Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как се готви за война РККА

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Ок, този въпрос все пак има някаква връзка с темата. Пък и, честно казано, хич не ми се занимава с модериране - напразно хабене на усилия.

    Митака написа
    След 22-ри юни похода на изток ще е силно затруднен от особеностите на терена (липса на пътища) и климата. Мисля, че на Вермахта е ясно, че без да превземе Москва или да я отреже победа няма да има. Не така стои въпроса с похода на запад. И пътища има и климата ще е благосклонен. А и виж р-нията от границите до Берлин и до Москва.
    Ок, нека приемам, че това е така: да се настъпва на запад е по-лесно отколкото на изток. Наистина е малко по-лесно, но инфраструктурата в Полша, Източна Прусия, а и въобще във всичките гранични територии, през които ще трябва да се настъпва, не е кой знае колко по-добре развита, отколкото от другата страна на границата. Разстоянието е малко по-малко, но противникът е много по-труден. Така или иначе, това са наши сега преценки, а е съществено какво са мислели и вярвали Сталин и генералите в Ставката. Имаме ли някакви основания да смятаме, че те са смятали, че могат да се справят с Германия за два месеца война? Аз не виждам такива.
    Но нека приемем, че са вярвали подобно нещо. Това обаче не е основание да се изпуска най-удобното за водене на кампания време и да се търси решение в значително по-неудобно и рисково такова. За това трябва да има някаква съществена причина и тя трябва да бъде назована.
    След това, има и още един аргумент: каквото и да са мислели Сталин и генералите му за собствените си възможности, едва ли са се съмнявали, че ако Германия нападне, то ще избере възможно най-ранно от гледна точка на удобство за водене на военни действия време. Защо тогава да се отлага собствения удар, ако това само ще означава възможност чуждия да дойде пръв?
    Т.е. аргументът "Сталин е мислел, че походът на запад е по-лесен", не решава проблема с отговора на въпроса "защо толкова късно?".
    Разбира се, ние знаем, че и Хитлер хич не се съобразява със сезон и възможност (като военен дилетант) и първоначално планира удар срещу Франция през късната есен и дори зимата (за късмет на Германия, постоянно отлаган), след това разни планове се случва пак да се правят без оглед на удобство и реализъм. Но неговите генерали, според мен, успяват малко или много да вкарат нещата в малко по-разумна рамка.
    Следователно, бихме могли да извадим два типа аргументи за това (аз поне се сещам само за два). Първият ще е от типа "Сталин не слуша своите генерали (вариант: те не разбират) или дори никой не е смеел да му каже, че времето на годината има значение". Това, обаче, не обяснява защо все пак би избрал юли, август, септември или друг месец. Трябва да има някакво основание.
    Вторият е, че е изчаквал завършването на реорганизацията на РККА, започната през 1940 г. Но ние знаем, че нищо съществено няма да е приключило към юли или август. Някакво съществено приключване може да се търси най-рано късната есен или дори началото на зимата (а най-вече към пролетта на 1942 г.), поне според мен.
    Така или иначе, логиката сочи (поне на мен), че Сталин е подготвял усилено РККА за война (по това спор нямаме - всички са съгласни) и се е готвел да използва момент, който му се струва удобен. Напълно е възможно да не се съобрази с време на годината и сезон (и Хитлер не го прави), но няма и някакви сериозни аргументи подготовката на вече решена кампания да е в ход. Т.е., според мен, става въпрос за принципна подготовка за нападение, която за да премине в съвсем конкретна, ще й трябват, според мен, поне 2-4 месеца. Разбира се, възможно е и "силово решение" в стил "заповядвам за две седмици да сте готови да настъпите". Но моето впечатление от решенията на Сталин е, че той е достатъчно предпазлив по военни въпроси и е далеч от авантюризма на Хитлер. Подобно решение ми се вижда малко вероятно.
    Но трябва да обясним и защо точно този момент (защо Резун го е избрал ми е ясно - за драматизъм, - но ние сега не се интересуваме от драматургия и художествена литература). Едната възможност, ако говорим за дълга подготовка, е очакването някъде през лятото на 1941 г. Германия да опита силов подход с Великобритания, т.е. десант на острова, а вероятно и по-сериозно ангажиране по периферията, което би създало добри възможности пред РККА. Но това не се връзва много добре с предприетата програма за реорганизация. Това, разбира се, може да се игнорира (вече посочих как), но остава нещо друго: развитието на ситуацията показва, че дори и Германия да се готви за нещо подобно, то тя струпва достатъчно големи сили по границата със СССР, а все още не се е ангажирала сухопътно другаде. Моментът не изглежда удобен, т.е. по-скоро би трябвало (особено ако мисли, че може във всеки един момент да нападне) да е решил, че си струва да изчака първо Вермахтът да се ангажира сериозно другаде. Нищо не е налагало бързане.
    Или, това е вторият вариант, да е осъзнал, че Хитлер се готви да нападне именно СССР и тогава да подготвя или ускори подготовката под формата на изпреварващ удар. Но, за съжаление, нямаме никакви данни в тази насока, а по-скоро са в обратната.
    Това е моето мнение по този аспект на темата.

