Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременна бронирана техника

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Според мен най-подходящо би било да се използва някакъв тип безоткатна метателна установка - положителната страна е, че ще е лека и сравнително къса, което ще позволи сравнително лесно да се направи така, че да може да се насочва вертикално от примерно +75 градуса. Съответно, може да е достатъчно голям калибър (идеално би било поне 210 мм). Това ще позволи да се изстрелват достатъчно тежки реактивни мини - като запалителни или обемно-детониращи биха свършили идеална работа срещу пехота, укрила се в разнообразин укрепления; фугасна мина би позволила да се разрущшава почти всякакви постройки (както предложи и Пилот); осколъчна би позовлила дасе поразява пехота на открито или зад различни препятствия (възмощноста за вертикално насочване до +75 и вариращ метателен заряд биха позволили да се поразяват цели зад всякакви укрития).
    Т.е., едно подобно оръжие би било еквивалентно на пехотните оръдия от ВСВ. Съответно, идеално би било по една машина във всеки взвод да е въоръжена с подобна установка. Допълнително би могло през нея да се изстрелват противотанкови и дори зенитни ракети, стига да има съответните прицелни системи.
    Останалите две машини (ако предположим, че всеки взвод ще е от четири машини) биха могли да бъдат въоръжени с комплекс от 40-50 мм автоматично оръдие и лека картечница, като те би трябвало да могат да се насочват до 60-70 градуса, за да позволяват водене на огън по горните етажи на сградите. Последната машина би могла да бъде въоръжена с автоматичен огнемет и картечници и ето ти идеалният механизиран взвод за градски бой .

Comment

Чиста работа!
      Но всяка трябва да има поне 2 основни картечници, за самозащита поне. Аз по-залагам всяка да има ракети от типа на тези, дето ги окачват по хеликоптерите. Наклонът трябва да оръдията и картечниците. Ракетите не могат ли да се изстрелят и после да се насочват?
      А за градски бой твоят вариант е супер!

Като се замисля, това градския бой в новите условия май предстои да се развива. Полевия вече е "изчистен" откъм средства.

Comment

Да, ракетите наистина могат да се изстрелят и после да се насочват, но това определя някакъв не малък начален обсег (в който главата не се активира), пък и по-важния момент е, че ракетите са доста скъпи (главно заради електрониката в насочващия механизъм и управлението). Докато вариантът с реактивните мини е многократно по-евтин, защото те не трябва да се насочват от друго, освен от силата на заряда и наклона и ансочването на самото оръдие. Допълнителен плюс е сравнително ниската начална скорост, защото това ще даде много дълъ живот на цевта на оръдието, което е важно при средство за огнева поддръжка.
        За самозащита вероятно би била добра комбинация от картечница и авоматичен гранатомет с осколъчни гранати, които да се взривяват на някакво разстояние над земята (да речем 3-5 м, като шрапнелите са насочени надолу). Спокойно би могло машината да се екипира с няколко гранатомета от типа на димните с подобни гранати или пък с 2-4 автоматични гранатомета. Разбира се, подобна самозащита може да се ползва само когато десанта е в машината или е на позиция достатъчно далеч от нея.

Comment

Да, точно. Или, може да има и насочено изстрелване на гранатите, в определена посока, където да покрие широк периметър (като "пушката помпа", но отогре; па защо не и напред, всъщност).

Comment

И броня, броооня... Гледах откъс от филма на Елена Йончева. Тя се возеше с едни американци в едно Брадли, гръмна някаква бомба до тях и направи 3-4 дупки в бронята (!!!) Оказа се, че това беше 152мм снаряд приспособен като бомба. Мисля че вашата машина за градски бой ще трябва да има по-сносна броня.
            „Аз, Драгомир, писах.
            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Е, хъм, аз това за бронятагоподчертах в началото - трябва да осигурява кръгова защита от РПГ и 30-40 мм автоматично оръдие. Естествено, трябва да има и достатъчна защита от мини.

Инак този откъс с Елена Йончева гогледах - казаха, че било фугас, приспособен от 155 мм снаряд. Беше оставило сериозни вдлъбнатини в бронята, но пък никой от десанта не пострада, а и самата машина си беше в движение. А шрапнелите от 155 мм снаряд, особено в непосредстевна близост какъвто е бил случая, имат много висока кинетична енергия, така че не е чудно (ако пък подобна машина бъде директно ударена от 155 мм ОФ снаряд, вероятно ще бъде унищожена).

Comment

Пилот написа
                И броня, броооня... Гледах откъс от филма на Елена Йончева. Тя се возеше с едни американци в едно Брадли, гръмна някаква бомба до тях и направи 3-4 дупки в бронята (!!!) Оказа се, че това беше 152мм снаряд приспособен като бомба. Мисля че вашата машина за градски бой ще трябва да има по-сносна броня.
                Брадлито е слабичко, макар, че там се залага на защита на жизнените места и пр.
                Тука говорим за "вървяща крепост"

Comment

Е, то всичките съвременни БМП-та са "слабичко" бронирани по тези критерии, както обсъждахме и по-горе. Причината е, че се е търсила масовост и достатъчно малка маса (алуминиева броня), което не позволява да се поризвеждат твърде скъпи БМП-та и БТР-и.

