Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Роля на ОБТ в съвременните конфликти

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ако противникът ти има хиляди танкове, ще трябва и ти да имаш.
    E, те това е основната причина да имаш много танкове - защото противникът има.
    Но тия времена отминават, няма го СССР да бълва много и евтини танкове и да ги дава на кредит на братски държави. Навремето Либия имаше 3000 танка, Сирия също, в днешно време да извадят пари за толкова танкове (съвременни) ми се струва немислимо. Всичките страни в източна Европа са също пример. Още се чистят запасите от съветско време. Британия наскоро беше писал, има колко? 200-250 танка?

Това, наред с другите описани съображения, би трябвало да намали броя им по бойните полета за сметка на други тежки бронирани машини за поддръжка на пехотата.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Все ги отхвърлят тия танкове, а в двете чеченски войни, в Залива, както и в Афган, се ползваха.

Апропо, ЦАХАЛ и те, даже приемат и нови машини.

Comment

Аз казал ли съм, че не приемат?
        Просто приемат по-малко от тези, които се консервират, и като цяло броя активни танкове се смалява.

Comment

Тази тенденция е навсякъде, не само с танковете. Новите машини могат повече, но са и по-скъпи.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
            Танково сражение от предложения тип е възможно най-високия и абстрактен сценарий при днешните реалности Ако случайно се появят условия за възникването му, в него ще се включат всички възможни средства - органични, щатни, нещатни, сигурно и няколко телевизии ще дойдат да снимат
            Не искам да се намесвам в теоретичната част, но освен ако не говориш за някакво близко бъдеще, нещата в близкото минало не се случваха така.
            И в двете войни в залива имаме големи срещни сражения между танкове и БМП. Без никакво участие на авиация или новинарски хеликоптери. Просто авиацията, дори американската, не може да огрее на всякъде. В доста случаи при скоростен бой ако танковете се омешат, особено вечер (отново пример от залива) пък авиацията не може да действа заради ROE.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
              Не искам да се намесвам в теоретичната част, но освен ако не говориш за някакво близко бъдеще, нещата в близкото минало не се случваха така.
              И в двете войни в залива имаме големи срещни сражения между танкове и БМП. Без никакво участие на авиация или новинарски хеликоптери. Просто авиацията, дори американската, не може да огрее на всякъде. В доста случаи при скоростен бой ако танковете се омешат, особено вечер (отново пример от залива) пък авиацията не може да действа заради ROE.
              Говоря за бъдещето. В миналото са се случвали много и най-различни неща.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                Говоря за бъдещето. В миналото са се случвали много и най-различни неща.
                За бъдещето съм съгласен. "Умните" боеприпаси става все по-умни и по евтини. Особено тези с различните варианти базирани на оптично насочване и разпознаване на образи.
                То даже радарните гонят масовост. Примерно английските Бримстоун.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                  За бъдещето съм съгласен. "Умните" боеприпаси става все по-умни и по евтини. Особено тези с различните варианти базирани на оптично насочване и разпознаване на образи.
                  То даже радарните гонят масовост. Примерно английските Бримстоун.
                  Системите за противодействие - тоже. Вечната борба...

Comment

На този етап няма никакви реални сигнали в наскоро отминалите и текущите конфликти, които да говорят за ненужността от ОБТ. Точно обратното, танковете са много основен участник в тях. Смятам, че е, неясно защо - вероятно заради липса на компетентност и информация, мит - твърдението, че танковете били неполезни, ерзац и прочее в градски условия и други подобни условия. Напротив - те се ползват там, просто защото НЯМА какво да ги замести в тази им роля. От Грозни и Гудермес, през Фалуджа и Багдад, Алепо и Дамаск, Ливан, че до Украйна, ДНР и ЛНР - танковете са НЕЗАМЕНИМИ бойни единици както на полето, така и в града. И то - именно в конфликти със средна или ниска интензивност.
                    Просто няма друго средство, което да съчетава в себе си нужните х-ки по защитеност, огнева мощ и маневреност, за да изпълнява ролята на ОБТ в предния край.

