ValBo, аз и не твърдя, че разбирам нещо от тези съвременни неща. Ако имаш своя версия за това как ще се развият събитията, с интерес ще я прочета. Нали това е идеята - пишем кой каквото знае и обсъждаме. Ако е утопия, ще ми е интересно да разбера защо. С малко по-конкретни аргументи.
А за военните е ясно, че разполагат и повече и реална информация - това им е работата. Но не виждам как това ще ни помогне - ние не знаем за каква война точно се готвят и какви неща предвиждат. Или от форум за военна история за лаици смисъл няма?
Не знам, затова и питам. Добре, ако го направиш в евтин вариант. Кой знае какви системи за отбрана не му трябват (разходен е), сензори са необходими без съмнение (радар), но дали не може да се направи някакво решение с нещо като мрежа - един на, да речем, 4 е специализиран в това - наблюдава и предава данните на останалите. Така цената ще се разпредели между четирите, но пък системата ще е по-уязвима, разбира се. За скоростта и издръжливостта е ясно, но пък липсата на пилот ти спестява определена част товар/маса (не съм сигурен, но вероятно около тон - не е много, разбира се). Т.е. ако го реализираш не като изтребител, а по-скоро като специализиран носител на ракети - да речем, по 2. Засича цел в сектора самостоятелно, взема курс към нея, обстрелва я и се маха. Е, ако носи 1-2 далекобойни ракети и 2 с малък обсег, може би си струва и да се пробва отблизо. Т.е. максимално евтин носител на ракети. Своеобразно активно агресивно летящо ПВО . Предполагам, че за подобно нещо може да се създаде програма, която да действа автономно.
Разбира се, само питам - не знам. Може би няма смисъл.
Зависи. от една страна, чисто финансов - вероятно е по-ниска - ако говорим в сравнение с модерен пилотиран изтребител. Нещо от типа на 1 към 10 може би. Но цената (при загуба) не е само финансова. Има го и момента с компенсирането/заместването. Свален изтребител, както говорихме, се замества по-бързо от загубен пилот (разлика вероятно от порядъка на 1 към 5, поне. Може и 1 към 10, ако говорим за опитен пилот и, още повече, командир). Както и да е, не е важно.
А за военните е ясно, че разполагат и повече и реална информация - това им е работата. Но не виждам как това ще ни помогне - ние не знаем за каква война точно се готвят и какви неща предвиждат. Или от форум за военна история за лаици смисъл няма?
Кухулин написа
Разбира се, само питам - не знам. Може би няма смисъл.
Кухулин написа
Comment