    Митака написа
    Както и такъв документ надали ще бъде спуснат даже по армии и корпуси, преди уречения ден.
    Разбира се, че няма как това да стане - дори в една идеална Вселена . За да се подготвят такова количество документи и карти, в необходимия тираж, е необходимо много време. Дни. Независимо дали ще се отпечатват някъде или ще се печатат на ръка. Особено пък ако се търси да се запази тайна, т.е. трябва да се ангажират минимално количество хора в подготвянето и преписа. Да не говорим, че само за разпространяването им ще са необходими също дни. И това говорим за фронтово, армейско и корпусно ниво (така или иначе, на по-ниско ще се изготвят в щабовете на съответните ръководни единици след като получат инструкциите). Общо взето, опазването на подобно нещо в тайна при такива мащаби е невъзможно. Подготовката на "Барбароса" е добър пример за това.
    Както и да е, това е страничен въпрос.

    Що се отнася до по съществения, според мен, въпрос "Как РККА се готви за война?", то тук просто трябва да се събират данни и като се съберат достатъчно (или на етапи), да се анализира и обобщава. НО това няма да стане с полемика.

    Comment


      Митака написа
      Както и такъв документ надали ще бъде спуснат даже по армии и корпуси, преди уречения ден.
      Има как да стане, дори и в реалната вселена.Предварително разработени варианти и планове със съответните заповеди запечатани в плик. Заповедта е "отвори" и частта вече има конкретни задачи и срокове. Иначе теорията за нападение в средата на лятото действително се опира само на косвени данни, които всеки интерпретира съобразно своята версия.
      просто трябва да се събират данни и като се съберат достатъчно (или на етапи), да се анализира и обобщава.
      та за анализи обобщения има много добра база- Лятото 41-ва само факти. Оттам може да се сравни подготвеността за офанзивни бойни действия от страна на РККА и Вермахта. Има пълни данни за състав, разположение на силите и т.н. Нещо като игра по карта. Някой да желае да е с кафявите?
      "Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome

      Comment


        Тофо написа
        та за анализи обобщения има много добра база- Лятото 41-ва само факти.
        Тофо, не внимаваш в темата. Митака предложи нещо друго: да се разгледа цялостното строителство на РККА в контекста на въпроса "кой как се подготвя за войната?", в сравнение с Вермахта. А за това трябват доста повече и различни данни. Тази тема засяга много повече от няколко месеца от 1941 г.
        Що се отнася до определянето и нанасянето на карта, това е проект, който Воланд движи от много време и в някакъв момент ще завърши. Пълни данни, за съжаление, няма и вероятно никога няма да има.

