Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Михаил Калашников почина на 94г.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тъй като не съм експерт и не съм стрелял с много оръжия, и не мога да определя по собствен опит, ми е любопитно по какви критерии или коефициенти армиите или производителите оценяват точността на оръжията.
    Ясно е, че армейските стрелби не дават ясна картина. Да се правиш на гимнастик, марширувайки, подхождайки по устав да полегнеш на стрелбището... някой да ти държи каска до физиономията за събиране на гилзи, фатмака и капитана да са се разкрачили над теб и да те спамят нещо за 3 дни арест ако не уцелиш с първите 10 патрона в живота ти... е, не е това начина за оценка

Comment

Казано с две думи, оценката е диаметърът на кръга, в който се вместват попаденията при стрелба на определено разстояние. Често се ползва и ъгълът на конуса, определен от дулото (върха) и кръгът, в който се вместват попаденияата (основата). Стрелбата се прави както от стенд (machine rest), така и от стрелци-изпитатели в различни положения (от упор, от ръце и т.н.)
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Има няколко разработки, които повишават групираността на автомата.
        Но освен повишаването на групираността, вдигат цената, а и лишават автомата от най ценното му качество - че стреля при всякакви условия.
        Затова и не се приемат. Автоматът си е перфектен за наборната армия, която все още се използва в Русия. За спец операции си имат други решения.
        Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

ValBo написа Виж мнение
          Автоматът си е перфектен за наборната армия.
          Мисля, че само АК-74 се доближава до това определение, 7.62 мм версии са доста далеч от перфектността.
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

А какво му има?
            Неподходящ за всякакви метеоролични условия?
            Недостатъчно устойчив на замърсявания?
            Труден за научаване?
            Труден за поддръжка?
            Да, групата му не е като на М16, но какво от това - да се отсичат два-три патрона се научаваш почти веднага. На единичен изстрел точността е съпоставима
            Недостатъци са по-малкият боекомплект който можеш да носиш и проблемите с ресурса. Но като цяло - знаеш, че ако се грижиш нормално за него няма да те подведе
            Last edited by ValBo; 03-01-2014, 23:20.

Comment

Sailor_Malan написа Виж мнение
              Проблема с точността при АК поне от моя скромничък за момента опит иде не толкова от самата пушка, колкото от дивно кретенските стрелкови упражнения дето ни караха да изпълняваме. Примерно кой да не казвам какъв, че не е прилично, би стрелял на единична по фигура в цял ръст на 100 метра и би дрънчал на 200 метра на автоматична по мишена тип "картечен разчет"? От Космоса е ясно, че къде по-добре в тоя случай(ако снайпериста на отделението е умрял, иначе целта е негова работа) е да застреляш картечаря с един добре премерен изстрел(нещо на което АК е напълно способен даже в ръцете на не много добре обучен солдатин) вместо просто да насищаш пространството по едвам подаващия се от тревата картечен разчет(който ако е добре запознат с точността на АК на автоматична даже няма да си направи труда да залегне, просто ще си те разкове). Е уви някои ясни от Космоса неща не бяха много ясни за средностатистическия офцифер кашик от ШЗО Плевен, което обаче по никой начин не е проблем на автомата.
              Моряци, варналии, не крия че съм от Балчик и служих в Плевен във "фазанарника". Но точно там се научих да стрелям с АК (За това по кое време ще напиша само в на личен въпрос )

Не мисля, че когато е починал човека, трябва да се водят такива спорове - то и хамериканските ракети са със САВЕЦКИ носители

Comment

Не знам как е било в сухопътната армия, но във флота се стреляше малко.. и по принцип резултатите при никой не бяха добри. Аз лично съм стрелял три пъти с по десет патрона и веднъж с ротната картечница - пак с толкова, три откоса. Вече втората и третата година личното ми оръжие беше Макаров ( няма такъв боклук), но това е друга тема. Вярно от нас се очакваше да воюваме с ракети, торпеда, оръдия и подобни играчки.
                Не знам как се постига точна стрелба и натренираност с Калашников, само съм слушал войнишки спомени, но винаги се отнасям към тях с резерви - те са като рибарските и ловджийските
                Нас ни учеха (ротния и старшината), че Калашника има за цел да държи врага притиснат до земята, а не да улучва... да уцелиш е с пожелателен характер.

Comment

ValBo написа Виж мнение
                  А какво му има?
                  Труден за научаване?
                  Труден за поддръжка?
                  Плийз... Спести ми тази реторика, и аз съм служил с АК. И не е като да не съм пипал и други оръжия. Тоягата също е лесна за поддръжка, лесна за научаване и работи при всички метеорологични условия.

