Кхъм, мисля, че тази тема я чака бая разчистване с всичките тези отклонения за сексуалния живот на кьораво, кьопаво и сакато.
Също така давайте го малко по-сериозно, то направо на чат заприлича. Далеч по-лесно бихме се разбрали ако всеки от нас пуска по-нарядко, но пък за сметка на това един пълен и завършен пост със своите идеи вместо тези откъслечни и непълно аргументирани твърдения (хм, това ми напомня за правилата ) Аз например се каня от известно време да се намеся, но се въздържах досега защото нямах време да напиша цялостен анализ според моите възгледи - а колко лесно би ми било да възклицавам тук и там напосоки срещу каквото не съм съгласен...
Затова дайте, че да не се налага модератора да минава пак с голямата метла, да го даваме малко по-сериозно
Също така давайте го малко по-сериозно, то направо на чат заприлича. Далеч по-лесно бихме се разбрали ако всеки от нас пуска по-нарядко, но пък за сметка на това един пълен и завършен пост със своите идеи вместо тези откъслечни и непълно аргументирани твърдения (хм, това ми напомня за правилата ) Аз например се каня от известно време да се намеся, но се въздържах досега защото нямах време да напиша цялостен анализ според моите възгледи - а колко лесно би ми било да възклицавам тук и там напосоки срещу каквото не съм съгласен...
Затова дайте, че да не се налага модератора да минава пак с голямата метла, да го даваме малко по-сериозно
И преди да мина съмсем по същество, ето нещо междинно:
Може да си велик, без значение с кого си нанкаш.
Египет е друга работа, вече приключен етап. При това - с мир.
На Картагенците им е било пределно ясно какво предстои - трябва да са много тъпи, за да не се усетят.
И то е война с Персийската Империя. Не с Картаген или село Барселона. Войната даже вече е започнала. Сблъсъците са налице преди обсадата на Тир.
За война и с Картаген той няма ресурс. Няма флот.
Така явно разсъждават и тирийците, отказвайки на Анибал - горе - долу единствени - достъп до града си.
И според мен са били на път да докажат тезата си.
На Картагенците им е било пределно ясно какво предстои - трябва да са много тъпи, за да не се усетят.
И то е война с Персийската Империя. Не с Картаген или село Барселона. Войната даже вече е започнала. Сблъсъците са налице преди обсадата на Тир.
За война и с Картаген той няма ресурс. Няма флот.
Така явно разсъждават и тирийците, отказвайки на Анибал - горе - долу единствени - достъп до града си.
И според мен са били на път да докажат тезата си.
Когато Александър е сложил ръка на Египет очевидно вече няма нужда от флот. Рим е имал, защото покорява Египет по-късно, а Картаген се е бил разпрострял из Иберийския полуостров.
Може и картагенците да са очаквали след Тир Александър да се насочи към завладяване на Персия. Това утежнявяло тяхното положение, защото при успех, щял да използва ресурсите на огромната империя. Лошото на картагенците е че се сещали за проблема когато било късно да го решат. Но те се показват патриоти едва когато римляните стигат Барса. Картаген е нямал своя Александър, който да решава настоящето гледайки към бъдещето.
Ханибал е имал много по-големи ресурси за успех, но не умеел да ги използва. Той не само не успял да мотивира Картаген да използва потенциала си във войната, но не успял да привлече и съюзници от север - галите (един огромен човешки ресурс, който втрисал римляните).
На Античная сложиха "Александър" от успоредните животописа на Плутах. http://www.ancientrome.ru/antlitr/pl...lexander-f.htm
Comment