Ех, Галахад, пак успя да ме ядосаш.
И както си прочел(предполагам) ние работим по него.
Възможно е, но не е зле да споделиш и защо смяташ така. Това не значи, че Ханибал не мисли 10-15 хода напред.
Е, приятелите ясно какво станало с тях, а с държавата "голямата елинистична империя"? Нека аз да кажа, практически не преживяла създателя си.
Това се връзва добре с това:
Обаянието и личния му чар, явно са се отразявали на придворните лакеи, но не и върху армията, генералитета и очевидно народа. Всъщност този тип харизма е не дотам рядко явление - всичките комунистически диктатори се отличаваха с това качество.
Е как слаби? Нали са стотици хиляди, даже милиони...
Така значи по силите на Ханибал не е възможно да се превземе Рим. От друга страна има огромни ресурси. Това какво означава, че както се пееше в една песничка "римская армия всех силней". Това добре загрях го.
Значи Ханибал може да разгроми римската армия в три големи сражения, но не може да победи Клеопатра дори в едно и то при положение, че последната не може дори собствените си проблеми да реши без частната армия на един римлянин.
Оп, пак стигнахме, че зад гърба му са огромни ресурси, които са крайно недостатъчни за да се сломи Рим. Ох, от силата на Рим вече взеха да ме побиват тръпки. :aaa:
И подозирам, че с него постига невероятни успехи, или ако не то поне един Рим сваля на колене.
Това армиите на кой Рим са били, на онзи страшният, невероятно могъщият ли са?
Ми нали не му било по силите, нормално е да го хване шубето. И аз като се захвана с нещо, което не ми е по силите и мен ме хваща шубето, човещинка.
Това могъщите римляни ли бяха? А те сигурно са били заети с нещо много важно щото близо 20 години го търпяли в Италия преди да се сетят да го изхвърлят(е той май сам си тръгнал ма може и да греша) в морето. Брей те явно са били могъщи ама и глупави, 20 години за да се сетят, че трябва да го изхвърлят.
А можел ли е? Щото бях останал с впечатлението, че въпреки огромните ресурси, това не е било по силите му.
Сигурен съм, че ако ги беше пропилял като опитва да превземе Рим щеше да е по-добре, много по-добре. Сашо точно така би постъпил на мястото на Ханибал.
В смисъл онези 20,000 ли? Верно, че не са малко, ама пък бързо ги е наваксал от местните гали.
Стига разбира се за тези Александър да живее достатъчно дълго(поне 15г. докато докарат провизиите и армията) за да го срещне на бойното поле.
Е съгласен съм, Ханибал е бил някакъв лайк дето нищо не е постигнал в живота си. А и един последен въпрос - Диадохите колко победи отбелязали срещу армията така успешно изхвърлила Ханибал от Италия?
Все пак темата съществува и задачата подлежи на решаване.
Както казах, той премисля нещата с два хода напред...
Царя трябвало да избира между държавата и приятелите и той направил своя избор.
Похода му в Индия определено не е провал. С него освен че завладява доста земи успява да намери работа на армията, така че на последната да не и остава време да се занимава с пакости.
Иначе каано, въпреки личния чар и обаяние на Александър ²II...
А това, че не са успели да победят Александър, не значи, че персите са били толкова слаби.
А сега за Ханибал. Ами неговото си е като Япония във ВСВ. Заиграли се с нещо, което не е било по силите им.
В случая обаче Ханибал е имал възможност да набере ресурси и то огромни - това са ибериците, галите и северозападната половина на Африка.
В това отношение се замислям дали би могъл да победи не Александър, ами дори Клеопатра.
И тъй при огромните ресурси и огромната морска търговска империя - Картаген зад гърба си...
Дори след Зама и последвалата капитулация Картаген успял да си спретне по-приличе флот.
И като разбил римските армии какво направил - подминал Рим.
...подминал Рим. Браво! Що-хванало го шубето
А римланите така или иначе го изхвърлили от Италия!
Тук не става дума, че можело да победи по-рано и да сложи край на войната.
Става дума, че си пропилял армията без дори да опита да превземе Рим!
По точно тази чест от нея, която не успял да попилее в Алпите.
Ханибал има шансове срещу Александър само ако някой му закара армията и провизиите на бойното поле. Въпреки че съдейки по Зама, шансовете му и в тая ситуация не били чак толкова големи.
Е съгласен съм, Ханибал е бил някакъв лайк дето нищо не е постигнал в живота си. А и един последен въпрос - Диадохите колко победи отбелязали срещу армията така успешно изхвърлила Ханибал от Италия?
Comment