Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременна бронирана техника

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Gaden Gogi написа
    Дизелът на Т-90 е развитие на 5ТДФ на Т-64. Просто вече трябва да се мисли и за горивото.
    А турбините принципно имат проблем с високите температури защото при тях мощността и функция на разликата на температурата на входа и изхода на двигтеля и предвид че изходната е лимитирана от жаропрочността на материалите то с покачване на входната пада мощността и КПД-то. това е така дори за ДВГ, но там не се проявява така рязко, а за ДВГ с принудително пълнене и интерколер изобщо.

Всъщност двигателя на Т 90 в В84 (840 кс), пряк наследник на В12 (двигателя на Т 72), който пък води началото си от В2. Другия вариант на Т 90 (за Индия) е с двигател В92С2 (В84 форсиран до 1000 кс). Всички тези двигатели са V-образни, 12-цилиндрови, четиритактови и нямат нищо общо със двигателите от семейството 5ТД - 6ТДФ. Последните са двутактови, 5- и 6-цилиндрови съответно с хоризонтални цилиндри и насрещно движещи се бутала (10 и 12 на брой съответно). Мощността им варира от 700 кс (5ТД, монтиран на Т 64) до 1200 кс (6ТДФ, монтиран единствено на Т 80УД). По-принцип двутактовите дизели има някои предимства пред четиритактовите - по-компактни (особено архитектурата на споменатите двигатели - на практика осигурявали възможност за много нисък профил на моторно-трансмисионния отсек), доста по-висока литрова мощност, упростена поддръжка. Наред с това имали и съществени недостатъци - малко по-висок разход на гориво, капризност към филтрирането на въздуха (тъй като консумират значително повече въздух от четиритактов двигател - за продухване на изгорелите газове), по-високо трмично натоварване, по-бърза загуба на мощност с увеличаване на надморската височина, невъзможност за продухване на изгорелите газове при работа под вода (затова в комплекта за преодоляване на водни прегради на Т 64 има и 4-метрова ауспухова тръба) и др.
    Що се отнася за "многогоривността" на диз. двигатели и газовите турбини - работата е малко относителна. Всички модерни танкови двигатели (дизели или турбини) са предназначени да работят с дизелово гориво. Понятието "многогоривен" двигател и в двата случая е условно - просто подсказва, че двигателя може да работи известно (кратко) време с гориво различно от нафта. Цитирам по памет и не съм съвсем сигурен, но ресурса на AGT 1500 (турбината на Абрамс) при работа с керосин e около 50 часа, а при работа с с бензин беше дори по-малко. И в двата случая мощността на двигателя се ограничава до 60% от максималната. След това се налага основно "миене" на двигателя. За двигателя В84 ресурса при работа с керосин или нискооктанов бензин е около 20 часа след което следва почти основен ремонт. Няма ограничение и двигателя може да развива пълната си мощност независимо с какво гориво работи. Руснаците препоръчват винаги когато е възможно керосина или бензина да се смесват с нафта. Като цяло газовите турбини са малко по-"многогоривни" от дизелите (едно отклонение от темата - двигателите на щурмовика Су 25 също са многогоривни и могат да работят 22 часа с нафта след което следва основен ремонт). Основното им предимство е по-високата относителна мощност, по-компактни и много по-голямата еластичност (диапазон от обороти в който отдават въртящия си момент - примерно за AGT 1500 той е от около 6000 об/мин до 26 000 об/мин, докато за В84 той е от 700 об/мин до около 3000 об/мин), което позволява използването на по-малко предавки в трансмисията на Абрамс. Недостатъците са: голяма консумация на гориво, необходимост от ОГРОМНИ количества перфектно очистен въздух, наличието на сериозен редуктор м/у турбината и трансмисията (който изяжда доста от спечелената маса) и най-накрая цената - просто несравнимо по-голяма от тази на дизелов двигател с аналогични характеристики.

