ValBo написа
ValBo написа
За "у нас сега" - системата, която съм заварил, когато след университета отслужвах (края на 90-те), бе сравнително близо до описаното от мен. Базово обучение (новобрански център) от около два месеца и нещо (не помня точно, може и три месеца да са били). Разликата е спрямо описаното е, че нямаше някакъв допълнителен курс според специалността (обучението в началния е еднакво и покрива не само "базата", но и тактика, стрелба и прочее (разбира се, на хартия, на практика не толкова)). След това специалността се придобива в подразделението, където минава службата.Т.е. този следващ курс (1-2 месеца) при нас е директно в поделението, но предимно на хартия (т.е. по програма има не малко занятия, на практика не се прави почти нищо).
Та, ако приемем, че "НАТО-вската система" не е по-лоша от едновремешната наша ("съветска"), то следва да допуснем, че тези 4-5 месеца са напълно достатъчни, за да имаш обучен войник, който след това може да служи ефективно. Това е идеята. И не ми е ясно за кое тези 5-6 месеца не са достатъчни? Може би се струва да се обсъди този въпрос. Тук не става въпрос за тесни специалисти (за тях си има отделни курсове, вероятно с доста варираща продължителност), но за базовата тактическа подготовка два месеца са повече от достатъчни, ако се използва ефективно това време.
Angelmr написа
Идеята на маршировката и прочее занимания от този сорт е друга: да се тренира и "набие" определено психическо състояние и настройка на мисленето, която при военните е съвсем различна от цивилната. Подчиняването на заповеди трябва да е автоматично (на определено ниво), а групите трябва да са сплотени и да могат напълно да разчитат едни на други. За да можеш да гарантираш това нещо не само в първоначалната група (тя е временна), но и за всяка друга, трябва да се има определено ниво на общи еднакви качества, мислене и подход към нещата. Иначе няма как да се гради следващото.
Доколкото схващам, това е и целта на първоначалното обучение - да изградят "материала", от който ще се гради нататък каквото е нужно. Маршировката и всичките военни "простотии" вършат работа в психологическата страна на въпроса (има си съответните физически натоварвания и изпитания, които вършат същата работа за тялото).

Leave a comment: