vassiln, да сега като прегледах постовете и си спомних. Според теб е много вероятно Иран да предприеме нападение по суша, вместо пасивно да понася бомбардировките. Аз изложих моите аргументи за противното, накратко казано - шансът за успех на такова нападение е минимален, а аятоласите не са наистина луди, за да жертват армията си във фронтално нападение - те са наясно че врагът ги превъзхожда.
Също така, ти развиваш предимно тезата за иранско нахлуване и ирански диверсии, а не за американско нахлуване - и не става много ясно защо такова нахлуване ще е необходимо. Със сигурност цената на каквато й да е въздушна кампания, колкото и да е продължителна, ще е по-поносима от една сухопътна такава, за САЩ, ето защо аз не виждам и вероятност те да я предприемат. Опитът от други скорошни окупации е достатъчно горчив, за да се нагърбят със задачата да администрират още една разрушена, 80-милионна, държава.
@bsb, май грешиш - Иран е подписал и ратифицирал NPT през 1970 г.
Също така, ти развиваш предимно тезата за иранско нахлуване и ирански диверсии, а не за американско нахлуване - и не става много ясно защо такова нахлуване ще е необходимо. Със сигурност цената на каквато й да е въздушна кампания, колкото и да е продължителна, ще е по-поносима от една сухопътна такава, за САЩ, ето защо аз не виждам и вероятност те да я предприемат. Опитът от други скорошни окупации е достатъчно горчив, за да се нагърбят със задачата да администрират още една разрушена, 80-милионна, държава.
@bsb, май грешиш - Иран е подписал и ратифицирал NPT през 1970 г.
Comment