dibo написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Балканските войни 1912-1913
Collapse
X
-
dibo написа Виж мнениеАма на теб, всъщност какво ти трябва?! Самият текст готов за копиране ли?Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.
Comment
-
Бежанци от Одринска Тракия - новина
Потомка съм на бежанци от Одринска Тракия, с. Османли. Не намерих тема, конкретно за бежанците след Балканските войни и Първата световна война от Одринско, затова реших да поместя тук информацията, пубикувана в сайта на Българските държавни архиви. Аз лично мисля да се възползвам от възможността /дължа го на паметта на прадедите си, не че толкова вярвам в някаква реална полза в настоящето/, дано бъда полезна и на други:
"Във връзка с изготвянето на база данни за изоставените или заграбени имоти на българите-бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия и проявения обществен интерес към проблема, от 12 януари 2009 година желаещите родственици ще могат да получават интересуващата ги информация. Тя може да се получи лично в сградата на Държавна агенция "Архиви", ул. "Московска" ¹5 , гр. София или по кореспондентски път, след подаването на Заявление по образец, придружено с удостоверение за наследници или пълномощно.
Справката в базата данни се прави в деня на подаването на Заявлението. За тези бежанци, за които има данни за имотното им състояние, видно от справката, гражданите могат да получат копие от документите в срок до 15 дни. Получаването на справката и изработването на копие от документите, заверено с подпис и мокър печат се извършва срещу заплащане на съответните държавни такси. Копията могат да се получават и по кореспондентски път срещу наложен платеж. Бланката със Заявлението може да се изтегли от тук или да се получи на място."
Comment
-
Здравейте,интересува ме от къде мога да намеря информация за използването на огневи вал(артилерийски бараж) по време на 1вата Балканска война?Чел съм че за пръв път е използван при обсадата на Одрин,но за съжаление всички статии и матеряли които намерих,само се споменава без никакви подробности.
Comment
-
Здравейте, може ли да ми дадете линкове и статистики за Балканските войни?
Статистики за жертвите, големината на армиите и числеността при битките(и на двете армии).
И информация за по големите битки през междусъюзническата война.Last edited by kiosev; 22-02-2009, 16:50.IN VINO VERITAS !!!
Comment
-
kiosev написа Виж мнениеЗдравейте, може ли да ми дадете линкове и статистики за Балканските войни?We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
kiosev написа Виж мнениестатистики за Балканските войни?
..... големината на армиите и числеността при битките(и на двете армии).
От българска страна.
Първа армия в състав: 1-а пехотна Софийска, 3-а пехотна Балканска и 10-а пехотна Сборна дивизия. Командващ генерал-лейтенант Васил Кутинчев.
Трета армия в състав: 4-та пехотна Преславска, 5-а пехотна Дунавска и 6-а пехотна Бдинска дивизии. Командващ генерал-лейтенант Радко Димитриев.
Самостоятелно действуващата Конна дивизия.
Численост: 113 пехотни дружини, наброяващи 153 000 бойци, 24 ескадрона, 360 оръдия, 124 картечници.
От турска страна:
Източната армия, състояща се от 4 низамски корпуса (още два са в процес на формиране)
Численост: 153 пехотни табора, включващи 152 000 бойци, 43 ескадрона, 336 оръдия, 132 картечници.
Както се вижда, съотношението на силите е горе-долу равно.
N. B. Може да прегледаш първата тема от настоящия раздел, обозначена като "Важна" и озаглавена "Библиотека". Има доста за Балканската война.Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!
Comment
-
Ето нещо интересно аз вече го споменах в темата "Любопитно", но мисля че и тук е удачно да спомена, че focus-news правят поредица на представяне историята на българските бойни знамена-светини - http://focus-news.net/?id=n1211519.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Карти
На някой да му се намират карти, където са разпределени териториите между Съюзниците преди Балканската война ? Т.е. , кой какво взема и за кое ще се спори.Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало
Comment
-
53 и 54 полкове са в трета бригада на Девета Плевенска дивизия през Балканската война.
След съсредоточаването на българските войски преди започване на Междусъюзническата война, на генерал-майор Тошев /тогава началник на Първа дивизия/ е възложено да формира и поеме Първа резервна армия. За кадър на армията /първа и втора резервни дивизии/ служи 3/9 бригада. В първа резервна дивизия влиза 53 полк, а към втора - 54 полк, като към тях са придадени допълващи дружини.
На 17 май армията е преименувана на Пета. Дивизиите стават 12-та и 13-та, а полковете, съответно 59, 60, 61, 62, 63, 64. Назначението на армията на първо време е да прикрива столицата. На 26 май в столицата са пристигнали първа и четвърта дивизии.Четвърта е включена в Пета армия на мястото на 13-та дивизия, която заедно с първа в състава на Трета армия остава да прикрива София.
Пета армия воюва срещу сърбите по Осогово.
Comment
Comment