Съобщение

Collapse
No announcement yet.

По въпроса за Сталин и сталинизма

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Проблемът на форума :damnyou:

    "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
    Паисий Хилендарски

    Comment


      Нека да се включа по въпроса за Сталин - хайде , предизвиквам феновете му ( между които съм и аз, но поради други причини, а и аз не го обожествявам ) да отрекат за чистките в сталинската армия - сега не мога да цитирам цифри, защото съм на работа и нямам съответните документи пред мен , но все пак - 3 от 5те маршали, значително количество командващи ВО (военни окръзи ), командващи армии и т.н. Или отречете ГУЛАГ. Че Сталин е достатъчно умен и хитър, е , това мисля , че е ясно всекиму. Но да се твърди за някакви особени заслуги на Сталин за спечелването на ВСВ - освен,че е върховен главнокомандващ, хмммммммм.......Ами, че той изпада в жестока депресия в началото на войната и общо взето големите загуби на СССР в началото на войната са и по тази причина.
      Относно развитието на СССР в промишлено отношение- ами Големия глад в Украйна ( забележете къде - в житницата на съюза) , разстрелите за по шепа откраднато жито , унищожението на кулаците.
      Сталин далеч не е любимия вожд .....А за неговите съратници - е, лично Молотов е принуден да напише молба за арестуването на съпругата си Полина Жемчужина за да не арестуват и него по подозрение в заговор срещу Сталин (естествено измислен )....А Киров - не ми излизайте с репликата " Ами те нали го убиват" - да го убият в кметството на Ленинград , докато е заобиколен от охрана на НКВД - хмммм, извинявайте ама трябва да съм много тъп за да го повярвам. А,да - Ежов, Ягода, Вознесенский - искате ли още?. При цялото ми уважение - Сталин не е светец, но не е и глупак.

      Comment



        Виталий,
        ако не си разбрал това беше за теб "...едва ли лесно може да надскочи матрицата...". Научи се да даваш източниците си. Или малко те е срам от тези източници? Защото може би са "История на втората световна война" Москва, издание 1962 год.
        Всъщност така и не отговори дали има руски фашисти и руски фашизъм.
        Ето и какво мислят естонците:

        During the Soviet occupation of 1940 and 1941, at least 7,000 persons were arrested. They were either taken to Soviet labor camps or executed in Estonia. In June and July of 1941, more than 10,000 persons were deported. In July and August of 1941, 32,000 men received mobilization orders as draftees or as reservists, were gathered together and removed to Russia, where the majority of them were assigned to labor battalions.
        Някак трудно ще ти да обясниш колко много естонците са обичали съветската власт. Между другото дали правиш разлика между доброволци и мобилизирани?
        Ето колко пък са мобилизирали немците: A total of nearly 40,000 men were mobilized in 1944.
        Last edited by Matrosov; 27-04-2005, 16:04.

        Comment



          Ежов, Ягода, Вознесенский - искате ли още?
          Че тия са си за разстрел! Вярно че покрай сухото е горяло и част от суровото но и сега така. Просто тогава се работело мащабно затова е правило такова впечатление.
          НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

          Comment


            Вярно че покрай сухото е горяло и част от суровото но и сега така.
            Все с тая реплика се обравдават всякакви зверства и убийства. Необходимо било, имало "сухо", дето кой знае защо било оправдано да се извършват и най-големите зверства спрямо него. А жалко, че имало и "сурово" дето също зверства се вършели спрямо него, ама това било оправдано, щото нали "сухото" трябва да се гори. После стигаме до целта, дето всички средства в нейно име са оправдани...
            Елемаг, значи според теб унищожаването на поризволни количества хора, независимо по какъв начин, е оправдано, стига да има някаква идеологическа цел, дето я преценяваш като "правилна"? Само не мога да разбера, след като преценяваш геноцида, убийствата и зверствата като парвилни, откъде намираш у себе си моралното основание да осъждаш дейстивя като тези на САЩ в Ирак. Че те на фона на твоите любимци са си направо "вегетарианци"!

            предизвиквам феновете му ( между които съм и аз, но поради други причини
            Здравей, Joan_Of_Arс и добре дошъл на форума. Ако не е нескромно мога ли да те помоля да споделиш тези свои "други причини"?
            Last edited by gollum; 27-04-2005, 16:35.

