Горе-долу така излиза. Струва ми се, че като няма купол, се спестяват 10 и повече тона и част от тях лесно могат да се сложат острани, отгоре и отзад. Като се добави ниския силует, скосеността, ниските челни и странични проекции, па и нов тип броня (щото и тя се развива, не само РПГ-ата и пр.) - ще се повиши защитата, без съмнение. Подвижността е осигурена от якия танков мотор и ходова част. Като му се махне купоа на един танк, направо литва, даже с допълнителна броня. Пак казвам, израелците не падат от небето, за да го направят. (Там Т-55 е само за шаси, да носи тежката броня, а тя е изцяло нова и доста здрава на вид.Па и руснаците имат БМПТ - Т-72 без купола, но там няма пехота, което е минус.)
Цената на ОБТ много се вдига много точно от купола - тежко оръжие, 10 тона броня със сложна форма, стабилизация и пр. Без него ще е по-евтино, не знам с колко.
Такава машинка е незаменима в градове; на полето ще е по-свободна да подържа пехотата и танковете, без да се крие толкова (колкото танк в челна проекция!), ще спести ранното развръщане във верига, ще е по-защитена от засади, ще замести донякъде танка, че те стават все по-малко на брой.
Оръжието е както ти го описваш.
БТР и БМП си остават, без тях не може.
Така ми се струва, чисто лаически.
Цената на ОБТ много се вдига много точно от купола - тежко оръжие, 10 тона броня със сложна форма, стабилизация и пр. Без него ще е по-евтино, не знам с колко.
Такава машинка е незаменима в градове; на полето ще е по-свободна да подържа пехотата и танковете, без да се крие толкова (колкото танк в челна проекция!), ще спести ранното развръщане във верига, ще е по-защитена от засади, ще замести донякъде танка, че те стават все по-малко на брой.
Оръжието е както ти го описваш.
БТР и БМП си остават, без тях не може.
Така ми се струва, чисто лаически.
Comment