Михаил Калашников почина на 94г.

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • pehotinec
    клати въздуха
    • May 2010
    • 477

Nick все още с такива манлихери, освен и с АК се правеха обучения и стрелби по време на НВО през 1976г. в лагера в Каран Върбовка. Първо се стреляше с пушката, като патроните се зареждаха отгоре един по един, после с АК. Охраната на КЕЧ/ краските елитни части/ също беше с такива. Също и когато след избухването на демокрацията МВР престана да охранява военните заводи, част от съкратените работници и служители станаха охранители - само че с къси манлихери. Иначе колко съм стрелял не съм си поставял за цел да помня, пък и по онова време повече ни интересуваше бройката на кИфтета.
    "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

• Nick
      ветеран
      • Apr 2005
      • 2974

Dinain написа
      Тема за АК е благодатна и забавна винаги
      Щот сички разбират от Калашников, затуй. Оно сто мильона от них са направиле, даже двеста...
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Nick
        ветеран
        • Apr 2005
        • 2974

pehotinec написа
        .. патроните се зареждаха отгоре един по един...
        Сигурен ли си? Без пачка "един по един" не става в Манлихер. Без пачка може да се зареди само един патрон.
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• pehotinec
          клати въздуха
          • May 2010
          • 477

Не знам колко са ни обучили, нямам претенции, пък и не съм искал да ставам войник. Изобщо!
          "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

• Nick
            ветеран
            • Apr 2005
            • 2974

pehotinec написа
            ...
            Последно?

Comment

• pehotinec
              клати въздуха
              • May 2010
              • 477

Какво?

Comment

• Dinain
                Платен агент на злото
                • Jan 2006
                • 14111

Не знам колко са направили, но все пак конструкцията е на 70 години. Сигурно навремето е била голяма иновация, но това е в миналото. Към днешна дата легендата вече се е сдобила със собствен живот. Колко може да се изтисква един лимон?

Бъдещето сигурно е в bullpup конструкциите.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Сун Дзъ
                  псевдо стратег
                  • Jul 2010
                  • 2181

uzi71 написа
                  Ресурса на АК - незнам, обаче сигурно е повече от 10000, иначе нашите трябваше да са непрекъснато на ремонт.
                  Без претенции да съм абсолютно точен откривам, че заводската гаранция на хромирана кована арсеналска цев е била 15 000 истрела. И ако легендите, че Казанлъшките оръжия са по-добри от руските са верни, то това е горе долу тавана за автоматично оръжие. Някой казват, че същата цев, монтирана на пушка ще издържи двойно.

Comment

• Nick
                    ветеран
                    • Apr 2005
                    • 2974

Сун Дзъ написа
                    Някой казват, че същата цев, монтирана на пушка ще издържи двойно.
                    Защо?

Comment

• Сун Дзъ
                      псевдо стратег
                      • Jul 2010
                      • 2181

Защото нагряването от автоматичната стрелба влияело зле на покритието на цевта. Когато оръжието имало време да се охлажда по-дълго между два изстрела се повишавал ресурса.

Comment

• Amazon
                        Нередовен
                        • May 2006
                        • 7016

Angelmr написа
                        Преди време четох статия според която двата калибъра са еднакво неоптимални. И че далеч по-добър компромис между балистика и поразяващ ефект се постига някъде около 6.5мм. До колко е вярно не знам със сигурност.
                        ОТ:
                        6.5 Grendel твърдят, че е добър патрон. Новата мода и набеден като оптимален(без кавички) е 6.8 Special създаден в САЩ от оръжейници и войници от специалните части. Има и варианти на AR-15 под патрона, като авроматичен вариант с газово бутало е на въоръжение в Чехия. Доста хвалби съм срещал за патрона, като нещо съчетаващо голямата начална скорост на 5.65 и запазващо по-дълго енергията като 7.62. Плюс добра пробивност. Оръжията под този патрон базирани на М-4, или М-4 с елементи от АК(газово бутало в плътен блок до цевта) се твърди, че имат същата групираност като М-4 под 5.56.
                        Факта защо патрона не е приет масово вече го бяхме обсъждали ако не се лъжа. Най-важният фактор е чудовищните складови наличности от 5.65 и 5.45 и съответстващите оръжия базирани на М-16, АК, или масовите белгийски, немски, френски и английски оръжия.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Nick
                          ветеран
                          • Apr 2005
                          • 2974

Сун Дзъ написа
                          Защото нагряването от автоматичната стрелба влияело зле на покритието на цевта. Когато оръжието имало време да се охлажда по-дълго между два изстрела се повишавал ресурса.
                          Трудно ще е да се каже, не мисля, че ресурсът при СКС е по-висок. Доколкото знам износването става в района пред патронника (throat erosion по американската и английската терминология) и е най-вече от прогаряне, не толкова абразивно.

Хромираната цев при пушките е кажи-речи вечна, имайки предвид продължителността на фронтовия живот (месеци). Имам Арисаки от 1939 г., чиито цеви светят като огледало, въпреки, че са видели жестока служба.
                          Last edited by Nick; 04-01-2014, 21:37.

Comment

• Amazon
                            Нередовен
                            • May 2006
                            • 7016

Dinain написа
                            Тема за АК е благодатна и забавна винаги
                            По вечната тема за руската техника и много сериозното й обсъждане, си спомних за тази сцена (мале, кога минаха 15 години?!)
                            Този идиот ми е един от любимите актьори. Роден е за тази работа. А в клипа са отрязали най хумористичната част. Когато капитана казва с неверие: "Тя го поправи!", или нещо подобно
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• bukvite
                              Депресионист
                              • May 2004
                              • 308

Сун Дзъ написа
                              Без претенции да съм абсолютно точен откривам, че заводската гаранция на хромирана кована арсеналска цев е била 15 000 истрела. И ако легендите, че Казанлъшките оръжия са по-добри от руските са верни, то това е горе долу тавана за автоматично оръжие. Някой казват, че същата цев, монтирана на пушка ще издържи двойно.
                              Не са точно легенди. За разлика от руските, нашите цеви са ковани и затова издържат повече. То затова и АК на завод 10 се търсеха повече. Има нещо верно за цевите. Затова на 23 мм гарги ги сменяха постоянно, да има време едните да се охлаждат.
                              http://www.bukvite.com

Comment

• Сун Дзъ
                                псевдо стратег
                                • Jul 2010
                                • 2181

bukvite написа
                                Не са точно легенди. За разлика от руските, нашите цеви са ковани и затова издържат повече.
                                Не съм специалист, но няма цев по света която да не е "кована". Никой не прави оръжия от отливки.
                                Въпросът е дали у нас има по-удачна технология, дали е патентована българска разработка и до колко в сравнение е по-добра.
                                Има го и момента (за ужас на русофилите ) че в Русия / СССР качеството на всичко е ниско.

Comment

Working...