            Comment


              От целия спор излиза, че основните престъпления се извършват или от естонците, щото ако искат свобода, трябва да са от СС, или от Сталин, който ако не "изтрепе половината си народ", ще загуби войната?!!? Аз при такива силогисзми изпадам в кататоничен ступор и обявявам, че съждението е невъзможно! Кой коли, кой беси, накрая пак американците виновни!

              Comment


                "кататоничен ступор" ако успееш и да обясниш на Виталий защо изпадаш в "това нещо".

                Comment


                  Ами просто човекът е гениален външен политик, това не може да му се отрече. Има много добри изпълнения в тази сфера и едно много слабо - до последно не може да повчрва , че Хитлер готви нападение срещу него. :vsad:
                  Ами аз съм негов фен само от тази гледна точка..иначе в евентуален спор кой е по-големия изрод - Хитлер или Сталин , мисля ,че Сталин определено го "надсвирва" (така поне се изказваше учителя ми по история) .....

                  Comment


                    Аха, ясно. Е, аз бих добавил, че е гениален интригант и въобще майстор на вътрешнополитическите интриги. Във външната политика има повече изцепки и като цяло е съпроводен с не малко късмет. А тома, което му вменяваш като "външнополитическа изцепка" ми се струва, че е нещо по-различно. Реалистична версия по въпроса имаше в книгата на В. Лазаров "22 юни 1941: другата версия".
                    Разбира се, Хитлер е не по-малко умел в тия работи, като в добавка към това е изключително харизматичен. Аи струва ми се за по-малко време и с по-малко ресурси постига повече. Но въобще това е тема за друг разговор.
                    Въпросът е, че тази им "умелост" и въобще успехи, донасят преждевременната смърт на милиони хора. Което някак застава между мен и евентуалното възхищение от уменията им на политическото поприще.
                    Last edited by gollum; 27-04-2005, 20:56.

                    Comment


                      Елемаг написа


                      Че тия са си за разстрел! Вярно че покрай сухото е горяло и част от суровото но и сега така. Просто тогава се работело мащабно затова е правило такова впечатление.


                      Много ги обичаш мащабните работи ти, много ги обичаш-мащабни разстрели, пълномащабно нахлуване в Космоса и прочие...
                      Само, че и на теб ще кажа това, което имах удоволствието да заявя на оня, другия, "мащабен" на Форума...Хрумвало ли ти е някога да се поставиш на мястото на някой от ония, "мащабно" избитите, милиони през 20 век- да се опиташ да си представиш ужаса на дулото срещу теб, на последната мисъл, че след миг няма да има нищо.. и в същото време да ти се иска да извикаш- защо ме убивате, бе, какво съм направил? И някой от ония- палачите (независимо кои са те), да те тупа приятелски по рамото - "Е, Елемаг, не се засягай, просто си вършим работата, троцкистка (еврейска, негърска, или каквато си избереш) сволоч. Времената са такива, приятелю, -"мащабни"" .
                      Или по-лошото: да видиш как в някоя тъмна вечер пред вас спира черната кола, чуваш забързани стъпки, крясъци, блъскане по вратата... И след минути да видиш за последно баща си как го откарват... И да знаеш, че колкото и да плачеш-ония, мащабните изверги, няма да го пожалят...
                      Или я си представи, че в някоя зимна 50-градусово мразовита, сибирска сутрин те пребиват от бой с камшици на някой смърдящ на урина, мръсен под. Бият те дотогава, докато дишаш. Ти ги питаш със затворени от кръвта очи, защо, бе, братци? А те - "Как защо, бе, гад такава- всички трябва да умрете!"

                      .................................................. ..................
                      Представи ли си? - Мащабно,а?

                      .................................................. ...................
                      А ти си седиш вместо това на топло, пишеш си на РС-то и сигурно гледаш телевизия и се наслаждаваш на живота... Не е мащабно, наистина не е мащабно!

