pnp5q написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Некои съображения относно колонизацията на космоса
Collapse
X
-
-
Кухулин написа Виж мнениеВерно ли искаш да ти кажа какъв резултат ще постигнем след няколко века?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
А нужен ли е такъв ИИ за подобни цели? Ако предположим, че целта (системата и планетата) са предварително определени, а мисията се състои в "доставяне" на биологически материал на мястото (да речем, оплодени яйцеклетки (да не говорим, че може да се измисли сценарий с предварителна активация и "обучение" на част от тях, които да поемат нещата на място), то вероятно могат да се зададат предварително определен брой сценарии и параметри за избор между тях. Ясно е, че ще е рисково, но говорим за мисия с продължителност много хиляди години - ясно е, че е нещо като цяло несвързано пряко с човечеството, т.е. не е и толкова критично.
Comment
-
Ами не вярвам да пратят човешки заготовки под управление на не-100% надежден ИИ - най-малко от политическа гледна точка не би се допуснало. За съжаление, варианта с набора предварителни сценарии теоретично винаги е под 100%. Трябва да има някакъв евристичен елемент - или решенията да се вземат от упълномощен при отпътуването човек (ако ще би и "първия роден на кораба"). Обаче тука може да се направи комбинация с мигновеното предаване - ИИ докладва, Земята нарежда.
P.S. То зависи и предварителното определяне какво включва - по-добре - автоматична разузнавателна мисия. Но при дистанция от 1000 св.г. ще трябва да сме адски сигурни, че планетата ще свърши работа."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеДа. Защото хипотезата, че нарастване броя на невроните и връзките между тях няма да оправи работата отдавна е общоприета. Това, което ще имаме благодарение на IBM, Google и ко са максимум "дълбоки аутисти-специалисти по едно нещо". Защото по старата класификация туй, дето го хвалят сега за ИИ, са просто експертни системи "на стероиди".This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеА нужен ли е такъв ИИ за подобни цели? Ако предположим, че целта (системата и планетата) са предварително определени, а мисията се състои в "доставяне" на биологически материал на мястото (да речем, оплодени яйцеклетки (да не говорим, че може да се измисли сценарий с предварителна активация и "обучение" на част от тях, които да поемат нещата на място), то вероятно могат да се зададат предварително определен брой сценарии и параметри за избор между тях. Ясно е, че ще е рисково, но говорим за мисия с продължителност много хиляди години - ясно е, че е нещо като цяло несвързано пряко с човечеството, т.е. не е и толкова критично.
Мисля да отворя днес-утре една тема по въпроса какво може да се постигне със съвременните технологии(и тези след 100-тина години) за изпращане на голяма колонизационна група до друга звездна система. Ама още не мога да формулирам заглавието.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
За враждебността и т.н.: много силно зависи от началните условия. Група с обща цел и ясно осъзнато общо за всички ограничено жизнено пространство със сигурност няма да прилича на две-три враждуващи държави. Естествено, ще има идеи и опозиция, борби (винаги и неизбежно, то това е градивна част от всеки жизнен социум), но при по-висок среден IQ, с какъвто вероятно ще е групата, нещата по-скоро ще приличат на относително по-спокойните и толерантни северни общества, Скандинавия или Швейцария.
Социалното развитие може да се предвиди в голяма степен, особено ако периодът не е по-дълъг от 2-3 века, по-съществено е какви ще са целите и какво ще се работи по пътя. Ясно е, че при сегашните технологии едно поколение ще тръгне, а съвсем друго ще пристигне. Затова е важно образованието.
Но каквото и да си говорим - колонизация надали ще е възможна преди да направим нещо поне на Луната и Марс. А дотогава човечеството ще е натрупало значителен опит по отношение на динамиката на такива групи, така че вероятно те няма да са проблем.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеМисля да отворя днес-утре една тема ... Ама още не мога да формулирам заглавието.
Гадаене какво ще е след 100, 500 или 1000 години си е хвърляне боб. Като гледаме как са си представяли бъдещето след 100 години през 1899 г. - летящи градове, пикник в космоса, тенис с джетпакове"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
messire Woland написа Виж мнениеГрупа с обща цел
P.S. Става дума за "Червеният Марс", "Зеленият Марс" и "Синият Марс"."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Аз не искам да доставям биологичен материал а хора. Това за биологичният материал си е твоя концепция и аз не вярвам в нея
Разбира се, Динаин е прав, че нямаме никаква идея какво ще е възможно след, да речем, 10 000 години (дали все още ще сме напълно биологичен вид дори не е ясно). Или след 500 000. В крайна сметка, теоретично човечеството разполага с много повече време, за да постигне таи цел (ако предположим, че разселването или заселването на галактиката е такава цел).