        Тофо написа
        Има как да стане, дори и в реалната вселена. Предварително разработени варианти и планове със съответните заповеди запечатани в плик. Заповедта е "отвори" и частта вече има конкретни задачи и срокове.
        Именно. Но не това е, което има предвид Митака, на когото възразих. Той изказа предположението, че може за един ден да се подготвят и изпратят навсякъде подобни планове, което е напълно нереалистично. Виж, това, което се прави е, че в рамките на планирането за всяка година се създават такива заповеди и планове (реално се пускат нови само ако има съществена промяна в годишните планове за съответното място), запечатват се и се разпращат до съответните отдели по места (окръзи, армии, корпуси, дивизии). Ако се даде съответната заповед, те се отварят и се действа според тях. И такива заповеди и планове наистина е имало, те се разпечатват, действа се по тях и прочее.

        Comment


          Ще си позволя да се намеся в дискусията с едно мнение, което до сега май не е представяно. Червената армия се готви за война от типа на ПСВ.
          А колкото до изказаното твърдение, че всички "скачат" срещу Суворов, то е лесно обяснимо. Форума е за военна история и изобщо за военна проблематика, а Суворов се занимава с политическа пропаганда, така че много място за коментар няма...

          Comment


            Въпреки всичко ми е интересно в пакета с ¹...?, който е отворил оперативния дежурен в щаба на Киевския специален военен окръг в ранното утро на 22.06.41г. какво е било написано? "Вьiполняй Днепр 555" примерно или нещо подобно, и какво по-точно е означавало...

            Comment


              bigbeer написа Виж мнение
              картаген

              Съвсем малко съм чел от 2 книги на Резун,но прочетеното ме наведе на идеята,че човека повдига атрактивни въпроси в чисто провокативен стил.Като публицистичен похват това си има достойнствата.Но издигайки определени тези,подкрепени с много недкоазани с конкретика съждения рискува да навлезе в полето запазено за историци.Та ако го опровергаят си получава рекламата и става мъченик на новата мисъл.Ако не го опровергаят,значи мълчат виновно и крият факти.Хитро!За да не падна по-долу ето една моя теза в стил Суворов:
              - Всеки поне малко занимавал се с бокс,фехтовка или други "бойни изкуства" знае,че най-чист удар се вкарва когато противника ти атакува,по един или друг начин избегнеш атаката и контрираш.За да атакува той нарушава в една или друга степен собствената си защита,премества центъра на тежестта с което си нарушава и баланса.Или както казва един популярен образ в шоуто на Слави "И като ми се откри..." В съветската предвоенна пропаганда широко се коментира тезата как "ще отвърнем със съкрушителна сила" и "ще бием врага на негова територия".Това поведение изглежда много по вероятно за разглеждания период.РККА в този момент е в процес на превъоръжаване с нова техника,която налага и нови похвати при използването и,за които не са подготвени дори висшия и среден офицерски състав.При това положение подготовката за нанасяне на първи удар е по-малко вероятната теза.Разбира се в стратегически план всяко командване трябва и е длъжно да разгледа всички евентуални варианти.Започването на военни действия от СССР в този момент,обаче не изглежда приоритетен вариант.Струпването на войски близо до границата цели по-скоро създаването на един трудно преодолим вал от "живо месо",който да подсигури необходимото време за финализиране на цялостните промени.Едновременно с това извършват множество малки провокативни действия подтикващи дойчовците към нарушаване на концентрацията и нанасяне на необходимия им очакван първи удар,в момент в който ще бъдат подготвени "да им влязат под гарда" И като им се открият...

              Само дето дойчото се бие курвенската и първо рита в топките,после им минава отзад,и става една.....
              Съгласен. Може наистина да е било така...

              Като тръгнах да пиша по тая тема въобще не съм имал намерение да налагам някаква предварително определена доктрина или тълкувание.
              Не съм историк по образование, нито това ми е професията, просто споделям впечатления от четиво, което наскоро ми беше грабнало вниманието. В крайна сметка, фактът, че след подновяването на темата от моя милост, се изписаха поне още 20-30 мнения, означава, че все пак не е било толкова безсмислено...

              Естествено, че няма как да вадя копия от документи и някакви артефакти от архивите, за да доказвам нещо /за тази работа професионален историк би получавал заплата от някой научен институт/. Съмнявам се, че и някой в този форум би могъл да го направи. В крайна сметка, тук ситуацията опира повече до това кой, колко и какви, и по кое време книги е прочел.