                      .................................................. ................................
                      Ще завърша с една мисъл на американския психолог д-р Гилбърт (същият, който е беседвал с подсъдимите по време на Нюрнбергския процес):
                      "Злото-това е липсата на съпричасност"

                      Comment


                        М`да, съвсем съгласен съм с теб, Николай. Впрочем, въпросните разсъждения на Елемаг ми припомниха един любим роман, където има много подходящ откъс, ще го цитирам изцяло и дано Елемаг (и някои други), да го прочетат - невремето при сходни обстоятелства го цитирах на Хауптман и той разбра много бързо за какво става въпрос. Отначало се изкуших да подчертая съществените места, но след това се отказах - ако ще се чете по-добре да е без подобни "патерици":



                        - Говорим за бъдещето - каза Голем. - Какъв смисъл има да говорите за бъдещето? - възрази Павор. – За бъдещето не се говори, бъдещето се прави. Ето ви чаша коняк. Тя е пълна. Аз ще я изпразня. Ето така. Един умен човек е казал, че бъдещето не бива да се предвижда, но може да се изобрети.

                        - Друг умен човек пък е казал - забеляза Виктор, - че бъдеще изобщо няма, има само настояще.

                        - Не обичам класическата философия - рече Павор. - Тези хора нищо не са умеели да правят и нищо не са искали. На тях просто им е харесвало да разсъждават, както на Голем - да пие. Бъдещето - това е грижливо обезвреденото настояще.

                        - Винаги имам странно усещане - каза Голем, - когато пред мен някой цивилен започне да разсъждава като военен.







                        - Вие искрено ли ни смятате за почтени хора? - попита Голем.

                        - Поне ви мисля за културни.

                        - Според мен - добави Виктор. - културните хора имат много по-големи основания да се напиват, отколкото некултурните.

                        - Може и така да е - съгласи се Павор. - Обаче културният човек е длъжен да се държи както подобава. Културата му го задължава... Ето на, ние седим тук почти всяка вечер, бъбрим, пием, играем на зарове. А казал ли е някой от нас през това време нещо, дори да не е толкова умно, но поне да е сериозно? Кикотим се, подиграваме се... само хахо-хихи и подигравки може да чуе човек.

                        - А защо да говорим сериозно? - попита Голем.

                        - Затова, защото всичко се сгромолясва в пропастта, а ние само се хилим и се подиграваме. Пируваме по време на чума. Мисля, че е срамота, господа.

                        - Е добре, Павор - примири се Виктор. - Кажете нещо сериозно. Нека да не е умно, но поне да е сериозно.

                        - Не искам никакви сериозни разговори - заяви Р. Квадрига. - Пиявици. Буци. Пфу!

                        - Ш-шт! - нареди му Виктор. - Трай си там... Наистина, Голем, хайде да говорим за нещо, което е поне по-сернозно. Започвайте, Павор, разкажете ни за пропастта.

                        - Пак се присмивате, а? - печално рече Павор.

                        - Не - каза Виктор. - Честна дума, не. Може да съм ироничен, но е, защото цял живот все слушам за разни пропасти. Всички твърдят, че човечеството се сгромолясва в пропастта, но никой нищо не може да докаже. И на практика винаги се оказва, че целият този философски песимизъм е оследица от семейни неприятности или просто на човека не му стигали парите...

                        - Не - каза Павор. - Не е така... Човечеството се сгромолясва в пропастта, защото банкрутира.

                        - Не му стигат парите - промърмори Голем.

                        Павор не му обърна внимание. Думите му се отнасяха единствено до Виктор, говореше с наведена глава, гледаше изпод вежди.

                        - Човечеството банкрутира биологично - раждаемостта спада, навсякъде се ширят рак, малоумие и неврози, хората станаха наркоманн. Поглъщат стотици тонове алкохол, никотин или просто чисти наркотици, започнаха с хашиш и кокаин и свършиха с ЛСД. Ние просто се израждаме. Унищожаваме естествената природа, а изкуствената унищожава нас. По-нататък... ние банкрутирахме идеологически - прехвърлихме една след друга всички философски системи и всички до една ги дискредитирахме, опитахме всички възможни системи на морал, но си останахме същите аморални скотове, като диваците от пещерите. Най-страшното е, че цялата тази сива човешка маса в наши дни си остава същата паплач, каквато е била винаги. Тя постоянно иска, жадува да има богове, вождове и ред, и когато получи своите богове, вождове и ред, остава недоволна, защото всъщност изобщо не е имала нужда нито от богове, нито от ред, а винаги се е нуждаела от хаос, от анархия, от хляб и зрелища. Сега тя е скована от желязната необходимост всяка седмица да получава своя плик със заплатата, но тази необходимост я отвращава, всяка вечер тя иска да избяга от нея и търси спасение в алкохола и наркотиците... Но по дяволите тази купчина гниещи говна, тя смърди и вони от десет хиляди години и не е годна за нищо друго, освен да смърди и да вони. Страшното е друго. Страшното е, че разложението обзема хора като мен и вас, хората с главна буква, личностите. Ние виждаме това разложение и си въобразяваме, че то не ни засяга, ала то така или иначе насажда в съзнанието ни отровата на безнадеждността, отслабва волята ни и ни поглъща... А отгоре на всичко над главите ни виси и това проклятие - демократичното възпитание: егалите, фратерните, всички хора са братя, всички са от едно тесто...