Comment

Ех, какво типично изказване в стил "кало"
                      1. "Такова животно нема" (понеже авторът е запознат с всички сигнали във всички отминали и текущи конфликти на земното кълбо, хихи, колко скромно)
                      2. "Който не е съгласен с мен е некомпетентен" (интересно пък откъде се роди тази свръх-компетенция на автора)

Нещо по темата:

Why the Death of the Tank Is Greatly Exaggerated
                      Armored vehicles could still rule the battlefield

by MICHAEL PECK

Comment

Динайн, честно, защо са ти нужни личностни нападки, заради липсата на аргументи или какво?

Честно, аман от модераторски тролинг в стил "Динайн"

Ако нямаш някакви сериозни аргументи, моля, недей да отговаряш на дадено мнение, само защото не си съгласен с него. Инфантилно е.

Comment

кало написа Виж мнение
                          Динайн, честно, защо са ти нужни личностни нападки, заради липсата на аргументи или какво?

Честно, аман от модераторски тролинг в стил "Динайн"

Ако нямаш някакви сериозни аргументи, моля, недей да отговаряш на дадено мнение, само защото не си съгласен с него. Инфантилно е.
                          Какъв модераторски тролинг ти се привидя пък сега?

Мнението ми е точно толкова подкрепено с аргументи, колкото и твоето - т.е. никак. Подчертавам именно инфантилността на твоите бомбастични изхвърляния, че едва ли не познаваш всичко, което се случва и се е случвало покрай всички сегашни и скорошни конфликти. Не звучи много сериозно, не мислиш ли? Това намеквам, или и за това ми трябват аргументи - че не е сериозно да имаш чак такива претенции?

Comment

Не знам дали изобщо диалог е възможен, но все пак - откровено лъжеш! в твърдението си, че не съм имал аргументи. Посочих няколко военни конфликта, в които ОБТ се ползват активно и ОСНОВНО. При това - при сериозно запознаване с данните за тези конфликти, става ясно, че ОБТ засега нямат реална алтернатива. Би ли развил фантазиите си, които съдържат някакви контрааргументи? Би ли посочил какво точно е "бомбастичното" на твърдението ми, че ОБТ се ползват активно във всички посочени военни конфликти? Ама извън виртуалната реалност, която очевадно си решил да обитаваш, поне в този форум.
                            Явно, в ОАЕ не четат твоите мнения, горките:

ПП - ако няма аргументи в отговор, то очевидно става въпрос за поредния нагъл тролинг.

Comment

Майчице. Това ли ти били аргументите? Да напишеш, че танковете били незаменими било аргумент за това, че танковете са незаменими!

Колкото до бомбастичността, пределно ясно съм написал какво намирам за бомбастично - изхвърлянията ти като изречението "На този етап няма никакви реални сигнали в наскоро отминалите и текущите конфликти, които да говорят за ненужността от ОБТ." Очевидно ти сам даже не осъзнаваш за познаване на какъв обем информация претендираш и колко е нелепа претенцията ти, погледната отстрани. И НАИСТИНА си вярваш, че разполагаш с тази информация!

Да повторя още веднъж, защото очевидно трудно разбираш и си емоцианално натоварен: не споря с теб заменими ли са ОБТ или не (мнението си на лаик вече съм го изразил по-горе). Споря с нагласата на друг такъв форумен лаик, че неговото лаишко мнение е някак си по-меродавно от чуждото лаишко мнение, защото той е... "прочел всички книги на света и там такова нещо не пише" (или аналогично изхвърляне), придружено с традиционното вече застраховане, че ако някой е на друго мнение, то е защото този някой е некомпетентен. (това последното е просто класика в жанра)

Това исках да кажа, ако си ме разбрал, разбрал. Ако не (предполагам), ще си караш както си знаеш.

ПП Това отклонение за ОБТ наистина трябва да се отдели някъде.

Comment

Мда, диалогът е невъзможен

Comment

Working...
                                X