И една забележка за стабилизаторите на въоражението и прицелите - основното ограничение при тези системи идва от изпълнителните механизми, които движат оръдието и куполата. По-точно от макс. ъглови скороти които могат да развиват тези механизми. Те са от порядъка на няколко десетки градува в секунда и аз силно се съмнявам, че който и да е танк може да води наистина прицелен огън в движение при скорост по-голяма от 20 км/ч (някой бе споменал 35 по-напред).

Comment

Hartman написа
      )
      Иначе руските зверове са на върха.Черният орел има 152 мм оръдие.А да видим каде ще ходиш с Абрамс-а или с някой Леопард :twisted:
      Не беше ли 140?

Comment

Абе проверявайте преди да пишете. В момента съществуващият прототип си е със 125мм оръдие.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

А, не знам. От една руска танкова енциклопедия ми е сведението, дано да съм точен.

Не знам до къде са стигнали със прототипите и т.н. Гледах и една снимка, доста голямо ми се видя оръдието. Но с този силует, даже и с голямата ниша отзад, не знам колко боеприпас ще съберат.
          Знаете ли повече за "Оплот" и "Ятаган"? Струва ми се, че те са със 120 мм оръдия и че руснаците се връщат към различните танкове - с по-голям и по-малък калибър. Не съм гледал обаче сириозно какво и как.

Comment

между другото и оплот и ятаган са украински чада.
            и са от семейсвтото на Т 84

Comment

dragunov написа
              между другото и оплот и ятаган са украински чада.
              и са от семейсвтото на Т 84
              A! Aз ги мисех за руски. Украинците на какъв хал са, пък си правят танкове...

Comment

това с танковете определено не е отсега.
                тарикатите си имат традиции.харковския машин. завод особено

Comment

Е, хъм, преминаването към по-голям калибър ще изисква и по-дълго оръдие, за да се запази балистиката. Впрочем, има прототип на "Леопард" с 140 мм оръдие, което сочи бъдещото развитие на серията. Освен това се говори за разработването на принципно нова оръдия (електромагнитно, електрохимическо), които могат да изместят традиционните.

Comment

дори някъде бях чел че турските или гръцките
                    леота, може да бъдат съоражени скоро със 140мм
                    това определено ме кефи защото ще се появи нов калибър
                    който ще е масов.

Comment

дори някъде бях чел че турските или гръцките
                      леота, може да бъдат съоражени скоро със 140мм
                      Е, това малко ме съмнява - все пак още няма въобще серийни "Леопард-2" с подобно въоръжение. Пък и увеличаването на калибъра е нож с две остриета - води до ограничаване на боекомплекта, което на свой ре лияе върху боспособността на цялото подразделение. Да не говорим, че може да падне скорострелността (впрочем, задължително ще е да се добави и автомат за зареждане). Докато използването на алтерантивна система може да повлияе на размера на боекомплекта, както и на скоростлеността. Всичко това е малко в бъдещето, де .
                      Между дургото, доколкото си спомням, съвременното японско ОБТ не е някакво копие на "Абраамс", а си е изцяло тяхна разработка, с изключение на оръдеието, което е немското на "Рейнметал" (т.е., това с което са въоръжение "Леопард-2", "Абраамс"). От неща, които съм чел за този танк оставам с впечатлението, че е доста интересен.

Comment

не съм споменавал за сериини машини
                        а за прототипи

Comment

Основната пречка пред въвеждането на 140мм оръдие масово е липсата на нужда за него
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

това което казваш е интересно,
                            защото според мен "стандартните" танкови оръдия
                            вече са на прага на възможностите за развитие-
                            то какво ли не беше-управляеми снаряди;смесени системи
                            като при М551 и други подобни залитания...

Comment

Така, а сега се замисли а) колко държави се готвят за масова тотална война в скоро време, б) какви точно нужди имат основните армии по света и в) как точно отговарят на тези изисквания настоящите 120 и 125мм оръдия.
                              albireo написа

Comment

Руснаците все пак не вдигат ли калибъра: "Молот" ли беше там едно нещо, чак със 152 мм (?!)

Comment

Working...
                                X