Nick все още с такива манлихери, освен и с АК се правеха обучения и стрелби по време на НВО през 1976г. в лагера в Каран Върбовка. Първо се стреляше с пушката, като патроните се зареждаха отгоре един по един, после с АК. Охраната на КЕЧ/ краските елитни части/ също беше с такива. Също и когато след избухването на демокрацията МВР престана да охранява военните заводи, част от съкратените работници и служители станаха охранители - само че с къси манлихери. Иначе колко съм стрелял не съм си поставял за цел да помня, пък и по онова време повече ни интересуваше бройката на кИфтета.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Михаил Калашников почина на 94г.
Collapse
X
-
Dinain написа Виж мнениеТема за АК е благодатна и забавна винагиНикто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
pehotinec написа Виж мнение.. патроните се зареждаха отгоре един по един...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
pehotinec написа Виж мнение...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Не знам колко са направили, но все пак конструкцията е на 70 години. Сигурно навремето е била голяма иновация, но това е в миналото. Към днешна дата легендата вече се е сдобила със собствен живот. Колко може да се изтисква един лимон?
Бъдещето сигурно е в bullpup конструкциите."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
uzi71 написа Виж мнениеРесурса на АК - незнам, обаче сигурно е повече от 10000, иначе нашите трябваше да са непрекъснато на ремонт.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеНякой казват, че същата цев, монтирана на пушка ще издържи двойно.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Angelmr написа Виж мнениеПреди време четох статия според която двата калибъра са еднакво неоптимални. И че далеч по-добър компромис между балистика и поразяващ ефект се постига някъде около 6.5мм. До колко е вярно не знам със сигурност.
6.5 Grendel твърдят, че е добър патрон. Новата мода и набеден като оптимален(без кавички) е 6.8 Special създаден в САЩ от оръжейници и войници от специалните части. Има и варианти на AR-15 под патрона, като авроматичен вариант с газово бутало е на въоръжение в Чехия. Доста хвалби съм срещал за патрона, като нещо съчетаващо голямата начална скорост на 5.65 и запазващо по-дълго енергията като 7.62. Плюс добра пробивност. Оръжията под този патрон базирани на М-4, или М-4 с елементи от АК(газово бутало в плътен блок до цевта) се твърди, че имат същата групираност като М-4 под 5.56.
Факта защо патрона не е приет масово вече го бяхме обсъждали ако не се лъжа. Най-важният фактор е чудовищните складови наличности от 5.65 и 5.45 и съответстващите оръжия базирани на М-16, АК, или масовите белгийски, немски, френски и английски оръжия.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеЗащото нагряването от автоматичната стрелба влияело зле на покритието на цевта. Когато оръжието имало време да се охлажда по-дълго между два изстрела се повишавал ресурса.
Хромираната цев при пушките е кажи-речи вечна, имайки предвид продължителността на фронтовия живот (месеци). Имам Арисаки от 1939 г., чиито цеви светят като огледало, въпреки, че са видели жестока служба.Last edited by Nick; 04-01-2014, 23:37.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеТема за АК е благодатна и забавна винаги
По вечната тема за руската техника и много сериозното й обсъждане, си спомних за тази сцена (мале, кога минаха 15 години?!)This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеБез претенции да съм абсолютно точен откривам, че заводската гаранция на хромирана кована арсеналска цев е била 15 000 истрела. И ако легендите, че Казанлъшките оръжия са по-добри от руските са верни, то това е горе долу тавана за автоматично оръжие. Някой казват, че същата цев, монтирана на пушка ще издържи двойно.
Comment
-
bukvite написа Виж мнениеНе са точно легенди. За разлика от руските, нашите цеви са ковани и затова издържат повече.
Въпросът е дали у нас има по-удачна технология, дали е патентована българска разработка и до колко в сравнение е по-добра.
Има го и момента (за ужас на русофилите ) че в Русия / СССР качеството на всичко е ниско.
Comment
Comment