Comment

Мисля че има огромна опасност вашият взвод за градски бой на бъдещето да бъде унищожен много бързо. Ако някой постави 250-500кг авиационна бомба под някоя уличка и я взриви докато взводът е отгоре я взриви, няма да остане много от него. Колкото и добре бронирани да са БМП-тата, ще станат на парчета или поне на решето.
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

Мисля че има огромна опасност вашият взвод за градски бой на бъдещето да бъде унищожен много бързо. Ако някой постави 250-500кг авиационна бомба под някоя уличка и я взриви докато взводът е отгоре я взриви, няма да остане много от него. Колкото и добре бронирани да са БМП-тата, ще станат на парчета или поне на решето.
                      Да, несъмнено така може да бъде унищожена една или две от машините (ако са близо една до друга). Но защо "много бързо"? Първо, всяка бронирана машина от сега съществуващите може да бъде унищожена по този начин, това не е някаква специфична уязвимост на тук обсъжданите. Второ, което е далеч по съществено, трябва да имаш на разположение 250-500 кг авиобомби, да можеш бързо да ги транпортираш до набелязаната уличка, това да стане досаттъчно скрито. След което да ги закопаеш (също толкова бързо и прикрито). Доста сложничка задача. И накрая - трябва предварително да си наясно по коя точно уличка ще минат въпросинте машини или да закопаеш авиобомби (или еквивалентни 500 кг фугаси) на всеки 20-30 м под всички улици, т.е., да минираш целия град .За което ще ти трябват много фугаси, няколко инженерни батальона и сума време.
                      Като се замисля, този метод хич не е бърз или сигурен, пък и няма да даде кой знае какъв резултат в общ план (освен ако не следваш последното изречение от горния абзац ). Много по-лесно би могъл да се справиш с ятх използвайки класически противотанкови средства - 120-125 мм ПТ оръдие, съвременен ОБТ или тежка ПТ ракета.
                      Та в този смисъл, твоето разрешение, Пилот, не е кой знае колко добро.

Гоги, несъмнено могат и на космонавти да станат, особено ако заровиш някоя водородна бомбичка под въпросната улица .

Та дайте да се върнем на темата - някои има ли други идеи по повод на бъдещото развитие на БМП/БТР?

Comment

М-да-а, а освен това, след като Пилота вече се издаде, то придвижването не само на наш`те с АмГъл машини, но и на всички други, може да се предшества от лека индикация какво точно има пред нас......

Comment

KG125 написа
                          след като Пилота вече се издаде ... може да се предшества от лека индикация какво точно има пред нас......
                          Какво съм се издал?

Ето ти една ситуация като искаш красив иракски град. Население - 1,500 000. Бъкано с цивилни. Сградите-повечето 5-6 етажни, има и по-високи.
                          Градът се защитава от 70 000 души, имат малко танкове (80-на), много РПГ, СПГ, противотанкови оръдия, мини, картечници, снайпери, авиационни бомби
                          Та симпатягите са имали 2-3 месеца за да се окопаят и минират улиците.
                          ПВО-стрели/игли/оси/зсу-23-2/4

Ето ти една ситуация. Хайде, атакувай града и го превземи :fire: :fire: :fire:

По американски, разбира се.

Иначе по руски и баба знае-бомбардираш докато не остане тухла върхо тухла.
                          „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Е, товята ситуация, Пилот, има много лесно разрешение и тосъвсем не "по руски". Едниственото, което трябва да направиш е да обградиш града, да прекъснеш водоснабдяването и електричеството и да изчакаш няколкоседмици (реално резултатът ще дойде за по-малко то месец, особено ако града е голям). Може и по руски, разбира се, но ще дадеш повече загуби. Разбира се, стига под "по руски" да не разбираш както руснаците през 2004-5 г. в Грозни, защото тогава само ще имаш големи загуби .
                            Инак ако трябва да се действа със сила (но то не е необходимо) ще се действа методично и бавно, като разбира се всяка къща ще се разчиства или разрушава. Жертвите сред цивилното население ще са огромни, освен ако то не се разбяга, което впрочем е по-вероятният вариант щом веднъж бойните дйствия започнат сериозно. Но както отбелязах, вариантът е прост - блокираш града и чакаш да "узрее".

Comment

И, освен това, обсаждайки го, можеш да го "консервираш" и да си продължиш нататък със задачите.

Описаната от теб ситуация дефинира град и население с воля за съпротива. Ако тези 70 000 са добре мотивирани и ако режимът е диктаторски, на него няма да му пука от спряната вода и хуманитарната криза - ще стоварва всички страдания върху врага (и всъщност ще е прав, обаче ако той остави населението си да страда, значи приоритетите му са други). Такъв град се заобикаля, като обаче се атакуват комуникациите му. Да си седят там, таман ще спестят за пленнчиески лагер.

А пък в Ирак градовете не бяха особено защитавани. Както и полетата, де.
                              Само дето едни мустакати стреляха по едни храсти в реката до скъсване по CNN

Comment

albireo написа
                                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                                X