В състава на 1 армия на 9-10 октомври 1912 са били 1 Софийска, 3 Балканска и 10 пехотни дивизии, в 3-та армия са влизали 4 Преславска, 5 Дунавска и 6 Бдински дивизии, както и за определен период Кавалерийската дивизия.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Балканските войни 1912-1913
Collapse
X
-
Гост
-
Люлебургас - Бунархисар 1912
Жалкото е, че май никой от патентованите ни медийни историци не се сети и за 83-годишнина на една от най-славните страници във военната ни история (а ако не съм прав, моля да бъда извинен). Между 15 и 19 октомври 1912 обединените 1 и 3 български армии напълно разгромиха и обърнаха в доста безредно бягство османските 1 и 2 Източни армии. Скъпо, много скъпо извоювана победа- повече от 5 000 убити, близо 15 000 ранени. Най-жестоко пострадват 4 Преславска и 5 Дунавска дивизии, които са имали лъвския дял от жертвите и лъвския дял от заслугата, наред с 6 Бдинска.
А следобеда на 16 октомври 3 Преславска бригада (43 и 44 пехотни полкове) на ген-майор Церковски извършва първия и решителен пробив на османската позиция при стръмните брегове на Караагачдере. Първата атака на 4 дивизия е отбита и редовете на 1 и 2 бригади започват дори да отстъпват и тогава, първо по собствена инициатива, после и по заповед на генерал Бояджиев-командира на дивизията, чичовците от трета бригада тръгват на "Ура", докато 6-те музикантски команди свирят "Шуми Марица". Решаваща се оказва и подкрепата на трите отделения на 5 скорострелен арт.полк, които излизат на открита позиция и започват смъртоносен артилерийски двубой, в резултат на който противниковата артилерия е напълно подавена. Още тогава вече не всичко е решавал ножа...Батареите дават много големи жертви - 2 батарейни командири са убити, още 5 са ранени (от общо 9). Командира на 5 батарея -майор Жеков е улучен с шрапнел в гърдите, пада на замята, войниците временно прекратяват огъня и се скупчват около него. Жеков се изправя и им крещи- "Не ме гледайте, батареята да продължава огъня си!" и умира...
Чувал съм, не знам доколко това е вярно, че точно атаката на Трета Преславска бригада Ярослав Вешин е изобразил на картината, която съм сложил на подписа си по -долу.
Comment
-
За жалост си прав. Българската преса отмина с мълчание и тази годишнина. В работното си ежедневие често контактувам с пресата и съм крайно разочарован от нейните представители. В случая от тяхна гледна точка годишнината от събитието ( Победата при Люлебургас - Бунархисар ) не е сензация и следователно няма място на страниците на вестниците.
Преди много години - по време на кризата със заложниците в Техеран `78г. американският журналист и говорител Уолтър Кронкайт е започвал инф. блок с думите "Днес е 19.10.1978г. - 145 ден откакто американските заложници са затворени в посолството ни в Техеран". По този начин винаги и неизменно този проблем е бил във фокуса на вниманието. Българската преса се сеща за нашите медици в Либия само около датите на процеса...Но това е друга тема.SEMPER AGRESSUS
Comment
-
Жалко е наистина, защото специално Люлебургаз-Бунархисарската операция може да се определи като доста значима и в други аспекти. Тя е съпроводена от големи военнополитически резултати. Турската армия е изправена пред пълна катастрофа. От загубите дивизиите остават с по 1500-3000 души, а освен това на бойното поле българите пленяват голяма част от въоръжението им. Турция вече поставя въпроса за спиране на военните действия.
Тази операция дава и редица новости във военното изкуство. Създаването на съединени армии става прототип на висше оперативно обединение. В областта на тактиката се появяват пробивът на подготвена отбрана и дивизионната артилерийска група като нов елемент на бойния ред.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Един малкоизвестен източник за войната..
Поне аз научих за него наскоро - спомените на Лев Троцки за Балканската война. Той е участвал като военен кореспондент в сръбската армия и е стигнал до Битоля.
Не е известен в България предполагам защото мнението му за България и българската армия е почерпено от сръбските източници, но дава ценни сведения за епохата и събитията.
http://www.magister.msk.ru/library/trotsky/trotm083.htm
Comment
-
Ами специално гърците, сърбите и черногорците сме можели съвсем спокойно да ги разбием (или поне със сигурност да спрем настъплението им срещу нас) въпреки изтоштението от Балканската война, а и натам са отивали нещата. Губим войната поради това, че в същото време румънците и турците възползвали се от удобната ситуация необезпокоявани от никой навлизат дълбоко в нашата територия и просто сме заставени да подпишем неизгодния Букурещки договор.
Точно за Криволак не се сещам къде е и колко точно са загубите в жива сила... можеш ли да ми кажеш коя армия води сраженията там?
Иначе равносметката от цялата война е доста показателна - въпреки, че България я губи в крайна сметка:
България - 33 000 убити, 60 000 ранени
Общо останали държави - 80 000!(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Гост
Parabellum написаТези дни ще я сканирам ще я направя във формат PDF и ще я кача тук на сайта ми-не вярвам някой да ме съди за авторски права, тъй като книгата от 28-ма година не е преиздавана
Аз съм си наумил нещо, но като си дойда в България ще видя дали ще се получи.
Comment
-
На 4 юли има тежко сражение на 7 пехотна рилска дивизия и 2 пехотна бригада от 4 пехотна дивизия, но в случая те водят отбранителни действия срещу сръбската армия. Да не би да става въпрос за този случай?(\_/)
(°_°)
Comment
-
Настъпление на този фронт прави 8 пехотна дивизия, както и македоно-одринското опълчение. Те се намират от дясната страна на 7 п.р. дивизия и извършват удар по левия фланг на противника за да й окажат съдействие. При настъплението си овладяват връх Повиен, Базиковските и Дулевските височини. Сърбите правят многократни атаки в продължение на 5 дни до 9 юли, но така и не успяват да си възвърнат загубените позиции.
п.п. Незнам дали има чак такива подробности в сръбските сайтове, но ако пише нещо почти със сигурност ще е някаква фантасмагория.(\_/)
(°_°)
Comment
-
Warlord говорим за различни битки.Битката при Калиминци за която ти пишеш подробности е от 4 - 9 юли стар стил.Битката при Криволак е в самото начало на войната /мисля че на 21 юни стар стил/.А иначе за Калиманци мога да кажа само че това е втората Сливница и е невъзпят подвиг на българския войник.
Comment
Comment