Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли удар срещу Иран?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    SRH написа Виж мнение
    ... ако обаче западът реално се нуждаеше от ирански петрол в момента. А статистиката показва, че няма такова нещо.
    Коя е тая статистика? Да няма нужда от нечий петрол, ама хич не вярвам. Ако е надмогната напълно индустриалната епоха и ако "постиндустриална" означава "неиндустриална" - тогава може. Ако петролът на Иран е ненужен на някой, който може да плати за него, мисля, че е нормално липсата на търсене бързо да обхване цялото производство и петролната промишленост да се спука като балон. По-скоро гроздето е кисело.

    Comment


      Ако има някой, който е в състояние да повлиява на Иран, това са Русия и Китай. Русия, заради атома; Китай, защото е основният купувач на петрол. Западните държави не разчитат на иранския петрол: просто в момента не го ползват и имат алтернативни доставки (за тях всъщност основни). Затова и писах, че ембаргото за ирански петрол от страна на ЕС не доведе до нищо друго, освен пренасочване към азиатски купувачи с леко намаление на цената. Това са около 450 000 барела дневно или около 18% от продукцията.

      Повишеното производство на ОПЕК е в пряка зависимост с евентуални военни намеси в Иран. Трайно увеличение на квотите означава необходимост от нов ресурс. В момента имаме увеличение, което компенсира отслабеното производство в Либия. Това, изглежда, е временно - докато заработят мощностите в Либия в капацитета си до войната. На всичко отгоре, необходимостта от петрол е в зависимост и от производството в САЩ/ЕС. То (производството) намалява, поради стопанската криза.

      Comment


        Ще се самоцитирам: "It is true that the European Union buys 18.5 percent of Iran’s oil, but 40 percent of Iran’s hard currency income comes from its oil sales to the EU."

        Comment


          bsb написа Виж мнение
          Ще се самоцитирам: "It is true that the European Union buys 18.5 percent of Iran’s oil, but 40 percent of Iran’s hard currency income comes from its oil sales to the EU."
          Отделен въпрос е какво причинява на иранската икономика ембаргото от страна на ЕС. С тия два поста исках да покажа, че петролът към момента не е най-важното в разправията с Иран, макар че повлиява спекулата. Между другото суровият петрол се продава в щатски долари, а петролните продукти (пластмаси, фармация) в други валути по избор на иранците

          Comment


            Последните новини относно петролното ембарго:
            Ембаргото на Европейския съюз върху вноса на ирански петрол вероятно ще бъде отложено със шест месеца, за да могат страни като Гърция, Италия и Испания да си осигурят алтернативни доставки, е заявил пред Bloomberg представител на ЕС.

            На тези три страни се пада 68,5% от иранския внос на ЕС през миналата година по данни на Европейската комисия.

            Ембаргото, което трябва да бъде одобрено от външните министри на 27-те страни членки на съюза на 23 януари, вероятно ще прави изключение за Италия, така че Иран да може да изплаща дълговете си към водещата италианската петролна компания ENI, е посочил представителят на ЕС.


            По всяка вероятност на 23.01 ще гласуват за ембаргото, дали ще влезе в сила след 3 или 6 месеца, не е толкова от значение.

            Сега, не подценявайте санкциите срещу Иран. Самият Иран чрез действията си през последните месеци показва, че санкциите оказват все по-осезаем ефект, най-вече финансовите рестрикции наложени върху централната им банка. Отделно няколкото мистериозни взрива и убийства на ирански учени през последната година. Нефтеното ембарго ще е още един удар и мисля, че ще е въпрос на време Иран да отвърне - или чрез Хизбула, или в залива, или по някакъв друг заобиколен начин.
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

            (Richard III - William Shakespeare)

            Comment


              Бери, аз ходя редовно в Иран от години. Ако си прочел написаното от мен, може би ще разбреш, че погледът ми върху тази страна не е на кафанско равнище.
              Динаин, ако кратката икономическа справка не ти дава основание да мислиш, че Иран и икономиката му се развиват бързо, аз нямам какво повече да ти доказвам. Ще се радвам обаче, ако съм постигнал скромния резултат да не се говори с клишета, когато става дума за тази страна.
              Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

