

                      Comment


                        #56
                        Защо бре Хана, сигурно добре ще разпалва камината в идващите мразовити и тъмни вечери
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          #57
                          Не се заяждайте с Фружин - все пак не е казал, че е възхитен от тази книга.
                          Първото издание от този род, което ми е попадало, беше на Кръстьо Мутафчиев - за гробницата на богиня Бастет в Родопите и т.нар. звезден план, от който той (Мутафчиев) притежавал само 1/4, но го възстановява целия. Прочетох тази книга (и двете й части), макар че не ми бе лесно да издържа и доста време след това недоумявах как е възможно да се пишат такива неща - филмите с Индиана Джоунс са просто бледи щрихи. Е, разумях после, че подобни писания правят пари - затова и заглавията им са толкова бомбастични. А българинът, понеже не вижда особени основания за гордост в съвремието си, пей дава да бъде възвеличен по някакъв начин, за да има как да се озъби на целия свят - "знаете ли ме вий кой съм!" - и поема ли, поема внушения...
                          Не съм никак убеден, че Фружин е от този род българи - във форумите съм прочел доста от него. Твърде ясно се вижда, че е знаещ и мислещ, за да приема, че манипулируем и то по толкова елементарен начин.
                          А аз самият вече такива книги чета само като епитимия.

                          Comment


                            #58
                            Добре, че ги има такива като Божко и Петър Добрев. Хората трябва да имат представа какво е фалшификацията и мистификацията на историята.
                            Пример: "Българите и Александър Македонски"
                            Като са замисля все пак и те трябва да си изкарват прехраната стига да не стават като македонците.

                            Comment


                              #59
                              И аз така разбрах линка, даден по-горе. Фружин Асен очевидно предлага да сравните него и това, което се коментира тук. Видите ли, работата е в това, че такива тези а-ла "България - космически център" и определени опити за търсене на произход на българите и или интерпретация на определени исторически факти или извори са нещо много различно. Че то иначе всеки може да каже на застъпник на друга теза, че е фон Деникен.
                              Има голяма разлика. Особено по предмета, за който иде основния спор - за старите български държави и общности. Там "традиционната" теория /а всъщност остана ли такава?/ е даже далеч по-недоказуема от тези на П.Добре, например. И тъй като сред самата историческа наука по този въпрос хората са на определена среда на пътя и още не е ясно кое и как, то определено тези, които бързо и енергично обвинявате в "шарлатанство", грешите!

                              Comment


                                #60
                                ussr написа
                                И тъй като сред самата историческа наука по този въпрос хората са на определена среда на пътя и още не е ясно кое и как, то определено тези, които бързо и енергично обвинявате в "шарлатанство", грешите!
                                Е с това изказване ни върна в първи клас, с извинение! Ти чете ли досега темата? Беше казано и показано, с нагледни примери, защо "новите доказателства" на Добрев са шарлатания. За обратното примери бяха ли извадени? Не.
                                Не става въпрос, че търсенето на нови подходи е желателно - ясно, че е такова. Но не по аматьорския и честно казано според мен чисто користен начин на Добрев, който повече вреди, отколкото допринася. 90% от неговите писания са просто свободни съчинения, останалите 10%, които са всичко което се знае със сигурност за произхода на прабългарите аз мога да събера изцяло в едно изречение:
                                "Прабългарите произхождат някъде от района на Средна Азия."
                                Last edited by Sir Gray; 13-11-2006, 10:36. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                                XV mile the sea brode is
                                From Turkey to the Ile of Rodez...

                                Comment

                                Working...
                                X