Йончев, принципно си прав, но това са излишни подробности които само биха затормозили обикновения читател. Самият той е казвал че пише книгите си за обикновенните хора, да ги разберат, а не за тесен кръг специалисти които и без друго знаят нещата за които пише. Посъщия начин постъпих и аз когато писах статията за Фружин като го обявих за български цар. На мене ми е ясно че той никога не е носил титлата цар. Но обикновенните хора отъждествяват българския владетел именно с тази дума. Ако бях тръгнал да обяснявам че Иван Шишман в края на царуването си е просто "господин търновски" и как Фружин е наричан "господар на Загора" мислиш ли че някой щеше да обърне внимание на такива подробности? Затова и Константин крещи, за да е по лесно смилаемо за масовия читател. А замислял ли си се колко хора знаят кога започва средновековната нова година? Колко хора според теб това ги интересува. На колко хора би им допаднало да четът дълги обяснения под линия кога почва, кога свършва годината и защо константин е "тази", а не "предишната".
Трябва да се отчита за кого е предназначена книгата, не може от една популярна книга да искаш академична точност.
Трябва да се отчита за кого е предназначена книгата, не може от една популярна книга да искаш академична точност.
Comment