              Моето лично мнение е, че нападателните намерения на Сталин към юни 1941 г. са толкова хипотетични и вероятни, колкото и отбранителните му такива. Просто лично мнение, нищо повече. Всеки има право на такова. съмнявам се обаче, че СССР би могъл да предприеме подобна стъпка преди август-септември 1941... По-вероятно е да ударът срещу Германия да е бил планиран за 1942, ако приемем все пак хипотезата, че такъв е обмислян от Сталин.

              Comment


                Картаген написа
                В крайна сметка, тук ситуацията опира повече до това кой, колко и какви, и по кое време книги е прочел.
                Много точно наблюдение. Въобще, никой тук не претендира да има достъп до някаква окончателна истина или пък някакви тайни източници на информация. Всички (не чак всички пишещи във форума, но със сигурност важи за пишещите в темата), сме лаици с интереси в тази област. И нищо, разбира се, не е окончателно: щом излезе нова книга или документ, доста работи могат да се променят.

                Картаген написа
                Моето лично мнение е, че нападателните намерения на Сталин към юни 1941 г. са толкова хипотетични и вероятни, колкото и отбранителните му такива.
                Това, според мен, може много добре да се обобщи като "активно се е готвел за война". Каква точно е щяла да бъде тази война е зависело от обстоятелствата.

                Тошев написа
                Ще си позволя да се намеся в дискусията с едно мнение, което до сега май не е представяно. Червената армия се готви за война от типа на ПСВ.
                Изказвано е, при това нееднократно. Но не в тази тема. Лошото на "тези теми" е, че независимо колко конкретен аспект разглеждат, винаги се "разливат" в говорене по общи теми, за което вина имаме всички. Или почти всички. Та затова и отделните тези и мнения се срещат в различни теми, които са все за едно и също.
                За такъв тип война се готови Франция, да речем. И не само тя. Но в СССР се появяват доста по-нови идеи през 30-те години, които имат своето отражение, така че не може да се каже, че РККА се готви като цяло за война тип ПСВ. По-скоро има "конфликт на мнения" (ясно проследим в историята на строителството на въоръжените им сили) и противоречия. Да не говорим, че действията на Вермахта са анализирани доста бързо и определено налагат корекции върху всичко това. Същото се случва и в останалите държави, но никой няма време да завърши реорганизациите и реформите, които тези изводи налагат.
                Но вероятно няма да е грешка, ако се каже, че има достатъчно значими мнения, че дори и да бъдеш нападнат с "новите методи", няма страшно, ако вече си разгърнал и мобилизирал прикритието на границата - време за домобилизация и рзгръщане на останалите сили ще има.
                Да не говорим, че определено доста се разчита на концепциите, развити от Триандафилов, макар реално да не са пробвани никъде преди това. Впрочем, лесно можем да си представим какво щеше да се случи с "блицкрига", ако първите опити не бяха срещу несъпротивляващ се противник, а първите военни действия не бяха Полша, а държава равностойна или дори с по-добре организирана армия. Възможността да изпробваш относително "безопасно" новите конципции и да имаш време за корекции е "златна". РККА не получава такава в същата степен, да не говорим, че по различни вътрешни причини, не успява достатъчно ефективно да се възползва от малкото добит опит в малките конфликти и сблъсъци.

                Comment


                  Някой може ли по-ясно да ми разтълкува това чудо: Записка наркома обороны СССР в ЦК партии об основах стратегического развертывания ВС СССР на 1940 и 1941 годы По-конкретно дадената в курсив част:

                  б/н. [не позже 19 августа 1940 г.]


                  Иначе тук малко сведения за запаса от 1938 г. и 1939 г. Има увеличение

                  Сега за планчета. Това е планът "Ост". В него има едно смешно изречение, предвид на горните линкове: "Россия имеет в настоящее время 151 пехотную, 32 кавалерийские дивизии и 38 мотомеханизированных бригад. Это число до весны, по нашим предположениям, значительно увеличиться не может."