                        Постоянно се отъждествяваме с простолюдието и се самобичуваме, ако случайно открием, че сме по-умни от него, че имаме други нужди и интереси, други цели в живота. Време е да разберем това и да си направим нужните изводи - време е да се спасяваме.

                        - Време е да пийнем - предложи Виктор. Вече съжаляваше, че се съгласи да разговаря сериозно със санитарния инспектор. Неприятно беше човек да гледа Павор. Твърде много се бе разпалил, дори очите му станаха кривогледи. Изглежда, доста се вживяваше в ролята си, а иначе като всички горещи привърженици на теорията засгромолясването в пропастта беше адски банален. На Виктор му се щеше така и да му рече: "Престанете да се излагате, Павор, я по-добре се извърнете и иронично се усмихнете."

                        - Това ли е всичко, с което ще ми отвърнете? - осведоми се Павор.

                        - Бих могъл да ви дам и друг съвет. Гледайте с повече ирония на нещата, Павор. Не се горещете толкова. И без това нищо не можете да направите. Пък и дори да можехте, нямаше да знаете какво да правите.

                        Павор иронично се усмихна.

                        - Знам аз, знам - каза той.

                        - И какво е то?

                        - Има само едно средство да се сложи край на разложението...

                        - Да, да, известно ни е - лекомислено рече Виктор. - Искате да премените всички глупаци в златоткани униформи и да ги пуснете да маршируват. Цяла Европа ще бъде в краката ни. И това го имаше.

                        - Не - каза Павор. - Това е само временно решение. Радикалното решение е едно: да унищожим простолюдието.

                        - Днес сте в прекрасно настроение - каза Виктор.

                        - Трябва да унищожим деветдесет процента от населението – продължаваше Павор. - Може би дори деветдесет и пет процента. Простолюдието изпълни своето предназначение - то породи в недрата си цвета на човечеството, който създаде цивилизацията. Сега то е мъртво като гнила картофена грудка, дала живот на нов картофен кълн. А когато покойникът започне да гние, той трябва да се зарови.

                        - Боже мой - рече Виктор, - и всичко това е защото имате хрема и не ви пускат в лепрозариума? Или може би имате и семейни неприятности?

                        - Не се правете на глупак - каза Павор. - Защо не искате да се замислите за неща, които много добре са ви известни? Защо се извращават и най-светлите идеи? Ами заради тъпотията на сивата тълпа. Защо има войни, хаос и безобразия? Пак заради тъпотията на сивата тълпа, която си избира такива правителства, каквито заслужава. Защо Златният век е толкова безнадеждно далеч от нас, както и во време оно? Заради умствения застой и невежеството на сивата тълпа. По принцип онзи, как му беше името... е бил прав, подсъзнателно е бил прав. той е усещал, че на Земята има твърде много излишни хора. Но и той е бил породен от сивата тълпа и е развалил цялата работа. Глупаво е било, че се е захванал да унищожава тълпата по расовия признак. Пък и не е разполагал с истински средства за унищожение.

                        - А по какъв признак смятате да започнете да унищожавате тълпата? - попита Виктор.

                        - Ще започна от незабележимите - отвърна Павор. - Когато човек е прост и незабележим, той трябва да бъде унищожен.

                        - А кой ще определя дали този човек е забележим, или не?

                        - Оставете тия работи. Това са подробности. Аз ви излагам принципа, а кой, какво и как ще свърши - това са подробности.

                        - А в името на какво сте се сдушили с кмета - попита Виктор.

                        Павор бе започнал да му омръзва.

                        - Не ви разбирам?

