Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мястото на религията

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

беллосллава написа
    Но моето мнение, че православната църква нищо не прави за да привлече вярващи и най-вече децата. Протестантски свещеници обикалят ромските махали и основават църкви със закуски и занимания за малките. Трябва да има държавна политика по този въпрос, като не се изключват и другите вероизповедания. Много от децата посещават специални училища към джамиите и са изрядно подковани /даже прекалено на моменти/.
    И православните свещеници ли трябва да обикалят ромските махали и да купуват човешки души за една паница леща. Май няма как да стане. Просто така не е честно, както казват малките деца. Ако един човек приеме кръщение, защото ще получи материални облаги от това, то той не е станал християнин. От ромите има вярващи православни християни, има дори и свещеници от ромски произход. Естесвено православните роми не са мнозинство от ромското население.

до Dinain
    Да, по-трудно е да си християнин, отколкото юдеин или муслиманин. Не искам да обиждам нехристияните - от тях има много почтени и честни хора, много по-добри хора от мнозинството християни. Имах предвид, че християнската вяра поставя много по-високи морални изисквания към вярващите отколкото исляма или юдаизма. Ще дам някоклко контретни примера:
    1. Външните изисквания - в православието има над 200 дни в годината, през които трябва да се пости.
    2. Трудно се разрешава разводът (говоря за учението на църквата, а не за сегашното състояние в България).
    3. Многоженство - абсолютно забранено в християнството - в исляма не е така.
    Всичко това са само няколко изисквания за външно поведение, а по-трудни за изпълнение са вътрешните изисквания -
    1. Любовта към всички хора.
    2. Прощаването на враговете по седемдесет пъти по седем на ден, т. е. винаги.
    3. Милосърдие към всички без разлика от вяра.
    Last edited by Makedonikus; 04-04-2007, 22:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Да, по-трудно е да си християнин, отколкото юдеин или муслиманин
      Да, предполагах, че ще последва такова изброяване и сравняване. Извинявай, но нямам желание да броя колко дни се пости в годината при различните религии и тем-подобни "критерии". Считай поста ми за невалиден, а ако модераторът сметне за нужно, да го изтрие.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Не знам по какви ценностни критерии многоженството е по-неморално от моногамията, разводът е неморален (фактически разводът е многоженство, разтеглено във времето), а за постите да не говорим. Всъщност знам - по ценностите, в които ни е възпитало християнството, извън тях многоженството не носи нито знак плюс, нито знак минус. Аз лично не бих осъждала полигамията в културите, в които тя е приета, а към полиандрията се отнасям направо с голяма симпатия

Comment

gregorianus написа
          Гръцка им работа. Кои сме ние, че да им се месим и да ги учим на демокрация (то да учиш елин на димократия е направо нагло). Харесва ми това с Конституцията им. Но е ясно, че при нас нещата стоят другояче.
          Да, ние не можем да учим елините на демокрация, но нашата история е изпъстрена с възстания и борби за освобождение (през византийско, турско). Ние имаме над 40 възстания през турско, а те само 1 или 2 и то чак през 19-и век. Дори Робърт Хауърд (в една книга, подарена ми от приятеля ми) споменава за Сюлейман Великолепни, който покорил "Горда Гърция, непокорна България, която вдигаше възстания на всеки 20 години", а останалите държави просто се споменават.
          Ние можем да ги научим на "свобода за всички" - дори в Търновската ни конституция е вписано, че който роб стъпи на българска земя, става свободен!

Comment

Хана написа
            Не знам по какви ценностни критерии многоженството е по-неморално от моногамията...
            По броя на тъщите, как по какви? Един нормален мъж не може да понесе повече от една тъща без риск от сериозна психическа и физическа увреда.
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

"И православните свещеници ли трябва да обикалят ромските махали и да купуват човешки души за една паница леща. Май няма как да стане. Просто така не е честно, както казват малките деца. Ако един човек приеме кръщение, защото ще получи материални облаги от това, то той не е станал християнин. От ромите има вярващи православни християни, има дори и свещеници от ромски произход. Естесвено православните роми не са мнозинство от ромското население."

Никой не казва, че трябва да се обикаля с леща или боб, но не можеш да стоиш отстрани и да викаш дръжте крадеца и да не му подложиш крак да го спънеш докато той се разхожда спокойно покрай теб - това прави в момента православната църква. А децата са си деца - стояли два, три, че и повече дни гладни ще отидат там, където ще им предложат топла супа от камъчета. На следващия ден ще доведат 12-13 братчета и сестричета, че и родата. Моралните човешки ценности са в основата на всяка религия, те /религиите/ са заимствали една от друга основните постулати, не е важно от къде, а как те ще бъдат поднесени на по-малките - децата, защото те са тези без житейски опит и те не могат да се ориентират в света, в който са оставени на себе си да се спасяват поединично.