                  А ето го и планът МП-41. Сравнете датите.

                  И сега малко мисли на Хитлер от 1940 г. и доклад на Сталин от 1939 г.

                  Действията са едновременни. Обаче наистина ме интересува МП 40/41 и 19 август.

                  Comment


                    Към SRH: най-вероятно става дума за това, че не може да се установи по някаква причина точната дата на издаване на документа. Затова е датиран така. Но това, което си привел, ми се струва, че е един негов доооста съкратен вариант, отсъстват точни данни за количествата техника, направленията и фронтовете.
                    Интересното е в това, че са силно завишени очакванията за противниковите армии. И това е като още един аргумент защо Сталин не е вярвал, че през 1941 г. ще има нападение.

                    Всего с учетом указанных выше вероятных противников, против Советско-го Союза на Западе может быть развернуто:
                    Германией- 173 пех.див.; 10.000 танков; 12.000 самолетов;
                    Финляндией - 15 пех.див; 0 - танков; 400 самолетов;
                    Румынией - 30 пех.див.; 250 танков; 900 самолетов;
                    Венгрией - 15 пех.див.; 300 танков; 600 самолетов;
                    Всего - 233 пех.див.; 10550 танков; 13900 самолетов.
                    ПРИМЕЧАНИЕ: Как указано выше - Италия и Турция не считаются прямыми противниками и в таблицу не включены.
                    Румънските танкове са увеличени повече от 4 пъти, немските също са значително увеличени. Въобще, грешки от 300-400 процента в оценката не говорят добре за разузнаването.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                    Comment


                      messire Woland написа Виж мнение
                      Би ли обяснил? Тъй като такъв документ явно няма към началото на войната, как той ще бъде съставен и след това разпратен и то в рамките на две седмици?
                      Обяснявам! През ум не ми е минало, че документите за вероятната инвазия ще бъдат спуснати ден преди това. Имах предвид деня, когато според плановете на РККА (за сега няма такави признавам) тази информация трябва да се спусне по частите. Това нещо и във Вермахта не е било възможно (но не съм запознат де с Вермахта толкоз добре, така, че може и да греша). Факта, че пакети с червен восък ( с директиви за деня "М" според Суворов) не са намерени при навлизането на Германия ясно показва, че датата не може да е 06.07-ми. Поради това предполагам, че ако е имало някакъв план за 06.07-ми, то той е бил отложен. Но е имало други "пакети" - Родината майка зове, Свещенната война (сега чета една книга от соца според която излиза, че текста и песента е написана за едно денонощие ). Но това пак си е залитане по версията на Суворов. Но дължах да отговоря.
                      Last edited by mitaca; 07-01-2010, 19:16.

                      Comment


                        messire Woland написа Виж мнение
                        В един по-ранен пост си написал:

                        и моят въпрос беше: "Защо?". Вчера, в 18 ч., виждам, че вече има отговор:
                        Пак добре, че си видял. Аз отговарям на всички въпроси и за мен няма "неудобни"! А въпроса беше един и пак повтарям мислех, че не е по темата и затова не отговорих веднага. А обвинението беше тежко и се наложи да изчета цялата тема.

                        messire Woland написа Виж мнение
                        Липсата на пътища влияят и в двете посоки. Тоест, няма как съветската индустрия изведнъж да се премести на западната граница и оттам да се подават материалите. В Полша също има проблеми с пътищата, в Румъния - също. Освен това, в РККА си имат проблеми с логистиката, които ни най-малко няма да изчезнат при настъпление в Полша през есента и зимата.
                        Всъщност, ако погледнем реалността, има два периода, в които и РККА и Вермахта настъпват без кой знае какви проблеми: лятото и зимата. И два периода, в които това е почти невъзможно, заради превръщането на пътищата в тресавища: пролетта и част от есента. И тия неща важат и за едната, и за другата армия.
                        Не е така. Ще постнеш ли разстоятията до Москва и до Берлин или аз да го направя? Не става въпрос за индустрията, както (вероятно) знаеш след краха на РККА индустрията (по-точно к'вото е останало от нея) е преместенаа далеч на изток. Няма Полша! От границата до Германия е доста по-близо, там пътищата са доста по-добри (да не пишем, че и в протектората (или как му беше името) са по-добри от тези в СССР). Какви са проблемите с логистиката? От тогавашна гледна точка? С какво не могат да се справят Берия, Каганович, Микоян? Пак мислиш от сегашната гледна точка. Сега малко за датите. Вермахта не настъпва ли в Полша на 01.09.39-та? Това лято или зима е?