              Гюстав Льо Бон

              Comment


                Хм, не съм сигурен за каква икономическа справка говориш. Единствената релевантна икономическа справка май съм дал аз - за застрашително растящата безработица в Иран. Което е ясен индикатор, че икономиката на страната НЕ се развива добре. Тя просто няма как да се развива добре, с оглед на комбинацията от международни санкции и финанси по законите на Шариата.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

                (Richard III - William Shakespeare)

                Comment


                  Това имах предвид и аз, Динаин. Абсолютно безпредметно е да се говори за икономика с човек за когото безработицата е показател, който изчерпва темата за икономическото развитие на дадена страна, а БВП, БВП на глава от населенето, национален дълг, обем на вноса и износа, търговско салдо и прочее показатели са без значение и се обясняват така както дяволът чете евангелието.
                  В подобни на нашия случаи няма и нужда да се навлиза в това, доколко 13% безработица е голяма такава и какви видове безработица има, защото много ще се отдалечим от познатите ти води на "поведенческите финанси", където безработицата си е сериозен индикатор с определящи функции даващ основание на цяла една сериозна наука да съществува.
                  От подобен калибър е и прочита ти на статията за ограниченията при консумация на гориво в страната. Очевидно не правиш голяма разлика между това да може човек да купува 100 литра гориво на месец по субсидирани, бих добавил, направо смешни цени, а всичко, което консумира отгоре да се купува на пазарните цени на горивото от една страна и купонна система с квоти за консумация от друга. Точният текст е:The rationing system, allows private drivers only 100 liters (26 gallons) of fuel per month at the subsidized price. Taxis get 800 liters (211 gallons) a month. Anything more than that will have to be bought at a higher price... Мисля, че мнозина от нас българите биха хвърляли шапки до небесата, ако можехме да си купуваме до 100 литра бензин на цена 0.11 доларови цента за литър, а нека останалото да си си продава на пазарните цени.
                  В статията пише, че тези ограничения са паднали през 2010 г., така че съвсем естествено е, че ако съм бил в Иран преди месец, те вече да не са били в действие. А ти като специалист в "поведенческите финанси", сигурно би трябвало да оцениш, че при положение, че системата на квоти е отменена, може би нещата се развиват за добро, въпреки че се съмнявам иранците да споделят тази позиция. Важното в случая обаче не е какво мислят те, а ти.
                  Сигурно не си обърнал внимание и на абзацът, че Иран е най-големият производител на леки коли в региона:In 2005 Iranian automakers produced nearly one million vehicles including 884,000 passenger cars and 104,000 heavy vehicles, altogether worth $11.6 billion. The Iranian government aims to have most of Iran’s cars running on natural gas by 2015. Оттук може и да не си разбрал, но квотите на субсидирано гориво въобще не са вкарани поради бедност, а са част от държавната политика на страната да се въведе ред на пазара на гориво, който да прехвърли колите на газ.
                  В този смисъл ми прости ако предпочета повече да не споря с теб за икономиката на Иран, тъй като нивото е много по-високо от познанията ми за тази страна, но малко по-ниско от знанията ми по английски и икономика.
                  Важното по темата си остава това, че анализаторите и политиците в държавите, от които зависи мирът в региона, очевидно мислят по друг начини и много внимават когато стане дума за Иран и неговите възможности.
                  Last edited by Sula; 16-01-2012, 16:27.
                  Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

                  Гюстав Льо Бон

                  Comment


                    Виж, очевидно не разбираш много от макроикономика и английски, но си пътувал много до Иран. Това не ми дава право да обругавам компетентността ти, но няма как да споря с човек, който не разбира какво му пиша. От години се занимавам с оценка на риска и риск мениджмънт и съм свикнал да говоря/пиша така, щом стане дума за икономически теми - т.е. изхождам от презумпцията, че говоря с колеги и някой неща се подразбират от само себе си, т.е. като напиша 2+2, няма нужда да пояснявам, че това е равно 4.