Comment

ValBo написа Виж мнение
                    А какво му има?
                    Труден за научаване?
                    Труден за поддръжка?
                    Да, групата му не е като на М16, но какво от това - да се отсичат два-три патрона се научаваш почти веднага. На единичен изстрел точността е съпоставима
                    Недостатъци са по-малкият боекомплект който можеш да носиш и проблемите с ресурса. Но като цяло - знаеш, че ако се грижиш нормално за него няма да те подведе
                    Що да носиш по-малък боекомплект? И тия и ония пълнители са с 30 патрона. И тия и ония влиза по два в стандартните джебове за пълнители, и за тия и за ония има магпулове и на практика никой не е заминал на мисия или влязъл в бой единствено със щатното оборудване. Поне у нас всеки заминал на мисия е вложил пари така че да може да носи със себе си нещо близко до щатния боекомплект на автомата съхраняван в ротата(300 патрона ако не ме лъжат спомените и срещу скромна сума от къде 200 лева и посещение в един софийски магазин грам не е проблем да носиш 270 по схемата 8+1 - 8 в джобовете на чест рига и един на оръжието).
                    Иначе сигурно преди 1998 е можело да се научиш да стреляш в ШЗОто ама към 1998 не ставаше. Аз миналата седмица за един ден опуках повече джепане отколкото за година във войската
                    Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Да се научиш да отсичаш два патрона(и да уцелваш) всеки път е въпрос на 10-тина стрелби. Мотострелковаците ги учеха да уцелват на близко разстояние и тичайки докато стрелят от нивото на кръста. Но те изстрелваха по консерва патрони седмично. Да стрелят им беше като дишането - инстинктивно. Най-добрите ги изпращаха в някаква секретна школа, където стреляха денонощно с всякакви оръжия. От Шипка, през Драгунов, та до картечница. Нямам идея с каква цел се правеше. Така че от поделение до поделение и особено между родовете войски явно има разлика.
                      Съгласен съм с Моряка, че фазаните не бяха особено добри стрелци(за 95-та иде реч). Което си е идиотщина, да не научиш хора които при евентуална война ще бъдат командири на взвод да стрелят. Явно командирите в ШЗО-то са били "с връзки". Защото малоумните упражнения по стрелба заложени от генералният щаб, или копирани от ръководства от СССР са едно, но как един командир си движи бригадата, или полка, е съвсем друга работа. Дори в мирно време той е пълен господар. Така че подозирам е имало значителни разлики как в отделните поделения срочнослужещите са обучавани да използват АК.
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Фазаните принципно не достигат до командири на бригада. А за денонощната стрелба в някой кашишки полкове - тези легенди съм ги чувал още през 86-та, но имам доста роднини и приятели, служили къде ли не, даже първи братовчед (на голяма длъжност) в "триъгълника" Елхово-Грудово-Звездец и подобни неща в действителност няма. Само войнишки митове.
                        Автоматите имат ресурс, кутия (метална) събира над 1000 патрона. Две години - 104 седмици по една консерва е равно на 104 000 патрона Хайде стига моля ви.

Comment

@ Sailor_Malan
                          От мисия, до мисия има разлика. Ако трябва да носиш, автомата, жилетка, една граната за РПГ-то, патрони за картечницата, храна и вода за 2-3 дни, спален чувал(ако изобщо си решил да го вземеш), тротилови шашки, гранати, плюс още дреболии, някак си допълнителните патрони ти идват нагорно. Нормалната товароносимост е около 25-30 кг. По-леките патрони са си плюс.
                          Но това е само ако переш пеш по планините.
                          Ако те возят с БТР или МТЛБ-то, нямаш такива грижи - багажа остава там.
                          @Nick
                          Не оспорвам познанията ти относно оръжията. Не твърдя, че автоматът е най-доброто създавано нещо на света. Но когато е трябвало е стрелял! А на мен друго не ми е трябвало

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
                            Фазаните принципно не достигат до командири на бригада.
                            Между бригада и взвод има разлика. За това едното се командва от лейтенант или младши лейтенант а другото от бригаден генерал(поне).

Сун Дзъ написа Виж мнение
                            А за денонощната стрелба в някой кашишки полкове - тези легенди съм ги чувал още през 86-та, но имам доста роднини и приятели, служили къде ли не, даже първи братовчед (на голяма длъжност) в "триъгълника" Елхово-Грудово-Звездец и подобни неща в действителност няма. Само войнишки митове.
                            Ами аз съм го виждал с очите си. И нямам идея за какви денонощни стрелби пишеш. Кашимерията стреляше само през денят. Щатни очила за нощно виждане не са имали. Явно така се е случило, че не си имал роднини или приятели в тази конкретна бригада.

Aвтоматите имат ресурс, кутия (метална) събира над 1000 патрона. Две години - 104 седмици по една консерва е равно на 104 000 патрона Хайде стига моля ви.
                            Сигурен ли си за тия над хиляда патрона? Доколкото си спомням най-големите консерви за 7.62 бяха около 600 патрона, или по-малко. А това за "консервата" и израз, иначе момчета ходеха на стрелба почти всеки ден без събота и неделя.
                            Освен това в така наречените бойни поделения сменяха оръжията сравнително често. Нашите например нямаха дори драскотина по оксидацията, което значи че бяха чисто нови. Иначе в кашимерията да не ти се издере за повече от една година оръжието е практически невъзможно.

Comment

"Консервата" съм я носил в ШЗО-то даже при бойна тревога. Със сандъка - там са две е над 30 кила, не ми се гугли сега но е с около, даже май над 1000 патрона.
                              Горните цифри за стрелбите ги писах защото с един автомат изкарват десетина набора. Това при ресурс на цевта от примерно 10 000 изстрела прави по хиляда патрона за набор (2 или година и половина). Иначе излиза, че всеки кашик е сменял по няколко автомата по време на службата си. Несериозно, нали ? Всичко друго са раздувки.

Comment

Всичко друго са раздувки.
                                Да не го обръщаме на казармени спомени. Идеята ми беше че различните поделения имат различни порядки, включая стрелковите занятия което е нормално. Зависи и от рода войски и от конкретното поделение. А при нас консвервите бяха 600 патрона. Ако има по-големи, то аз не съм ги виждал, или са за 5.45.

Comment

Working...
                                X