                        Comment


                          Митака написа
                          Свещенната война
                          То няма много връзка, но все пак - музиката и оригиналния текст са написани много по-рано и се отнасят до първата световна война. За ВСВ има лека корекция в текста и това е.

                          За разстоянията - може да ги постнеш, между другото, че не ми се търси сега карта да ги смятам . Но е ясно, че са различни. Това, което Воланд има предвид е друго, обаче: незивисмо през какви пътища ще се движат след като преодолеят Полша и Източна Прусия (където в началото определено инфраструктурата не е кой знае колко по-добре развита, отколкото от другата страна на границата, да не говорим за характерния за Източна Прусия терен), всички попълнения, цялото снабдяване и прочее ще трябва да минават и по своите пътища и инфраструктура. Това имаше предвид Воланд. А при есенни условия е ясно какво означава това.
                          НО си прав за друго, както съм отбелязал малко по-рано в темата. Ако мислим от гледна точка на Сталин е напълно възможно той въобще да не се е съобразявал с тези неща. Така както слабо се съобразява с тях и Хитлер (там генералите понякога успяват все пак да го въздържат от глупости). Достатъчно показателно е планирането на операцията срещу Франция, първоначално насрочена за зимата, а после многократно пренасяна, включително и за периода на кал и разпътица. Котйо, трябва да отбележим, има своето отражение и при наличието на добри пътища и развита инфраструктура, както се вижда след това, когато войната се води в подобни условия. Така че най-вероятно това не е бил сериозен фактор, който да повлияе на решението на един диктатор-дилетант във военно отношение, каквито са и двамата.
                          Но все пак трябва да има някаква причина за отлагане, а такава не е намерена засега. Разбира се, това ако не приемем причината, котяо вече е била изтъквана - реорганизацията и превъоръжаването, както и липсата на благоприятно условие (Вермахта да е ангажиран другаде). Ако тези два фактора са били причина да се изчаква, то става ясно, защо за лятото не се подготвя нападение.