Но засега поне изглежда, че каквото и да е "колонизаторското пътуване извън слънчевата система" е утопична цел - за момента не можем да направим такова дори за Луната или Марс, да речем. Когато тези цели станат възможни, тогава може да се мисли за следваща стъпка - някоя близка система.
Но пътуване от няколко стотици или дори хиляди години - независимо автоматично или управляемо, е напълно утопично. Няма значение каква е началната общност, след 20-30 поколения няма как да се предвиди как ще изглеждат нещата и доколко целта все още ще е в сила.
А за темата - няма какво толкова да се чудиш - отвори тема "Колонизация на Галактиката" в този раздел и готово.
---
Групата с обща цел не вярвам да оцелее повече от 2-3 поколения. Дори това е много. Имам предвид целта, разбира се, за хората е ясно. Затова е за предпочитане генетичният материал, там няма притеснения за целта, хората ще бъдат поставени пред свършен факт. И или оцеляват, или не - еволюция. Нищо чудно след определено време това дори етично да не представлява проблем.
Comment
-
Некои съображения относно колонизацията на космоса
Обща тема. Ето някаква примерна рамка за целите и ограниченията:
1. Колонизация на планета подобна на Земята. Знае се че поема светлина колкото Земята, има подобна гравитация, вода и някаква атмосфера (състава не е съвсем ясен).
2. Мотивацията е повишаване на шансовете на човечеството за оцеляване, увеличение на броя на хората, излъчване на група хора с по-високо IQ които са стартират нова цивилизация. В далечен план - обмяна на идеи.
3. Планетата е далеч дори по галактическите стандарти. 500 светлинни години, или една 80-та от целият път до центъра на галактиката. Време за пътуване около 800 - 2000 години. Не съм сигурен какъв максимален процент от скоростта на светлината е постижим теоретично, преди изискваната енергия да започне да клони към безкрайност.
4. Използване на технологии налични сега, или теоретично достижими в рамките на 100-200 години. Като условия, за да има смисъл от разговора - човечеството е овладяло напълно термоядреният синтез. И то по най-оптимистичният вариант - може да го впрегне в магнитни полета. Има технология за събиране на водородни атоми от космическото пространство. Донякъде са овладени и се използват ресурсите на Слънчевата Система. Така че няма недостиг на редки материали или производствено-научен потенциал. Има и някакъв опит от вътрешносистемни космически пътувания. Продължителността на активният живот е средно 100 години. Пенсионна възраст 100 години. Болестите предавани по генетичен път могат да се предвиждат/откриват.
Какъв кораб? Колко голям? Какъв движител? Колко хора, ембриони? Какви машини/материали трябва да носят? Какви професии да преобладават? Колко вода, кислород, биосфера? Такива работи...
Ако може да се придържаме към по практични аргументи. Аз ще пробвам да сметна кислорода и водата. Преди време го бях смятал но съм позабравил. Спомням си че огромният проблем като обем и тежест, не бяха храната и кислорода. Големият проблем беше водата.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеТова горе-долу е метафора за тоя разговор
Dinain написа Виж мнениеГадаене какво ще е след 100, 500 или 1000 години си е хвърляне боб. Като гледаме как са си представяли бъдещето след 100 години през 1899 г. - летящи градове, пикник в космоса, тенис с джетпакове
А и все пак преди 100 години е едва началото на индустриалната революция а научната е още далеч. Сега хората са далеч по-образовани, четат повече и са много по-малко научно-наивни от тези във Викторианската Епоха.
Дори доста от фантастиката и филмите последните десетилетия, хич не са наивни и успяват да предвидят доста неща. Телефона ми който е във вид на часовник и ми седи на ръката е като изваден от "Седморката на Блейк" Че даже освен GSM и нано SIM и GPS имаThis is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеВъпросът е за какво ти е да пращаш хора, т.е., да го формулирам иначе, каква е целта на "космическата колонизация"?
Та ти какво би избрал? За мен е ясно.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеЗа разлика от Земята няма опасност кораба да го прасне комета
.
Аз не мисля, че е възможно. Предполагам, че и над 90% от телата в пространството ще са неизвестни при изтрелването.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеА възможно ли е да се изчисли траекторията на полета със сто процентова сигурност ?
Аз не мисля, че е възможно. Предполагам, че и над 90% от телата в пространството ще са неизвестни при изтрелването.
Като допълнителен плюс - за разлика от Земята, на кораба няма да му пречи атмосферата за да сканира с радар, или други сензори. Пък и ще трябва да "пази" несравнимо по-малка площ.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
Comment