                    Да, прочел съм цялата история на този велик план за квоти на горивото (за който ти дори не беше чувал до преди няколко дни, при все ходенията ти до Иран) и съм разбрал каква е била идеята - да се ограничи черния пазар на бензин и да се замаже ефекта от недостатъчното му производство. Планът е пълен провал. Да, също така знам, че Иран е регионален лидер в автомобилостроенето. И какво от това? Все едно да цитирам колко танка е произвел СССР през 1980 г. и от това да заключим че са се развивали добре. Отново стои въпросът - ако е толкова мощно производството, защо безработицата расте и младежите излизат по площадите да протестират? Отговорът е много прост - държава с над 13% безработица не можеш да ме убедиш, че се развивала "много бързо", каквото и да цитираш.

                    Ето ти бързо-развиваща се държава - Китай, където през последните 30 години безработицата е под 5%:
                    Facts and statistics about the Unemployment rate of China. Updated as of 2020.


                    ПП Нямам желание и време за по-нататъшен спор. И двамата приведохме достатъчно данни и защитихме позициите си (всеки четящ може да направи заключенията за себе си), така че да продължи темата нататък.
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

                    (Richard III - William Shakespeare)

                    Comment


                      Малка спекулация. Ако иранците създадат главоболия в Ормузкия пролив, дали арабите биха се обединили да построят един-два нефтопровода, които го заобикалят? Картата показва, че Обединените арабски емирства имат излаз в Бенгалско море (Оманския залив). Само дето там май има планина . А и разстоянията не са никак малки. Въпреки това обаче може и да се окаже по-евтино, отколкото да се издържат американските сили в региона (защото няма кой друг да се противопостави на Иран там).
                      Разбира се, като имаме предвид, че това не са първите проблеми в Персийския залив, а досега май няма стъпки в такава посока, най-вероятният отговор е "не". Все пак някой смята ли, че има икономически основания за подобно действие? Като вземаме предвид политическите и физико-географските фактори.

                      Comment


                        Ако Иран блокират Ормузкия пролив си осигуряват сигурни подаръци, под формата на хвърчащи железа. Тоест, това може да бъде само тактически ход на иранците, друг е въпросът колко ефективен, но не и стратегически коз.
                        http://rayofhalifaxproductions.com/26662