                          Митака написа
                          Вермахта не настъпва ли в Полша на 01.09.39-та? Това лято или зима е?
                          Сега, за Полската кампания и нейното начало. Хитлер тогава има причини да бърза (знаем какви са, няма смисъл да ги повтарям). Характерно е не само това, че първите кампании на Вермахта са "мълниеносни", но и постоянното желание на Хитлер да се бърза (защото потенциалните противници бързо наваксват изоставането). Както се вижда, същото това "бързане" го кара да планира и следващите удари "възможно най-скоро". Дори със съжаление се отбелязва, че няма да може да започне нападението срещу СССР есента на 1940 г. и то не заради метеорологичните условия, а защото е необходимо с операцията да е съкрушителна, което изисква по-дълга подготовка.
                          След това, има и друг важен фактор. При планирането на Полската кампания се очаква решителният резултат да бъде постигнат в рамките на 2 до 4 седмици, като основните сражения се случват през първите две. Тези очаквания напълно се оправдават, като цялата операция продължава по-дълго (общо към два месеца), но поне половината от времето е по-скоро завършване на окупацията, отколкото реални бойни действия.
                          Погледнато от гледната точка на страничните тогавашни анализатори е изглеждало, че Полша не може да бъде преодоляна само за месец-два (в което има логика, ако тя бе мобилизирала цялата си армия и всички резервисти, както и ако не се отчита новият начин на водене на бойни действия - което няма как да стане, защото това е и първата му реална проява). Та в този смисъл, решението аз започване на война през септември е изглаждало не много разумно. Или поне на съюзниците на Полша трябва да им е изглаждало, че разполагат с достатъчно време - поне до пролетта на 1940 г. Какви изводи си правят след това от тези грешни преценки знаем всички - махалото отива в другата крайност и достатъчно много наблюдатели погрешно смятат, че СССР може да бъде победен за 8 седмици.
                          Първоначално се планира войната да започне през третата седмица на август, т.е. при всички случаи решителната част от операцията ще завърши преди средата на септември. С пренасянето на датата (в крайна сметка, за първият ден на септември), нещата не се променят чак толкова и все още може да се разчита на целия септември, през който по-голямата част от дните ще са удобни за водене на офанзивни военни действия (нещо, което не е толкова характерно за октомври и особено за ноември-декември).
                          Допълнителна "полза" от избрания период от годината - макар и не планирана, - е ограничението, което той дава на съюзниците на Полша за ответни действия. Дори те да имат първоначале нуспех, влошаването на времето и състоянието на земната повърхност със сигурност ще ги забавят достатъчно, за да се стигне до "окопна война" на запад.
                          Не бих казал, че някое от тези съображения може да се отнесе към ситуацията, в която е Сталин. Нито му се налага да бърза - напротив, времето "работи" в негова полза. Нито пък може да очаква разгромът на Вермахта да бъде осъществен за един-два месеца. Дори и да е очаквал нещо подобно през 1939 г., след това вероятно се е уверил, че немците са твърде опасен противник, а РККА все още не е толкова ефективен инструмент, какъвто би му бил необходим.
                          Това са допълнителни аргументи за отлагане на подобно решение. още повече, че най-изгодно би било подобна офанзива да бъде започната докато Вермахта е ангажиран някъде другаде. Тази възможност при Френската капания е изпусната, защото тя завършва неочаквано бързо. Остава десантът на британските острови.
                          Все пак, трябва да отчитаме и определен фактор, който ограничава във времето Сталин. Ако изчака твърде много и по някакъв начин Хитлер успее да приключи с Великобритания така бързо, както е сторил това с Франция (или още по-лошо - споразумее се с нея), то тогава е ясно, че може да се обърне само към СССР. А това едва ли би било желано от него - да остане съвсем сам (ситуация, в която така или иначе се намира преди войната и от която се опитва да се измъкне по много начини).

                          Митака написа
                          Факта, че пакети с червен восък ( с директиви за деня "М" според Суворов) не са намерени при навлизането на Германия ясно показва, че датата не може да е 06.07-ми.
                          Това е хубаво. Засега имаме съгласие по нещо. Каквито и да са били плановете на Сталин, към лятото те не са включвали удар през първите седмици на юли. Което означава, че пространството за дискусия между мненията ни се съсредоточава върху това: дали е смятал РККА да е готова за всякакви изненади (включително за нанасяне на удар върху Германия) към края на лятото или през есента на 1941 г. или все пак за 1942 г. Аз лично клоня към второто, тъй-като подготовката изглежда да бъде в достатъчна степен завършена тогава. А и няма голям смисъл да се провеждат всичките планирани учебни мероприятия (което става към момента на немската атака), ако се разчита въоръжените сили всеки момент да са готови за атака. А може би е разчитал, че РККА вече е в достатъчна сетепн готова, дори ако Хитлер нападне първи (котео би било по-удобно от политическа гледна точка, а на това Сталин отдава много по-голямо значение, отколкото това прави Хитлер), така че е в състояние при нужда да изчака малко или повече, т.е. няколко месеца.

                          Comment


                            За направлението Източна Прусия, забравете. Същото се отнася и за Варшава. Тези възможности са разигравани от съветския генерален щаб. Дали са си сметка, че в тази посока, би се получило по-скоро повторение на ситуацията от Първата световна.

                            Ако Съветите са подготвяли нахлуване, най-вероятно главният удар би бил през Краков, както и завладяване на района около Плоещ. Тъй че ако ще обмисляме тази възможност, нека някой по-информиран, да си каже мнението за пътищата и разстоянията в тези райони.