                        - За какъв дявол ви е този съдебен процес? Много на дребно играете, Павор! С вас, свръхчовеците, все така става. Смятате да преорете света, не сте съгласни на по-малко от три милиарда трупа, а в същото време с четири очи гледате да се докопате до някое по-топло местенце, ту от трипер се лекувате, ту срещу дребна изгода помагате на съмнителни хора да свършат някоя мръсна работа.

                        - По-полека все пак - посъветва го Павор. Явно беше, че е страшно вбесен. - Вие самият сте пияница и безделник...

                        - Но във всеки случай не замислям нагласени процеси и не се каня да преобръщам света.

                        - Да - каза Павор. - Дори на това не сте способен, Банев. Нали сте всичко на всичко един бохем, сиреч - накратко казано - измет, фрондьор и говно. Сам не знаете какво искате и правите само това, което искат от вас. Гледате през пръсти на стремежите на останалия измет, паднал ниско като вас, и затова си въобразявате, че сте свободен художник, който разтърсва основите на обществото. А сте просто долнопробен стихоплетец, от ония, които драскат по обществените клозети.

                        - Всичко това е така - съгласи се Виктор. - Жалко само, че не го казахте по-рано. Трябваше да ви обидя, за да го кажете. И ето на, излезе, че вие, Павор, сте един малък долен мръсник. Просто един от многото. И ако започнат да унищожават, вас ще унищожат. Толкова сте дребен и незабележим. Философствуващ санитарен инспектор ли? Пъхнете го в пещта!

                        Интересно как ли изглеждаме отстрани, помисли си той. Павор е отвратителен... Ама че му е крива усмивката! Какво му става днес? А Квадрига спи, какво го интересуват него разни спорове, сивата тълпа и цялата тази философия... Голем пък се е разположил като в театър – държи чашата си с два пръста, отпуснал е другата ръка зад облегалката на креслото и чака да види кой на кого ще натрие носа. Павор май доста дълго мълчи...

                        Да не би пък да подбира доводи?

                        - Е, добре - каза накрая Павор. - Поговорихме си. Стига толкова.

                        Усмивката му се стопи, очите му пак станаха като на щурмбан-фюрер. Той хвърли една банкнота на масата, допи си коняка и без да се сбогува, ситръгна. Виктор почувствува приятно разочарование.

                        Comment


                          Матросов, извени, но твои ссылки - ожидаемый, (впрочем как и от меня )
                          одна CC, вторая оккупация, ещ¸ бы нашел ссылку - "Русиш швайн"
                          для полноты .
                          Вот тебе от меня http://partizaan.boom.ru/istorija.html
                          из тех же источников что и от тебя.
                          P.S Мы наверное взаимно протираем мониторы компьютеров после ссылок друг друга
                          Last edited by виталий; 28-04-2005, 09:06.
                          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                          Comment


                            Ако си забелязал сайта, който давам е естонски.
                            Сайтът, който ти даваш е руски. Нещо повече той рекламира съветските символи. А за лозунга "Время быть русским" няма какво да говорим.
                            Какво искаш да кажеш? Може би, че нещо от сорта- Естонците разбират историята си така, както ние, руснаците им кажем, че я разбират.
                            Виталий, имам една много важна новина за теб. СЕГА СМЕ 2005 ГОДИНА. СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ГО НЯМА ВЕЧЕ. Свърши времето когато измисляхте история и я натрапвахте на другите.
                            Помниш ли какво ти писах - едва ли лесно може да надскочи матрицата. Това не е вярно! Ти въобще не можеш да излезеш от матрицата.

                            Comment


                              След като покрай сухото е горяло и част от мокрото, то тогава няма нужда от закони, защото не се спазват.Просто има някакъв свръхчовек, въобразил си, че е център на Вселената и издава смъртни присъди.Всеки един в неизвестен момент може да бъде убит, зааран в лагер, без да има основание, но това е присъщо за тоталитарните режими
                              П.В.

                              Comment


                                Да, я заметил, твои сайты на эстонском языке.
                                (Кстате, в моей кровной родне были люди которые без перевода понимали Эстонский, потому, что их прапрапрапрапрадеды разговаривали на этом языке, причем последний эстоноговорящий родственник умер в этом году)
                                "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                                Comment

                                Working...
                                X