                        Comment


                          Високото ниво на рисковите активи в последно време доказва ясно, че менъджмента на риска е на доста посредствено ниво и съвсем не случайно специалистите в тази област така и не разбраха, че идва криза и сега реалният сектор трябва да им плаща масрафите. Лошото е, че тази тенденция се пренася и в дискусията ни.
                          Да сведеш целия макроанализ на една национална икономика до един показател; да не анализираш този показател и после да обявиш план за субсидиране на потребителските цени за купонна система, си е връх на икономическата мисъл. За десерт следва брилянтно сравнение на икономика номер две в света /Китай има БВП 7 301 трилиона/ с номер 18 /аналогичния показател на Иран е 888 355 милиарда долара/ и да сочиш това като пример, за това че си прав. Това си е следващ връх на макроикономическия анализ, който макар и недостижим, все пак не дава обяснение защо, уважаемият мой опонент, не е избрал някоя по-сравнима с Иран като равнище на БВП икономика като тази на Испания например /БВП 1 051 трилиона/ където безработицата вече е към 25% или с тази на Саудитска Арабия, където БВП е 622 милиарда, а безработицата само сред мъжкото население /женското не се брои/ е 12%.
                          Лично аз не съм чел саудитската икономика да е в дълбока криза, а напротив гледам, че тя расте аналогично на иранската с около 4% годишно, което означава, че причините за безработицата и на двете места могат да се търсят навсякъде другаде, само не и в лошото състояние на тези две достатъчно големи икономики. За малко повече яснота ще напиша, че самите ирански икономисти са изчислили, че икономиката им трябва да расте с над 5% на година, за да може да поеме 750 000 нови младежи, които се вливат в нея годишно. Сред тях безработицата е е най-голяма 28%, показателен е обаче процентът на безработни с ниска квалификация, който е 75% от общия показател. Съвсем неволно се натрапва изводът, характерен за куп държави, че ако си млад и неопитен или си с ниско образование и квалификации шансовете ти да си намериш работа са по-малки, но тук изненадата е малка и е далече от тази да откриеш, че икономиките, в които се случват подобни неща са в дълбока криза.
                          Виж в Испания кризата е сериозна, защото там без работа са квалифицирани специалисти, но пък и там не забелязвам някой специалист да твърди, че икономиката е слаба и че ще догони иранската по нива на БВП. Просто на езика на икономистите "икономика в криза" не винаги означава "слаба" икономика.
                          Обикновено когато става въпрос за макроикономика и сравнения по държави професионалните икономисти, с които имам удоволствието да общувам, са свикнали да сравняват подобен с подобен, или с някой аналог в региона, или сектора и то по редица параметри, а не само по един. А и още нещо: за пригледност се сравняват икономики и състоянието им в настоящия момент, а не се сравнява настояще с икономика на страна приключила съществуванието си отдавна.
                          Ако трябва да приведа примера на по-достъпно равнище, то е като в света на футбола да сравняваш отбора на "Паламуд"- Мичурин с "Барселона" и да твърдиш, че мичуринци са зле. Няма как да не са. Най-важното е, че няма как да не си прав, че са, а това очевидно е целта на джентълмена-анализатор тук. Очевидно, че това обаче не му е достатъчно и той прибягва до още "по-смислени" сравнения със СССР и прочие дребни похвати за спорене.
                          Тук пак малко статистика няма да е зле. За сведение през 2009 г. руската индустрия е произвела 597 807 леки автомобила, което е спад в сравнение с преди и я нарежда на 15то място в света. През същата година аналогичният показател в Иран е 1 395 421 леки автомобила, държавата е на 12то място в света и по ръст производството й може да се сравнява само с това на Китай. Очевидно купонната система от анализите по-горе е имала своето сериозно отражение върху реалния сектор.
                          Но наистина да оставим на другите да преценят, за мен нещата на това ниво на водене на икономически дебат са по-скоро смешни, отколкото сериозни.
                          Иначе, Бери, в света си има ред и всяка държава, дори и да е 18-та най-голяма икономика в света има неща, които може и не може да прави. Едно време Садам си разиграва коня безнаказано, докато не обяви, че ще продава петрола на страната си само в евро. Семейство Кадафи си докара омразата на старите приятелчата като Берлускони и Саркози, когато онзи хлапак Сейф се изхвърли, че ще разкажат и докажат колко пари са им дали за предизборни кампании. Ако Иран иска да го отнесе, едно от нещата, които трябва да направи ще е да блокира Ормузкия пролив.
                          Мисля, че няма да го атакуват с наземни сили и войната няма да е като в Ирак, по причините, които изложих в предишни постинги, но първо флотът му ще бъде размазан, а след това ще последват серия от ракетни и самолетни удари по обекти в страната и най-вече рафинерии и така ще се сбъдне една от мечтите на риск мениджмента в страната да бъде въведен ограничителен режим на потреблението на гориво, който този път ще въведе квоти, но не за закупка на гориво по субсидирани цени, а на потреблението на горива въобще, защото преработеното гориво няма да стига. Разликата е малка, но съществена.
                          Last edited by Sula; 17-01-2012, 14:08.
                          Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

                          Гюстав Льо Бон

                          Comment


                            Значи продължаваш в същата посока. Жал ми е че си изписал толкова неща, за съжаление абсолютно нерелевантни. На риск мениджмънта в България до преди няколко години не се обръщаше никакво внимание, така е, но пък мен ме интересува само риск менидмънта на компанията, за която работя.
                            Ти сам пусна едно твърдение, че Иран се развива "много бързо", и аз ти обясних кратко и ясно, че няма как да се развива "много бързо" с такава безработица, при все това и цитираният растеж на БВП (2-3% годишен растеж не "много бързо" по никакви критерии, съжалявам).
                            Защо изписаното от теб е нерелевантно? Защото аз ти говоря за тенденции, а ти ми отговаряш със стойности, което е меко казано глупаво. За да измериш растеж на нещо, ти трябва начална и крайна точка, а не текущата му стойност. Ако ще да си произвел по 1 млн. автомобила три години подред, растежът ти е 0%, сега разбра ли?
                            Това кой на кое място бил в света въобще не коментирам - както казах, нищо общо с темата.