                            Comment


                              mitaca написа
                              Какви са проблемите с логистиката? От тогавашна гледна точка? С какво не могат да се справят Берия, Каганович, Микоян? Пак мислиш от сегашната гледна точка. Сега малко за датите. Вермахта не настъпва ли в Полша на 01.09.39-та? Това лято или зима е?
                              Няма "пак мислиш от съвременна гледна точка". Идиотии не приемам да се пишат тук, а това: "С какво не могат да се справят Берия, Каганович, Микоян?" е точно това. Какво отношение има например Берия към логистиката на армията? Освен чисто отрицателно, предвид това, че тези въпроси с терор и страх не се решават, а се решават с планиране.
                              Проблеми с логистиката ще има големи, мислех, че си се сетил какви са. Ако в СССР жп линиите са с еднаква ширина и няма проблем да се ползват съветските жп състави, то отвъд границата това просто няма да е възможно. Представи си, какво ще значи, че след като имат значителни проблеми със снабдяването на своя територия, какво ще стане на чужда? Като, говорим за началото на войната, когато няма нито опит, нито огранизация, за разлика от края, когато съветската армия е вече преодоляла тия проблеми в значителна степен.

                              картаген написа
                              Ако Съветите са подготвяли нахлуване, най-вероятно главният удар би бил през Краков, както и завладяване на района около Плоещ. Тъй че ако ще обмисляме тази възможност, нека някой по-информиран, да си каже мнението за пътищата и разстоянията в тези райони.
                              В Румъния пътищата са зле. А колкото за възможностите за настъпление - РККА не успява да го реализира в нашата реалност, при нелоши условия, така че не ми е ясно как биха го реализирали инак? Все пак сраженията на румънския фронт започват по-късно, изненади няма, превъзходството е абсолютно и е на РККА и пак резултатите са мизерни.
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                              Comment


                                картаген написа
                                За направлението Източна Прусия, забравете. Същото се отнася и за Варшава.
                                Няма как да "забравим", защото това е единствената смислена възможност, стояща пред РККА. Във всеки случай, ако наистина възнамерява да разгроми военно Германия в рамките на една решителна операция и да завърши войната в Берлин. Един поглед към физическата карта на тази част от Европа ще ти покаже защо това е така.

                                картаген написа
                                Ако Съветите са подготвяли нахлуване, най-вероятно главният удар би бил през Краков, както и завладяване на района около Плоещ.
                                Това е утопия. Т.е. за Плоещ е ясно - спомагателен удар в тази посока, разбира се, е бил желателен и е бил очакван от ОКХ. Но именно "спомагателен" - настъплението в тази посока има само косвено значение, което истински може да се прояви само в "продължителна" война, т.е. такава, която ще трае повече от няколко месеца. А никой от двете страни на границата не планира война по-дълга от година, най-много година и нещо и то със завършителните действия.
                                През Краков е глупаво, защото и местността не е много удобна (затворена от Карпатите от една страна, голяма река) и най-вече пространството е крайно недостатъчно. Единствената реална възможност е през Полша, като единият фланг ще минава през Източна Прусия, а другият - през споменатия Краков и ще опира в Карпатите. Иначе няма как да се разгърнат силите, които не само ще са нужни за такава операция, но и с които е разполагала и трупала РККА. Т.е. съчетание на три удобства: сравнително удобна местност за настъпление; най-късото разстояние до целта; неизбежно Вермахтът е принуден да го защити, т.е. там ще са основните им сили, което позволява да бъдат разбити по идея.
                                Това, ако ще се провежда настъпателна операция. Виж, ако ще се действа по друг начин, нещата не стоят точно така. Точно в този смисъл, според мен, е и резолюцията на въпросния план. Така или иначе, всеки "обходен път" ще е много по-непряк от "главния". А последният минава точно през тези територии, което добре се вижда на картата.

                                ПП Между другото, набързо намерих някаква карта на Европа и малко грубо изчислих разстоянията. Горе-долу 670 км до Берлин и 950 до Москва.

                                Comment

                                Working...
                                X