Кухулин написа
Логиката вече я излагах, знам че си й фен, аз също. Тя е следната: промените се случват при преход от поколение към поколение. Т.е. при всяко размножаване се хвърлят зарове, от които може да излезе печалба (рязко събитие). Колкото по-често се случва това събитие, толкова по-бърза ще е еволюцията, образно казано (по-чести промените). За да се "провери" ефективността на комбинацията, тя трябва да има определен живот и на свой ред да се размножи. Т.е. трябва да има смяна на размножаващите се, т.е. нови и нови поколения, за да има нови хвърляния и нови проверки.
Тази система може да работи и без смяна на размножаващите се поколения (групите от индивиди), но само ако пространството и ресурсите са неограничени, което няма как да се случи. Затова е хубаво да имаш механизъм за смяна, т.е. поколението се размножава определен брой пъти (повече - по-добре) и след това "застъпва" новата смяна, предишната изчезва. Без "отсяване" няма и отбор, т.е. имаш нужда от смърт (отстраняване).
Сега, този механизъм прекрасно ще работи и без смърт от старост, защото отборът ще е на база ефективност спрямо средата и нишата. Които са неефективни ще умират от глад или ще бъдат убивани от другите в борбата за достъп до ресурси. Т.е. имаме този "естествен" механизъм за отбор.
Ако нямаме никаква вторична среда, това би работило безотказно и без нужда от смърт от старост (естествен ограничител в продължителността на живота). Вторичната среда дава някаква компенсация за естествения отбор (механизми, които помагат на биологично неефективни индивиди да ползват ресурси и да се размножават), но няма как да смятаме, че смъртта от старост е компенсатор за това (няма начин биологията да е "насочена" поначало за нещо, което се появява по-късно).
Логично е да е следствие от някакво естествено ограничение на ползвания механизъм, така да се каже, страничен ефект на биологичната еволюция. Може би няма начин да се направи много сложен обект така че с времето да не се "разваля" механизмът му за обновяване на клетъчно ниво. А пък на ниво нерви (т.е. мозък - мислене) обновяване даже няма, доколкото помня, т.е. това си е естествен ограничител на всеки по-сложен организъм.
А положителното е, че ограничава времето, през което дадено поколение ще доминира, т.е. ще се обновява базата, върху която се играе със случайностите. Поне на мен ми се струва, че е положително.
А в контекста на вторичната среда е положително, но там е ясно (мисля).
Comment