                            Да видим и официалните данни на "бързоразвиващият" се Иран, растеж на БВП след инфлация:
                            GDP - real growth rate: 1% (2010 est.)
                            0.1% (2009 est.)
                            1% (2008 est.)


                            Да видим и данните без инфлацията:
                            2008 0.589%
                            2009 3.538%
                            2010 3.244%
                            Facts and statistics about the GDP - real growth rate of Iran. Updated as of 2020.


                            Та какво правим? Както и да го въртиш, 14% безработица, реален растеж от 1%. "Иран се развива много бързо"? Ако не те мързи, пиши още за производство на автомобили...
                            Last edited by Dinain; 17-01-2012, 23:53.
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

                            (Richard III - William Shakespeare)

                            Comment


                              Никога не ме мързи да говоря за сериозни неща с хора, които дават признаци на прогрес.
                              Радвам се, че все пак напредваме в дискусията и включихме и други параметри. Вече говорим и за БВП, защото до преди няколко постинга ползвахме само безработицата като показател.
                              Продължава обаче тенденцията да се работи само с един макроикономически параметър. БВП-то е добър показател, но за него е валидна забележката за производството на автомобили, която си направил т.е. ако няма динамика и сравнение с аналози той говори малко.
                              Примерът затова е в сайтовете, които си цитирал и той е със съседен Афганистан, който бележи впечатляващи ръстове по същия показатал: 2008- 3.6%; 2009 - 20.9%; 2010 - 8.2%. Ръстът е очевиден, съмнявам се обаче, че ефектът от него е, ако не бъде направен цялостен анализ на всички други по-значими макроикономически параметри.
                              Учил си до толкова, че да знаеш, че ръст се постига по няколко начина и не всички от тях гарантират неговата устойчивост и съседна Гърция е добър пример на страна с растяща икономика, която изведнъж тръгна надолу. От 2003 до 2007 ръстът на гръцката икономика не пада по-долу от 3.7% по същия показател real GDP growth rate. Отново пиша мнението си, че анализи от подобен род са непълни и подвеждащи, ако се вадят отделни цифри.
                              Подвеждащия ефект е още по-силен, когато ги даваш и без динамиката им във времето, където пак според твоите източници ситуацията с real growth rate за Иран е следната:

                              Country Iran GDP real growth rate: 1999- 1%;2000-3%; 2001-6.5%; 2002- 6.3%; 2003- 6.1%; 2004-6.3%; 2005-6.9; 2006-4.3%; 2007-6.2; 2008-6.5%; 2009- 1.5%; 2010-1%.

                              Тука аз с право мога да ти върна учтиво въпроса: а не бележи ли осезаем ръст иранската икономика от 2000 до 2008 г. и ако съпоставиш 8 години на възходящ тренд с две на нисходящ можеш ли да твърдиш, че Иран не е дръпнал сериозно напред от началото на века или че ефектът от този бърз ръст е минимизиран за последните години?

                              Дори и да се съгласиш с мен, отговорът ти въобще няма да е пълен, ако не се направи цялостен анализ на причините, които стоят зад числата, така както ти обърнах внимание, като задълбах в цифрите, които ми цитираше за безработицата. При нея голата цифра не казва нищо, ако не бъдат третирани въпроси като: кой я отчита; по каква методика; кои са безработни в страната; какъв е приръстът на населението; колко хора навършват пълнолетие всяка година и се превръщат в работна ръка; отчита ли се делът на жените в нея или не се броят /както е в Саудитска Арабия/? Отговорите на тези въпроси са задължителни, за да има един анализ претенцията да говори нещо на човека, който го ползва. Ако работиш това, което твърдиш, че вършиш, то трябва да си наясно с това, а ако не си, то не се чуди, че риск менаджмента постоянно е пренебрегван.