Comment

Много сериозна стана темата. Вярно, че и седмицата е Страстна... Време е за клуб "Християнство" (може и "Православие") на дир.бг.
                Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Представете си - звъни се на вратата ви утре следобед, стои на прага симпатичен свещеник, който ви казва, че е вашият енорийски свещеник и иска да поговорите за вярата, възпитанието на децата и т.н Какво ще си помислим? Още един, който ми се бърка в живота! Знам ви аз вас и за вашите далавери с имоти чувах, и за цените на венчавките, че ще се вдигнат, вчера прочетох във вестник "Труд", сигурно и за тази ви мисия някоя пара ще падне - защо иначе ще сте тука? Усмивки, любезности на преден план, а после - по живо по здраво, ще ми говори той за църквата! Аз си решавам живота и възпитанието на децата си е моя работа!
                  Ако така си помислим - то всъщност какво да направи църквата пред нас - хората монади, които не ни е грижа за никого и за нищо, макар, че не си го признаваме? Мен например на моменти за нищо не ме е грижа, разсъждавам като същи егоист - пред такъв и св.Иван Рилски да застане - какво да направи?
                  Вътрешната ни промяна си е наша работа - и на никой друг, да не се залъгваме
                  Ха сега де... Т.е. не е правилно да си ги мислим тия неща, ами да си заравяме главата в пясъка
                  Но какво са виновни хората, че православната църква се е дискредитирала пред тях, те трябва може би да изтръгнат от себе си тази прекалена критичност и да я възприемат като недосегаем обект, на който отговорност не може да се търси. :wo-oh:
                  Аз честно такава вътрешна промяна не бих желал да видя и у най-заклетия си враг. Не, църквата ни трябва да се види най-напред в какви .... е затънала, да поработи за имиджа си пред хората и тогава да изисква и промяна в отношението им към нея. Да не говорим, че в отделни случаи става дума за откровенни престъпления като присвоявания, измами и прочее, а за прибран на топло свещеник не съм чул наскоро. Впрочем този имидж не е от скоро- в България има стари поговорки като "Попски очи- като плочи", "Аврам, Исак- пълен дисаг", "Вуйчо владика", "Натоватрен като владишко магаре с жълтици" и т.н.
                  Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

беллосллава написа
                    Моралните човешки ценности са в основата на всяка религия, те /религиите/ са заимствали една от друга основните постулати, не е важно от къде, а как те ще бъдат поднесени на по-малките - децата, защото те са тези без житейски опит и те не могат да се ориентират в света, в който са оставени на себе си да се спасяват поединично.
                    В дълбока заблуда си нещо май замисли се малко .

Религията е измислена от както свят светува , най вече за да се занимава простолюдието с нещо (съзнанието) и по този начин да може по богатите от простолюдието да благоденстват, по този начин мъките които изпитват и проблемите породени от това се пренасочват към нещо несъществуващо , и се намалява напрежението в простолюдието и те вместо да се бонтуват робуват спокино .

Така че аз съм изцяло против да се промиват мозъците на непълнолетните деца , та те дори не знаят на кой свят живеят още , камо ли да разбират какво е това религия и имат ли нужда хората от това :1087: :mike:
                    Но ако сме една нормална правова държава трябва да се забрани със закон всякаква религия , и да има закони които да са достатъчно добри и най вече да се спазват .

Лошото е че за толкова хиляди години всички тия религиозни неща са се изродили до такава степен че вече религиозния фанатизъм е обзел не само източните ислямски страни ами и вече дори едни от най мощните икономики страдат от управленци но с противоположния фанатизъм и за съжаление това носи вреди на всички , но за съжаление ние може само да си бърборим тук :rock:

