Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Михаил Калашников почина на 94г.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Nick написа Виж мнение
    Има конструктори, които са създали оръжие 100% сами (конструкторска задача), конструирали са машините за производството му (технологична задача), организирали са цялото производство (мениджърска задача) и са организирали качествения контрол. Само че ти не ги знаеш тези "подробности", затова пишеш така.
    Напротив. Първата книжка за леки оръжия "С огън в ръката" - ако не се лъжа я четох някъде към 5-6 клас, демек преди повече от 30 години. И от тогава все по малко попрочитам, така че съм запознат с основните неща. Даже и барут съм пробвал да правя по древни рецепти
    Примерите които даваш са от епоха, която не може да се сравнява с тази, когато е създаден АК-47.
    В зората на леките оръжия е нормално изобретателите да са леари, ковачи и т.н. да са организирали производство в малки серии, да са участвали в конкурси и да са създавали образци почти сами. За двадесети век вече това е почти абсурдно. Има прекалено много големи риби.
    Ти май изобщо не отчиташ държавата и социалния строй в нея. Те са много определящи.

Comment

obo.babatogo написа Виж мнение
      За много години!!!! И се съгласявам с теб и мението ти. АК-47 го има дори на емблемите на няколко държави, ако не се лъжа
      Има го и на "емблемата" на Abdullah Azzam Brigades.
      "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

АК има на знамето на Мозамбик и на гербът на Източен Тимор.
        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

И на Буркина Фасо по някое време. Но автоматът е превъзходен, в което съм се убедил на практика. АК е не просто оръжие, е епоха в историята на оръжията.
          "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

pehotinec написа Виж мнение
            И на Буркина Фасо по някое време. Но автоматът е превъзходен, в което съм се убедил на практика. АК е не просто оръжие, е епоха в историята на оръжията.
            Много точен удар!!! "Калашников" е име!!! Аз с 47 не съм гърмял, но със 74 да...

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
              Примерите които даваш са от епоха, която не може да се сравнява с тази, когато е създаден АК-47.
              Разбира се, че може. На Джон Хол му е било още по-трудно. И двете оръжия са велики, но за АК е чувал всеки негър, а за това на Хол само тези, които се интересуват от оръжие. Значимостта на едно оръжие не се измерва само в произведеното количество, иначе руската трилинейна пушка би се класирала като най-добрата - а тя далеч не е такава.
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Човека е починал, да го почетем достойно!!!

Comment

Не виждам да съм писал нищо недостойно. Знам, че информацията пречи на пропагандата.
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Не обичам нито АК, нито оръжията изобщо. В краен случай, използвам подръчни средства

Comment

И аз не го харесвам. Но ирония на съдбата - едно оръжие, което не блести с никоя своя характеристика, да е произведено в над 100 милиона + броя...
                      И даже има песни за него

Comment

Епично оръжие, спор няма. Впечатлява бройката, количеството действително е качество само по себе си.

Откъде са данните за тези 100 милиона? Никой не знае колко точно са произведени, но най-оптимистичното число от що-годе сериозен източник е "около 50 милиона". Огромното количество се дължи на социалистическата икономика, която плодеше "безплатна" помощ за братските соц и кандидат-соц страни. В нормални пазарни условия произведените бройки биха били значително по-малко. Руските източници от последните години дават сравнение на трудоемкостта (не цената) на АК в сравнение с М16 - напълно са съпоставими. По отношение на броя потребители АК е след FN FAL.

Comment

Nick написа Виж мнение
                          Откъде са данните за тези 100 милиона? Никой не знае колко точно са произведени, но най-оптимистичното число от що-годе сериозен източник е "около 50 милиона".
                          Така пишат тук

"Number built ≈ 75 million AK-47s, 100 million Kalashnikov-family weapons"

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
                            Така пишат тук

"Number built ≈ 75 million AK-47s, 100 million Kalashnikov-family weapons"

Бях 100% убеден в източника ти. Wikipedia, прелест!

Сега нека да сме по-сериозни и стига с ЕЖКС. Валери Шилин, един от директорите на Ижмаш, пише, че там (в Ижмаш) са произведени около 4 милиона (четири милиона). Неговият guesstimate (защото никой не знае точната цифра) е, че от всички АК и негови варианти са произведени около 50 милиона в целия свят. Това количество не включва Валмет, Галил и южноафриканския R4, чиято обща бройка едва ли надхвърля 1 милион.

Сега ти ми обясни кой е произвел останалите 50 милиона АК.

Comment

Nick написа Виж мнение

Бях 100% убеден в източника ти. Wikipedia, прелест!

Сега нека да сме по-сериозни и стига с ЕЖКС. Валери Шилин, един от директорите на Ижмаш, пише, че там (в Ижмаш) са произведени около 4 милиона (четири милиона). Неговият guesstimate (защото никой не знае точната цифра) е, че от всички АК и негови варианти са произведени около 50 милиона в целия свят. Това количество не включва Валмет, Галил и южноафриканския R4, чиято обща бройка едва ли надхвърля 1 милион.

Сега ти ми обясни кой е произвел останалите 50 милиона АК.
                              Ох тази зла, зла Уикипедия... Несериозен източник и това си е.

Само, че всяка добре написана статия в Уикито се базира на дадени източници, което всеки може да провери.
                              Специално източникът за 100-те милиона АК и производни е доклад на Световната банка "WEAPONOMICS: THE GLOBAL MARKET FOR ASSAULT RIFLES", като самата цифра 100 000 000 е взета от друг труд - Small Arms Survey 2004: Rights at Risk. Oxford University Press. Дали цифрата 100 млн. е някъде близо до реалността е непознаваемо, но щом в Казанлък са надялкали 2+ млн. Калашника от 1958 г. до днес (и даже се хвалеха, че ще ударят и 3 млн. скоро) то тази цифра не изглежда толкова нереална.

ПП
                              Ако Ижмаш за 60+ години производство (от 1950 до 1990 г. можем да смятаме, че се е работило по-активно) са надялкали 4 млн. АК, то производствените им мощности са меко казано слабо натоварени.
                              Last edited by 1951; 02-01-2014, 02:32.
                              Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Да де, Валери Шилин дори не е подозирал за тези източници, така е писал и си е клатил краката в Ижевск.

Както и да е, и при "само" 50 милиона АК е най-масовото оръжие в света. Това си е постижение!

Comment

Working...
                                X