                              Иначе подобен анализ на Иран би бил много интересно начинание и би дал оговори на много въпроси, проблемът е, че в дадената дискусия той не може да бъде направен, защото първо не отговаря на темата, а тя е ще има ли военен удар срещу Иран и второ, защото ще отнеме много време, най-малкото докато се разберем кои макроикономически параметри да разгледаме, от кои източници и как да проверим какво стои зад тях.

                              В този смисъл за целта на дискусията много по-уместно е да се споделят впечатления от това, което се вижда /аз продължавам да твърдя, че промените за последните 5 години са осезаеми, защото съм свидетел на това/, отколкото да се мятат един два показателя като купонна система за горивото и безработицата и да се правят генерални изводи за икономиката на страната. Ще те цитирам дословно: "Не, наистина, къде си видял "бързо развиваща се" държава с 13% безработица и купони за бензин?" /вече в последният ти постинг е 14% [виж #193] и естествено съм виждал: Индия за последните 3 години бележи ръстове между 7.4% и 8.3% на real GDP growth rate при безработица не по-ниска от 10.7%/.Още повече когато данните, които даваш са силно подвеждащи, защото, нека напомня, се оказа, че купонната система не ограничава потреблението на гориво за частни нужди, а въвежда квоти само за употребата на гориво, което е на субсидирани от държавата цени, много по-ниски от пазарните. Безработицата, като задълбахме в нея, също излезна малко по-различна от това, което я представяше.

                              Ако се занимаваш с риск трябва да си наясно с това, защото пред началниците ти такъв подход не би издържал, а основно правило на всеки професионалист е да подхожда към професионалната материя по един и същ начин, както на работното си място, така и извън него. В противен случай произволното използване на данни, като факти, без те да бъдат анализирани и обяснени си е чисто подвеждане с цел доказване, че си прав на всяка цена. А това, както знаеш не по-зле от мен, е малко обидно за аудиторията на този форум.
                              Last edited by Dinain; 18-01-2012, 20:08.
                              Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

                              Гюстав Льо Бон

                              Comment


                                Тука аз с право мога да ти върна учтиво въпроса: а не бележи ли осезаем ръст иранската икономика от 2000 до 2008 г. и ако съпоставиш 8 години на възходящ тренд с две на нисходящ можеш ли да твърдиш, че Иран не е дръпнал сериозно напред от началото на века или че ефектът от този бърз ръст е минимизиран за последните години?
                                А аз учтиво отвръщам. По една случайност същата е ситуацията с показателите на... България: За 2000-2008 г. ръстът е между 4 и 6% на година. 2009 г. има срив с -5.5%, 2010 г. ръст 0.15%. И сега някой ти пише "току-що се връщам от България. Тази страна се развива много бързо!". Надявам се това отговаря на въпроса ти.

                                Явно не те мързи и имаш много свободно време, но аз не съм така. Не ме интересува какъв е бил растежът преди 3, 5 или 10 години; ти написа достатъчно ясно, че сега си се върнал от Иран и той се развивал "много бързо". Толкова. Последват куп квалификации, общи приказки и извъртания защо този и онзи показател подвеждал, а колко нови лафки за мекици си видял в Иран - на това трябва да вярваме, това не подвежда. Нито един конкретен аргумент за "бързото развитие" на Иран, само ала-бала. Айде няма нужда - ако искаш доказвай бързо развитие, аз нямам какво повече да обяснявам, че такова няма.

                                Още нещо - нито ме познаваш, нито знаеш какво работя, така че си спести личните закачки. Не отива на възрастта ти. Това е предупреждение.
                                Last edited by Dinain; 18-01-2012, 20:19.
                                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                                "But I know none, and therefore am no beast."

                                (Richard III - William Shakespeare)

                                Comment

                                Working...
                                X