Comment

беллосллава написа
                      На следващия ден ще доведат 12-13 братчета и сестричета, че и родата. Моралните човешки ценности са в основата на всяка религия, те /религиите/ са заимствали една от друга основните постулати, не е важно от къде, а как те ще бъдат поднесени на по-малките - децата, защото те са тези без житейски опит и те не могат да се ориентират в света, в който са оставени на себе си да се спасяват поединично.
                      От тук следва въпросът: Това, че съм атеист, означава ли че не притежавам никакви морални човешки ценности? Или в религиозния атеизъм са залегнали същите ценности?:sm186: И трябва ли непременно тези неща да се поднасят на децата чрез религията? Не мислите ли, че може да има и друг начин?
                      plameniv написа
                      Така че аз съм изцяло против да се промиват мозъците на непълнолетните деца. Но ако сме една нормална правова държава трябва да се забрани със закон всякаква религия.
                      С първото изречение съм напълно съгласен. За второто - не съвсем. Все пак изповядването на различни религии и заблуди си е човешко право. Важното е това право да не вреди по някакъв начин на другите членове на обществото. Религиозният фанатизъм, прерастващ в нетърпимост често пъти е вреден. От тази гледна точка е по-добре държавата да не се занимава с религия. Задълбочаването на религиозното познание сред хората само ще задълбочи различията между разнообразните етноси, населяващи България. По-добре е да прокарваме мостове, отколкото да издигаме стени. Религиите за мен са една голяма бариера, разделяща хората.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Е то България по Конституция е светска държава точно. Но като правова такава допуска и свобода на изповеданията, затова Пламенив религията не може да се забрани със закон. Но що се отнася до ...

Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.

Като се има предвид, че човек става правоспособен от самото си раждане, не виждам каква законова база има въвеждането на вероучение като задължителен предмет :argh: .
                        Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

И трябва ли непременно тези неща да се поднасят на децата чрез религията? Не мислите ли, че може да има и друг начин?
                          Съвсем очевидно има "друг начин", но предполагам, че въпросът ти е по-скоро реторичен . Системата от етични ценности е само част от всяка религия, при това дял, който не е задължителон свързан със самата религия (или по-точно с ритуалната й страна). По същият начин не само са възможни, но и реално съществуват етични ценостни системи вън от религията. Разликата е, че в религиозната система спазването на ценостите е "гарантирано" от висшето същество и съществуването след края на живота, т.е. "разбора на играта" след края й. Докато извън религията моралните ценности трябва да бъдат рационално обосновани в известен смисъл (нещо, трудно осъществимо), а гаранцията им само отчасти може да бъде осигурена чрез някакъв тип закони и социални правила. В по-голяма степен те са въпрос на вътрешно усещане на индивида. Т.е. спазването на неписаните морални правила зависи от степента на вътрешна убеденост на индивида.
                          Ако се сравнят двете възможности, то и при двата типа етични системи има определен ред правила (малко), които се гарантират от санкцията на обществото (прилагана тук и сега) и огромно пространство на недокрай уточнени и регламентирани ситуации, които в единия случай се гарантират от санкцията на божеството, а в другия случай само от вътрешната такава на индивида, т.е. от неговата съвест. Погледнато откъм религията нерелигиозната система изглежда произволна и неосигурена. Погледнато откъм нерелигиозната и при двете системи е въпрос на лична съвест дали ще се спазват на практика нормите, т.е. ще се постъпва "добре" и "правилно". Нерелигиозната позволява много по-голяма свобода (впрочем, погледнати в съвкупността им, религиозните системи също позволяват голяма свобода).

Comment

Nick написа
                            По броя на тъщите, как по какви? Един нормален мъж не може да понесе повече от една тъща без риск от сериозна психическа и физическа увреда.
                            Ами сигурно трябва да има начин - арабите как се оправят, или поне тия от тях, които имат по 3-4 жени?
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Там тъщата (и въобще жената) няма думата - това май е начинът.

Comment

"От тук следва въпросът: Това, че съм атеист, означава ли че не притежавам никакви морални човешки ценности? Или в религиозния атеизъм са залегнали същите ценности? И трябва ли непременно тези неща да се поднасят на децата чрез религията? Не мислите ли, че може да има и друг начин?"

Не, разбира се че не следва. Напротив, има много атеисти, които са по-големи моралисти от религиозните последователи. Моралните ценности могат да бъдат преподнесени и без религията, но това е темата - мястото на религията - а тя определено има място в живота на хората, пък били те и атеисти.

"В дълбока заблуда си нещо май замисли се малко .
                                Религията е измислена от както свят светува , най вече за да се занимава простолюдието с нещо (съзнанието) и по този начин да може по богатите от простолюдието да благоденстват, по този начин мъките които изпитват и проблемите породени от това се пренасочват към нещо несъществуващо , и се намалява напрежението в простолюдието и те вместо да се бонтуват робуват спокино ."

Религията е измислена, за да си обяснят хората необяснимото. Но прекарана през призмата на човешкия мироглед - власт, пари и пак пари и власт - служи на определени интереси.
                                А, и мисленето не е спорт за всеки, но аз се опитвам да го практикувам, по-често отколкото трябва и там е моя проблем.

Comment

Working...
                                X